Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: stř úno 01, 2023 7:49 pm


JBD BMS

LiFePO4, LiFeYPO4, atd., zkušenosti, rady, tipy ...
Předchozí

Re: JBD BMS

Příspěvekod mopadzi » čtv zář 29, 2022 6:27 am

PetrDubi píše:Mopadzi:
Jo, to je možný, třeba Victron umožňuje použít i ovladač přímo na protokol JBD a věřím že i komunikace po CAN tam půjde rozjet.
Ale komunikaci s Axpertem ta BMS předpokládám neumí?


ne neumí. chtěl jsem zachovat BT a komunikaci. JBD má RS485 sdílené s RS232 (na jednom portu)
?
mopadzi
podporuje fórum
 
Příspěvky: 904
Registrován: úte led 24, 2012 8:55 am


Re: JBD BMS

Příspěvekod mikki » stř lis 23, 2022 3:16 pm

Vie mi niekto povedať načo teda slúžia pripojenie RXD a TXD (verzia bms je Uart) hneď vedľa balance? Keď pripojenie ttl prevodníka sa ma spraviť na miesto BT modulu. Chcel by som mať zapojený BT a súčasne aj usb ttl a čítať dáta káblom. Dakujem
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
J:8x280Wp + J:16x320Wp + Axpert VM III + Oplocky + RPi (emoncms, solpiplog), RPi domoticz
?
mikki
 
Příspěvky: 10
Registrován: pát dub 18, 2014 6:39 pm
Bydliště: Banská Bystrica


Re: JBD BMS

Příspěvekod glottis » stř lis 23, 2022 5:29 pm

me to funguje paralelne. Jak BT pripojeny nekde uprostred desky tak tenhle RX TX piny
?
glottis
 
Příspěvky: 786
Registrován: stř úno 02, 2022 10:30 am


Re: JBD BMS

Příspěvekod mikki » stř lis 23, 2022 6:02 pm

glottis píše:me to funguje paralelne. Jak BT pripojeny nekde uprostred desky tak tenhle RX TX piny


A máš to zapojené cez nejaký obyc cinsky USB Ttl alebo cez ten ich originál? Pripadne ak mi vieš posunúť nejakú foto zapojenia budem vďačný. Ďakujem.
J:8x280Wp + J:16x320Wp + Axpert VM III + Oplocky + RPi (emoncms, solpiplog), RPi domoticz
?
mikki
 
Příspěvky: 10
Registrován: pát dub 18, 2014 6:39 pm
Bydliště: Banská Bystrica


Re: JBD BMS

Příspěvekod cipis » stř lis 23, 2022 6:10 pm

Nahore mas moje reseni, vyzkouseny prevodnik z GM. Pravda, na ten dalsi txrx jsem to jeste nezkousel, ale nevidim duvod, proc by to nemelo fungovat.
9,77 kWp: 6240 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
SinusPro 2000 S, Epever 8420, 6420, 2x 4210, 5x 4415
3x CARSPA 2kW, 1x CARSPA 4kW (dva bojlery a žebříky, světla, chladničky, "lehké" zásuvky)
15 912 Wh staré olovo
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
?
cipis
Moderátor
 
Příspěvky: 2264
Registrován: pon srp 16, 2021 8:31 pm
Bydliště: blízko Brna

Lokalita: blízko Brna
Chci prodávat energii a využít dotace: NE

Re: JBD BMS

Příspěvekod mikki » stř lis 23, 2022 6:32 pm

cipis píše:Nahore mas moje reseni, vyzkouseny prevodnik z GM. Pravda, na ten dalsi txrx jsem to jeste nezkousel, ale nevidim duvod, proc by to nemelo fungovat.


Áno to som pozeral vyskúšam aj to, ale kolega glottis písal ze on ma zapojený ako BT modul, tak súbežne aj TTL na svorky RXD a TXD (bez nutnosti odpajat BT modul).
J:8x280Wp + J:16x320Wp + Axpert VM III + Oplocky + RPi (emoncms, solpiplog), RPi domoticz
?
mikki
 
Příspěvky: 10
Registrován: pát dub 18, 2014 6:39 pm
Bydliště: Banská Bystrica


Re: JBD BMS

Příspěvekod glottis » stř lis 23, 2022 7:02 pm

zkus proste to, jak to popisuje cipis. Ale zapoj to do toho konektoru na strane a na BT nesahej. Ja ti prevodnik neporadim, protoze to mam pripojene k ESP32 a jeste pres galvanicke oddeleni.
?
glottis
 
Příspěvky: 786
Registrován: stř úno 02, 2022 10:30 am


Re: JBD BMS

Příspěvekod mikki » stř lis 23, 2022 7:36 pm

glottis píše:zkus proste to, jak to popisuje cipis. Ale zapoj to do toho konektoru na strane a na BT nesahej. Ja ti prevodnik neporadim, protoze to mam pripojene k ESP32 a jeste pres galvanicke oddeleni.


Dakujem
J:8x280Wp + J:16x320Wp + Axpert VM III + Oplocky + RPi (emoncms, solpiplog), RPi domoticz
?
mikki
 
Příspěvky: 10
Registrován: pát dub 18, 2014 6:39 pm
Bydliště: Banská Bystrica


Re: JBD BMS

Příspěvekod PavlikT » stř lis 23, 2022 8:18 pm

No, ja tam sice mam piny, ale nemam tam ten svab, takze me to asi dohromady fungovat nebude. Pokid by to slo, tak by se to obcas i hodilo.
?
PavlikT
 
Příspěvky: 30
Registrován: pon lis 09, 2020 9:35 pm


Re: JBD BMS

Příspěvekod glottis » stř lis 23, 2022 8:31 pm

pokud tam neco chybi a nefunguje to tak pak to jde jeste resit pres ten bluetooth. dotahnout si usbkabel kde ten BT dosahne, za par korun koupit BT dongle a spojit to, kdy zto chcete do kompu. Pokud to nechcete do kompu, da se to zase pres BT spojit treba s esp32 a pak si s temi daty delat co chcete. Muze to byt i bezpecnejsi.

https://github.com/kolins-cz/Smart-BMS-Bluetooth-ESP32
https://github.com/BeaverUI/ESP32-BluetoothBMS2MQTT
?
glottis
 
Příspěvky: 786
Registrován: stř úno 02, 2022 10:30 am


Re: JBD BMS

Příspěvekod Bruno75 » pon led 16, 2023 10:16 am

Ahojte, som pomerne nový v tejto problematike ale riešim pre mňa dosť podstatný problém.
Mám typ JBD-AP21S001 a používam ju s Axpert King II.
Problém je, že v noci sa mi vybíja baterka a aj na BMS vidím, že z nej niečo cucá cca. 40-50W v cyklovani po cca. 2-3 sekundách. Teda vidím spotrebu 0W a za 2-3 sek 40W na 2 sekundy a zase 0W. Vo finále stratí baterka týmto vybíjaním cca. 1-1,5V za noc. Máte niekto s týmto správaním skúsenosti alebo viete mi poradiť čo skontrolovať alebo čo nastaviť na meniči alebo BMS aby nedochádzalo k tomuto vybíjaniu? Vopred ďakujem za pomoc.
Uživatelský avatar
Bruno75
 
Příspěvky: 2
Registrován: sob led 14, 2023 8:29 pm

Lokalita: Trnava
Chci prodávat energii a využít dotace: NE

Re: JBD BMS

Příspěvekod Soban » pon led 16, 2023 10:28 am

Je to normální, měnič má nějakou spotřebu a v noci panely nic nedávají.

Jediné řešení na noc měnič vypnout, proto někteří v zimě FVE vypínají když panely nedávají.
3,6kWp ::pv:: ((600Wp = 4x 150Wp 2S2P) + 500Wp + 500Wp + (2kWp = 4x 500Wp 4S)) | MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 11kWh *batt* (2x 12V/200Ah AGM) + 25.6V/120Ah + 25.6V/125Ah LiFePO4 | Jak nepostavit FVE Zlaté Hory :home:
?
Soban
podporuje fórum
 
Příspěvky: 1609
Registrován: pon úno 07, 2022 10:11 pm
Bydliště: Zlaté Hory


Re: JBD BMS

Příspěvekod Bruno75 » pon led 16, 2023 10:42 am

Menič mám vypnutý v noci resp. prepnutý do by-pass modu.
Uživatelský avatar
Bruno75
 
Příspěvky: 2
Registrován: sob led 14, 2023 8:29 pm

Lokalita: Trnava
Chci prodávat energii a využít dotace: NE

Re: JBD BMS

Příspěvekod rva » pon led 16, 2023 10:48 am

Buď se jedná o chybu měření, nebo nalézt, co ten proud odebírá.
_______________________________________________________________________
33 kWp, LiFePO4 32 kWh,
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A)
?
rva
 
Příspěvky: 2731
Registrován: úte dub 23, 2013 9:21 am


Re: JBD BMS

Příspěvekod luky » pon led 16, 2023 11:12 am

mikki píše:Vie mi niekto povedať načo teda slúžia pripojenie RXD a TXD (verzia bms je Uart) hneď vedľa balance? Keď pripojenie ttl prevodníka sa ma spraviť na miesto BT modulu. Chcel by som mať zapojený BT a súčasne aj usb ttl a čítať dáta káblom. Dakujem

UART se pozná tak, že na konektoru je vyvedené GND a napájení. Když to nemá vyvedenou zem, tak to bude RS485. Pokud je to verze bez RS485, tak tam možná chybí budič nebo je to zakázané v SW, ale osadili tam konektor. A nebo to je prostě verze, co má UART i RS485...
mobilní elektrárna: https://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f=13&t=4597, 290Wp mono, Winston 12V/130Ah, Victron MPPT 75/15, Victron inverter 12/250VA, Victron charger 20A
domácí elektrárna: https://forum.mypower.cz/viewtopic.php?t=6898, FV 4010Wp (6x415+4x380), CATL 48V/120Ah, Axpert King 48/5000 + PCM60X + MakeSkyBlue
?
luky
 
Příspěvky: 723
Registrován: pon kvě 19, 2014 10:38 am


Re: JBD BMS

Příspěvekod TomHC » pon led 23, 2023 2:56 pm

Bruno75 píše:Menič mám vypnutý v noci resp. prepnutý do by-pass modu.


MUST PV1800 žerie svojich 60-65W aj keď je v bypasse :cry:
MUST PV1800 VHM 48V 5.5kW, 5.52kWp (12x TPL mono 460W, 2S2P východ, 2S4P juh), 16x 280 Ah LiFePO4 (14.3 kWh), 18650 13S20P (3.3 kWh) pre DC spotrebiče (NAS Synology, IPcam, switche, routre...)
Uživatelský avatar
TomHC
 
Příspěvky: 126
Registrován: pát lis 11, 2022 8:14 am
Bydliště: Hlohovec, SR


Předchozí

Zpět na LiFe*

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: alextccz a 0 návštevníků

Reputation System ©'