Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: pon říj 21, 2019 8:23 pm


PLC Tecomat Foxtrot

Arduino, SDS, Raspberry, Linux, vzdálený dohled, automatizace, měření, opensource, closedsource, hotová řešení, DIY, stavebnice, komponenty, software, postupy, návody, schémata, rady, zkušenosti ...
PředchozíDalší

Re: PLC Tecomat Foxtrot

Příspěvekod dumi » úte říj 01, 2019 10:48 am

Kdykolik, kdy je zbytecny aby bezel v kazdy smycce. Napriklad, kdyz by se pocitala naka statistika jednou denne je zbytecny ji poustet porad dokola, atp. Nicmene ja to temer nepouzivam, vyuzil jsem to vsehovsudy jednou :)
Dumiho ostruvek: 2kWp, 4,8kWh, 2400W inverter
dumi
 
Příspěvky: 1036
Registrován: stř zář 05, 2018 7:38 pm

Re: PLC Tecomat Foxtrot

Příspěvekod marsal64 » úte říj 01, 2019 11:01 am

Ale co je to ta aktivace by...?
Uživatelský avatar
marsal64
 
Příspěvky: 207
Registrován: sob čer 16, 2018 12:45 pm
Bydliště: Velké Popovice

PLC Tecomat Foxtrot a graf = ?

Příspěvekod marsal64 » stř říj 09, 2019 7:39 am

Mám potíže se zobrazením grafu. Demopříklad níže pracuje dobře. Pokud ale místo cons_2014 a cons_2015 dám globální pole Real, nefunguje. Je třeba to překopírovat do bufY1 a bufY2? Ty ale mají speciální typ ... nějakým pointerem?
Díky


Kód: Vybrat vše
PROGRAM prgExample6
  VAR
    cons_2014 : ARRAY[1..12] OF REAL :=
    [ 1586.2, 1463.1, 998.7, 576.3, 465.2, 401.6, 355.1, 341.4, 564.4, 784.3, 875.3, 1466.6];

    cons_2015 : ARRAY[1..12] OF REAL :=
    [ 1422.2, 1363.1, 1050.7, 630.7, 465.4, 380.3, 366.6, 311.7, 500.8, 884.1, 975.5, 1555.6];

    BarGraph2 : fbBarGraph2 := (minY := 0.0,  maxY := 2000.0, //axisColor := GCOLOR_WHITE,
                                graphColor1 := GCOLOR_BLUE_A400, graphColor2 := GCOLOR_RED_A400,
                                maxPoints := 12, numPoints1 := 12, numPoints2 := 12);
  END_VAR

  BarGraph2 ( bufY1 := void( cons_2014), bufY2 := void( cons_2015));
END_PROGRAM
Uživatelský avatar
marsal64
 
Příspěvky: 207
Registrován: sob čer 16, 2018 12:45 pm
Bydliště: Velké Popovice

Re: PLC Tecomat Foxtrot

Příspěvekod dumi » stř říj 09, 2019 7:42 am

marsal64 píše:Ale co je to ta aktivace by...?


Jsou aktivovany nakou systemovou udalosti, ale porad je to tak, ze se zaradi do smycky. Neni to podle meho klasikcy interupt. %S.. jsou systemove registry, v napovede bude popis co ktery znamena. Hledej SYSTEM_S

marsal64 píše:Mám potíže se zobrazením grafu. Demopříklad níže pracuje dobře. Pokud ale místo cons_2014 a cons_2015 dám globální pole Real, nefunguje. Je třeba to překopírovat do bufY1 a bufY2? Ty ale mají speciální typ ... nějakým pointerem?
Díky


Kód: Vybrat vše
PROGRAM prgExample6
  VAR
    cons_2014 : ARRAY[1..12] OF REAL :=
    [ 1586.2, 1463.1, 998.7, 576.3, 465.2, 401.6, 355.1, 341.4, 564.4, 784.3, 875.3, 1466.6];

    cons_2015 : ARRAY[1..12] OF REAL :=
    [ 1422.2, 1363.1, 1050.7, 630.7, 465.4, 380.3, 366.6, 311.7, 500.8, 884.1, 975.5, 1555.6];

    BarGraph2 : fbBarGraph2 := (minY := 0.0,  maxY := 2000.0, //axisColor := GCOLOR_WHITE,
                                graphColor1 := GCOLOR_BLUE_A400, graphColor2 := GCOLOR_RED_A400,
                                maxPoints := 12, numPoints1 := 12, numPoints2 := 12);
  END_VAR

  BarGraph2 ( bufY1 := void( cons_2014), bufY2 := void( cons_2015));
END_PROGRAM


Definuj pojem "nefunguje" :)
Dumiho ostruvek: 2kWp, 4,8kWh, 2400W inverter
dumi
 
Příspěvky: 1036
Registrován: stř zář 05, 2018 7:38 pm

Re: PLC Tecomat Foxtrot

Příspěvekod marsal64 » stř říj 09, 2019 7:54 am

a) Ano, je to jak píšeš, nastavení proměnné to zařadí do vykonání. Někdy se to může ale hodit. Není to klasický interrupt, ten je ve Foxtrotu je, ale jen jednoúrovňový a zřejmě nějak využívaný, tak to nechám být :-).
b) Zobrazí osy, žádná data.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Uživatelský avatar
marsal64
 
Příspěvky: 207
Registrován: sob čer 16, 2018 12:45 pm
Bydliště: Velké Popovice

Re: PLC Tecomat Foxtrot

Příspěvekod dumi » stř říj 09, 2019 7:58 am

divnt, posli mi zase projekt. nebo kdybys chtel mam upravenej ten funckni blok pro ten graf, ze tam mam 4 cary :)

Nicmene je to hodne jednoduche reseni. Doporucuju si treba pomoci raspbery logovat data z foxtrotu do mysql a pak pouzit grafanu
je to uplne jinej level a je to opravdu jednoduche.
Dumiho ostruvek: 2kWp, 4,8kWh, 2400W inverter
dumi
 
Příspěvky: 1036
Registrován: stř zář 05, 2018 7:38 pm

Re: PLC Tecomat Foxtrot

Příspěvekod marsal64 » stř říj 09, 2019 8:09 am

Díky, ještě předtím, než pošlu SZ, tak dotaz:

Není třeba překopírovat globální pole Real, jehož hodnoty chci zobrazit, do pole toho typu TGraphData64Real? Jak se to ale přetypovává při kopírování - v příkladu je použito void() při přiřazování parametrů.

Grafanu znám, ale nee, nee, datalogger Foxtrotu mi bohatě stačí na nějaké dlouhodobější sumace a analýzy, tady potřebuji jen krátkodobý vizuální přehled kvůli tomu, jestli mám vyrážet startovat centrálu nebo ne ;-). Nechci zatím další strojek. Původně jsem chtěl začít z-wave mašinou, ale teď nevím, jestli se k tomu s Foxtrotem vůbec dostanu :-).
Uživatelský avatar
marsal64
 
Příspěvky: 207
Registrován: sob čer 16, 2018 12:45 pm
Bydliště: Velké Popovice

Re: PLC Tecomat Foxtrot

Příspěvekod dumi » stř říj 09, 2019 8:19 am

Ted sem te asi uplne nepochopil :D
Dumiho ostruvek: 2kWp, 4,8kWh, 2400W inverter
dumi
 
Příspěvky: 1036
Registrován: stř zář 05, 2018 7:38 pm

Re: PLC Tecomat Foxtrot

Příspěvekod marsal64 » stř říj 09, 2019 8:23 am

Tak jsem poslal v mailu .piz.
Je tam vyhrazen program, který ten graf dělá.
Nespěchá, dumi, díky.
Uživatelský avatar
marsal64
 
Příspěvky: 207
Registrován: sob čer 16, 2018 12:45 pm
Bydliště: Velké Popovice

Re: PLC Tecomat Foxtrot

Příspěvekod marsal64 » stř říj 09, 2019 5:45 pm

Tak jsem ten "chybějící" graf vyřešil. Příklad, který jsem vzal, publikoval totiž statický, nikdy se nepřepisující graf, který byl na počátku se všemi nulovými hodnotami :oops: a tedy "chyběl". Funkční kód obsahující refresh podle interní časové základny FYI níže.
Takže dělání řekněme jednodušších typů grafů ve Foxtrotu nebolí a složitější nepotřebuji :lol: .

Díky

Kód: Vybrat vše
PROGRAM PlotGraph

 VAR_EXTERNAL
    AT %S20.1   : BOOL;   // casova zakladna
 END_VAR

 VAR
    BarGraph2 : fbBarGraph2 := (fit := True,
                                minX := -64, maxX := 0,
                                graphColor1 := GCOLOR_BLUE_A400, graphColor2 := GCOLOR_RED_A400,
                                maxPoints := HON, numPoints1 := HON, numPoints2 := HON);
 END_VAR

 BarGraph2 (refr := %S20.1, bufY1 := void(ho_pv2Wh), bufY2 := void(ho_bat2Wh));

END_PROGRAM
Uživatelský avatar
marsal64
 
Příspěvky: 207
Registrován: sob čer 16, 2018 12:45 pm
Bydliště: Velké Popovice

PLC Tecomat Foxtrot - ukládání hodnot?

Příspěvekod marsal64 » čtv říj 10, 2019 9:39 pm

Tak Foxtrot je miláček, vše podstatné (měření s Axpertem, web včetně grafů, datalogger, emailování při např. nízkém SOC nebo teplotě, ovládání topení nebo světel,...) mi chodí a software teď předbíhá hardware: čekám na INA214, TL431, ISO124,... Btw, protože je to vše z Ali, budou to asi čínské kopie (?) a jen odhaduji, jak jejich parametry budou odpovídat katalogovým hodnotám originálů. Třeba ten offset u INA214 vypadá pro měření na shuntu velmi dobře.

Dotaz:
Program pro Foxtrot teď pořád upravuji, loaduji a pouštím. Přitom se mi vynulují proměnné včetně těch, do kterých si ukládám hodinové výroby a spotřeby, SOC atp. Krásné grafy se začnou vytvářet od začátku :cry:.
dumi, FCCi, ?, co byste doporučili jako nejjednodušší/nejlepší metodu, aby se některé proměnné uložily a při změně programu obnovily? Databox, RETAIN, SD,... ?
Díky moc.
Uživatelský avatar
marsal64
 
Příspěvky: 207
Registrován: sob čer 16, 2018 12:45 pm
Bydliště: Velké Popovice

Re: PLC Tecomat Foxtrot

Příspěvekod dumi » čtv říj 10, 2019 9:44 pm

Dat je jako Retain a davat twply restart. Nebo je logovat jinam. zapni si online zmeny jinak pri urcitych zmenach kodu o to stejne prijdes.
Dumiho ostruvek: 2kWp, 4,8kWh, 2400W inverter
dumi
 
Příspěvky: 1036
Registrován: stř zář 05, 2018 7:38 pm

Re: PLC Tecomat Foxtrot

Příspěvekod willcz » čtv říj 10, 2019 9:44 pm

ja pro většiny globálních věcí používám Retain registry.
pro důležité věci pak i příznak platných dat, tzn dokud neproběhne načtené všech proměných, tak na základě nich neprovádím regulaci (teploty, proudy, proudy, výkony)
Pro RETAIN dej pozor aby jsi pak nedal studený start.
6.8kWp poly + 2x XTM 4000-48 + 330Ah LiFe 15S + Batrium s CAN + 4x Pylontech US3000
willcz
 
Příspěvky: 485
Registrován: úte zář 06, 2016 1:52 pm
Bydliště: Brno

Re: PLC Tecomat Foxtrot

Příspěvekod marsal64 » čtv říj 10, 2019 9:50 pm

Jasně, díky, stačí tedy RETAIN a nastavit viz obr.?
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Uživatelský avatar
marsal64
 
Příspěvky: 207
Registrován: sob čer 16, 2018 12:45 pm
Bydliště: Velké Popovice

Re: PLC Tecomat Foxtrot

Příspěvekod marsal64 » čtv říj 10, 2019 9:57 pm

Ok, tak tedy ještě předpokládám, a toby mělo stačit (?):
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Uživatelský avatar
marsal64
 
Příspěvky: 207
Registrován: sob čer 16, 2018 12:45 pm
Bydliště: Velké Popovice

Re: PLC Tecomat Foxtrot

Příspěvekod willcz » čtv říj 10, 2019 10:11 pm

podle mě je to tak nastavené už ve výchozím nastavení.
Jen se nesmíš ukliknout při nahrávání projektu.
Ono to při větším hrabaní se v těch globálních registrech nepůjde změnit online bude potřeba udělat restart, tak je potřeba vybrat teplý start.
Tedy alespoň u mě se to tak chová a přijde mi to celkem logické.
6.8kWp poly + 2x XTM 4000-48 + 330Ah LiFe 15S + Batrium s CAN + 4x Pylontech US3000
willcz
 
Příspěvky: 485
Registrován: úte zář 06, 2016 1:52 pm
Bydliště: Brno

Re: PLC Tecomat Foxtrot

Příspěvekod marsal64 » čtv říj 10, 2019 10:15 pm

Díky moc, ano, zkouším a vypadá to OK.
Ve výchozím nastavení byl myslím cold.
Uživatelský avatar
marsal64
 
Příspěvky: 207
Registrován: sob čer 16, 2018 12:45 pm
Bydliště: Velké Popovice

PLC Tecomat Foxtrot - jak měřit SOC?

Příspěvekod marsal64 » sob říj 12, 2019 11:17 am

Dovolím si zde zkonzultovat způsob měření SOC, ač dotaz je obecnější, netýká se jen Foxtrotu. Dotazy vlastně dva:

a) Pro výpočet aktuálního výkonu Foxtrotem beru proud a napětí panelů a baterek každou sekundu a tuto snapshotovou hodnotu používám. Není z nějakých praktických důvodů lepší např. průměrovat poslední tři hodnoty a podobně? Jaké s tím máte zkušenosti?

b) SOC baterií počítám v prvním nástřelu ve Wh. Tedy: vezmu aktuální výkon do/z baterie a přičtu/odečtu (aktuální absolutní hodnotu SOC si mohu zkorigovat ručně). Jenže: pokud počítám Wh, hraje mi přitom roli aktuální napětí baterie, které kolísá. Je to tedy korektní počítání? Není jistější vše počítat jen v Ah?
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Uživatelský avatar
marsal64
 
Příspěvky: 207
Registrován: sob čer 16, 2018 12:45 pm
Bydliště: Velké Popovice

Re: PLC Tecomat Foxtrot

Příspěvekod dumi » sob říj 12, 2019 11:18 am

Ja pocitam jen Ah. A resim.to integracnim FB.
Dumiho ostruvek: 2kWp, 4,8kWh, 2400W inverter
dumi
 
Příspěvky: 1036
Registrován: stř zář 05, 2018 7:38 pm

Re: PLC Tecomat Foxtrot

Příspěvekod kodl69 » sob říj 12, 2019 11:44 am

Dábel číhá v detailech. A to je přesnost měření malých proudů. pokud třeba přes noc jde z baterek nějaký 3-4A a měřím s chybou 100mA, tak za 10 nocí po 12h se měření rozejde o 12Ah. A to jsem extrémní optimista, chyba měření na 200A bočníku bude spíš 0.2 až 0.5A... takže je potřeba do algoritmu nastavit nějakej reset, většina aparátů to řeší tak, že nastaví SOC na 100% při přechodu regulátoru do float.
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 6xTratek 275Wp, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 3952
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

PředchozíDalší

Zpět na Automatizace, měření, statistiky

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

Reputation System ©'