Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: sob dub 10, 2021 3:15 pm


Studer informacie

Regulátory Studer
PředchozíDalší

Re: Studer informacie

Příspěvekod beethowen » úte úno 23, 2021 7:21 am

redcrown píše:Jasně, Batrium má relátka s programovatelným nastavením. Jedna z funkcí je Discharge OFF. Proč myslíš, že by bylo potřeba zpozdit signál? Stačilo by externě z relé BMS ovládat transfér relé v XTM.
Hledám cestu, jak to udělat bez externího drátování.

Já jsem to pochopil tak, že ti data z batria po CANu vypnula měnič dřive než by se připnulo transfer relé. Proto jsem myslel zpozdit ten CAN příkaz. Mezitím přepnout remote vstup.
Byla to jenom idea, nedíval jsem se do manuálu, jak se dají zpracovat data z CANu, takže třeba to jde i nějak bez dalších drátů.
Jestli jsem to pochopil správně, tak kvůli nízkému napětí na některém z článků došlo k zásahu BMS dříve než bylo dosaženo nízkého SOC, kterým by se připlo transfer relé?
Uživatelský avatar
beethowen
 
Příspěvky: 681
Registrován: pát čer 23, 2017 6:46 pm
Bydliště: Brno-venkov

Re: Studer informacie

Příspěvekod mgx » úte úno 23, 2021 9:54 am

u mna sa dialo nieco podobne, ale nie Battery STOP na undervoltage ale overvoltage. Ked som dokupil 4ks pylontechu 3.6kw. Interny balancing nejak fungoval, ale tak nejak "cinsky". Pomohli 2 veci:
1) docasne som prepol riadenie z BMS active na BMS observe -> zmena pin-u v XCOM-CAN. Napatove urovnia z CAN-u boli IMHO trosku "agresivne"
2) pripojil som druhu "hlupu" bateriu zo zvysneho LIfeYpo 16s packu s kapacitou 4.8kWh, ktora sluzi ako "buffer". To umoznilo prepnut pylon naspat do rezimu ACTIVE a v pripade, ze nastane battery stop na pylontechuv (z akychkolvek pricin) tak to mam naprogramovane tak, ze povolujem parameter 1128=1 a posielam alert obsluhe. Za posledny rok sa to ale nestalo. S mode CAN-observe som tiez bezal 1/2 roka BEZ problemov. teraz mam napr. riadenie CAN observe/passive.
Uživatelský avatar
mgx
 
Příspěvky: 111
Registrován: stř dub 15, 2015 12:14 pm
Bydliště: Tatranska Lomnica

Re: Studer informacie

Příspěvekod redcrown » úte úno 23, 2021 5:22 pm

beethowen píše:Jestli jsem to pochopil správně, tak kvůli nízkému napětí na některém z článků došlo k zásahu BMS dříve než bylo dosaženo nízkého SOC, kterým by se připlo transfer relé?

Chápeš to naprosto přesně. Jak ze strany BMS, tak ze strany Studer správný postup. Studer tak je naprogramovaný, tak proto píšu správně, ale rád bych to jinak, jen řeším jak.
V provozu: poloostrov 4kWp JV, 4x XTM4000-48, 1x VT80, 18kWh LFP 14S10P + Batrium
Ve výstavbě k doplnění: 4kWp SZ, 4,5kWp JJZ, 1,2kWp tracker, 2x VT80 + 1x VT40, 12kWh LFP
Uživatelský avatar
redcrown
 
Příspěvky: 1080
Registrován: pát říj 12, 2012 7:15 pm
Bydliště: Severní Čechy

Re: Studer informacie

Příspěvekod redcrown » úte úno 23, 2021 5:27 pm

mgx píše:u mna sa dialo nieco podobne, ale nie Battery STOP na undervoltage ale overvoltage. Ked som dokupil 4ks pylontechu 3.6kw. Interny balancing nejak fungoval, ale tak nejak "cinsky". Pomohli 2 veci:
1) docasne som prepol riadenie z BMS active na BMS observe -> zmena pin-u v XCOM-CAN. Napatove urovnia z CAN-u boli IMHO trosku "agresivne"
2) pripojil som druhu "hlupu" bateriu zo zvysneho LIfeYpo 16s packu s kapacitou 4.8kWh, ktora sluzi ako "buffer". To umoznilo prepnut pylon naspat do rezimu ACTIVE a v pripade, ze nastane battery stop na pylontechuv (z akychkolvek pricin) tak to mam naprogramovane tak, ze povolujem parameter 1128=1 a posielam alert obsluhe. Za posledny rok sa to ale nestalo. S mode CAN-observe som tiez bezal 1/2 roka BEZ problemov. teraz mam napr. riadenie CAN observe/passive.

BMS děla přesně to, jak je nastavená. I to nastavení je podle mě správně. Spoustu parametrů můžu přenastavit, v tom asi není problém. Jen je potřeba Studeru vysvětlit, že má při "discharge stop" přepnout transfér relé a pak vypnout inverter. Zatím vidím jen problém v logice Studer, nikoli v BMS.
Pro normální provoz by se to dalo poladit, aby míra SOC vs. spodní napětí vycházela. Je to spíš o delším provozu, kdy se rozejde měření SOC - typicky zima, nebo příliš měkká baterka vůči výkonu měniče nebo nabíječe.
V provozu: poloostrov 4kWp JV, 4x XTM4000-48, 1x VT80, 18kWh LFP 14S10P + Batrium
Ve výstavbě k doplnění: 4kWp SZ, 4,5kWp JJZ, 1,2kWp tracker, 2x VT80 + 1x VT40, 12kWh LFP
Uživatelský avatar
redcrown
 
Příspěvky: 1080
Registrován: pát říj 12, 2012 7:15 pm
Bydliště: Severní Čechy

Re: Studer informacie

Příspěvekod mgx » úte úno 23, 2021 5:38 pm

nie. Na to sluzi battery warning. rovnako ako orandzova na semafore. Battery stop je jednostranne rozhodnutie baterky, s tym uz zial invertor vela nenarobi.
Uživatelský avatar
mgx
 
Příspěvky: 111
Registrován: stř dub 15, 2015 12:14 pm
Bydliště: Tatranska Lomnica

Re: Studer informacie

Příspěvekod redcrown » úte úno 23, 2021 5:52 pm

no já mám v BMS možnost "discharge stop", což znamená jasně ukončit vybíjení. Pak je tam ještě "critical battery", což je krizový stav a může např. odpínat baterii nebo volat hasiče. Ještě tam je "limited discharge", což asi umožňuje je v omezeném vybíjení. Tu funkci jsem zatím s XTM nezkoušel a nevím, jak by na ni reagoval. To ani nevím, kde to dohledat. Dokonce ani nevím, jak bych to vysvětlil Studerovi. Zkusím ověřit, jak už psal beethowen, jestli když se do remote entry pošle z BMSky signál, jestli se provede nejdřív připnutí transfér, a pak až vypnutí invertoru. Na měniči blikal Autorestart do doby, než BMS přešla do normální režimu a pak se provedl autorestart a nabíjení z VT normále jelo. Takže podle mě v podstatě všechno správně, až na možnosti logiky v XTM, protože tam prostě chybí události z BMS.
EDIT:
ještě v BMSce možnost nastavit Remote Discharge Target, což fungovalo výborně v přifázovaném režimu. Prostě snižuje proud vybíjení tak, aby bylo dosaženo cílové napětí. To ale stejně neřeší tu situaci s jednotlivými články.
Naposledy upravil redcrown dne úte úno 23, 2021 6:04 pm, celkově upraveno 1
V provozu: poloostrov 4kWp JV, 4x XTM4000-48, 1x VT80, 18kWh LFP 14S10P + Batrium
Ve výstavbě k doplnění: 4kWp SZ, 4,5kWp JJZ, 1,2kWp tracker, 2x VT80 + 1x VT40, 12kWh LFP
Uživatelský avatar
redcrown
 
Příspěvky: 1080
Registrován: pát říj 12, 2012 7:15 pm
Bydliště: Severní Čechy

Re: Studer informacie

Příspěvekod redcrown » úte úno 23, 2021 5:59 pm

mgx píše:nie. Na to sluzi battery warning. rovnako ako orandzova na semafore. Battery stop je jednostranne rozhodnutie baterky, s tym uz zial invertor vela nenarobi.

S tím bych moc nesouhlasil, warning bych bral něco jako "už se blíží stav....". Ale ani varováním z BMS ten logic controloer asi moc neumí, ne? V BMS jasně nastavené, že se má vypnout nabíjení. To se taky stalo. Já to vidím na omezené možnosti logiky. Nu což, zkusíme to nějak obejít....
V provozu: poloostrov 4kWp JV, 4x XTM4000-48, 1x VT80, 18kWh LFP 14S10P + Batrium
Ve výstavbě k doplnění: 4kWp SZ, 4,5kWp JJZ, 1,2kWp tracker, 2x VT80 + 1x VT40, 12kWh LFP
Uživatelský avatar
redcrown
 
Příspěvky: 1080
Registrován: pát říj 12, 2012 7:15 pm
Bydliště: Severní Čechy

Re: Studer informacie

Příspěvekod redcrown » úte úno 23, 2021 6:12 pm

mgx píše: a v pripade, ze nastane battery stop na pylontechuv (z akychkolvek pricin) tak to mam naprogramovane tak, ze povolujem parameter 1128=1 a posielam alert obsluhe.

Jak máš prosím tě nastavené, že na reakci Battery stop takhle zareaguje? díky
V provozu: poloostrov 4kWp JV, 4x XTM4000-48, 1x VT80, 18kWh LFP 14S10P + Batrium
Ve výstavbě k doplnění: 4kWp SZ, 4,5kWp JJZ, 1,2kWp tracker, 2x VT80 + 1x VT40, 12kWh LFP
Uživatelský avatar
redcrown
 
Příspěvky: 1080
Registrován: pát říj 12, 2012 7:15 pm
Bydliště: Severní Čechy

Re: Studer informacie

Příspěvekod beethowen » úte úno 23, 2021 6:32 pm

redcrown píše:no já mám v BMS možnost "discharge stop", což znamená jasně ukončit vybíjení. Pak je tam ještě "critical battery", což je krizový stav a může např. odpínat baterii nebo volat hasiče. Ještě tam je "limited discharge", což asi umožňuje je v omezeném vybíjení. Tu funkci jsem zatím s XTM nezkoušel a nevím, jak by na ni reagoval. To ani nevím, kde to dohledat. Dokonce ani nevím, jak bych to vysvětlil Studerovi. Zkusím ověřit, jak už psal beethowen, jestli když se do remote entry pošle z BMSky signál, jestli se provede nejdřív připnutí transfér, a pak až vypnutí invertoru. Na měniči blikal Autorestart do doby, než BMS přešla do normální režimu a pak se provedl autorestart a nabíjení z VT normále jelo. Takže podle mě v podstatě všechno správně, až na možnosti logiky v XTM, protože tam prostě chybí události z BMS.
EDIT:
ještě v BMSce možnost nastavit Remote Discharge Target, což fungovalo výborně v přifázovaném režimu. Prostě snižuje proud vybíjení tak, aby bylo dosaženo cílové napětí. To ale stejně neřeší tu situaci s jednotlivými články.

Musí být potom samozřejmě správně nastaveny parametry 1545 a 1538. Jenom nevím jestli prvně zareaguje ovládání po remote nebo příkaz po CANu. Proto jsem mluvil o zpoždění toho příkazu po CAN, ale nevím jaké jsou možnosti Batria a XCOM-CAN.
Uživatelský avatar
beethowen
 
Příspěvky: 681
Registrován: pát čer 23, 2017 6:46 pm
Bydliště: Brno-venkov

Re: Studer informacie

Příspěvekod redcrown » úte úno 23, 2021 7:25 pm

S takovou technikou si člověk nemusí dělat starost o to, co bude dělat o víkendu:) Jinak jsem kolem nějakého nastavení XCOM-CAN a Batria a CAN protokolu nic nenašel. Zatím jsem řešil elementárnější věci.
V provozu: poloostrov 4kWp JV, 4x XTM4000-48, 1x VT80, 18kWh LFP 14S10P + Batrium
Ve výstavbě k doplnění: 4kWp SZ, 4,5kWp JJZ, 1,2kWp tracker, 2x VT80 + 1x VT40, 12kWh LFP
Uživatelský avatar
redcrown
 
Příspěvky: 1080
Registrován: pát říj 12, 2012 7:15 pm
Bydliště: Severní Čechy

Re: Studer informacie

Příspěvekod mgx » úte úno 23, 2021 8:53 pm

na studer portali som mal nastavenu notifikaciu, ze akonahle pride warning, posle email s presne danym parametrom.

email dorazi na moj mail server, kde po sparsovani zavolam scomwebapi

a povolim parameter 1128= 1

tu je k tomu nejaka trapna stranka

https://portal.studer-innotec.com/scomw ... eParameter

rychlejsie samozrejme mat vlastny scom server interny a po zisteni notifikacie natvrdo povolit 1128=1. da sa to aj inak, mne sa s tym velmi nechcelo srat :)
Uživatelský avatar
mgx
 
Příspěvky: 111
Registrován: stř dub 15, 2015 12:14 pm
Bydliště: Tatranska Lomnica

Re: Studer informacie

Příspěvekod kodl69 » stř úno 24, 2021 12:46 pm

To jako fakt? když bms zahlásí že "batery low" tak projde komunikace přes půl světa, aby došlo k přepnutí na síť? neuvěřitelný. Mě k tomu stačí relátko a metr drátu.
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Ex Powerjack 8kW (momentálně samodomo cca 6kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 5526
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: Studer informacie

Příspěvekod mgx » stř úno 24, 2021 1:16 pm

mal= minuly cas. ale funguje to BEZ relatka :). teraz mam scom, kde to bezi po lokalnej sieti (co ale kazdy nema).
PS: pri riadeni BMS observe tento stav nenastal nikdy :). Ja tym BMS made in china velmi neverim...

vyhoda programoveho riadenia oproti relatku je, ze relatkom nemas sance ovplyvnit vsetko. mozes ovladat maximalne nejake 2 stavy (AUX1,AUX2) a v podstate si skoncil. vyhoda je ze netreba na to ziadne extra programovanie, jednoducha elektirkarina. Ale kazdy ma to svoje, niekto rad koduje v C++ a stykace mu nevonaju, niekto opacne.
Uživatelský avatar
mgx
 
Příspěvky: 111
Registrován: stř dub 15, 2015 12:14 pm
Bydliště: Tatranska Lomnica

Re: Studer informacie

Příspěvekod marsal64 » stř úno 24, 2021 2:21 pm

Jojo, já věděl, že se mi to PLC i k Studeru bude hodit..., cooo, redcrown?
Naposledy upravil marsal64 dne stř úno 24, 2021 2:38 pm, celkově upraveno 1
Poustevna - čistý ostrov bez DS: 5kWp = 10S Jinko 225Wp jih 50°+ 2x 2S3P Jinko 225Wp jih 7°+ větrná elektrárna "čínská plechárna" (= placebo); Axpert VM II 24V 3000W PF1 + Victron Inverter Compact 24/2000 + 2x MakeSkyBlue 60; LiFePo 8x Winston 200Ah + 8x Winston 100 Ah + 8x CATL 120Ah; Teco Foxtrot CP-1015 + C-IT-0504S.
Kozlovna - ostrov ve stadiu zkušebního provozu. 3x Studer XTM 4000-48, 2x VT-80, BSP, XCOMy, 2x5x3S mono 310Wp GWL/Sunny (9,3 kWp), 200Ah LiFePo4 Catl + 202Ah Lishen, Daly BMS
Uživatelský avatar
marsal64
 
Příspěvky: 1039
Registrován: sob čer 16, 2018 12:45 pm
Bydliště: Velké Popovice

Studer - dva variotracky a dva různé průběhy výroby?

Příspěvekod marsal64 » stř úno 24, 2021 2:32 pm

Mám dva identické stringy, každý na jeden Variotrack. Stringy téměř čistě na západ a východ, sklon 16 stupňů, bez zastínění, takže rozdíl ve výkonu, viz obr., mi nedává smysl a působí to na mne buď HW problémem nebo že jsou VT nastaveny každý jinak.

Než vytáhnu scom.exe a začnu zkoumat pojistky, dráty, atd., zeptám se z lenosti tady, jestli se s tímto někdo zkušenější nepotkal resp. jestli to nejde ověřit jednodušeji: když nastavím jánevím 10005 pomoci remote console na portálu, tak to zapíše pro oba Variotracky, které by měly být pak sesynchronizované, ne?

A přečíst hodnoty z jednotlivých Variotracků pomocí remote control na portálu tedy jde nebo to můžu jen pomocí scom ev. PLC apod. posazeného na XCOM nebo přes backup?

Měl jsem původně nabíjení sesynchronizované s XTM, pak jsem to rozpojoval (10037) - nemohlo by to souviset?
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Poustevna - čistý ostrov bez DS: 5kWp = 10S Jinko 225Wp jih 50°+ 2x 2S3P Jinko 225Wp jih 7°+ větrná elektrárna "čínská plechárna" (= placebo); Axpert VM II 24V 3000W PF1 + Victron Inverter Compact 24/2000 + 2x MakeSkyBlue 60; LiFePo 8x Winston 200Ah + 8x Winston 100 Ah + 8x CATL 120Ah; Teco Foxtrot CP-1015 + C-IT-0504S.
Kozlovna - ostrov ve stadiu zkušebního provozu. 3x Studer XTM 4000-48, 2x VT-80, BSP, XCOMy, 2x5x3S mono 310Wp GWL/Sunny (9,3 kWp), 200Ah LiFePo4 Catl + 202Ah Lishen, Daly BMS
Uživatelský avatar
marsal64
 
Příspěvky: 1039
Registrován: sob čer 16, 2018 12:45 pm
Bydliště: Velké Popovice

Re: Studer informacie

Příspěvekod kybos » stř úno 24, 2021 2:42 pm

Tipnul bych to na nedostatečnou spotřebu. VT2 má měření napětí nakalibrováno o trochu jinak než VT1 a když je na sběrnici dostatečné napětí od VT1, tak se už VT2 nemá o co snažit. Vypadá to, že SW řešení není tak dokonalé, aby se mohly oba rozdělit o výstupní výkon spravedlivě na půl.
7,5 kWp poly Renesola JJZ + 3x Tristar MPPT60 (>50 MWh) + 48V VRLA 180 Ah + LiFePO 780 Ah + UPS 8kW (OPTI-Solar SP8000-SW) + 3F nabíječka 4,8kW (DELTA) Start: 2012
Uživatelský avatar
kybos
 
Příspěvky: 2313
Registrován: sob zář 08, 2012 9:40 pm

Re: Studer informacie

Příspěvekod jahodovák » stř úno 24, 2021 2:52 pm

Pokud jsou identické a kabeláž to dovolí,stačí přehodit vstupy od panelů a uvidíš
6,4kWp-2 krát aexpert MKS,cca 40kW LIFE A LION
jahodovák
 
Příspěvky: 1183
Registrován: ned dub 02, 2017 2:45 pm

Re: Studer informacie

Příspěvekod Kobra23 » stř úno 24, 2021 3:58 pm

Já bych viděl problém v těch různých délkách kabelů z VT na Busbar. Měly by být stejně dlouhé (myslím + i -) jinak to prý zlobí.
Uživatelský avatar
Kobra23
 
Příspěvky: 328
Registrován: ned úno 12, 2017 9:32 pm

Re: Studer informacie

Příspěvekod marsal64 » stř úno 24, 2021 4:09 pm

Tak to by bylo zajímavé, odhaduji rozdíl tak 20 cm na + (35 mm2) a 20 cm na - (250mm2). Zatím bych řekl, že hřebíček na hlavičku trefuje kybos.
kabelyvt.jpg

Edit - nepomlouvejte mne, fotka je před vyvazováním a rovnáním kabeláže ;-)
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Poustevna - čistý ostrov bez DS: 5kWp = 10S Jinko 225Wp jih 50°+ 2x 2S3P Jinko 225Wp jih 7°+ větrná elektrárna "čínská plechárna" (= placebo); Axpert VM II 24V 3000W PF1 + Victron Inverter Compact 24/2000 + 2x MakeSkyBlue 60; LiFePo 8x Winston 200Ah + 8x Winston 100 Ah + 8x CATL 120Ah; Teco Foxtrot CP-1015 + C-IT-0504S.
Kozlovna - ostrov ve stadiu zkušebního provozu. 3x Studer XTM 4000-48, 2x VT-80, BSP, XCOMy, 2x5x3S mono 310Wp GWL/Sunny (9,3 kWp), 200Ah LiFePo4 Catl + 202Ah Lishen, Daly BMS
Uživatelský avatar
marsal64
 
Příspěvky: 1039
Registrován: sob čer 16, 2018 12:45 pm
Bydliště: Velké Popovice

Re: Studer informacie

Příspěvekod vlkazajac » stř úno 24, 2021 4:27 pm

Veď je to jasné, kybos má pravdu. Špičky zo zeleného grafu sú akoby odčítané do čierneho grafu. Nie je to jednoducho kam dať a ten zelený treba "priškrtiť". Vlastne je otázka, či to má brať marshalovi spánok. Asi nie. On sa v tandeme vždy niekto fláka....
1060 Wp, LS3024B, 18650 - 198P8S 30,4 V, Multiplus C 800 nonstop / všetky slabé spotrebiče
1920 Wp, 3 x LS3024B, VS2024N, olovo - 330 Ah / 24 V, Carspa 3000 sin deň / silné spotrebiče a ohrev TUV
Uživatelský avatar
vlkazajac
 
Příspěvky: 3020
Registrován: úte čer 11, 2013 9:40 pm

PředchozíDalší

Zpět na Studer

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 0 návštevníků

Reputation System ©'