marsalova poustevna
Popis a ukázky samostatných ostrovních elektráren nepřipojených do rozvodné sítě s akumulací energie.
-
- Lokalita: Východně od 3nce
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 14kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 28kWh
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: marsalova poustevna
Když dělám doma vrata, nebo branku, tak v zemi udělám souvislou armovanou betonovou zeď do hloubky 80cm, tloušťka 18-20cm, spojené oba (nebo 3) sloupky, včetně šikmých podpěr. Je to sice monstrum, ale nikdy mi sloupky neuhnuly. Při stavbě krátkého solárního plotu bych postupoval stejně.
7,5kWp JV, 3,75kWp JZ, 2 x Victron MP II 5kVA, 3 x SmartSolar 150/70, Smartshunt, Cerbo, 16x280Ah + 16X300Ah LiFePO4 + 2xJK BMS.
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
-
- Lokalita: blízko Brna
Jj, presne tak. Panely jsou sice levne, leckdy levnejsi nez pletivo, to ale uhne, kdyz se hejbne sloupek. Panel moc ne.
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
-
- Lokalita: Velké Popovice
- Výkon panelů [Wp]: 9,3
- Kapacita baterie [kWh]: 30
viewtopic.php?p=220578#p220578ChlapeczDediny píše: ↑sob pro 23, 2023 10:23 pmPod tvůj solární plot bych u sebe dal na kraje určitě metrové, uprostřed asi 80 cm. Proto jsem se ptal. A neznám půdu u tebe.
A jak hluboko máš beton?
-
Toto jsou dny temna a současně dny větru, které mohou povzbuzovat ke stavbě větrné elektrárny.
Vlastní spotřeba poustevny (se zapnutým mražákem) je asi 100W, na obr. je pro informaci ukázáno po hodinách, jak konkrétně větrka i na příliš nízkém stožáru přeci jen pošťuchuje SOC, aby stále držel poustevnu při životě.
Vlastní spotřeba poustevny (se zapnutým mražákem) je asi 100W, na obr. je pro informaci ukázáno po hodinách, jak konkrétně větrka i na příliš nízkém stožáru přeci jen pošťuchuje SOC, aby stále držel poustevnu při životě.
-
Je to taková hra, poustevna ale zatím drží
Pracovní poučení pro "celoročně obyvatelný čistý ostrov" zatím:
- S 5,5 kWP panelů (50% vodorovně + 50% svisle) + malá větrná turbína lze temno, jaké je nyní, celkem pohodově přežít s vlastní spotřebou +-50W (do čehož se vejde vlastní spotřeba měniče + elektronika + kamery apod.), ale pokud se spotřeba dostane na +-100W (tj. + mraznička), už je to na hraně
- Pokud do poustevny přijedu a pobývám tam za takovýchto podmínek, je to holt o přicucnutí z generátoru, natažení kabelu k sousedovi a podobně.
- Pokud stavím vědomě větrku na nízkém stožáru (což je z principu blbost), za zvážení oproti HAWT může být spíš VAWT. HAWT u země není v laminárním proudění, ale ve vírech, natáčí se jako na obrtlíku. VAWT by měla být méně náchylná na víry, je i tišší, což je lepší kvůli sousedům. Ovšem musí být kvůli menší efektivitě oproti HAWT velká a kvalitní (něco jako https://ecorote.com.pl/produkty), ale to znamená dražší než slušná HAWT, náchylnější na vyklechtání ložisek, atd.
Pracovní poučení pro "celoročně obyvatelný čistý ostrov" zatím:
- S 5,5 kWP panelů (50% vodorovně + 50% svisle) + malá větrná turbína lze temno, jaké je nyní, celkem pohodově přežít s vlastní spotřebou +-50W (do čehož se vejde vlastní spotřeba měniče + elektronika + kamery apod.), ale pokud se spotřeba dostane na +-100W (tj. + mraznička), už je to na hraně
- Pokud do poustevny přijedu a pobývám tam za takovýchto podmínek, je to holt o přicucnutí z generátoru, natažení kabelu k sousedovi a podobně.
- Pokud stavím vědomě větrku na nízkém stožáru (což je z principu blbost), za zvážení oproti HAWT může být spíš VAWT. HAWT u země není v laminárním proudění, ale ve vírech, natáčí se jako na obrtlíku. VAWT by měla být méně náchylná na víry, je i tišší, což je lepší kvůli sousedům. Ovšem musí být kvůli menší efektivitě oproti HAWT velká a kvalitní (něco jako https://ecorote.com.pl/produkty), ale to znamená dražší než slušná HAWT, náchylnější na vyklechtání ložisek, atd.
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 0 Odpovědi
- 3039 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od marsal64
-
- 19 Odpovědi