Podmínky využívání fóra
Novinky na MyPower.CZ, podpora, návrhy, nápady, náměty, stížnosti ...
-
- Lokalita: Blízko Ústí nad Labem
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 10790
- Kapacita baterie [kWh]: 13
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Podmínky využívání fóra
Já zase třeba nechápu ty snahy některých členů změnit podmínky fóra a pustit sem tyto skupiny:
A) Různé montážníky, kteří něco montují ale nevědí si s tím rady (přestože za to inkasují peníze) a tady by chtěli, aby jim někdo radil a řešil jejich problémy (samozřejmě zdarma) místo aby to vyřešili sami (což stojí čas a tedy i peníze) nebo si zaplatili někoho, kdo to umí.
B) Majitele dotačních elektráren na které firma (které zaplatili) kašle a chtějí aby jim zde někdo vyřešil jejich problém nebo chtějí řešit prodávání elektřiny (nejdříve dostali dotaci a teď na tom chtějí ještě co nejvíc vydělat - tenhle přístup mě osobně přijde nemorální, ale ostatní to vidí třeba jinak).
C) Zájemci o dotační elektrárny, kteří chtějí nechat posoudit nabídku od firmy.
Přitom pro všechny tyto skupiny už tu fórum, kde jim poradí a ani je odtamtud nikdo nebude vyhazovat existuje - je to solarforum.cz. Jsou tu i členové, kteří jsou na obou fórech, takže komu připadají místní omezení špatná, může se co se týká těchto oblastí realizovat bez omezení tam.
Spíš by bylo vhodné včas takové příchozí upozornit (nejlépe již při registraci) na to, že zde se tyto věci neřeší a že existuje to druhé fórum, kam se mohou obrátit a řešit své problémy tam bez porušování pravidel nebo vykazování.
Co se týká používání virtuální baterie, tak to by mohlo pomoct i určité skupině místních členů dejme tomu se zlepšením ekonomiky (ale rozhodně ne se zvýšením soběstačnosti nebo nezávislosti) a asi by bylo vhodné se nad tím do budoucna zamyslet, zda tu takové věci nepovolit (u systémů bez dotací a bez prodeje elektřiny). Hlavní problém je v tom, že většina místních členů má měniče, které k takovému účelu nelze použít (nesplňují technické požadavky distributora).
Nevím jestli by třeba někomu pomohlo připojení ve zjednodušeném režimu (bez dodávky elektřiny), kdy by v zimním provozu, kdy může být výkon pole přes den třeba i jen pár set W a je problém nabít baterii, tak by se měnič přifázoval a fungoval jen jako hybrid, který umoří část domácí spotřeby. Ale netuším, jestli by to šlo udělat legislativně například s hybridními Axperty a podobnými měniči nebo by bylo potřeba mít Victron, Studer, Deye a podobně (Goodwe nebo Solax samozřejmě tenhle problém nemají). A také jak moc by se vyplatilo to vůbec řešit (jestli by stálo za to se s tím vůbec zabývat). Připojení pomocí nějakých modrásků a poodbných měničů by asi taky spadalo do téhle kategorie.
A) Různé montážníky, kteří něco montují ale nevědí si s tím rady (přestože za to inkasují peníze) a tady by chtěli, aby jim někdo radil a řešil jejich problémy (samozřejmě zdarma) místo aby to vyřešili sami (což stojí čas a tedy i peníze) nebo si zaplatili někoho, kdo to umí.
B) Majitele dotačních elektráren na které firma (které zaplatili) kašle a chtějí aby jim zde někdo vyřešil jejich problém nebo chtějí řešit prodávání elektřiny (nejdříve dostali dotaci a teď na tom chtějí ještě co nejvíc vydělat - tenhle přístup mě osobně přijde nemorální, ale ostatní to vidí třeba jinak).
C) Zájemci o dotační elektrárny, kteří chtějí nechat posoudit nabídku od firmy.
Přitom pro všechny tyto skupiny už tu fórum, kde jim poradí a ani je odtamtud nikdo nebude vyhazovat existuje - je to solarforum.cz. Jsou tu i členové, kteří jsou na obou fórech, takže komu připadají místní omezení špatná, může se co se týká těchto oblastí realizovat bez omezení tam.
Spíš by bylo vhodné včas takové příchozí upozornit (nejlépe již při registraci) na to, že zde se tyto věci neřeší a že existuje to druhé fórum, kam se mohou obrátit a řešit své problémy tam bez porušování pravidel nebo vykazování.
Co se týká používání virtuální baterie, tak to by mohlo pomoct i určité skupině místních členů dejme tomu se zlepšením ekonomiky (ale rozhodně ne se zvýšením soběstačnosti nebo nezávislosti) a asi by bylo vhodné se nad tím do budoucna zamyslet, zda tu takové věci nepovolit (u systémů bez dotací a bez prodeje elektřiny). Hlavní problém je v tom, že většina místních členů má měniče, které k takovému účelu nelze použít (nesplňují technické požadavky distributora).
Nevím jestli by třeba někomu pomohlo připojení ve zjednodušeném režimu (bez dodávky elektřiny), kdy by v zimním provozu, kdy může být výkon pole přes den třeba i jen pár set W a je problém nabít baterii, tak by se měnič přifázoval a fungoval jen jako hybrid, který umoří část domácí spotřeby. Ale netuším, jestli by to šlo udělat legislativně například s hybridními Axperty a podobnými měniči nebo by bylo potřeba mít Victron, Studer, Deye a podobně (Goodwe nebo Solax samozřejmě tenhle problém nemají). A také jak moc by se vyplatilo to vůbec řešit (jestli by stálo za to se s tím vůbec zabývat). Připojení pomocí nějakých modrásků a poodbných měničů by asi taky spadalo do téhle kategorie.
mobilní elektrárna 3x Uni-solar PVL-68 a Victron 75/15 MPPT
doma 3280 Wp JV, 3810 Wp JZ, 3690 Wp SZ, Easun SMW 8k (rebrandovaný MAX 8 kW), aku 13kWh 16s LiFePO4
doma 3280 Wp JV, 3810 Wp JZ, 3690 Wp SZ, Easun SMW 8k (rebrandovaný MAX 8 kW), aku 13kWh 16s LiFePO4
-
- Lokalita: u Plzně
- Výkon panelů [Wp]: 9600
- Kapacita baterie [kWh]: 16
Dobrý den,
bez know how nezištně zveřejněnovaném na tomto fóru bych u své instalace bojoval s mnoha problémy a slepými uličkami. Vážím si trpělivosti nejčastěji fundovaně odpovídajících, práce admina + moderátorů, nechal bych změnu-nezměnu pravidel jen na nich.
bez know how nezištně zveřejněnovaném na tomto fóru bych u své instalace bojoval s mnoha problémy a slepými uličkami. Vážím si trpělivosti nejčastěji fundovaně odpovídajících, práce admina + moderátorů, nechal bych změnu-nezměnu pravidel jen na nich.
-
- Lokalita: okr. Vyškov
- Výkon panelů [Wp]: 5800
- Kapacita baterie [kWh]: 24
Co takhle drobná úprava pravidel fóra, jako je to na velké spoustě jiných a to konkrétně "bezprostředně předchozí příspěvek se necituje". Těžko říct, jestli by oficiální pravidlo vedlo k zlepšení, ale situace aktuálně docela selhává
např:
viewtopic.php?p=250271#p250271
což je stav o stránku později po (opakovaném) napomenutí od moderátora:
viewtopic.php?p=250234#p250234
blbě se to čte a plýtvá to jak zdroji na serveru, tak download
např:
viewtopic.php?p=250271#p250271
což je stav o stránku později po (opakovaném) napomenutí od moderátora:
viewtopic.php?p=250234#p250234
blbě se to čte a plýtvá to jak zdroji na serveru, tak download
-
- Lokalita: Lašská brána Beskyd
- Výkon panelů [Wp]: 8kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 20kWh
Mám dost obavu, že nějaká úprava pravidel nepomůže. Ale možná jestli náhodou nejde vypnout (zneviditelnit) tlačítko "citace" u posledního příspěvku?
SkyFVE 8 kWp (ve výstavbě) na výzkumné "chytré" chatě. 1x MPPT Epever XTRA4415N, 1x MPPT EASun 8048 80A, 2x MPPT EASun 6048 60A, 1x AC Charger WATE 42V/10A, Li-Ion 3x 12s 156Ah (20,6 kWh/44V), SkyPowerBox LF 4810 1kVA, Victron Atlas 48/1600, APC SmartUPS 5kVA + Siemens Logo! + Dell Optiplex 3040 Micro (Proxmox: HA, Node-RED, InfluxDB, Grafana, MQTT)
-
- Lokalita: blízko Brna
Tohle uz jsem navrhoval nekdy davno, ale nemelo to zde nejakou odezvu. Nicmene to ted vypada, ze by se to uz hodilo.
No tak to zacneme uplatnovat :-)
No tak to zacneme uplatnovat :-)
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
1 kW "nabíječka" 24 V
-
- Lokalita: Brno
- Systémové napětí: >48V
Za sebe: bezmyšlenkové citace jsou k ničemu, s tím souhlas.
Ale (podle mě) nejsou nijak zásadně škodlivé. Pokud je člověk nechce číst, tak je nečte a koukne jen na to, co tam kdo napsal svého.
A datově je to (předpokládám) skoro jedno. Jeden neoříznutý a nezmenšený obrázek jistě datově vydá za velkou spoustu citací.
Naproti tomu někdy i citace předchozího příspěvku má smysl. Buď třeba v případě, že neocituju celý post, ale vypíchnu jen nějakou myšlenku, na kterou odpovídám.
A pak to taky funguje jako zabezpečení proti tomu, aby někdo dodatečně nezměnil původní post, na který odpovídám.
Takže podle mě nějaké univerzální pravidlo "předchozí post se necituje", případně dokonce technicky vynucované, je kontraproduktivní.
Ale (podle mě) nejsou nijak zásadně škodlivé. Pokud je člověk nechce číst, tak je nečte a koukne jen na to, co tam kdo napsal svého.
A datově je to (předpokládám) skoro jedno. Jeden neoříznutý a nezmenšený obrázek jistě datově vydá za velkou spoustu citací.
Naproti tomu někdy i citace předchozího příspěvku má smysl. Buď třeba v případě, že neocituju celý post, ale vypíchnu jen nějakou myšlenku, na kterou odpovídám.
A pak to taky funguje jako zabezpečení proti tomu, aby někdo dodatečně nezměnil původní post, na který odpovídám.
Takže podle mě nějaké univerzální pravidlo "předchozí post se necituje", případně dokonce technicky vynucované, je kontraproduktivní.
-
- Lokalita: Lašská brána Beskyd
- Výkon panelů [Wp]: 8kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 20kWh
Tohle přesně jsem měl třeba já na mysli ... Citovat by mělo jít pořád, jen ne jednoduchým bezmyšlenkovitým kliknutím na ikonku a opakováním komplet celého předchozího příspěvku. Ale je to samozřejmě věc provozovatelů a moderátorů fora. My ostatní jsme tady jen hosté (občas někteří něco malého přispívající na provoz) ...Za sebe: bezmyšlenkové citace jsou k ničemu, s tím souhlas.
Já ty citace citací určitě přežiju a budu jen vděčný za všechny zde nabyté informace. Díky.
SkyFVE 8 kWp (ve výstavbě) na výzkumné "chytré" chatě. 1x MPPT Epever XTRA4415N, 1x MPPT EASun 8048 80A, 2x MPPT EASun 6048 60A, 1x AC Charger WATE 42V/10A, Li-Ion 3x 12s 156Ah (20,6 kWh/44V), SkyPowerBox LF 4810 1kVA, Victron Atlas 48/1600, APC SmartUPS 5kVA + Siemens Logo! + Dell Optiplex 3040 Micro (Proxmox: HA, Node-RED, InfluxDB, Grafana, MQTT)
-
Ty bezmyslenkove citace predchoziho to v nekterych vlaknech natahuji na pul stranky ... A na mobilu se to pak blbe cte a obcas se ani nepozna, na co konkretne se odpovida.
Holt si to chce s tou odpovedi trochu pohrat, kdyz chci reagovat jen na neco. A pokud ioravdu reaguji na cely predchozi prispevek, tak ho tam citovat samozrejme nebudu.
Je to otazka zvyku, 3 prispevky ok, ale dalsi zase s tapetovanim. Asi to tam budu trochu promazavat, kdyz budu mit chvilku casu ... Ale chce to si zvyknout a zacit nad tim trochu premyslet.
Holt si to chce s tou odpovedi trochu pohrat, kdyz chci reagovat jen na neco. A pokud ioravdu reaguji na cely predchozi prispevek, tak ho tam citovat samozrejme nebudu.
Je to otazka zvyku, 3 prispevky ok, ale dalsi zase s tapetovanim. Asi to tam budu trochu promazavat, kdyz budu mit chvilku casu ... Ale chce to si zvyknout a zacit nad tim trochu premyslet.
1 kW "nabíječka" 24 V
1 kW "nabíječka" 24 V
-
- Site Admin
- Lokalita: blízko Plzně
- Výkon panelů [Wp]: 5840
- Kapacita baterie [kWh]: 28
psaní pravidel je tak nějak k prdu. Nikdo to bohužel nedodržuje.
Tzn musí se na to systémově.
Doplnil jsem rozšíření které znemožní citaci v posledním příspěvku.
Můžete otestovat zda funguje správně?
Tzn musí se na to systémově.
Doplnil jsem rozšíření které znemožní citaci v posledním příspěvku.
Můžete otestovat zda funguje správně?
FVE 5,84kWp [Axpert 5048MK - LiFePO4 580Ah@48V (zatím) | 3x Axpert MSXE 2400W - NiCd 800Ah@24V]
-
- Lokalita: Berounsko
- Výkon panelů [Wp]: 6,4kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 16kWh
Citace jsou problém, často s tím bojuji. Někdy se dá vypíchnout konkrétní část, tak to není alespoň tak dlouhé, ale když tam ta citace není, stává se často, že někdo nepochopí na co byl ta reakce. Stačí aby se mezi objevilo několik dalších příspěvků. Tohle má dokonale vyřešen třeba NYX.
Easun 6,2kW, JK-BMS, 16x 295Ah REPT, 6,4kWp 22°na JJV
-
lzahradil: Ano, rozsireni funguje, neukazuje se u posledniho prispevku cudlik citace.
Citace jsou vzdy problem, a nejen ve foru, ale vlastne uplne vsude.
Holt se naucit pouzivat hranate zavorky a dve slova. Ale vetsinou bohate dostacuje napsat aspon jmeno uzivatele, pokud je to kousek nad novym prispevkem.
Citace jsou vzdy problem, a nejen ve foru, ale vlastne uplne vsude.
Holt se naucit pouzivat hranate zavorky a dve slova. Ale vetsinou bohate dostacuje napsat aspon jmeno uzivatele, pokud je to kousek nad novym prispevkem.
1 kW "nabíječka" 24 V
1 kW "nabíječka" 24 V
-
- Lokalita: pod Brnem
- Systémové napětí: 24V
Nevím jestli jsem to tu psal ale jsem členem jednoho odborného maillistu, kde je vyžadována citace bez uvedení jakkéhokoli jména z důvodu věcnosti diskuze o něčem a ne o někom a to vypíchnutí z citace musí být co nejstručnější. DOufám že jsem to napsal srozumitelně.Citace jsou vzdy problem, a nejen ve foru, ale vlastne uplne vsude.
Zpočátku jsem to nechápal, ale stále více věřím starým internetovým kozákům a jejich způsobům vedení maiilistů než moderním kecálkům s koncem malých kroužků zaujatých kamarádů z chatu. V podstatě toto kroužkování je i achylovou patou, tedy pokud v tom nelítají inzeráty a větší prachy.
Má to svou váhu nejmenovat v citaci a ořezávají se spolu s vyříznutou problematikou, tz. jmenovitým ořezání na holou podstatu a omezuje to velmi určité osobní zaujetí nebo osobní podporu v diskuzi nakonec o někom a ne o něčem.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT
-
- Lokalita: Poblíž Hradce Králové
Možná by stačilo omezit velikost citace, aby šli vybrat max dva řádky.
Pak by to mohlo fungovat jak píše Gupa výše.
Pak by to mohlo fungovat jak píše Gupa výše.
16 panelů DHM-72L9-450 Wp = 7200Wp jih, sklon 17°
2 regulátory EPever Tracer 6415 AN = 6000W
Paralelní adaptér PAL-ADP-50AN
Hlavní měniče Multiplus2 5000VA v sérii 4 + 4kW
Měniče EPever IP+ pro vytěžování 5, 3 a 2kW
135 + 135 + 230 = 500Ah LiFePo na 48V
3* BMS a Balancer Seplos
2 regulátory EPever Tracer 6415 AN = 6000W
Paralelní adaptér PAL-ADP-50AN
Hlavní měniče Multiplus2 5000VA v sérii 4 + 4kW
Měniče EPever IP+ pro vytěžování 5, 3 a 2kW
135 + 135 + 230 = 500Ah LiFePo na 48V
3* BMS a Balancer Seplos
-
Ti, co chtějí, tak se naučí s tím pracovat, ti, co nechtějí nic dělat a jsou lenošní, tak holt na poslední příspěvek citaci nedají. To jim ale stejně nezabrání citovat ty "starší" příspěvky a tapetovat dále ... A sebelepší nástroj tomu nezabrání, resp. nezpůsobí to, že kdo nechce, tak najednou začne chtít.
V principu je ta editace příspěvku úplně primitivní. Ale vyžaduje o pár sekund více času, stejně tak i kontrola pravopisu atd.
V principu je ta editace příspěvku úplně primitivní. Ale vyžaduje o pár sekund více času, stejně tak i kontrola pravopisu atd.
1 kW "nabíječka" 24 V
1 kW "nabíječka" 24 V
-
- Lokalita: Hlohovec, SR
- Výkon panelů [Wp]: 5520
- Kapacita baterie [kWh]: 14
Citácie dlhšie ako xxx slov/znakov by mohli byť "zbalené" a zobrazili by sa len po kliknutí. Vlk sýty a baran celý.
2x MUST PH1800 5.5kW, 8.85kWp 3x 2S3P, V+J+Z, 16x 280 Ah LiFePO4 (14.3 kWh), BMS JBD 200A, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485 + UART). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome 01/2023 -> 11/2024 = 8.6 MWh AC
-
2x MUST PH1800 5.5kW, 8.85kWp 3x 2S3P, V+J+Z, 16x 280 Ah LiFePO4 (14.3 kWh), BMS JBD 200A, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485 + UART). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome 01/2023 -> 11/2024 = 8.6 MWh AC
-
- Site Admin
- Lokalita: blízko Plzně
- Výkon panelů [Wp]: 5840
- Kapacita baterie [kWh]: 28
TomHC: super nápad - NASAZENO, upraven language pro CZ i SK. Když by byl nějaký překlad špatně, tak dejte vědět.
V uživatelském nastavení je možné si to kdyžtak poladit.
Defaultně jsem nechal zobrazení 4 řádků.
V uživatelském nastavení je možné si to kdyžtak poladit.
Defaultně jsem nechal zobrazení 4 řádků.
FVE 5,84kWp [Axpert 5048MK - LiFePO4 580Ah@48V (zatím) | 3x Axpert MSXE 2400W - NiCd 800Ah@24V]
-
Pozeral som to len cez mobil, ale vyzerá to dobre
-
- Lokalita: Brno
- Systémové napětí: >48V
Opravdu vám to takhle připadá lepší a komfortnější než byl původní stav?
Na mobilu možná ano. Ale i na PC?
Skoro si říkám, že je škoda, že mihlitovi (který to svým postem celé rozjel) předtím nesežral pes klávesnici.
Na mobilu možná ano. Ale i na PC?
Skoro si říkám, že je škoda, že mihlitovi (který to svým postem celé rozjel) předtím nesežral pes klávesnici.
-
- Lokalita: okolí Mělníka
- Výkon panelů [Wp]: 13000
- Kapacita baterie [kWh]: 15
neda se to nastavit aby to mel kazdy user jak chce?
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
-
Výhody a nevýhody využívání sluneční energie
od karelkilian » » v Magazín MyPower.CZ
Výhody a nevýhody využívání sluneční energie
- 63 Odpovědi
- 5340 Zobrazení