Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: pon črc 13, 2020 3:54 am


PLC Tecomat Foxtrot

Diskuze k Tecomat Foxtrot, nastavení, návody, zkuěnosti, praxe
Předchozí

Re: PLC Tecomat Foxtrot

Příspěvekod marsal64 » ned dub 19, 2020 4:47 pm

FCC, jak to vyčítáš z elektroměru? Já právě impulsy a to je pomalé. A jak vyčítáš z měniče? Ten "Xanbus" měniče využíváš?
Já úplně nevím, jestli se můžu vykašlat na napětí baterie, protože je mám prostě relativně měkké a regulátory je tak dají rychle do absorbce a pak nastane pooomalé dotahování na vyšší hladiny SOC. V této situaci se mi osvědčilo vytěžování dle napětí.
Čistý ostrov bez DS: 10S Jinko 225Wp jih 50°+ větrná elektrárna "čínská plechárna" -> Axpert VM II 24V 3000W PF1 -> LiFePo 8x Winston 100 Ah + 8x 100 Ah Sinopoly; 6P Jinko 225Wp jih 7°+ 3P2S Jinko 225Wp -> EASUN POWER Solar Inverter 3KVA 24V 220V PWM + MakeSkyBlue 60 -> LiFePo 8x Winston 200Ah; Teco Foxtrot CP-1015 + C-IT-0504S.
Uživatelský avatar
marsal64
 
Příspěvky: 477
Registrován: sob čer 16, 2018 12:45 pm
Bydliště: Velké Popovice

Re: PLC Tecomat Foxtrot

Příspěvekod FCC » ned dub 19, 2020 8:35 pm

Všechny data (elektroměry + FV systém) jsou vyčítány přes RS485 . Xanbus je marketingové označení CAN sběrnice , kterou Schneider používá pro propojení zařízení . Xanbus je ukončený v zařízení Combox nebo nově Gateway, které jsou opět připojené přes RS 485 do Teca.

Nabíječe to bez problémů vteřinové zákmity ustojí a drží si stav nabíjení. Rád bych poslal nějaký obrázek u monitoringu, ale nemá to smysl, protože je manželka doma s děckama a dává systému naprdel ( je to totální ignorat pravidel).

Pro kolegu Vampíra. Nepoužívám, žádný PID, je to jen odezva na aktuální stav. V podmínkách je , že nesmí být odběr za baterie a systém stále zvyšuje zátěž dokud není odběr z baterie. Celé je to počítáno přes lineární interpolaci , kde X je výkon spirály a Y analogový výstup. Ve finále mám 3 spirály, takže výkon celkový příkon je 300% ( postupně se připínají SSR).


AToTemp : ARRAY [0..1] OF TInterPoint :=

[( X := 0, Y := 0),
( X := 1700, Y := 100)];

nasobitelvytezovani : real;


Pavel
4 kWp; Conext MPPT 60; Conext XW+ 8548; Conext Battery monitor; Conext Gateway; Olovo 48V VRLA 300 Ah
FCC
 
Příspěvky: 165
Registrován: čtv říj 16, 2014 7:43 pm

Re: PLC Tecomat Foxtrot

Příspěvekod marsal64 » pon dub 20, 2020 7:29 am

Díky, FCC. No, to mi povídej - ale manželky jsou zase důležité na jiné věci než dodržování pravidel ;-).
Ještě OT si dovolím: překvapil mne ten Conext - důvody volby, zkušenosti?
Čistý ostrov bez DS: 10S Jinko 225Wp jih 50°+ větrná elektrárna "čínská plechárna" -> Axpert VM II 24V 3000W PF1 -> LiFePo 8x Winston 100 Ah + 8x 100 Ah Sinopoly; 6P Jinko 225Wp jih 7°+ 3P2S Jinko 225Wp -> EASUN POWER Solar Inverter 3KVA 24V 220V PWM + MakeSkyBlue 60 -> LiFePo 8x Winston 200Ah; Teco Foxtrot CP-1015 + C-IT-0504S.
Uživatelský avatar
marsal64
 
Příspěvky: 477
Registrován: sob čer 16, 2018 12:45 pm
Bydliště: Velké Popovice

Re: PLC Tecomat Foxtrot

Příspěvekod FCC » pon dub 20, 2020 8:14 am

marsal64 píše:Díky, FCC. No, to mi povídej - ale manželky jsou zase důležité na jiné věci než dodržování pravidel ;-).
Ještě OT si dovolím: překvapil mne ten Conext - důvody volby, zkušenosti?


Několik let zpět se mě naskytla možnost koupit použité komponenty ,tak jsem do toho šel (věděl jsem co můžu očekávat). Vše je robustní a funkční. Měnič utáhne celý dům a neznám situace co tu někdo řeší s kolabovanim při rozběhu motoru atd.

Nedávno jsem pořídil Gateway, a musim říct že se jim tahle krabička povedla.

Celý systém mám napojeny do Tecomatu přes RS 485 a co nejde nastavit v systému,řeším přes Teco. Pak lze ovládat úplně vše.

Nějaké mouchy to má (jako vše ) ,ale neměnil bych . Poslední etapa budou baterie. Teď mají doresenou podporu pro Pylontech , tak asi půjdu tímto směrem.

P.
4 kWp; Conext MPPT 60; Conext XW+ 8548; Conext Battery monitor; Conext Gateway; Olovo 48V VRLA 300 Ah
FCC
 
Příspěvky: 165
Registrován: čtv říj 16, 2014 7:43 pm

Re: PLC Tecomat Foxtrot

Příspěvekod Vampír » pon dub 20, 2020 10:20 am

Jak jsme řešily to vytěžování a problém jak zjistit zda nedochází odběru z distibuční sitě, neumíte někdo Foxtrotem vyčítat i tento údaj z Axperta.. Používám Dumiho funkční blok, který vyčítá dost věci ale vstupní AC proud asi neumí... Mám proměnné v FB: gridVoltage a gridFreq ale proud asi ne.. Nevím samozřejmě zda ho neumí vyčítat nebo ho vůbec Axpert neposkytuje..... Komunikuje s ním přes seriovou linku...

Okolo toho Axperta, jak jsem psal využívám funkční blok od Dumiho (velké díky) ale on ho naprogramoval pro svůj starší Axpert. Já mám asi novější VMIII 5Kw , zakoupen 2019
Některé hodnoty vyčítám v celých číslech i když muj Axpert na display zobrazuje v desetinách, např proud z panelů myslím... A druhá věc že možná po seriové lince umí i vice hodnot než starší modely... Nemáte někdo s tímto zkušenost?
Axpert VMIII 5kW, BAT:8xJPC 100Ah, PV:16xEXE300Wp, Foxtrot
Vampír
 
Příspěvky: 12
Registrován: pát pro 20, 2019 7:50 am

Re: PLC Tecomat Foxtrot

Příspěvekod dumi » pon dub 20, 2020 10:23 am

Neni mi znamo, resp nenasel jsem v axpertu ktery mam mereni kolik proudu beze se site. Mozna to jine axperty maji, muj ale ne.

Ja oobne to merim elektromerem ktery primo dela TECO a pripojuje se na CIB i kdyz to pri regulaci nevyuzivam, Vytezije ciste podle napeti baterie.
Dumiho ostruvek: 2kWp, 13,3kWh, 2400W inverter
dumi
 
Příspěvky: 1672
Registrován: stř zář 05, 2018 7:38 pm

Re: PLC Tecomat Foxtrot

Příspěvekod josse » pon dub 20, 2020 11:33 am

dumi píše:Neni mi znamo, resp nenasel jsem v axpertu ktery mam mereni kolik proudu beze se site. Mozna to jine axperty maji, muj ale ne.


Musí se to dopočítávat z vyčtených hodnot.
15x GWL Poly 300Wp 72 cells, 1-2x Axpert MKS 48V 4000W, 2x80P14S 18650 (~360Ah/18kWh), https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=3
josse
 
Příspěvky: 803
Registrován: úte úno 14, 2017 9:35 pm

Re: PLC Tecomat Foxtrot

Příspěvekod FCC » pon dub 20, 2020 8:53 pm

Vampír píše:Jak jsme řešily to vytěžování a problém jak zjistit zda nedochází odběru z distibuční sitě, neumíte někdo Foxtrotem vyčítat i tento údaj z Axperta.. Používám Dumiho funkční blok, který vyčítá dost věci ale vstupní AC proud asi neumí... Mám proměnné v FB: gridVoltage a gridFreq ale proud asi ne.. Nevím samozřejmě zda ho neumí vyčítat nebo ho vůbec Axpert neposkytuje..... Komunikuje s ním přes seriovou linku...

Okolo toho Axperta, jak jsem psal využívám funkční blok od Dumiho (velké díky) ale on ho naprogramoval pro svůj starší Axpert. Já mám asi novější VMIII 5Kw , zakoupen 2019
Některé hodnoty vyčítám v celých číslech i když muj Axpert na display zobrazuje v desetinách, např proud z panelů myslím... A druhá věc že možná po seriové lince umí i vice hodnot než starší modely... Nemáte někdo s tímto zkušenost?


Byl bych velice opatrný se spolehlivostí dat o proudu (AC i DC) z měniče. Moje zkušenost je taková,že hlavně při nižší zátěži ( do 500w) to může být klidně o 30% mimo . Základ je kvalitní elektroměr ( používám PRO1-Mod a PRO380-Mod) na rychlé sběrnici a z toho brát hlavní data . Teco CIB je taky v pohodě. Jen to má jednu nevýhodu, že pokud je nutné rychlé vyčítání , tak odezva může být omezená dalšími prvky na CIB sběrnici. Proto to mám přes RS 485. V centrále je rozšiřující modul MR-0115 s 3x RS485 a to bohatě stačí na 2 elektroměry + zařízení okolo .

Pavel
4 kWp; Conext MPPT 60; Conext XW+ 8548; Conext Battery monitor; Conext Gateway; Olovo 48V VRLA 300 Ah
FCC
 
Příspěvky: 165
Registrován: čtv říj 16, 2014 7:43 pm

Re: PLC Tecomat Foxtrot

Příspěvekod marsal64 » úte dub 21, 2020 3:01 pm

Asi hodně blbý dotaz, ale proč nestačí 1x RS485 jako master?
Čistý ostrov bez DS: 10S Jinko 225Wp jih 50°+ větrná elektrárna "čínská plechárna" -> Axpert VM II 24V 3000W PF1 -> LiFePo 8x Winston 100 Ah + 8x 100 Ah Sinopoly; 6P Jinko 225Wp jih 7°+ 3P2S Jinko 225Wp -> EASUN POWER Solar Inverter 3KVA 24V 220V PWM + MakeSkyBlue 60 -> LiFePo 8x Winston 200Ah; Teco Foxtrot CP-1015 + C-IT-0504S.
Uživatelský avatar
marsal64
 
Příspěvky: 477
Registrován: sob čer 16, 2018 12:45 pm
Bydliště: Velké Popovice

Re: PLC Tecomat Foxtrot

Příspěvekod FCC » úte dub 21, 2020 3:55 pm

Můžeš mit 3x master . Pokud máš na jedné sběrnici hodně prvků, tak mnohdy čekáš v cyklu programu než ti odpoví. Takhle se můžeš nezavisle dotazovat elektroměru plnou rychlostí a zbylé data dočteš z druhé sběrnice o chvilku později. Např. pokud by jsi chtěl okamžitě reagovat na přetok a budeš mít x zařízení já jedné RS 485 ,tak reakce celého systému bude trvat např. 2s. Pokud budeš plnou rychlostí sběrnice vyčítat data jen z elektroměru ,tak reaguješ v ms.

P.
4 kWp; Conext MPPT 60; Conext XW+ 8548; Conext Battery monitor; Conext Gateway; Olovo 48V VRLA 300 Ah
FCC
 
Příspěvky: 165
Registrován: čtv říj 16, 2014 7:43 pm

Re: PLC Tecomat Foxtrot

Příspěvekod FCC » úte dub 21, 2020 8:05 pm

marsal64 píše:Díky, FCC. No, to mi povídej - ale manželky jsou zase důležité na jiné věci než dodržování pravidel ;-).
Ještě OT si dovolím: překvapil mne ten Conext - důvody volby, zkušenosti?


Tady posílám krásný příklad energetické nekázně. Dopoledne totálně nevyužité ( přebytky šli do vody). V osm večer padlo rozhodnutí, že bude péct chleba. Plánování = 0 .

P
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
4 kWp; Conext MPPT 60; Conext XW+ 8548; Conext Battery monitor; Conext Gateway; Olovo 48V VRLA 300 Ah
FCC
 
Příspěvky: 165
Registrován: čtv říj 16, 2014 7:43 pm

Re: PLC Tecomat Foxtrot

Příspěvekod marsal64 » stř dub 22, 2020 1:41 pm

Pokud budeš plnou rychlostí sběrnice vyčítat data jen z elektroměru ,tak reaguješ v ms.

Jasné, díky!

...chleba.

No jasně :-), člověk se pak celý život učí v takové situaci pochválit, že ten chleba krásně voní...
Čistý ostrov bez DS: 10S Jinko 225Wp jih 50°+ větrná elektrárna "čínská plechárna" -> Axpert VM II 24V 3000W PF1 -> LiFePo 8x Winston 100 Ah + 8x 100 Ah Sinopoly; 6P Jinko 225Wp jih 7°+ 3P2S Jinko 225Wp -> EASUN POWER Solar Inverter 3KVA 24V 220V PWM + MakeSkyBlue 60 -> LiFePo 8x Winston 200Ah; Teco Foxtrot CP-1015 + C-IT-0504S.
Uživatelský avatar
marsal64
 
Příspěvky: 477
Registrován: sob čer 16, 2018 12:45 pm
Bydliště: Velké Popovice

Re: PLC Tecomat Foxtrot

Příspěvekod Vampír » úte dub 28, 2020 8:18 am

Ahoj koukal jsem že TECO má v nabídce na CIB sběrnici čidlo solární radiace.. C-IT-0200I-SI . Nepoužíváte to někdo? Je to k něčemu když tu třeba řešime vytěžování....
Axpert VMIII 5kW, BAT:8xJPC 100Ah, PV:16xEXE300Wp, Foxtrot
Vampír
 
Příspěvky: 12
Registrován: pát pro 20, 2019 7:50 am

Předchozí

Zpět na PLC Tecomat Foxtrot

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

Reputation System ©'