Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: sob lis 28, 2020 2:24 am


PLC Tecomat Foxtrot

Diskuze k Tecomat Foxtrot, nastavení, návody, zkuěnosti, praxe
Předchozí

Re: PLC Tecomat Foxtrot

Příspěvekod dumi » pát říj 23, 2020 2:18 pm

Jak si bez toho mohl zit? :-D
Dumiho ostruvek: 4,7kWp, 13,3kWh, 2400W inverter
dumi
 
Příspěvky: 1926
Registrován: stř zář 05, 2018 7:38 pm

Re: PLC Tecomat Foxtrot

Příspěvekod Postrc » pon říj 26, 2020 11:24 am

Byl bych velice opatrný se spolehlivostí dat o proudu (AC i DC) z měniče. Moje zkušenost je taková,že hlavně při nižší zátěži ( do 500w) to může být klidně o 30% mimo . Základ je kvalitní elektroměr ( používám PRO1-Mod a PRO380-Mod) na rychlé sběrnici a z toho brát hlavní data . Teco CIB je taky v pohodě. Jen to má jednu nevýhodu, že pokud je nutné rychlé vyčítání , tak odezva může být omezená dalšími prvky na CIB sběrnici. Proto to mám přes RS 485. V centrále je rozšiřující modul MR-0115 s 3x RS485 a to bohatě stačí na 2 elektroměry + zařízení okolo .

Pavel[/quote]

Ahoj

Tady bych nesouhlasil. Pokud máš smartmeeter na CIB, bude vyčítaný rychleji, než data zaslaná po RS485. Na smartmeeteru od Teca je možné změřit i změnu při výpadku jističe, protože otáčka PLC je někde okolo 130ms,
Pokud se nepletu, tak vyčítání RS485 jde na řadu po vyčtení celé CIB I/O.
Nevýhodou smartmeeteru na CIB je, že nemá žádný registr pro uložení hodnoty v případě výpadku nebo restartu, vše to drží PLC.
Postrc
 
Příspěvky: 6
Registrován: pát říj 23, 2020 6:47 pm

Re: Jak nejjednodušeji naprogramovat bistabilní tlačítko...

Příspěvekod Postrc » pon říj 26, 2020 11:33 am

marsal64 píše:Ahoj, nějak to samozřejmě dělám, ale jde mi teď o "eleganci": jak nejjednodušeji naprogramovat ve Foxtrotu jednoduché "bistabilní" web tlačítko ovládající stav nějaké proměnné:

Web tlačitko stisknu a nějaká proměnná se změní z 0 do 1
Web tlačitko stisknu znovu a stejná proměnná se změní z 1 do 0
Pokud tlačítko držím nebo pouštím, proměnná se nemění


Ahoj

Jednou jsem potřeboval změnit stav výstupu nezávisle na aktivovaném vstupu s možností ovlivnění z webového tlačítka. Výsledkem je blok, který toto umožnuje. Snad Ti to pomůže.

Kód: Vybrat vše
FUNCTION_BLOCK fbWebPrepinac
  VAR_INPUT
    In           : BOOL;                            //1 - zapnutí 0 - vypnutí - vstup typu BOOL
    IN_web   : BOOL R_EDGE;               //Ovládání z webu
    Rst          : BOOL R_EDGE;              //Reset Q
  END_VAR
  VAR_OUTPUT
    Q             : BOOL;                         //Výstup k DO
    Q_status : BOOL;                          // Nestandartní výstup - signalizace, že je to ve skutečnosti jinak
  END_VAR
  VAR_IN_OUT
  END_VAR
  VAR
    RScerp     : RS;
    R_start    : R_TRIG;
    F_start    : F_TRIG;
  END_VAR
  VAR_TEMP
  END_VAR
 

  R_start(CLK := In);
  F_start(CLK := In);
  //Přepínání vstupu
  RScerp(S :=R_start.Q OR (IN_web AND NOT(Q)) ,
         R1 := F_start.Q OR (IN_web AND Q) Or Rst , Q1 => Q);
         
  If (Q AND NOT(In)) OR  (NOT(Q) AND In) then
     Q_status := True;
  Else
     Q_status := False;
  End_If;
 
 


END_FUNCTION_BLOCK
Postrc
 
Příspěvky: 6
Registrován: pát říj 23, 2020 6:47 pm

Re: PLC Tecomat Foxtrot

Příspěvekod marsal64 » pon říj 26, 2020 11:48 am

Prima, díky, tak další foxtroťák mezi námi.
Poustevna - čistý ostrov bez DS: 5kWp = 10S Jinko 225Wp jih 50°+ 2x 2S3P Jinko 225Wp jih 7°+ větrná elektrárna "čínská plechárna" (= placebo); Axpert VM II 24V 3000W PF1 + Victron Inverter Compact 24/2000 + 2x MakeSkyBlue 60; LiFePo 8x Winston 200Ah + 8x Winston 100 Ah + 8x CATL 120Ah; Teco Foxtrot CP-1015 + C-IT-0504S. EASUN POWER Solar Inverter 3KVA 24V 220V PWM odpočívá v záloze.
Kozlovna - ve stadiu zrodu, zatím nezapojené 3x Studer XTM 4000-48 a na střeše nezapojené 30x mono 310Wp GWL/Sunny.
Uživatelský avatar
marsal64
 
Příspěvky: 665
Registrován: sob čer 16, 2018 12:45 pm
Bydliště: Velké Popovice

Dotaz na Foxtrot 2

Příspěvekod marsal64 » stř lis 04, 2020 5:19 pm

Má smysl jít do Foxtrot 2? O kolik je to dražší než starý Foxtrot?
Osobně jsem se "starým" Foxtrotem spokojený, je pro mne paměťově i výkonově dostačující, nicméně pro novou instalaci zvažuji.
Poustevna - čistý ostrov bez DS: 5kWp = 10S Jinko 225Wp jih 50°+ 2x 2S3P Jinko 225Wp jih 7°+ větrná elektrárna "čínská plechárna" (= placebo); Axpert VM II 24V 3000W PF1 + Victron Inverter Compact 24/2000 + 2x MakeSkyBlue 60; LiFePo 8x Winston 200Ah + 8x Winston 100 Ah + 8x CATL 120Ah; Teco Foxtrot CP-1015 + C-IT-0504S. EASUN POWER Solar Inverter 3KVA 24V 220V PWM odpočívá v záloze.
Kozlovna - ve stadiu zrodu, zatím nezapojené 3x Studer XTM 4000-48 a na střeše nezapojené 30x mono 310Wp GWL/Sunny.
Uživatelský avatar
marsal64
 
Příspěvky: 665
Registrován: sob čer 16, 2018 12:45 pm
Bydliště: Velké Popovice

Re: Dotaz na Foxtrot 2

Příspěvekod Postrc » pon lis 23, 2020 7:21 pm

marsal64 píše:Má smysl jít do Foxtrot 2? O kolik je to dražší než starý Foxtrot?
Osobně jsem se "starým" Foxtrotem spokojený, je pro mne paměťově i výkonově dostačující, nicméně pro novou instalaci zvažuji.


Mám Fox2000 nasazený a je to fičák. Největší výhodou je, že už není potřeba žádná SDkarta, tedy má vlastní RAM a hlavně 128GB disk. Výrazně je posílený výkon centrály, což se tedy zatím projevuje spíše rychlosti načítání web stránek.
jako výhodu také kvituji možnost instalace PLCComs přímo v centrále (v Linuxu) a tím propojení na node-red a také Home-kit. Ale nejsem jablíčkář, tak to neocením :D Mám takto udělané propojení dat na node-red - influxdb a grafanu.

Pozor ale při upgrade. Pokud je někdo chce vyměnit a má v instalaci rozbočení CIB sběrnice modul 1141, tak to není možné. Nově je rozšíření možné pouze s modulem 2141 a ten se již nepřipojuje na TLC sběrnici ale na ETH - ethernet. Má to tu výhodu, že lze využít infrastrukturu LAN (optiky atd) třeba i z jiné budovy atd.

Cenový nárůst tam je, ale nic dramatického.

Pokud jsi spokojený a stačí ti paměť, nevidím důvod to řešit. Já neodolal :yes:
Postrc
 
Příspěvky: 6
Registrován: pát říj 23, 2020 6:47 pm

Re: PLC Tecomat Foxtrot

Příspěvekod marsal64 » pon lis 23, 2020 9:17 pm

Díky, já ještě testoval dumiho a už mám Foxtrot 2 také objednaný ;-).
Poustevna - čistý ostrov bez DS: 5kWp = 10S Jinko 225Wp jih 50°+ 2x 2S3P Jinko 225Wp jih 7°+ větrná elektrárna "čínská plechárna" (= placebo); Axpert VM II 24V 3000W PF1 + Victron Inverter Compact 24/2000 + 2x MakeSkyBlue 60; LiFePo 8x Winston 200Ah + 8x Winston 100 Ah + 8x CATL 120Ah; Teco Foxtrot CP-1015 + C-IT-0504S. EASUN POWER Solar Inverter 3KVA 24V 220V PWM odpočívá v záloze.
Kozlovna - ve stadiu zrodu, zatím nezapojené 3x Studer XTM 4000-48 a na střeše nezapojené 30x mono 310Wp GWL/Sunny.
Uživatelský avatar
marsal64
 
Příspěvky: 665
Registrován: sob čer 16, 2018 12:45 pm
Bydliště: Velké Popovice

Předchozí

Zpět na PLC Tecomat Foxtrot

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

Reputation System ©'