BMS s balancerom

Home Assistant, Arduino, SDS, Raspberry, Linux, vzdálený dohled, automatizace, měření, opensource, closedsource, hotová řešení, DIY, stavebnice, komponenty, software, postupy, návody, schémata, rady, zkušenosti ...
luky
Příspěvky: 846
Registrován: pon kvě 19, 2014 11:38 am

Re: BMS s balancerom

Příspěvek od luky »

Já mám na cestě tohle: https://www.aliexpress.com/item/33002903687.html
Zde na foru (i jinde) tento typ někdo doporučoval, protože neobsahuje kondenzátory. Ale pumpuje to cívkama.
mobilní elektrárna: viewtopic.php?t=4597, 290Wp mono, Winston 12V/130Ah, Victron MPPT 75/15, Victron inverter 12/250VA, Victron charger 20A
domácí elektrárna: viewtopic.php?t=6898, FV 4010Wp (6x415+4x380), CATL 48V/120Ah, Axpert King 48/5000 + PCM60X + MakeSkyBlue
Uživatelský avatar
beethowen
Příspěvky: 873
Registrován: pát čer 23, 2017 7:46 pm
Bydliště: Brno-venkov

Re: BMS s balancerom

Příspěvek od beethowen »

Já mám trochu obavu, že při malých rozdílech napětí nebude ten balanční proud nic moc. Právě proto se celekm poohlížím po tom řešení se supercapacitory, ale chtěl bych vědět názor někoho kdo to skutečně používá.
Uživatelský avatar
kybos
Příspěvky: 2705
Registrován: sob zář 08, 2012 10:40 pm
Lokalita: Šternberk
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 15000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Bydliště: v údolí mezi kopci

Re: BMS s balancerom

Příspěvek od kybos »

Osobně věřím, že delší životnost budou mít tlumivky ve srovnání s kapacitory ve funkci akumulačního prvku. Tabulková životnost superkapacitoru je kolem jednoho milionu cyklů v ideálních podmínkách a to se mi jeví jako velmi krátká doba na to aby to vůbec mělo smysl instalovat. Kromě toho je klidový proud tlumivkových přelévačů energie řádově menší než kapacitních. Ostatní parametry jsou srovnatelné (udaná velikost balančního proudu, startovací diference pro zahájení balancování). Proto jsem zvolil tento balancér https://www.aliexpress.com/item/3300290 ... web201603_
15 kWp JJZ + 3x Tristar MPPT60 + Victron 150/100 + 48V LiFePO 850 Ah + UPS 8kW (MPP-Solar 8048 LC) + 4 x nabíječka 1,2 kW (DELTA) Start: 2012
Uživatelský avatar
beethowen
Příspěvky: 873
Registrován: pát čer 23, 2017 7:46 pm
Bydliště: Brno-venkov

Re: BMS s balancerom

Příspěvek od beethowen »

Ok, Kybosi, tomu rozumím.
Jaký proud to reálně přelévá při nějakých malých rozdílech napětí, třeba do 0,1V?
Co jsem viděl videa na YT, tak právě ty balancéry se supercapacitory jedou i při malých rozdílech napětí tím jmenovitým proudem. To je ten důvod, proč se o to zajímám. Mám jednu baterii cca 300Ah, která se dost rozjíždí kvůli rozdílnému samovybíjení jednotlivých bloků. Rozhodně se mě to nechce kuchat a znovu měřit. Je to 2500 článků. Tak mám obavu, jestli by ten indukční balancer na to stačil.
mopadzi
Příspěvky: 989
Registrován: úte led 24, 2012 8:55 am
Lokalita: Okolí Uherského Brodu
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: BMS s balancerom

Příspěvek od mopadzi »

testoval jsem, kleštakem jsem ten proud nezměřil, ale 30Ah rozdíl kapacity srovnal cca 24h. nehřeje...za mne spokojenost

pS: znovu doporučuji indukční....ty s kondíkem nemohou vydržet dlouho, fakt ne
Naposledy upravil(a) mopadzi dne čtv úno 25, 2021 6:23 pm, celkem upraveno 1 x.
kdo si hraje nezlobí
9xRenesola 240Wp+9x Benq 265Wp, 6xTrina 410Wp, 14x Leapton 450Wp, 2xStuder VT65 1xVT 80, 2x XTM4000-48, 40kW Lifepo4..vše ve výstavbě, hotovo 99%. BMW i3 BEV
Uživatelský avatar
marko250
Příspěvky: 3337
Registrován: ned led 12, 2014 7:41 pm
Lokalita: Hlučín
Bydliště: Hlučín

Re: BMS s balancerom

Příspěvek od marko250 »

12.68kWp/JZ-50°/20xChaori 230 ,JV-90°/8xLeapton 650 + <JZ-90° /8xGWL / Sunny Mono 310, regl Midnite Classic 150<89A> , 1x EASUN <80A> a 1x MakeSkyBlue <60A>,baterka 17s 54.4VDC LFP4/784Ah<uloží 42kWh>,měnič XTH 8000-48V špičkově 21kW
Uživatelský avatar
beethowen
Příspěvky: 873
Registrován: pát čer 23, 2017 7:46 pm
Bydliště: Brno-venkov

Re: BMS s balancerom

Příspěvek od beethowen »

mopadzi píše:testoval jsem, kleštakem jsem ten proud nezměřil, ale 30Ah rozdíl kapacity srovnal cca 24h. nehřeje...za mne spokojenost
OK, ale který typ jsi testoval? Pokud srovnal 30Ah za 24h, tak by ten proud měl být měřitelný ne? To je průměrně 1,25A a to by mělo jít měřit.
Naposledy upravil(a) beethowen dne čtv úno 25, 2021 6:24 pm, celkem upraveno 2 x.
Uživatelský avatar
beethowen
Příspěvky: 873
Registrován: pát čer 23, 2017 7:46 pm
Bydliště: Brno-venkov

Re: BMS s balancerom

Příspěvek od beethowen »

Toto se mě právě líbí, ale potřeboval bych nějaké reálné zkušenosti, jak to chodí. Má to někdo v provozu? Uvažoval jsem o 2A verzi.
mopadzi
Příspěvky: 989
Registrován: úte led 24, 2012 8:55 am
Lokalita: Okolí Uherského Brodu
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: BMS s balancerom

Příspěvek od mopadzi »

beethowen píše:
mopadzi píše:testoval jsem, kleštakem jsem ten proud nezměřil, ale 30Ah rozdíl kapacity srovnal cca 24h. nehřeje...za mne spokojenost
OK, ale který typ jsi testoval? Pokud srovnal 30Ah za 24h, tak by ten proud měl být měřitelný ne? To je přes 1A a to mělo jít měřit.
no právě že je asi moc zubaté a ten můj klešťak i když je na malé proudy z toho byl rozhozený. jak budu dělat další pack tak si na to vemu osciloskop ale už je pryč
kdo si hraje nezlobí
9xRenesola 240Wp+9x Benq 265Wp, 6xTrina 410Wp, 14x Leapton 450Wp, 2xStuder VT65 1xVT 80, 2x XTM4000-48, 40kW Lifepo4..vše ve výstavbě, hotovo 99%. BMW i3 BEV
Uživatelský avatar
beethowen
Příspěvky: 873
Registrován: pát čer 23, 2017 7:46 pm
Bydliště: Brno-venkov

Re: BMS s balancerom

Příspěvek od beethowen »

mopadzi píše: no právě že je asi moc zubaté a ten můj klešťak i když je na malé proudy z toho byl rozhozený. jak budu dělat další pack tak si na to vemu osciloskop ale už je pryč
Ale pořád mě chybí informace, který ten typ jsi teda testoval?
pezizka
Příspěvky: 734
Registrován: úte čer 24, 2014 8:23 pm
Lokalita: Kyjovsko
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 9170
Kapacita baterie [kWh]: 33
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: BMS s balancerom

Příspěvek od pezizka »

No ono taky záleží na tom jaké články chceš balancovat ;) Jestli máš starší a nemáš změřené reálné kapacity a vnitřní odpor, či jsou fungl nové :D Provozuji aktivní balancéry "Mandy" 8A :lol: U nových článků Winston je to skoro zbytečnost.... Proudy na 200Ah tak 0,5A :lol: A pokud máš starší tak sdružit dle reálného měření kapacity po 2-3 článcích A to i přes minimální riziko vnitřního zkratu. I tak by byly potenciální škody přijatelnější jak nespočet balancérů... Dělám vše pro to aby nebyly balancéry vůbec třeba, stačí na to jednoduchý princip 8-) 1. Sdružit články tak aby reálná kapacita byla pokud možno co nejblíž a 2. Vše řídit dle napětí "nejsilnějšího" a "nejslabšího" článku... A je klid. Těch pár Ah o které přijdeš je nic oproti životnosti :yes: A to mám články 5 let staré ( mnou provozované a vše OK), fungl nové a taky 5 let staré co dostaly po šlapkách :| Vše k naprosté spokojenosti :mrgreen: Žádný aktivní balancér tě nespasí, je to jen doplněk pro klidný spánek, ale to gro je jinde :celebrate2: Možná to tak vidím jen já, nikomu to cpát nemíním :sm35:
Uživatelský avatar
kybos
Příspěvky: 2705
Registrován: sob zář 08, 2012 10:40 pm
Lokalita: Šternberk
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 15000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Bydliště: v údolí mezi kopci

Re: BMS s balancerom

Příspěvek od kybos »

beethowen píše:Ok, Kybosi, tomu rozumím.
Jaký proud to reálně přelévá při nějakých malých rozdílech napětí, třeba do 0,1V?
Co jsem viděl videa na YT, tak právě ty balancéry se supercapacitory jedou i při malých rozdílech napětí tím jmenovitým proudem. To je ten důvod, proč se o to zajímám. Mám jednu baterii cca 300Ah, která se dost rozjíždí kvůli rozdílnému samovybíjení jednotlivých bloků. Rozhodně se mě to nechce kuchat a znovu měřit. Je to 2500 článků. Tak mám obavu, jestli by ten indukční balancer na to stačil.
Mám zmíněné balancéry nasazené naostro teprve první týden a sbírám zkušenosti. Při diferenci sousedních článků do 100mV se neděje vůbec nic. Mám v testu dvě provedení balancéru jedna je 9S a druhá 16S. Kus v provedení 9S začíná balancovat cca při 110 mV rozdílu sousedních článků. Kus v provedení 16S začíná balancovat až od cca 130mV. Po startu balancování dosahuje vyrovnávací proud cca 300 mA a trvá do doby než se (podle popisu) diference sníží pod 30 mV. Reálně se mi zatím ukončení balancování nepodařilo odchytit a změřit finální rozdíl. Balancéry mám nasazené na úplně nových 120Ah LiFePO článcích od Mikela. Tyto články se chovají poněkud jinak, než klasické Winstony 300 Ah, kreré také obhospodařuji (ale to už jinými balancéry). Články CATL od Mikela se napěťově začínají rozjíždět již od napětí 3,35 V (Winstony se mi rozjíždí až od hranice 3,45 V). Starší (ojetá) sada 300Ah Winstonů již vyžaduje balanční proudy přes 2A, což by zmíněné induktivní balancéry zřejmě nezvládly. Jedním z možných řešení by byla aplikace několika balancérů paralelně na jednu sériovou sadu článků.
Jeden z dnešních postřehů:
Dnes, díky dobrému počasí bylo dost energie na to, abych mohl pod dozorem spustit vyrovnávací nabíjení. Způsob monitorování diferencí napětí sousedních článků má jeden zásadní zádrhel. Pokud se totiž v sérii za sebou vyskytnou články s postupně rostoucím napětím, může se snadno stát, že některý z článků bude ujetý o stovky milivoltů aniž by balancér tohoto typu vůbec zasáhnul. Je tedy nutné články správně v sérii uspořádat, tak aby byly za sebou na střídačku slabší a silnější články.
15 kWp JJZ + 3x Tristar MPPT60 + Victron 150/100 + 48V LiFePO 850 Ah + UPS 8kW (MPP-Solar 8048 LC) + 4 x nabíječka 1,2 kW (DELTA) Start: 2012
Uživatelský avatar
beethowen
Příspěvky: 873
Registrován: pát čer 23, 2017 7:46 pm
Bydliště: Brno-venkov

Re: BMS s balancerom

Příspěvek od beethowen »

Díky za postřehy. 100mV pro start se mě zdá už celkem dost a 300mA zase málo. pro nové dobré články je to asi v pohodě.
Já tu mám právě jednu sadu, která se mě rozjíždí dost kvůli různému samovybíjení a je celkem problém to uvést do pořádku. Proto hledám takové řešení. Je celkem složité to rozložit, přeměřit a znovu složit. Pokud se mě to nepodaří udržet v rozumných mezích, tak tu sadu vyřadím.
Mám potom ještě dvě sady, kde se nedostanu ať dělám, co dělám, na rozdíly vyšší než cca 30mV. Tam zatím žádné balancování neřeším. Mám Li-ion, tak tam zase není takový problém.
Nakonec jsem stejně nevydržel a objednal toto: https://www.aliexpress.com/item/4000575 ... 4c4df0Zuyx
Alespoň to vyzkouším a dám vědět. Je to i celkem nastavitelné, tak uvidím jak to bude šlapat.
Uživatelský avatar
kybos
Příspěvky: 2705
Registrován: sob zář 08, 2012 10:40 pm
Lokalita: Šternberk
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 15000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Bydliště: v údolí mezi kopci

Re: BMS s balancerom

Příspěvek od kybos »

Jsem zvědavý na praktické výsledky. Zejména na skutečnou velikost balančního proudu (na velikost čínského koeficientu navýšení katalogových údajů oproti realitě). Podle údajů prodejce má tento balancér pouze dvojnásobný balanční proud a řádově vyšší vlastní spotřebu za čtyřnásobnou cenu oproti balancéru s induktivní akumulací. Osazení rozměrného výkonného rezistoru na plošném spoji napovídá, že balancování asi nebude u tohoto balancéru zcela bezztrátový proces.
Doposud jsem používal pouze balancéry, které měřily absolutní hodnotu napětí článků. Tohle je první pokus s balancérem, který měří jen relativní hodnoty napětí. Uvidím časem, jaké to bude mít praktické důsledky.

Jednu sadu Winstonů mám také posbíranou z odpadu. Na korekci odchylek kapacity jsem od Mikela zakoupil pár článků s menší kapacitou. Zatím jsem kromě balancování nepřišel na jiný způsob jak korigovat rozdíly v samovybíjení, které zásadním způsobem způsobují nevyrovnanost sady.
15 kWp JJZ + 3x Tristar MPPT60 + Victron 150/100 + 48V LiFePO 850 Ah + UPS 8kW (MPP-Solar 8048 LC) + 4 x nabíječka 1,2 kW (DELTA) Start: 2012
kodl69
Příspěvky: 7394
Registrován: sob črc 19, 2014 8:56 pm
Lokalita: severně od Brna
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: BMS s balancerom

Příspěvek od kodl69 »

Doposud jsem používal pouze balancéry, které měřily absolutní hodnotu napětí článků. Tohle je první pokus s balancérem, který měří jen relativní hodnoty napětí.
Tomu nějak nerozumím, jaký relativní hodnoty napětí článků?
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
Uživatelský avatar
kybos
Příspěvky: 2705
Registrován: sob zář 08, 2012 10:40 pm
Lokalita: Šternberk
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 15000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Bydliště: v údolí mezi kopci

Re: BMS s balancerom

Příspěvek od kybos »

Porovnává se pouze napětí dvou sousedních článků. Pokud je rozdíl větší než 100 mV, začne přelévat energii z článku s vyšším napětím do článku s nižším napětím. Nezáleží tedy na absolutní hodnotě napětí článku ale pouze na rozdílu napětí dvou sousedních článků. Pokud by se teoreticky přebily všechny články najednou, pak k žádnému balancování z principu ani nedojde (nebylo by odkud kam energii přelévat). Tomu se dá ovšem snadno zamezit sledováním celkového napětí stringu.
15 kWp JJZ + 3x Tristar MPPT60 + Victron 150/100 + 48V LiFePO 850 Ah + UPS 8kW (MPP-Solar 8048 LC) + 4 x nabíječka 1,2 kW (DELTA) Start: 2012
Uživatelský avatar
beethowen
Příspěvky: 873
Registrován: pát čer 23, 2017 7:46 pm
Bydliště: Brno-venkov

Re: BMS s balancerom

Příspěvek od beethowen »

kybos píše:Jsem zvědavý na praktické výsledky. Zejména na skutečnou velikost balančního proudu (na velikost čínského koeficientu navýšení katalogových údajů oproti realitě). Podle údajů prodejce má tento balancér pouze dvojnásobný balanční proud a řádově vyšší vlastní spotřebu za čtyřnásobnou cenu oproti balancéru s induktivní akumulací. Osazení rozměrného výkonného rezistoru na plošném spoji napovídá, že balancování asi nebude u tohoto balancéru zcela bezztrátový proces.
Doposud jsem používal pouze balancéry, které měřily absolutní hodnotu napětí článků. Tohle je první pokus s balancérem, který měří jen relativní hodnoty napětí. Uvidím časem, jaké to bude mít praktické důsledky.

Jednu sadu Winstonů mám také posbíranou z odpadu. Na korekci odchylek kapacity jsem od Mikela zakoupil pár článků s menší kapacitou. Zatím jsem kromě balancování nepřišel na jiný způsob jak korigovat rozdíly v samovybíjení, které zásadním způsobem způsobují nevyrovnanost sady.
Já nevím, jestli se díváš na to stejné co já. Tam je odběr asi 10mA když je sbalancováno, když balancuje, tak asi polovinu z toho a ani žádný výkonový odpor tam není. Na YT to borci testovali a balanční proud by měl odpovídat tomu co je deklarovaný. Jenom to pumpuje 2A z nejsilnějšího článku do kondenzátoru a pak zase zpět 2A do toho nejslabšího článku, takže se dá říct, že skutečnost je polovina. Že by to mělo bylancovat jmenovitým proude je vidět i na videu: https://youtu.be/uDvS5alGH6w?t=426
Jak budu mít dám referát.
Uživatelský avatar
kybos
Příspěvky: 2705
Registrován: sob zář 08, 2012 10:40 pm
Lokalita: Šternberk
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 15000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Bydliště: v údolí mezi kopci

Re: BMS s balancerom

Příspěvek od kybos »

Koukal jsem na tohle https://ae01.alicdn.com/kf/HTB1T.luL9zq ... TepXa4.jpg
Ta součástka vedle kondenzátoru při okraji plošného spoje se mi jevila jako jednoohmový rezistor většího výkonu. Ale mohu se mýlit, třeba je to něco úplně jiného. Dej mi vědět, až to budeš mít naživo v ruce.
15 kWp JJZ + 3x Tristar MPPT60 + Victron 150/100 + 48V LiFePO 850 Ah + UPS 8kW (MPP-Solar 8048 LC) + 4 x nabíječka 1,2 kW (DELTA) Start: 2012
Uživatelský avatar
beethowen
Příspěvky: 873
Registrován: pát čer 23, 2017 7:46 pm
Bydliště: Brno-venkov

Re: BMS s balancerom

Příspěvek od beethowen »

kybos píše:Koukal jsem na tohle https://ae01.alicdn.com/kf/HTB1T.luL9zq ... TepXa4.jpg
Ta součástka vedle kondenzátoru při okraji plošného spoje se mi jevila jako jednoohmový rezistor většího výkonu. Ale mohu se mýlit, třeba je to něco úplně jiného. Dej mi vědět, až to budeš mít naživo v ruce.
To bude nějaká indukčnost. jak to budu mít určitě se ozvu. Udělám nějaký test, ať víme co to umí. Můžu tu mít dokonce třeba 4S zapojení s články cca 250Ah, které můžu dost rozhodit a uvidíme, jak to bude rovnat. Můžu to testovat mimo elektrárnu a pohrát si s tím.
Uživatelský avatar
kybos
Příspěvky: 2705
Registrován: sob zář 08, 2012 10:40 pm
Lokalita: Šternberk
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 15000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Bydliště: v údolí mezi kopci

Re: BMS s balancerom

Příspěvek od kybos »

balancér.jpg
balancér.jpg (58.55 KiB) Zobrazeno 923 x
Asi mne zmátlo to označení 1R0...
15 kWp JJZ + 3x Tristar MPPT60 + Victron 150/100 + 48V LiFePO 850 Ah + UPS 8kW (MPP-Solar 8048 LC) + 4 x nabíječka 1,2 kW (DELTA) Start: 2012

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek