Si rikal ze kdyz se to.moc stahne muzou se poskosit elektrody a zacnou se clanky samovybijet. Nejak se ki rozchazi o cc 0,06V. Mozna zbytecne plasim, ale desi me to.

Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: úte dub 13, 2021 5:57 pm
dumi píše:Nejde mi o zahoreni, ale.o to jestli sem si je neznicilbypass mam na 3,2V a horejsek na 3,4V tak je tam rezerva
Tak uvidime. Diky.
FRSO píše:dumi píše:Nejde mi o zahoreni, ale.o to jestli sem si je neznicilbypass mam na 3,2V a horejsek na 3,4V tak je tam rezerva
Tak uvidime. Diky.
Však ti tuším psal Ota, že se to má stahovat postupně, snad i trochu vybité, těch 0,06V bez balancerů není snad problém, to je zcela běžné. Moc to řešíš, nech to jet a jen to občas změř.
Pan Taum píše:Ivo12s píše:V menším systému provozuji 4x 60Ah baterie LIFePO4 - viz http://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f=25&t=568&start=20#p10542.
Baterie jsem po instalaci do systému nabíjel pouze přes solární panely, iniciační nabíjení jsem neměl jak udělat... Vzhledem k tomu, že se mi to celé podařilo dodělat až v posledních týdnech léta, limitní nabíjení do plného výkonu baterií proběhlo jen pár dnů. Díky krátkému svitu a špatně nastavenému notebooku (spotřeba) se mi dokonce jednou povedlo vybití sestavy na limitních 20,07V, tedy 2,51V na článek. Ale jen jednou...Nyní bylo v podstatě první smysluplné období cca. 14 dní v kuse, kdy regulátor omezoval nabíjení na nastavených 29V. Takto nastavené napětí bylo nyní dosaženo v celém posledním období 11 dní každý den. Minimum přes noc pak 26,69V. Když jsem si dnes měřil napětí na samotných paralelních bateriích 12V, zjistil jsem velmi výrazný rozdíl sériových sekcí. Při celkovém napětí 29,03V má jedna dvojice baterií napětí 15,45V, druhá dvojice pak 13,55V. Tedy při plném napětí skupiny přepočteno na jeden FIFePO4 článek to znamená 3,862V a nebo 3,388V. V kontextu balacování na desetinky voltů je to určitě velký rozdíl, ale konceptem sériového zapojení baterií na 24V neřešitelný.
Jestli proběhlo iniciační nabíjení před dodáním baterie nevím, ale při měření před vlastním zapojením do systému měly všechny 4 baterie úplně shodné napětí na setinu Voltu. Jaké je Vaše doporučení, co s tím? Rozebrat baterie a nasadit balancéry? Nebo jinak? Díky předem za nápady.
Doporučuji okamžitě rozebrat (návod http://www.youtube.com/watch?v=pV9g8lf0lf4 ), změřit napětí každého jednotlivého článku a potom budeme moci určit další postup. Jinak riskuješ likvidaci docela drahé hračky. Každopádně bude potom nutné přepojit články tak, aby se nemohly rozcházet a aby nefigurovaly jako 4 baterie, ale jako jeden kompaktní celek.
Dále je nutné přenastavit TS-MPPT na trochu šetrnější napěťové hodnoty. A tloušťka kabelů taky má určitou roli (na fotce vypadají jako tenké tkaničky) K měniči doporučuji tak 25mm2, to samé na propojení článků.
Pan Taum píše:Já osobně mám 24V systém s Tristar-MPPT 60 a 8x 100Ah Lifeypo4 Winston (žluté) od eskutr.cz. Nastavení mám následovné - Absorbce 28,00V (3,5 na čl.) po dobu 5min!!! a poté float 27,20V (3,4 na čl.) po neomezenou dobu, žádná ekvalizace ani teplotní kompenzace ani nic podobného. Měnič Voltcraft 1200W - odpojení při podpětí nastaveno na 23V.
Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 0 návštevníků