Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: ned zář 26, 2021 10:58 am


Jaký typ BMS na LiFePo?

LiFePO4, LiFeYPO4, atd., zkušenosti, rady, tipy ...
PředchozíDalší

Re: Jaký typ BMS na LiFePo?

Příspěvekod hurvayz » ned lis 01, 2020 4:18 pm

Jen se vmísím, kodle nezkoušel jsi měnit fet za výkonější s chladičem.
Okolo 11kWp, soustava několika měničů krmící soustavu několik bojlerů.
Uživatelský avatar
hurvayz
 
Příspěvky: 928
Registrován: čtv bře 20, 2014 9:17 pm
Bydliště: Skoro u SK

Re: Jaký typ BMS na LiFePo?

Příspěvekod SlezY83 » ned lis 01, 2020 6:32 pm

Takže kapacitní balancéry tedy ne?
Ohledně toho řešení na bateriových boxů se mi líbí, že se dá poměrně jednoduše rozšířit.
Jenom se trochu ztrácím v popisu, co a jak funguje a jak to pozapojovat.
Kolik stojí který modul a co s čím lze propojit....
Jaký je rozdíl mezi řídícím modulem X a S (ten je v nabídce).

Co bych pro to tedy všechno potřeboval? Asi to nebudou jenom ty 4 moduly (+ si dokoupit výkonové rezistory)?
Ještě bočník a řídící modul? Řídící modul je stejný jak pro 4, tak pro 15/16 článků?

Řídící Modul BS1V3 je ten modul X (S) nebo ještě další přídavek?
?
SlezY83
 
Příspěvky: 93
Registrován: sob úno 02, 2013 7:01 pm

Re: Jaký typ BMS na LiFePo?

Příspěvekod marsal64 » ned lis 01, 2020 7:02 pm

kodl69 píše: "Přelévací pumpy" fungují dobře na li-ion, na lifepo moc ne, srovnej si VA charakteristiky během nabíjení a vybíjení.

Přelévací pumpy (typu Manda ap.) fungují i na LiFePo4, protože jde přece hlavně o situace, kdy některý článek ustřeluje výrazně jinam. Toto se ovšem - alespoň dle mých zkušeností - stává, když se napětí článků blíží "nahoru", tj. někam kolem 3.4V. Jinak kodlův tip na http://www.baterioveboxy.cz/domains/bat ... rodukty-2/ stojí za pozornost, osobně asi do toho v nově budované FVE půjdu.
Uživatelský avatar
marsal64
 
Příspěvky: 1084
Registrován: sob čer 16, 2018 12:45 pm
Bydliště: Velké Popovice

Re: Jaký typ BMS na LiFePo?

Příspěvekod Martin P » ned lis 01, 2020 8:38 pm

Balancer, který navrhuje kodl69 se mi taky líbí. Jen mám obavy z toho, že když na něm něco odejde tak zůstane baterie nechráněná (vše v jednom). Proto jsem šel cestou jednoúčelových zařízení (pojistky, Mandy, odpory, ochranná deska s vyrazeci cívkou na jističi). Sice je s tím více drátování, ale mám za to, že v případě poruchy jedné jednoúčelové části ochrany zůstane zbytek funkční a může tak zabránit nejhoršímu.
Při četbě tohoto vlákna jsem přišel na jedno vylepšení. Na jistič s vyrazeci cívkou dám pomocný kontakt, který mi v případě shození jističe sepne sirénku a způsobí poplach. Tuto poplašnou funkci to bude chtít dodělat, aby reakce na problém mohla být co nejrychlejší.

Plné *batt* přeji a jsem s pozdravem. Martin P.
S-UPS. Čtyři FV moduly ( východ 4x3/240Wp, jih 3x3/300Wp, západ 3x3/235Wp, východ II 3x3/240Wp =9855Wp). Čtyři regly PCM 60X, tři baterie (první Pb vrla 200Ah, druhá Lifepo 4, nominál 280Ah, třetí Lifepo4, nominál 200Ah). Měnič Victron multiplus 5000VA, vytěžování do bojleru.
?
Martin P
 
Příspěvky: 411
Registrován: ned úno 25, 2018 5:04 pm
Bydliště: Havlíčkův Brod

Re: Jaký typ BMS na LiFePo?

Příspěvekod fugas » ned lis 01, 2020 8:55 pm

marsal64 píše:
kodl69 píše: "Přelévací pumpy" fungují dobře na li-ion, na lifepo moc ne, srovnej si VA charakteristiky během nabíjení a vybíjení.

Přelévací pumpy (typu Manda ap.) fungují i na LiFePo4, protože jde přece hlavně o situace, kdy některý článek ustřeluje výrazně jinam. Toto se ovšem - alespoň dle mých zkušeností - stává, když se napětí článků blíží "nahoru", tj. někam kolem 3.4V. Jinak kodlův tip na http://www.baterioveboxy.cz/domains/bat ... rodukty-2/ stojí za pozornost, osobně asi do toho v nově budované FVE půjdu.


Po otevření odkazu se mi promítnul život před očima :D Takhle vypadající věci jsem měl v autě...I s monitoringem, v jehož datasheetu bylo tuším obráceně napájení monitorovací jednotky.Ale tak nevadí, dostal jsem to už s dráty.Ani tak jsem to nikdy nerozchodil.Asi balancer na 29. článku, protože při startu vždy napočítal do 28.Pak ukončila mé trápení a zhasla na dobro.Budiš jí dobře v křemíkovém nebi.Pak jsem zjistil, že na jednom kuse prosvítá ledka i na provozním napětí článku.Tak jsem ho vyměnil.Pak jsem zjidtil že jeden začíná pracovat už někde na 3,38V.To bylo na přístupných posledních osmi článcích ze 42.Co se dělo dole v těch boxech, těžko říct.Ale tím neříkám že jsou to ty stejné, jen historka k dobru.Ještě jsou ve stodole v kýblíku...
Isolar 5kW (Axpert klon), LiFePo4 202Ah Lishen 18s.Nyní v přestavbě P106 Electric z projektu LiFePo4 na LiIon 100Ah.
Uživatelský avatar
fugas
 
Příspěvky: 1492
Registrován: sob pro 21, 2013 6:58 pm

Re: Jaký typ BMS na LiFePo?

Příspěvekod kodl69 » ned lis 01, 2020 9:56 pm

vidíš to, já mám na baterkách 32 kousků už pátej rok a bez problémů. Další level je DYIBMS v.4 , tu si uděláš sám, a můžeš si i udělat vlastní úpravy dle libosti. Na ti mám zatím jenom díly, ale používá ji Padre a možná ještě někdo další.
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Ex Powerjack 8kW (momentálně samodomo cca 6kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
?
kodl69
 
Příspěvky: 5790
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: Jaký typ BMS na LiFePo?

Příspěvekod marsal64 » ned lis 01, 2020 10:00 pm

Martin P píše:Tuto poplašnou funkci to bude chtít dodělat, aby reakce na problém mohla být co nejrychlejší.

Ano, ano, nevím, jestli zrovna sirénu, ale alarm jakéhokoli druhu vřele doporučuji (viewtopic.php?f=3&t=4854&p=134230&hilit=ode%C5%A1l%C3%BD#p134222).
Uživatelský avatar
marsal64
 
Příspěvky: 1084
Registrován: sob čer 16, 2018 12:45 pm
Bydliště: Velké Popovice

Re: Jaký typ BMS na LiFePo?

Příspěvekod kodl69 » ned lis 01, 2020 10:45 pm

to Hurvayz: já tam mám ještě starou verzi s bipolárem, a topí to přímo tím tranzistorem, na kterým mám cca 4x10cm měděnýho klempířskýho plechu. Mosfet nebude ten problém, spíš to, že je přímo z procesoru a jenom na 3.3V napájení, takže to nepůjde moc rychle sepnout, natož rozepnout a bude dlouho v lineárním režimu, proto omezení na 10A...
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Ex Powerjack 8kW (momentálně samodomo cca 6kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
?
kodl69
 
Příspěvky: 5790
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: Jaký typ BMS na LiFePo?

Příspěvekod hurvayz » ned lis 01, 2020 11:04 pm

Ok dik. To byl jen nápad, kdyby něco selhalo, aby byla rezerva.
Okolo 11kWp, soustava několika měničů krmící soustavu několik bojlerů.
Uživatelský avatar
hurvayz
 
Příspěvky: 928
Registrován: čtv bře 20, 2014 9:17 pm
Bydliště: Skoro u SK

Re: Jaký typ BMS na LiFePo?

Příspěvekod SlezY83 » stř lis 04, 2020 4:28 pm

Tak jsem dnes objednal 4ks balancérů:
http://www.baterioveboxy.cz/domains/bat ... rodukty-2/

K tomu USB kabel a "hřebínek" na připojení USB kabelu.

Líbilo se mi, jak to lze postupně rozšiřovat a doplňovat.

Nějaké tipy k použití?
?
SlezY83
 
Příspěvky: 93
Registrován: sob úno 02, 2013 7:01 pm

Re: Jaký typ BMS na LiFePo?

Příspěvekod marko250 » stř lis 04, 2020 5:00 pm

SlezY83 píše:Tak jsem dnes objednal 4ks balancérů:
http://www.baterioveboxy.cz/domains/bat ... rodukty-2/

K tomu USB kabel a "hřebínek" na připojení USB kabelu.

Líbilo se mi, jak to lze postupně rozšiřovat a doplňovat.

Nějaké tipy k použití?


Hlavně si objednej ten 10A odpor v AL pouzdře a doplň na palič,jinak to bude fungovat jen ,když využiješ kontaktu pro krizové odpojení panelů přez nějaké DC SSR atd. Sám o sobě ten modul moc nespálí ,jen 1A pouze.
9780kWp/JZ-50°/20xChaori 230 ,JV-90°/12xJinkoSolar 225 + <JZ-90° /8xGWL / Sunny Mono 310, regl Midnite Classic 150<89A> a MakeSkyBlue <60A>,baterka 17s 54.4VDC LFP4/784Ah<uloží 42kWh>,měnič XTH 8000-48V špičkově 21kW
Uživatelský avatar
marko250
 
Příspěvky: 2794
Registrován: ned led 12, 2014 7:41 pm
Bydliště: Hlučín

Re: Jaký typ BMS na LiFePo?

Příspěvekod SlezY83 » stř lis 04, 2020 9:33 pm

Počítám s tím.
Konkrétně tento?
https://www.gme.cz/rd-0r47-50w-5

0,47R. Pokud dobře počítám? Tím poteče při:
3,5V - 7,4A
3,6V - 7,7A
3,7V - 7,9A

Nebo tento 0,33R?
https://www.gme.cz/rd-0r33-50w-5
Tím bych ale už šel přes 10A, což už by bylo přes...
3,5/0,33= 10,6A
?
SlezY83
 
Příspěvky: 93
Registrován: sob úno 02, 2013 7:01 pm

Re: Jaký typ BMS na LiFePo?

Příspěvekod beethowen » stř lis 04, 2020 11:13 pm

On má nějaký odpor FET a budeš to muset dát někde na chladič, takže vodič taky nějaký odpor. Nebál bych se i toho 0,33R. Ideálně by ses na těch 3,6V nemusel vůbec dostávat.
Uživatelský avatar
beethowen
 
Příspěvky: 686
Registrován: pát čer 23, 2017 6:46 pm
Bydliště: Brno-venkov

Re: Jaký typ BMS na LiFePo?

Příspěvekod kodl69 » čtv lis 05, 2020 12:18 am

Já bych asi dal hodnotu odporu dle doporučení výrobce (nevím kolik, ale snad to někde píšou). A drátů bez jištění okolo BMS co nejmíň. Já mám raděj "cihláky" ve vzduchu než ty hliníkový odpory, který dokážou zkratovat obalem kontakty baterky. takže za mě raděj tohle: https://www.gme.cz/rd-0r33-20w-5 cca 2cm nad desku BMS, na vývody keramický perly nebo aspoň izolační návlek se skelným vláknem, a když by se ti zdálo, že to moc topí, tak dát vedle sebe 2ks 0R68 s nějakou mezerou a máš jistě vystaráno.
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Ex Powerjack 8kW (momentálně samodomo cca 6kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
?
kodl69
 
Příspěvky: 5790
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: Jaký typ BMS na LiFePo?

Příspěvekod Martin P » čtv lis 05, 2020 5:24 am

Jenom mne napadlo: co dát místo na vývody onoho BMS modulu relátko/stykač/FET a spínat s tím separátní odpor. To by pak mohlo vzít i více než 10A.

Plné *batt* přeji a jsem s pozdravem. Martin P.
S-UPS. Čtyři FV moduly ( východ 4x3/240Wp, jih 3x3/300Wp, západ 3x3/235Wp, východ II 3x3/240Wp =9855Wp). Čtyři regly PCM 60X, tři baterie (první Pb vrla 200Ah, druhá Lifepo 4, nominál 280Ah, třetí Lifepo4, nominál 200Ah). Měnič Victron multiplus 5000VA, vytěžování do bojleru.
?
Martin P
 
Příspěvky: 411
Registrován: ned úno 25, 2018 5:04 pm
Bydliště: Havlíčkův Brod

Re: Jaký typ BMS na LiFePo?

Příspěvekod kodl69 » čtv lis 05, 2020 10:33 am

A zase to bude drátařina bez jištění kolem baterek. Kdo ještě nezařil odpařenej drát někde poblíž baterky, tak si možná takovouhle věc pořídí...
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Ex Powerjack 8kW (momentálně samodomo cca 6kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
?
kodl69
 
Příspěvky: 5790
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: Jaký typ BMS na LiFePo?

Příspěvekod marko250 » čtv lis 05, 2020 11:40 am

A určitě spínání těch cekových 10A nastav mnohem dříve než 3.6V, nejlíp 3.48V ať už začínají pálit.
9780kWp/JZ-50°/20xChaori 230 ,JV-90°/12xJinkoSolar 225 + <JZ-90° /8xGWL / Sunny Mono 310, regl Midnite Classic 150<89A> a MakeSkyBlue <60A>,baterka 17s 54.4VDC LFP4/784Ah<uloží 42kWh>,měnič XTH 8000-48V špičkově 21kW
Uživatelský avatar
marko250
 
Příspěvky: 2794
Registrován: ned led 12, 2014 7:41 pm
Bydliště: Hlučín

Re: Jaký typ BMS na LiFePo?

Příspěvekod Emaxkuba » čtv lis 05, 2020 11:45 am

Myslím, že na 3,48V jsou nastaveny z výroby - teda jestli mluvíme o těch z "baterioveboxy.cz". Sám je s úspěchem používám více než 3 roky už na dvou 48V setech, za 2 týdny se přidá třetí.
poloostrov ve stádiu testů: 6xAmerisolar 285Wp "J"+3xHT SAAE 275Wp "Z",MPPT eSmart 60A,Swipower sine 3kW, LiFePO4 48V 10kWh, e-skůtr Emax 90S s 4,2kWh LiOn
?
Emaxkuba
 
Příspěvky: 29
Registrován: čtv úno 21, 2019 10:29 am
Bydliště: Chata Svojšovice

Re: Jaký typ BMS na LiFePo?

Příspěvekod marsal64 » čtv lis 05, 2020 1:02 pm

Emaxkuba píše:Myslím, že na 3,48V jsou nastaveny z výroby - teda jestli mluvíme o těch z "baterioveboxy.cz". Sám je s úspěchem používám více než 3 roky už na dvou 48V setech, za 2 týdny se přidá třetí.

Poohlížím se tímto směrem také, ale zatím jsem to moc nestudoval: to tedy používáš i řídící modul (http://www.baterioveboxy.cz/domains/bat ... pravu-bms/)?
Uživatelský avatar
marsal64
 
Příspěvky: 1084
Registrován: sob čer 16, 2018 12:45 pm
Bydliště: Velké Popovice

Re: Jaký typ BMS na LiFePo?

Příspěvekod Martin P » čtv lis 05, 2020 1:17 pm

kodl69 píše:A zase to bude drátařina bez jištění kolem baterek. Kdo ještě nezařil odpařenej drát někde poblíž baterky, tak si možná takovouhle věc pořídí...

On by to mohl být i námět pro výrobce jak zvýšit proudovou zatížitelnost balanceru. Případně by se to mohlo vytvořit i zde. Samozřejmě za dodržení patřičných bezpečnostních a pracovních podmínek zařízení.

Plné *batt* přeji a jsem s pozdravem. Martin P.
S-UPS. Čtyři FV moduly ( východ 4x3/240Wp, jih 3x3/300Wp, západ 3x3/235Wp, východ II 3x3/240Wp =9855Wp). Čtyři regly PCM 60X, tři baterie (první Pb vrla 200Ah, druhá Lifepo 4, nominál 280Ah, třetí Lifepo4, nominál 200Ah). Měnič Victron multiplus 5000VA, vytěžování do bojleru.
?
Martin P
 
Příspěvky: 411
Registrován: ned úno 25, 2018 5:04 pm
Bydliště: Havlíčkův Brod

PředchozíDalší

Zpět na LiFe*

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 0 návštevníků

Reputation System ©'