Protože jsem pečlivě pročítal další diskuze o neuspěchu s amorfy rozhodl jsem se ještě připsat v čem si myslím, že se nejčastěji dělá chyba.
Nejčastější negativní komentáře se týkají malé výtěžnosti oproti mono/poly i přesto, že jsou stringy umístěny ve velmi podobných parametrech. I já mám dva takové stringy, které se liší umístěním pouze tím, že amorfní string je o 23° natočen na východ od pozice jižního stringu. Jižní má přesně 0°. Výkonově jsou na tom oba stejně jih 800Wp, východ 880Wp. Úhel naklopení je také podobný a je vyladěn na zimu kdy jih má 70°a východ 67°. Za období 9 měsíců (listopad až červenec) vyrobily amorfy 880Wp - 280kWh a polyny 800Wp - 260KWh. Pro zajímavost amorfní západní string 576Wp - 220kWh. Elektrárna tedy o celkovém maximálním instalovaném výkonu 2,256 kWp tedy za 9 měsíců provozu (2019 - 2020) celkem vyrobila 760kWh. Odběr naší domácnosti na UPS je za těch 9 měsíců - 780kWh. Zbytek vyrobila Honda. Diesel běžel od instalace solární pračky jen párkrát, takže někam se dostáváme. Elektřinou netopíme, nevaříme a neohříváme vodu ani v pračce. V noci je vše vypnuté včetně lednice (ta vydrží namrazená 36 hodin). Lednice je trída A+++ a má frekvenční motor. Proto si můžu dovolit provozovat levné startovačky - necyklují. Světla mají svůj 12V systém napájený také jedním amorfem. Podotýkám, že letos v zimě bylo slunce opravdu málo a osvit panelů není zdaleka ideální. Toto je prostě realita a vidíme, jak moc se skutečnost liší od teoretického výkonu. Tohle, ale teď rozebírat nechci. Vraťme se tedy k nastavení amorfů tak, aby byly schopny konkurovat mono/polům.
Amorfních panelů je více typů, pričemž já mám nainstalovanou technologii CdTe tedy směs Cadmium/Tellur. Pro schopnost těžit z amorfů je velmi důležitý dobrý MPPT regulátor. Amorf má totiž jednu zásadní chybu, kterou jsem výše neuvedl. Je to VELMI STRMÝ POKLES NAPĚTÍ PŘI SNÍŽENÍ INTENZITY OSVITU. To v praxi znamená, že pokud se sníží výkon zážení dopadající na panel o 2/3 tak např: z Vmp - 80V máme najednou Vmp - 38V. Co nám z toho vyplývá bystřejší již chápou.
Takže proč někomu amorfy nefungují si vysvětlíme na příkladě parametrů stejně výkoných panelů:
Amorfní panel má 110Wp/1000Wm2 = Vmp 80V x Imp 1,37A.
Poly panel má 100Wp/1000Wm2 = Vmp 18,1V x Imp 5,5A.
Vidíme, že amorf má při stejném výkonu znatelně větší napětí při menším proudu a polyna naopak.
Takže máme tu 2x výkonově podobný string 800Wp a nabíjíme baterii 48V regulátorem s Voc max.150V (Ep solar xtra 4415)
-Amorfy jsou zapojeny všechny paralelně a tedy string má ideálně 80Vmp x 10,96Amp = 876,8Wp
-Polyny jsou zapojeny serioparalelně a mají tedy ideálně (72,4Vmp x 5,5Amp) x 2 = 796,4Wp
-Regulátor jim při osvitu Ox nastaví do 48V baterie např: Vmp 67V x 6A = 402W.
Nyní osvit Ox v poledne poklesne například o 2/3 (je zataženo) a stane se následující:
-Amorfní string má nyní 38Vmp x 5Amp = 190W a regler tedy do 48V NENABÍJÍ nemá jak, neboť neobsahuje step up...
-Poly string má nyní 56Vmp x 2,4Amp = 134W a regler tedy NABÍJÍ do 48V protože má jak. Napětí panelů je vyšší než napětí baterie pod zátěží...
- Regulátor v případě amorfů nedělá nic, v případě polyn nabíjí 134W. Myslím, že pointu už chápete.
Celý fígl je tedy u amorfů v tom, že je potřeba mít co NEJVĚTŠÍ rozdíl mezi napětím baterie a panelů a k tomu dobrý regler MPPT který to využije. Klade to samozřejmě vysoké nároky na Voc regleru v případě 48V baterie. Mám silné obavy, že právě proto tak často amorfy v klasickém případě neuspějí... Tohle se ovšem dozvíte jenom ode mě

. Amorfy nejsou zlé pokud si s nimi pohrajete a pak správně navrhnete systém. Vemte, změřte a přepojte své stávající amorfy podle této rady a dejte echo.
Shrnutí:
Obecně amorfy Cd/Te mají vysoké napětí a malý proud. Je to dané jejich kontsrukcí. Při snížení intenzity osvitu jim prudce padá napětí, ale ne tolik proud. Polyny to mají přesně naopak. Amorfy mají tedy opravdu dost velkou nevýhodu se kterou když se ale počítá, tak se dá využít i plocha, která by jinak nebyla investicí zisková a stávající systém lze takto výrazně posílit. Třeba proto, že na stodolu v létě stíní strom, který ovšem v zimě opadá a stínící větvičky amorf nezabijí tak jako polynu. V létě to nevyužijete, protože na střeše RD jedou polyny jako blázen... Chápete ten smysl. Jako náhrada třeba za diesel v zimě ve stodole určitě zajímavá varianta. Ještě abych nezapoměl, amorfy vám asi fakt nikdo neukradne

a ten amorfní plot byl taky dobrý. Přesně na to jsou amorfy. Fasáda, stodola, plot, skleník, psí bouda

.