Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: pát lis 15, 2019 11:25 am


Přetěžování topného tělesa.

Diskuze, rady, nápady, postřehy v oblasti alternativních zdrojů energie, elektrorozvodů, elektrozařízení, regulace, komponent a úsporných spotřebičů.
Předchozí

Re: Přetěžování topného tělesa.

Příspěvekod beethowen » úte říj 15, 2019 7:24 pm

chatař píše:Já si jen myslím, že těžko "uvařit" napětím třífázové těleso. Fáze proti fázi má 400V, pokud vím. Jistě že Siton není napěťový měnič. Siton nezajímá ani výstupní napětí, do 400V, ani proud do 10A. Zajímá ho jen výkon.

Siton si měří DC napětí a proud na vstupu pak toto s určitou střídou naseká a nastřídá na spirálu, tak aby pokud možno dosáhnul co největšího příkonu z panelů, případně aby dodržel určité podmínky (max. výkon a max. proud) na výstupu je obdelníkové střídavé napětí určité střídy (0-100%), napětí v době sepnutí je rovno napětí panelů, takže klidně to může být i 300V a proud teče dle odporu ohmické zátěže, takže to může být v tom okamžiku samozřejmě o dost větší výkon do spirály než je štítkový, ale střída může být třeba 50%, takže v důsledku se to bude třeba chovat jako by tam bylo vlastně 150V a výkon tomu odpovídající. Na spirále není napětí pořád, ale je tam s určitou střídou. Jelikož je frekvence spínání vůči setrvačnosti spirály značná není problém s těmi špičkami. Je to v podstatě PWM, u kterého se při každé periodě přehazuje polarita.
3,8kWp Suntech poly, 2,6kWp IBC poly, MPPSolar PIP-4048MSD, Li-ion 120P14S 300Ah (2.kus ve výstavbě)
Uživatelský avatar
beethowen
 
Příspěvky: 231
Registrován: pát čer 23, 2017 6:46 pm
Bydliště: Brno-venkov

Re: Přetěžování topného tělesa.

Příspěvekod NOPARasito » úte říj 15, 2019 8:57 pm

Jeste jednou ;-).:
Cituji:
Připojená topná vložka by měla vždy odpovídat alespoň přibližně NAPĚTÍ a proudu připojených FV panelů. Pro uvažovaných 8-9 panelů s výkonem okolo 260Wp odpovídá topná vložka 2-3 kW na 230 V. Připojená odporová zátěž by neměla být nižší než cca 15 Ω.
Uživatelský avatar
NOPARasito
 
Příspěvky: 1488
Registrován: stř črc 18, 2018 11:14 pm
Bydliště: Vidím na Pálavu a komíny Dukovan

Re: Přetěžování topného tělesa.

Příspěvekod chatař » úte říj 15, 2019 9:05 pm

O.K., Víťo. Na tom, že Siton funguje skvěle a je docela blbuvzdorný se určitě shodneme. Jak je to s tím "prošlehnutím" to se nechci hádat. Jen vím, že existuje pojem, něco jako "elektrická pevnost" výrobků a ta je někde úplně jinde, než je provozní napětí. Stoupnutím napětí dochází logicky k nárůstu proudu, tím i výkonu, a ten pak poškodí dané zařízení. Takže výrobek pak "neprošlehne" napětí, ale roztaví, spálí nadvýkon. Kdyby tomu tak nebylo, odešlo by mi díky přepětí i druhé topné těleso, protože elektrická pevnost záleží na konstrukci tělesa, použitém izolantu, a ten je u obou těles stejný. Tož tolik můj laický názor. :D Jiří.
chatař
 
Příspěvky: 83
Registrován: stř bře 20, 2019 4:05 pm

Re: Přetěžování topného tělesa.

Příspěvekod kodl69 » úte říj 15, 2019 9:21 pm

Nová verze sitonu má v menu i nastavení max. výkonu, pokud se dosáhne, začne měnič snižovat střídu a výkon zůstane "na střeše". Generátor obdélníku s proměnnou střídou produkuje harmonický "až do bezvědomí" , ve zkušebně EMC by z tohohle jistě dostali osypky... Prakticky se to nedá odrušit, při odpojení tělesa pak dostávají mosfety hroznou sadu kvůli kapacitám a indukčnostem v odrušovacím filtru. Vyzařování je dobrý omezit a.) co nejkratším přívodem k boileru, b.) minimalizací plochy smyčky mezi vodiči použitím kroucenýho kabelu, c.) stíněním přívodu, kvalitním uzemněním boileru...
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 6xTratek 275Wp, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 4056
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: Přetěžování topného tělesa.

Příspěvekod chatař » úte říj 15, 2019 9:59 pm

kodl69 píše:Nová verze sitonu má v menu i nastavení max. výkonu, pokud se dosáhne, začne měnič snižovat střídu a výkon zůstane "na střeše". Generátor obdélníku s proměnnou střídou produkuje harmonický "až do bezvědomí" , ve zkušebně EMC by z tohohle jistě dostali osypky... Prakticky se to nedá odrušit, při odpojení tělesa pak dostávají mosfety hroznou sadu kvůli kapacitám a indukčnostem v odrušovacím filtru. Vyzařování je dobrý omezit a.) co nejkratším přívodem k boileru, b.) minimalizací plochy smyčky mezi vodiči použitím kroucenýho kabelu, c.) stíněním přívodu, kvalitním uzemněním boileru...


S těmi harmonickými jsi mě trochu vystrašil. A jak se to projevuje? Respektive na čem? Televize má digitální signál, takže analogové rušení nepobere, a rádio mi hraje normálně. Přívod k bojleru mám dlouhý do dvou metrů, bojler ukostřen v kotelně přímo do země. Tak snad to mám O.K. :)
chatař
 
Příspěvky: 83
Registrován: stř bře 20, 2019 4:05 pm

Re: Přetěžování topného tělesa.

Příspěvekod fukuši » úte říj 15, 2019 10:03 pm

Mě by zajímalo jak řešíte to připojení třeba na konvici nebo na další těleso.Při přepínání musí docházet ke krátkodobemu odpojení zátěže to asi nebude dobré pro konce.
fukuši
 
Příspěvky: 303
Registrován: úte úno 19, 2013 10:27 pm

Re: Přetěžování topného tělesa.

Příspěvekod chatař » úte říj 15, 2019 10:27 pm

fukuši píše:Mě by zajímalo jak řešíte to připojení třeba na konvici nebo na další těleso.Při přepínání musí docházet ke krátkodobemu odpojení zátěže to asi nebude dobré pro konce.

Vývod ze zástrčky Sitonu mám přiveden na přepínač. Tím přepínám buď na bojler, anebo na zásuvku, do které pak připojuji vařič, nebo jinou ohmickou zátěž dle výkonu, který mám k dispozici. Normálně to mám přepnuto na bojler,a pokud není dostatečný výkon, přepnu to na zásuvku. Ano, dochází tím ke krátkodobému odpojení zátěže, ale výrobce nepíše nic o tom, že by se to nemělo. Nevím co na to koncové tranzistory, ale zatím jsou spokojené. Ono po přepnutí tam nikdy nejde hned plný výkon. Zřejmě Siton po odpojení zatěže stáhne střídu, takže po přepnutí jde výkon zase postupně nahoru a maxima (původní hodnoty) dosáhne až tak po pěti vteřinách, nebo i později. Siton je zkrátka "blbuvzdorný". :D
chatař
 
Příspěvky: 83
Registrován: stř bře 20, 2019 4:05 pm

Re: Přetěžování topného tělesa.

Příspěvekod kodl69 » stř říj 16, 2019 12:27 am

já dělal jednu instalaci tak, že je tam obvod původně určený pro zapínání měniče na chatě, který při uzavření obvodu přepne vývod sitonu na zásuvku, a když se spotřebič odpojí, tak zase zpět na boiler:
prepinac.png

mám tam sice jenom finder4052, ale zatím drží, už to jede víc než rok. samozřejmě není problém dát tam stykače. V tomhle případě by neměl být velkej problém ani to, když zůstanou chvilku sepnutý oba, maximálně siton vypadne na nadproud, ale reálně se to neděje...
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 6xTratek 275Wp, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 4056
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: Přetěžování topného tělesa.

Příspěvekod marsal64 » stř říj 16, 2019 4:43 am

Člověče, to je hezké zapojení. Mohl bys prosím sem dát pro nás, nepříliš jisté si elektrotechniky, hodnoty součástek? Díky.
Uživatelský avatar
marsal64
 
Příspěvky: 228
Registrován: sob čer 16, 2018 12:45 pm
Bydliště: Velké Popovice

Re: Přetěžování topného tělesa.

Příspěvekod chatař » stř říj 16, 2019 5:36 am

Tak mě napadlo. Mosfetům nemůže vadit přepínání zátěže. Vždyť to dělají 50x za vteřinu. :D
chatař
 
Příspěvky: 83
Registrován: stř bře 20, 2019 4:05 pm

Re: Přetěžování topného tělesa.

Příspěvekod Vitek » stř říj 16, 2019 6:02 am

mosfetum ne ale problém není převést proud. problémy bývají se zapínacíma ( komutačníma) a vypínacíma obvodama . Nejvíc se tam projeví indukčnost zátěže. mosfet vyne zátěž skokově a proto i indukovaný napětí je L dI/dT no a sebemenší indukčnost způsobí daleko větší napěťovou špičku než si dokážeš představit.
To že tam jsou tranzistory na 400V ješě neznamená e ti při 200 nebo 300V nemužou rupnout při skokovým vypnutí indukční zátěže. proto psal taky kodl kroucené dráty, EMC ( rychlá derivace napětí a proudu) a ještě navíc obsah harmonických není při různé střídě stejný, co nejplošší smyčka mezi sitonem a tělesem.

Není to je n o tom co tam je napsané.
Indukce je svině...

jen si představ jak fungují induční cívky bud kapacitní zapalování a nebo induktivní.... tam je takový napětí že ti to opaluje kontakty na kladívku....
Panely Jinko 8,8 kWp,PIP5048mk,Vytěžovač greenbono, olovo 625 Ah,victron BMV 712 smart
Vitek
 
Příspěvky: 340
Registrován: pát bře 15, 2019 7:44 am

Re: Přetěžování topného tělesa.

Příspěvekod chatař » stř říj 16, 2019 6:21 am

To já vím, že indukce je svině, jenže já tam na tom 2m kablíku k bojleru té indukce moc mít nebudu. Zatím to drží. Provozuji od července. :)
chatař
 
Příspěvky: 83
Registrován: stř bře 20, 2019 4:05 pm

Re: Přetěžování topného tělesa.

Příspěvekod NOPARasito » stř říj 16, 2019 9:00 pm

chatař píše:To já vím, že indukce je svině, jenže já tam na tom 2m kablíku k bojleru té indukce moc mít nebudu. Zatím to drží. Provozuji od července. :)

Zapremyslej nad teorii:
https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Magnetick%C3%A9_pole
Uživatelský avatar
NOPARasito
 
Příspěvky: 1488
Registrován: stř črc 18, 2018 11:14 pm
Bydliště: Vidím na Pálavu a komíny Dukovan

Re: Přetěžování topného tělesa.

Příspěvekod chatař » stř říj 16, 2019 11:09 pm

A co jako s tím?
chatař
 
Příspěvky: 83
Registrován: stř bře 20, 2019 4:05 pm

Re: Přetěžování topného tělesa.

Příspěvekod NOPARasito » stř říj 16, 2019 11:15 pm

chatař píše:To já vím, že indukce je svině, jenže já tam na tom 2m kablíku k bojleru té indukce moc mít nebudu. Zatím to drží. Provozuji od července. :)

I ty 2m kabelu ti budou delat indukci.
Ale jak jiz psal Vitek.
Preji ti co nejmene spalenych teles a dlouhy zivot Sitonu. A to myslim vazne.
Uživatelský avatar
NOPARasito
 
Příspěvky: 1488
Registrován: stř črc 18, 2018 11:14 pm
Bydliště: Vidím na Pálavu a komíny Dukovan

Re: Přetěžování topného tělesa.

Příspěvekod kodl69 » čtv říj 17, 2019 6:54 am

mám v hlavě SW upgrade pro siton s minimální změnou hW, kterej by ledacos vyřešil: Atmega dokáže generovat SPWM, za H můstek se potom může zapojit doopravdickej LC filtr a jede se. Ale zatím jsem neměl dost času na to , to otestovat...
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 6xTratek 275Wp, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 4056
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: Přetěžování topného tělesa.

Příspěvekod chatař » čtv říj 17, 2019 7:01 am

NOPARasito píše:
chatař píše:To já vím, že indukce je svině, jenže já tam na tom 2m kablíku k bojleru té indukce moc mít nebudu. Zatím to drží. Provozuji od července. :)

I ty 2m kabelu ti budou delat indukci.
Ale jak jiz psal Vitek.
Preji ti co nejmene spalenych teles a dlouhy zivot Sitonu. A to myslim vazne.


Samozřejmě, že i 2m kabelu mají nějakou indukci. I půl metru. Já se držím instalačního návodu výrobce, dle kterého by 2m měly být O.K.
"Měnič se umístí na vhodné, suché místo, nejlépe na zeď poblíž bojleru, tak aby byl volný přístup vzduchu k chladiči výkonového můstku a aby nebyl propojovací kabel z výstupu měniče k bojleru příliš dlouhý (do cca 4m)."
chatař
 
Příspěvky: 83
Registrován: stř bře 20, 2019 4:05 pm

Re: Přetěžování topného tělesa.

Příspěvekod kodl69 » pát říj 18, 2019 10:34 am

otázka je, co je to "výrobce" pokud je to někdo, kdo uvdel nas trh výrobek dle zák. 22, tzak je na výrobku značka CE a tím pádem má ověřený EMC a splňuje požadavky platných norem. A to není ani jeden z uváděných... Pozor na to, používání tohohle je na vlastní triko...
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 6xTratek 275Wp, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 4056
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Předchozí

Zpět na Elektroporadna

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

Reputation System ©'