Jakej používáte vytěžovač

Diskuze, rady, nápady, postřehy v oblasti alternativních zdrojů energie, elektrorozvodů, elektrozařízení, regulace, komponent a úsporných spotřebičů.

Jaký používáte vytěžovač

Anketa končí za pát pro 11, 2020 10:10 pm

Vlastní (prosím v komentáři naznačit)
12
26%
Kybosův
10
21%
GreenBon0 (prosím v komentáři o jakou verzi se jedná)
11
23%
Wattrouter
3
6%
VALC
1
2%
Drama
1
2%
Solarcontrols
0
Žádná hlasování
Jinej
9
19%
 
Celkem hlasů: 47

Uživatelský avatar
tomas
Příspěvky: 2578
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: Jakej používáte vytěžovač

Příspěvek od tomas »

Brbla píše:
mobilik píše:Lenže jedex potrebuje 1000 zákazníkov aby niečo navrhol....
Podařilo se mi potvrdit moji domněnku, že Goodwe ET/ES/EM (a zřejmě i jiné invertory, připojené do sítě a odesílající data na portál) lze očuchat přímo v lokální síti. Konkrétě využít protokol UDP, v tomdle případě na portu 8899. Inspiroval jsem se na
https://github.com/mletenay/home-assist ... e-inverter
a skutečně to funguje. V tendle okamžik jsem ve fázi, že data získávám přímo z Goodweečka a nepotřebuju SEMS portál. Senzor na odkazu je pro home-asistant a já se teď akorát musim rozhodnout, jestli přemigruju na HS, nebo předělám ten senzor pro Domoticz. Z příkazový řády to funguje a narvat to do domácí automatizace už je jen formalita ::rolleyes::
U Solaxu to je také podobné:
https://www.youtube.com/watch?v=y2nugkjSQO0
Zkoušeli jsme co sekundu vyčítat data ze Solaxu X3 Hybrid 10kW po WiFi síti a fungovalo to.
Takže spojení s portálem není nutné, stačí lokální síť.
Chci elektrárnu s licencí a s prodejem přebytků nebo komunitní výměnou energie: ANO
Bobo84
Příspěvky: 64
Registrován: pát říj 07, 2022 8:03 pm

Re: Jakej používáte vytěžovač

Příspěvek od Bobo84 »

Ahoj vespolek.
Chci realizovat vytěžovač ala Kybos, ale chěl bych ještě hlídat proud do baterky a spínat bojler, pokud poteče více jak cca 80A, baterka li-ion 12s2p 156Ah LG CHEM. Poradí prosím někdo, co kontrétně použít pro hlídání DC proudu a spínat tak např SSR relé?
Druhá otázka. Má někdo zkušenosti s touhle bat? Montuje se do VW plastforem. Kolik by tak dala max. nabíjecí proud, aby netrpěla životnost?? 1C - 156A??
kiksa
Příspěvky: 80
Registrován: ned říj 15, 2017 11:50 am
Lokalita: Benešov
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 11900
Kapacita baterie [kWh]: 19,6
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Jakej používáte vytěžovač

Příspěvek od kiksa »

Řešení je spoustu. Já osobně hlídám DC proud do baterie proudovou sondou z aliexpressu s výstupem 0-10 V s výstupem do domácí automatizace (homey). Používám to ale trochu jinak - hlídám i AC proud z měniče a v případě hrozícího přetížení vypínám ovládací napětí pro vytěžovače, případně jiné nepodstatné zátěže a tím zabráním přetížení měniče. Celkem spolehlivě tak jedeme celou domácnost na 5 kW měnič.

Zkušenosti s touhle baterkou nemám.

Tady je odkaz na tu sondu
11,9 kWp (J+JZ+SV), AKU Lion 14s -385 Ah (19,6 kWh).
MPP Solar PIP 5048MS, 2 x Epever Ipower Plus 5000.
Vytěžování: kaskáda 3 x Kybosův vytěžovač + Athom Homey (smart home).
Monitoring FVE pomocí Athom Homey Pro.
Bobo84
Příspěvky: 64
Registrován: pát říj 07, 2022 8:03 pm

Re: Jakej používáte vytěžovač

Příspěvek od Bobo84 »

kiksa píše: pát dub 05, 2024 1:22 pm Řešení je spoustu. Já osobně hlídám DC proud do baterie proudovou sondou z aliexpressu s výstupem 0-10 V s výstupem do domácí automatizace (homey). Používám to ale trochu jinak - hlídám i AC proud z měniče a v případě hrozícího přetížení vypínám ovládací napětí pro vytěžovače, případně jiné nepodstatné zátěže a tím zabráním přetížení měniče. Celkem spolehlivě tak jedeme celou domácnost na 5 kW měnič.

Zkušenosti s touhle baterkou nemám.

Tady je odkaz na tu sondu
Díky za tip. Vytěžovat bojlerem budu, až doplním druhý string 4Kwp. Chápu to tak, že varianta toho senzoru v konfiguraci 0-200A bude posílat na výstup 0-10V? Řídilo by to tak analogově např to ssr?
rva
Příspěvky: 3631
Registrován: úte dub 23, 2013 10:21 am
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Kousek od Lysé nad Labem

Re: Jakej používáte vytěžovač

Příspěvek od rva »

Používám HB404 ale když jsem to před roky kupoval, stálo to polovinu. Značkový je victron Smart shunt. Levný je PZEM 051, ale ten nepočítá SOC, protože při připojení na bočník baterie měří jen v jednom směru proudu.
A nebo nejlépe PZEM 017, pro který je i tady na fóru vyvinutá integrace do homeassistant. viewtopic.php?p=226588#p226588
_______________________________________________________________________
43 kWp, LiFePO4 46 kWh,
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
Bobo84
Příspěvky: 64
Registrován: pát říj 07, 2022 8:03 pm

Re: Jakej používáte vytěžovač

Příspěvek od Bobo84 »

rva píše: pát dub 05, 2024 1:38 pm Používám HB404 ale když jsem to před roky kupoval, stálo to polovinu. Značkový je victron Smart shunt. Levný je PZEM 051, ale ten nepočítá SOC, protože při připojení na bočník baterie měří jen v jednom směru proudu.
A nebo nejlépe PZEM 017, pro který je i tady na fóru vyvinutá integrace do homeassistant. viewtopic.php?p=226588#p226588
Tak ty dva výroby z ali jsou cenově simpatické :D Ale to jsou jen zobrazovače, ne? Nevidím výstup pro spínání nějakého relé? Ten první HB404 je už celkem raketa...
kiksa
Příspěvky: 80
Registrován: ned říj 15, 2017 11:50 am
Lokalita: Benešov
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 11900
Kapacita baterie [kWh]: 19,6
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Jakej používáte vytěžovač

Příspěvek od kiksa »

Díky za tip. Vytěžovat bojlerem budu, až doplním druhý string 4Kwp. Chápu to tak, že varianta toho senzoru v konfiguraci 0-200A bude posílat na výstup 0-10V? Řídilo by to tak analogově např to ssr?
Chápeš to správně - v závislosti na velikosti proudu to dává na výstupu 0-10 V. Výstup je ale samozřejmě daný - nemůžeš nastavit aby např. při 3 V (sepnutí SSR) šlo do baterek cca těch 80 A, to musíš řešit jinak.
11,9 kWp (J+JZ+SV), AKU Lion 14s -385 Ah (19,6 kWh).
MPP Solar PIP 5048MS, 2 x Epever Ipower Plus 5000.
Vytěžování: kaskáda 3 x Kybosův vytěžovač + Athom Homey (smart home).
Monitoring FVE pomocí Athom Homey Pro.
rva
Příspěvky: 3631
Registrován: úte dub 23, 2013 10:21 am
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Kousek od Lysé nad Labem

Re: Jakej používáte vytěžovač

Příspěvek od rva »

PZEM 017 si člověk dle návodu upraví a když to má, tak přes ESPHome to integruje optimálně do HomeAssistant (chytrá domácnost). A tam už si s tím může dělat co ho napadne. Třeba spouštět vytěžovače dle různých podmínek.
_______________________________________________________________________
43 kWp, LiFePO4 46 kWh,
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
Kostěj
Příspěvky: 601
Registrován: úte úno 25, 2014 9:33 pm
Lokalita: Dobrovicko
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 9200
Kapacita baterie [kWh]: 16
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Jakej používáte vytěžovač

Příspěvek od Kostěj »

Bobo84 píše: pát dub 05, 2024 12:06 pmPoradí prosím někdo, co kontrétně použít pro hlídání DC proudu a spínat tak např SSR relé?
Pokud se rozhodneš řídit to pomocí ESP32, mrkni na moje vytěžování. Komplet vše se vešlo do 1000Kč (bez topných spirál). Snímání proudu je přímo na přípoji baterky, ten funguje jako bočník, jen je napětí posunuto (ESP32 neumí měřit od 0V a už vůbec záporné napětí). Sice topím přímo na 60V, ale na výstupy můžeš připojit cokoliv. V chodu jednu sezónu, zatím to funguje perfektně. Původně jsem zvažoval jednoduchý analogový vytěžovač ala Kybos, ale jak jsem si v návrhu přidával další a další funkce, bylo nakonec použití nějakého mikrokontroléru nevyhnutelné.
viewtopic.php?p=216782#p216782
Bobo84
Příspěvky: 64
Registrován: pát říj 07, 2022 8:03 pm

Re: Jakej používáte vytěžovač

Příspěvek od Bobo84 »

Az tak daleko s elektronikou a programováním nejsem 😅 Potřebuju jednoduché řešení co jednou nastavím a nechám pracovat. Děkuji za tipy. Na měření proudu něco vyberu z aliku a asi tu ještě zkonzultuju.
FRSO
Příspěvky: 2306
Registrován: ned srp 14, 2011 10:13 pm
Lokalita: poblíž Hodonína
Systémové napětí: >48V
Výkon panelů [Wp]: 7200
Kapacita baterie [kWh]: 9

Re: Jakej používáte vytěžovač

Příspěvek od FRSO »

Bobo84 píše: pát dub 05, 2024 8:05 pm Az tak daleko s elektronikou a programováním nejsem 😅 Potřebuju jednoduché řešení co jednou nastavím a nechám pracovat. Děkuji za tipy. Na měření proudu něco vyberu z aliku a asi tu ještě zkonzultuju.
Jaké máš komponenty fve MPPT ?, Měnič ?
Naposledy upravil(a) FRSO dne pát dub 05, 2024 9:03 pm, celkem upraveno 1 x.
5,4 kWp JJZ 4deg,1,8kWp JV 24deg, do 13.8.2022 bylo 3,6 kWp, MPII 5k, Victron MPPT 250/85-TR, aku 9,45 kWh Lion 15S, BMS 200A, Smart Shunt 500A.
k 28.3.2024 8500kWh
Bobo84
Příspěvky: 64
Registrován: pát říj 07, 2022 8:03 pm

Re: Jakej používáte vytěžovač

Příspěvek od Bobo84 »

FRSO píše: pát dub 05, 2024 8:09 pm
Bobo84 píše: pát dub 05, 2024 8:05 pm Az tak daleko s elektronikou a programováním nejsem 😅 Potřebuju jednoduché řešení co jednou nastavím a nechám pracovat. Děkuji za tipy. Na měření proudu něco vyberu z aliku a asi tu ještě zkonzultuju.
Jaké má komponenty fve MPPT ?, Měnič ?
Mám už v provozu 4kwp JZ a chystám další 4kwp JV. Momentálně jede easun Sml III 5,5kw a baterka je Lion 6,85kW. Druhý string bude ladovat baterku přes MPPT regulátor easun 100A. Kdyby se to pak sečetlo za ideálních podmínek, tak už to může být cca 150A do baterky a to nevím jestli bude úplně košér...právě proto bych rád krom nějakého kybose ještě přednostně zapínal bojler pri překročení nějakého nabíjecího proudu. Snad si oba regulátory budou rozumět s kybosem?
unicast
Příspěvky: 1317
Registrován: sob bře 30, 2019 10:27 am
Lokalita: JV od pekla :)
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5100
Kapacita baterie [kWh]: 13
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Jakej používáte vytěžovač

Příspěvek od unicast »

Mým prozatímním řešením je zatím kombinace časového spínače, napěťového relé na baterii a proudového přednostního relé na AC.
FRSO
Příspěvky: 2306
Registrován: ned srp 14, 2011 10:13 pm
Lokalita: poblíž Hodonína
Systémové napětí: >48V
Výkon panelů [Wp]: 7200
Kapacita baterie [kWh]: 9

Re: Jakej používáte vytěžovač

Příspěvek od FRSO »

Kdybys měl MPII a mppt od victronu, tak to jen nastavíš a je to.
5,4 kWp JJZ 4deg,1,8kWp JV 24deg, do 13.8.2022 bylo 3,6 kWp, MPII 5k, Victron MPPT 250/85-TR, aku 9,45 kWh Lion 15S, BMS 200A, Smart Shunt 500A.
k 28.3.2024 8500kWh
FRSO
Příspěvky: 2306
Registrován: ned srp 14, 2011 10:13 pm
Lokalita: poblíž Hodonína
Systémové napětí: >48V
Výkon panelů [Wp]: 7200
Kapacita baterie [kWh]: 9

Re: Jakej používáte vytěžovač

Příspěvek od FRSO »

unicast píše: pát dub 05, 2024 10:41 pm Mým prozatímním řešením je zatím kombinace časového spínače, napěťového relé na baterii a proudového přednostního relé na AC.
Mám to přes mppt, časově i napěťové relé to má v sobě, pro vytěžování bojleru super. Už to jede 3 rok bez problému.
5,4 kWp JJZ 4deg,1,8kWp JV 24deg, do 13.8.2022 bylo 3,6 kWp, MPII 5k, Victron MPPT 250/85-TR, aku 9,45 kWh Lion 15S, BMS 200A, Smart Shunt 500A.
k 28.3.2024 8500kWh
skybor
Příspěvky: 860
Registrován: pon dub 24, 2023 8:47 am
Lokalita: Lašská brána Beskyd
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5050
Kapacita baterie [kWh]: 19

Re: Jakej používáte vytěžovač

Příspěvek od skybor »

kiksa píše: pát dub 05, 2024 1:22 pm Řešení je spoustu. Já osobně hlídám DC proud do baterie proudovou sondou z aliexpressu s výstupem 0-10 V s výstupem do domácí automatizace (homey). Používám to ale trochu jinak - hlídám i AC proud z měniče a v případě hrozícího přetížení vypínám ovládací napětí pro vytěžovače, případně jiné nepodstatné zátěže a tím zabráním přetížení měniče. Celkem spolehlivě tak jedeme celou domácnost na 5 kW měnič.
Přesně tak, řešení je mnoho. Hodně je popsáno i tady na foru. Já používám pro plynulou regulaci vytěžování "vytěžovák" postavený na PLC Logo a plynule oteviratelném SSR relé. Zatím mi to funguje cca 10 měsíců a max. spokojenost. Funguje to dle napětí na baterkách, ale samozřejmě není problém zapojit další závislosti (SOC, proud ...). Ale protože používám zatím ještě NiCd baterky, tak regulace dle napětí je ideální. Uvidím po přechodu na Lithium.

A v plánu mám postavit něco podobného na PLC S7-200, které se prodávají použité za pár korun. Jen bych chtěl, aby to mělo více výstupních kanálů na více zátěží (FVE roste a jeden bojler už to nedokáže uživit)

BTW: Díky za ten tip na proudovou sondu s výstupem 0-10V. Určitě se bude hodit.

Zde je průběh včerejšího vytěžování (žlutá=napětí na baterce, oranžová=% otevření SSR relé, zelená=nastavitelná napěťová hranice pro vytěžování):

PLCvytezovac.jpg
Je tam vidět, že od cca 10:30 do 13 hod již volný výkon FVE překračuje příkon zátěže. Ideální stav je od cca 14 do 17 hod, kdy je plné využití výkonu FVE.

Odkaz: viewtopic.php?p=203886#p203886
SkyFVE 5 kWp (ve výstavbě) na výzkumné "chytré" chatě. 1x MPPT EASun 8048 80A, 2x MPPT EASun 6048 60A, Li-Ion 2x 12s 156Ah (13,7kWh/44V), NiCd 38s KPM 120P (5,2 kWh/48V), APC Smart-UPS 5000VA, SkyPowerBox LF 4810 1000VA + Siemens Logo! + RPi (Node-RED, Remote-RED, InfluxDB, Grafana)
Bobo84
Příspěvky: 64
Registrován: pát říj 07, 2022 8:03 pm

Re: Jakej používáte vytěžovač

Příspěvek od Bobo84 »

Ahoj.
Tak dnes objednány součástky na Kybosův vyžežovač :) Snad se to nebude hádat s mým EASUNem.. Krom napětí bych chtěl spínat SSR relé bojleru i při překračení max. nabíjecího proudu do baterky. V mém případě bych to viděl na 80-100A DC. Někdo mi dával odkaz na šikovné proudové relé z alíku. Pokud vyberu verzi 100A s rozsahem výstupu 0-10V, můžu to připojit k tomu Kybosovu vytěžovači paralerně před vstup do SSR?
Viz: https://www.aliexpress.com/item/4001211 ... ry_from%3A
Nebude se to hádat? Nebo Raději ovládat druhé SSR a jeho výstupem paralerně spínat bojer?
Díky :)

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek