Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: stř dub 14, 2021 11:36 pm


Studer informacie

Regulátory Studer
PředchozíDalší

Re: Studer informacie

Příspěvekod marsal64 » stř úno 24, 2021 4:29 pm

Děkuji, pánové.
Poustevna - čistý ostrov bez DS: 5kWp = 10S Jinko 225Wp jih 50°+ 2x 2S3P Jinko 225Wp jih 7°+ větrná elektrárna "čínská plechárna" (= placebo); Axpert VM II 24V 3000W PF1 + Victron Inverter Compact 24/2000 + 2x MakeSkyBlue 60; LiFePo 8x Winston 200Ah + 8x Winston 100 Ah + 8x CATL 120Ah; Teco Foxtrot CP-1015 + C-IT-0504S.
Kozlovna - ostrov ve stadiu zkušebního provozu. 3x Studer XTM 4000-48, 2x VT-80, BSP, XCOMy, 2x5x3S mono 310Wp GWL/Sunny (9,3 kWp), 200Ah LiFePo4 Catl + 202Ah Lishen, Daly BMS
Uživatelský avatar
marsal64
 
Příspěvky: 1050
Registrován: sob čer 16, 2018 12:45 pm
Bydliště: Velké Popovice

Re: Studer informacie

Příspěvekod beethowen » stř úno 24, 2021 6:08 pm

Nemáš nastavený max. nabíjecí proud v BSP? Vypadá, že jede nějakým max výkonem, nebo může být už omezováno nabíjení, protože je baterka nabitá. On vždy jeden VT jede normál výkonem a druhý jenom doplňuje zbytek, když už nelze, aby oba jely naplno.
Jsou k tomu další grafy? SOC, Ubat, Ibat, atd.?
Naposledy upravil beethowen dne stř úno 24, 2021 6:21 pm, celkově upraveno 1
Uživatelský avatar
beethowen
 
Příspěvky: 684
Registrován: pát čer 23, 2017 6:46 pm
Bydliště: Brno-venkov

Re: Studer informacie

Příspěvekod redcrown » stř úno 24, 2021 6:11 pm

marsal64 píše:Jojo, já věděl, že se mi to PLC i k Studeru bude hodit..., cooo, redcrown?

No je pořád věřím, že ho nebudu potřebovat:)
V provozu: poloostrov 4kWp JV, 4x XTM4000-48, 1x VT80, 18kWh LFP 14S10P + Batrium
Ve výstavbě k doplnění: 4kWp SZ, 4,5kWp JJZ, 1,2kWp tracker, 2x VT80 + 1x VT40, 12kWh LFP
Uživatelský avatar
redcrown
 
Příspěvky: 1082
Registrován: pát říj 12, 2012 7:15 pm
Bydliště: Severní Čechy

Re: Studer informacie

Příspěvekod beethowen » stř úno 24, 2021 6:17 pm

redcrown píše:
marsal64 píše:Jojo, já věděl, že se mi to PLC i k Studeru bude hodit..., cooo, redcrown?

No je pořád věřím, že ho nebudu potřebovat:)

To jsem nějak vůbec nikdy neuvažoval, že by to bylo třeba. Jednak to neumím programovat a zatím všechno, co jsem potřeboval, tak jsem v tom Studeru vždy nějak nastavil.
Uživatelský avatar
beethowen
 
Příspěvky: 684
Registrován: pát čer 23, 2017 6:46 pm
Bydliště: Brno-venkov

Re: Studer informacie

Příspěvekod redcrown » stř úno 24, 2021 6:25 pm

Ale však jo, on si marsal64 jenom rád hraje:). Ale jo, kdo na to má hlavu a čas, tak tomu rozumím.
V provozu: poloostrov 4kWp JV, 4x XTM4000-48, 1x VT80, 18kWh LFP 14S10P + Batrium
Ve výstavbě k doplnění: 4kWp SZ, 4,5kWp JJZ, 1,2kWp tracker, 2x VT80 + 1x VT40, 12kWh LFP
Uživatelský avatar
redcrown
 
Příspěvky: 1082
Registrován: pát říj 12, 2012 7:15 pm
Bydliště: Severní Čechy

Re: Studer - dva variotracky a dva různé průběhy výroby?

Příspěvekod Martin P » stř úno 24, 2021 6:45 pm

marsal64 píše:Mám dva identické stringy, každý na jeden Variotrack. Stringy téměř čistě na západ a východ, sklon 16 stupňů, bez zastínění, takže rozdíl ve výkonu, viz obr., mi nedává smysl a působí to na mne buď HW problémem nebo že jsou VT nastaveny každý jinak.

Než vytáhnu scom.exe a začnu zkoumat pojistky, dráty, atd., zeptám se z lenosti tady, jestli se s tímto někdo zkušenější nepotkal resp. jestli to nejde ověřit jednodušeji: když nastavím jánevím 10005 pomoci remote console na portálu, tak to zapíše pro oba Variotracky, které by měly být pak sesynchronizované, ne?

A přečíst hodnoty z jednotlivých Variotracků pomocí remote control na portálu tedy jde nebo to můžu jen pomocí scom ev. PLC apod. posazeného na XCOM nebo přes backup?

Měl jsem původně nabíjení sesynchronizované s XTM, pak jsem to rozpojoval (10037) - nemohlo by to souviset?

U mne se pcm60x chovají hodně podobně. Na měření napětí na jejich displejich je vidět rozdíl naměřeného napětí cca 0,2V. Regulátory, co měří vyšší napětí při dosažení nastavené hranice začnou ubírat a ti s nižším napětím se na ně postupně dotahují. Při udržování napětí primárně táhnou regly s nižším namerenym napětím a ostatní se přidají až po poklesu napětí (jedno jestli je to způsobeno vyšší spotřebou, nebo slabým osvětlením panelů).
U Tebe předpokládám to samé. Regulátor, co měří nižší napětí táhne více a druhý dorovnáva zbytek.

Edit: oprava gramatiky.
S-UPS. Čtyři FV moduly ( východ 4x3/240Wp, jih 3x3/300Wp, západ 3x3/235Wp, východ II 3x3/240Wp =9855Wp). Čtyři regly PCM 60X, tři baterie (první Pb vrla 200Ah, druhá Lifepo 4, nominál 280Ah, třetí Lifepo4, nominál 200Ah). Měnič Victron multiplus 5000VA, vytěžování do bojleru.
Martin P
 
Příspěvky: 391
Registrován: ned úno 25, 2018 5:04 pm
Bydliště: Havlíčkův Brod

Re: Studer informacie

Příspěvekod Lui » stř úno 24, 2021 7:01 pm

presne tak sa chovajú 4 studery ako popísal Martin P a tiež sú prepojené komunikačným káblom.
Cca 16kwp ::pv:: ,48V 7kAh Pb *batt* , 60V 1,2kAh , 15S 600P Lion *batt* + 60V 198Ah Lifepo4 *batt* , 5xMPPT VT-80, 12kw menič , záloha-6Kw UPS-keby dačo :) , BMV-600S , 4xStuder XTH 8000 vo výstavbe ,
Záloha:260Wp ::pv:: ,12V Pb 1000Ah *batt* , epsolar 10 dvakrát ,victron 350w sinus
Uživatelský avatar
Lui
 
Příspěvky: 1120
Registrován: pon srp 08, 2011 2:14 pm
Bydliště: Slovensko

Re: Studer informacie

Příspěvekod redcrown » stř úno 24, 2021 7:04 pm

tak zkus v době sníženého výkonu nabíječů zapnout silný spotřebič. Uvidíš, jak je rozdělený výkon mezi nabíječe v omezení a jak to dopadne po odšpuntování. Doufám, že to je vidět na RCC pro jednotlivé nabíječe. Já mam zatím jen jeden, tak to nemůžu potvrdit.
V provozu: poloostrov 4kWp JV, 4x XTM4000-48, 1x VT80, 18kWh LFP 14S10P + Batrium
Ve výstavbě k doplnění: 4kWp SZ, 4,5kWp JJZ, 1,2kWp tracker, 2x VT80 + 1x VT40, 12kWh LFP
Uživatelský avatar
redcrown
 
Příspěvky: 1082
Registrován: pát říj 12, 2012 7:15 pm
Bydliště: Severní Čechy

Re: Studer informacie

Příspěvekod marsal64 » stř úno 24, 2021 7:24 pm

Věc je jasná, díky znovu všem, zase trochu dalších zkušeností...

Přesto ještě si dovolím zopakovat doprovodný dotaz: když chci zjistit parametry nastavení jednotlivých variotracků atd., toto tedy nelze přímo z portálu, kde mohu zadat jen skupinové id? Chápu, že to lze přes scom.exe nebo XCOM nebo pomocí backupu do .CSV. Ale přes portál a Remote Control tedy nikoli?
Poustevna - čistý ostrov bez DS: 5kWp = 10S Jinko 225Wp jih 50°+ 2x 2S3P Jinko 225Wp jih 7°+ větrná elektrárna "čínská plechárna" (= placebo); Axpert VM II 24V 3000W PF1 + Victron Inverter Compact 24/2000 + 2x MakeSkyBlue 60; LiFePo 8x Winston 200Ah + 8x Winston 100 Ah + 8x CATL 120Ah; Teco Foxtrot CP-1015 + C-IT-0504S.
Kozlovna - ostrov ve stadiu zkušebního provozu. 3x Studer XTM 4000-48, 2x VT-80, BSP, XCOMy, 2x5x3S mono 310Wp GWL/Sunny (9,3 kWp), 200Ah LiFePo4 Catl + 202Ah Lishen, Daly BMS
Uživatelský avatar
marsal64
 
Příspěvky: 1050
Registrován: sob čer 16, 2018 12:45 pm
Bydliště: Velké Popovice

Re: Studer informacie

Příspěvekod beethowen » stř úno 24, 2021 7:48 pm

marsal64 píše:Věc je jasná, díky znovu všem, zase trochu dalších zkušeností...

Přesto ještě si dovolím zopakovat doprovodný dotaz: když chci zjistit parametry nastavení jednotlivých variotracků atd., toto tedy nelze přímo z portálu, kde mohu zadat jen skupinové id? Chápu, že to lze přes scom.exe nebo XCOM nebo pomocí backupu do .CSV. Ale přes portál a Remote Control tedy nikoli?

Úplně nechápu, jak to přesně myslíš.
Ale přes portál a remote control můžeš ovládat systém jako by jsi byl u RCC displeje, nebo přímo zadáváním a čtením parametrů, pokud znáš čísla. Pokud jsou Variotracky synchronizované, což předpokládám, tak ty parametry jsou stejné.
Výpis nastavení přes portál neuděláš. respektive uděláš, ale jenom na SD kartu v RCC nebo XCOM.
Uživatelský avatar
beethowen
 
Příspěvky: 684
Registrován: pát čer 23, 2017 6:46 pm
Bydliště: Brno-venkov

Studer a overload...

Příspěvekod marsal64 » stř úno 24, 2021 10:58 pm

Pokud by někdo zkušenější měl čas a chuť, komentář uvítám:

Mám nastaveno spínání transfer relé, pokud SOC je níže než 30% a vypínání, pokud je SOC výše než 80%.
Dále mám nastaveno spínání transfer relé podle výkonu:
1258 Inverter power level 1 activate (AUX 1) Yes
1259 Power level 1 120%
1260 Time delay 0

Ráno v 10:41:58 se tedy vypíná transfer relé a přepíná na baterky.

V 21:48:26 se peče kolem 4kW, do toho se zapíná na stejné fázi varná konvice, což XTM vzdá a transfer relé spíná. Ale nevím bohužel, jestli se to stalo na základě detekce výkonu (1259, 1258) nebo na základě overloadu. Autorestart dioda nebliká.

Protože SOC je někde kolem 50%, po odeznění výkonové špičky v 22:02:49 (parametry 1267 a 1268 nezměněny) se znovu rozepíná transfer relé a všechny tři fáze jedou znovu na baterie.

Funkčnost kolem času overloadu je tedy zachována, v domě nikdo nic nepozoruje, ale vlastně nejsem schopen poznat, jestli to způsobila dobrá funkce detekce přetížení (pak nevím, proč je tam Halted zpráva) nebo zabral až automatický přepínač na výstupu, který za Studerem mám a je řízený právě L1, která se přetížila (ale pak nevím, proč nebliká Autorestart dioda).

Není lepší použít pro požadovanou funkčnost detekce overload a přepnutí na transfer relé 1228 místo 1259+1258?
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Poustevna - čistý ostrov bez DS: 5kWp = 10S Jinko 225Wp jih 50°+ 2x 2S3P Jinko 225Wp jih 7°+ větrná elektrárna "čínská plechárna" (= placebo); Axpert VM II 24V 3000W PF1 + Victron Inverter Compact 24/2000 + 2x MakeSkyBlue 60; LiFePo 8x Winston 200Ah + 8x Winston 100 Ah + 8x CATL 120Ah; Teco Foxtrot CP-1015 + C-IT-0504S.
Kozlovna - ostrov ve stadiu zkušebního provozu. 3x Studer XTM 4000-48, 2x VT-80, BSP, XCOMy, 2x5x3S mono 310Wp GWL/Sunny (9,3 kWp), 200Ah LiFePo4 Catl + 202Ah Lishen, Daly BMS
Uživatelský avatar
marsal64
 
Příspěvky: 1050
Registrován: sob čer 16, 2018 12:45 pm
Bydliště: Velké Popovice

Re: Studer informacie

Příspěvekod DanoP » čtv úno 25, 2021 7:38 am

Ak je pripojene RCC alebo XCom a povolone logovanie na SD kartu, tak na karte v adresari CSVFILES\LOG su csv subory (stlpce oddelene ciarkou - treba do excelu importovat z textoveho suboru) tak v tych logoch su udaje pominute, vratane parametrov ako Mode, Transfer rele, Aux1, Aux2
Studer_log.PNG

Myslim ze bola k tomu aj "aplikacia" pre Excel Xtender Data Analysis Tool 1.6.40.xlsm, kde sa daju tie csv nacitat a potom to vyzera takto
DataAnalysisTools.PNG
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
1770Wp monokryštál + Fangpusun MPPT 150/45 + Studer XTM4048 + 10kWh LiFePO4, vlastny monitoring na https://www.mms-softec.sk/pip/
DanoP
 
Příspěvky: 812
Registrován: stř črc 06, 2016 11:27 am
Bydliště: Trnava, Slovensko

Studer komunikace - asynchronní nebo synchronní?

Příspěvekod marsal64 » čtv úno 25, 2021 10:30 pm

Když pošlu Studeru přes XCOM příkaz, musím čekat na odezvu (s doporučovaným timeoutem 2s) a až pak poslat další příkaz nebo je možné komunikovat asynchronně?
Poustevna - čistý ostrov bez DS: 5kWp = 10S Jinko 225Wp jih 50°+ 2x 2S3P Jinko 225Wp jih 7°+ větrná elektrárna "čínská plechárna" (= placebo); Axpert VM II 24V 3000W PF1 + Victron Inverter Compact 24/2000 + 2x MakeSkyBlue 60; LiFePo 8x Winston 200Ah + 8x Winston 100 Ah + 8x CATL 120Ah; Teco Foxtrot CP-1015 + C-IT-0504S.
Kozlovna - ostrov ve stadiu zkušebního provozu. 3x Studer XTM 4000-48, 2x VT-80, BSP, XCOMy, 2x5x3S mono 310Wp GWL/Sunny (9,3 kWp), 200Ah LiFePo4 Catl + 202Ah Lishen, Daly BMS
Uživatelský avatar
marsal64
 
Příspěvky: 1050
Registrován: sob čer 16, 2018 12:45 pm
Bydliště: Velké Popovice

Re: Studer informacie

Příspěvekod DanoP » pát úno 26, 2021 5:52 am

Záleží ako sa má vyhodnocovať timeout. Ja to robím synchrónne aby som jednoducho odchytil timeout s možnosťou zopakovania príkazu. Skúsenosť mám takú, že príkazy zo skupiny info sú bez timeoutu, na rozdiel od čítania registrov XTM. BSP tiež málokedy hodí timeout. Inak timeout som skrátil, už si nepamätám presne hodnotu , ale určite je niečo okolo 500ms. Pokiaľ nepríde odozva do toho času, už nepríde. Môžem ešte pozrieť do zdrojaku.
1770Wp monokryštál + Fangpusun MPPT 150/45 + Studer XTM4048 + 10kWh LiFePO4, vlastny monitoring na https://www.mms-softec.sk/pip/
DanoP
 
Příspěvky: 812
Registrován: stř črc 06, 2016 11:27 am
Bydliště: Trnava, Slovensko

Re: Studer informacie

Příspěvekod marsal64 » pát úno 26, 2021 8:27 am

Díky, takže zůstanu u synchronního cyklu dotaz-odezva. Čím Ty XCOM ovládáš?
Poustevna - čistý ostrov bez DS: 5kWp = 10S Jinko 225Wp jih 50°+ 2x 2S3P Jinko 225Wp jih 7°+ větrná elektrárna "čínská plechárna" (= placebo); Axpert VM II 24V 3000W PF1 + Victron Inverter Compact 24/2000 + 2x MakeSkyBlue 60; LiFePo 8x Winston 200Ah + 8x Winston 100 Ah + 8x CATL 120Ah; Teco Foxtrot CP-1015 + C-IT-0504S.
Kozlovna - ostrov ve stadiu zkušebního provozu. 3x Studer XTM 4000-48, 2x VT-80, BSP, XCOMy, 2x5x3S mono 310Wp GWL/Sunny (9,3 kWp), 200Ah LiFePo4 Catl + 202Ah Lishen, Daly BMS
Uživatelský avatar
marsal64
 
Příspěvky: 1050
Registrován: sob čer 16, 2018 12:45 pm
Bydliště: Velké Popovice

Re: Studer informacie

Příspěvekod DanoP » pát úno 26, 2021 4:28 pm

marsal64 píše:Díky, takže zůstanu u synchronního cyklu dotaz-odezva. Čím Ty XCOM ovládáš?

Napisany program v c#, odladene na windows a hodene na orange pi - armbian (debian pre ARM).
1770Wp monokryštál + Fangpusun MPPT 150/45 + Studer XTM4048 + 10kWh LiFePO4, vlastny monitoring na https://www.mms-softec.sk/pip/
DanoP
 
Příspěvky: 812
Registrován: stř črc 06, 2016 11:27 am
Bydliště: Trnava, Slovensko

Studer - měření SOC pomocí BSP?

Příspěvekod marsal64 » úte bře 16, 2021 5:24 pm

V měření SOC buď plave BSP nebo já.
Měl jsem nastaveno přepnutí podle SOC na síť při 30% a to jsem si dal, viz obr., ráno z toho bylo práskání toho automatického přepínače sítí, který mám za Studerem.
Takže měním nastavení přepínání na síť podle napětí baterie a doufám, že časem se ten BSP srovná?
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Poustevna - čistý ostrov bez DS: 5kWp = 10S Jinko 225Wp jih 50°+ 2x 2S3P Jinko 225Wp jih 7°+ větrná elektrárna "čínská plechárna" (= placebo); Axpert VM II 24V 3000W PF1 + Victron Inverter Compact 24/2000 + 2x MakeSkyBlue 60; LiFePo 8x Winston 200Ah + 8x Winston 100 Ah + 8x CATL 120Ah; Teco Foxtrot CP-1015 + C-IT-0504S.
Kozlovna - ostrov ve stadiu zkušebního provozu. 3x Studer XTM 4000-48, 2x VT-80, BSP, XCOMy, 2x5x3S mono 310Wp GWL/Sunny (9,3 kWp), 200Ah LiFePo4 Catl + 202Ah Lishen, Daly BMS
Uživatelský avatar
marsal64
 
Příspěvky: 1050
Registrován: sob čer 16, 2018 12:45 pm
Bydliště: Velké Popovice

Re: Studer - měření SOC pomocí BSP?

Příspěvekod Frenky » úte bře 16, 2021 5:46 pm

marsal64 píše:V měření SOC buď plave BSP nebo já.
Měl jsem nastaveno přepnutí podle SOC na síť při 30% a to jsem si dal, viz obr., ráno z toho bylo práskání toho automatického přepínače sítí, který mám za Studerem.
Takže měním nastavení přepínání na síť podle napětí baterie a doufám, že časem se ten BSP srovná?


Nesrovná, mě to BSP ukazuje blbě od začátku. Cca v roce 2016 jsem kupoval první měnič a blblo to pořád stejně. BSP ukazuje správně pouze máš li Pb baterie u ostatních baterií to ukazuje zhovadilosti. Nikdo, ani Matěj a svého času Robert mi to nedokázali ani vysvětlit, ani nastavit. Prostě jsem si na to zvyknul a vše řídím napětím, i kdyz mi každý říká, že je to u LiFe blbost.
24x Solární panel JINKO SOLAR 225 Pmpp=225W, 2x Regulátor STUDER VT-80, 2x Střídač Studer XTM 4000-48, BSP, RCC, AKU 48V LFP200Ah, 2x AKU DURATHON E4815. Řizení a dohled, SDS, vlastní vyčítání arduinem DUE v krabičce (ARMOSY), export dat do RPi s databází a html stránkou.
http//95.85.214.80, http://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f=3&t=4809
Uživatelský avatar
Frenky
 
Příspěvky: 773
Registrován: pon led 21, 2013 6:36 pm
Bydliště: Doubravička

Re: Studer informacie

Příspěvekod mobilik » úte bře 16, 2021 7:59 pm

Potvrdzujem, to.iste bolo aj u mňa pokiaľ som mal winstony... BSP klamalo dosť.
Čo bolo bolo, bude len horšie...
mobilik
 
Příspěvky: 2559
Registrován: úte úno 04, 2014 9:06 am
Bydliště: Neďaleko Košic (SR)

Re: Studer informacie

Příspěvekod milhaus » úte bře 16, 2021 9:30 pm

Je to video sice od Victron Energy :yes: ale dobře vysvětleno a lze použít i pro BSP Studer.
Rozdíly v měření SOC jsou větší , pokud není vždy po nějaké době dosaženo 100%. Jak je řečeno ve videu. ::rolleyes::

https://youtu.be/mEN15Z_S4kE
milhaus
 
Příspěvky: 189
Registrován: úte úno 05, 2013 8:32 pm

PředchozíDalší

Zpět na Studer

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 0 návštevníků

Reputation System ©'