Jakou BMS používáte k 16S LiFePo?

LiFePO4, LiFeYPO4, atd., zkušenosti, rady, tipy ...
eman
Příspěvky: 1097
Registrován: pát srp 31, 2012 9:20 pm
Lokalita: Praha
Systémové napětí: 48V
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Jakou BMS používáte k 16S LiFePo?

Příspěvek od eman »

Ahoj,

objednal jsem dva sety 16x310Ah a přemýšlím, jakou BMS použít.
K současnému 120Ah setu mám JK-b2a24s20p, což je taková slušná, obyčejná BMS. Jak píšu jinde, Mám Všechno do Victronu, takže i SmartShunt a současnou BMS nemám na systém připojenou. Podle návodů na YT, je instalace JK BMS na Cerbo pěkný opruz a nějak se mi s tím nechce bojovat.
Co jsem koukal, tak nyní stojí tato BMS kolem 3000Kč. Já si k tomu koupil i LCD za 800Kč a jsou to defakto vyhozené peníze.

Používáte nějakou lepší BMS? Třeba tu novou JK? Má to význam, když defakto všechno ohlídá SmartShunt?

Díky
3,3kWp + 3,4kWp JJZ, 2x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v 3F režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x120Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P.
glottis
Příspěvky: 2201
Registrován: stř úno 02, 2022 10:30 am
Lokalita: okolí Mělníka
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 13000
Kapacita baterie [kWh]: 15

Re: Jakou BMS používáte k 16S LiFePo?

Příspěvek od glottis »

kupovat ted BMS tak pujdu do JKBMS ale te invertor edice. Ma to canbus kompatibilni s victronem a andy to jkbms uz asi odladil :)

A vsechno rozhodne shnunt neohlida. Nedokaze reagovat na nejaky clanek co se blizi kam nema. A od te doby, co jsme napojil svoje dve BMS do victronu se to chova o rad lip. Driv jsem musel mit ABS snad dve hodny, protoze mam dlouhe kable od baterii. Ted mi staci 20 minut. Klidne bych to i mixnul a jednu vzal tu novou a druhou nechal starou a cetl data aspon z te jedne.
eman
Příspěvky: 1097
Registrován: pát srp 31, 2012 9:20 pm
Lokalita: Praha
Systémové napětí: 48V
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Jakou BMS používáte k 16S LiFePo?

Příspěvek od eman »

Já myslel spíše, že Shunt ohlídá ty hlavní parametry a BMS články. Ne že je BMS nanic, ale jestli se vyplatí dát dvojnásobek, jenom kvůli napojení na Vic. :)
Díky
3,3kWp + 3,4kWp JJZ, 2x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v 3F režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x120Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P.
glottis
Příspěvky: 2201
Registrován: stř úno 02, 2022 10:30 am
Lokalita: okolí Mělníka
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 13000
Kapacita baterie [kWh]: 15

Re: Jakou BMS používáte k 16S LiFePo?

Příspěvek od glottis »

to si uz musis rozmyslet ty :) jestli ti to za to stoji. Rozhodne se tim nic nezlepsi o 200%, jen to bdues mit zase o chlup lepsi. Zasadni je, jestli to chces nekdy propojit a nedrbat se s tim serialbattery. Pokud jo, sel bych do ni. Uz i jen pro to, ze tam jsou akatualizace a u tech obyc ne.

Ja treba ted kupovat BMS, uz nebudou brat 200A verze a 2A balancery. Vzal bych asi 100A verzi a kldine 1A balancer. Pokud budes mit 3 baterie, to je uz 300A = 16kw. Takze se da i setrit, Pripadne pockat na nejakou akci na aliku. Ale pisu co bych udelal ja :) kazdy ma jiny cil
Diablo1st
Příspěvky: 1658
Registrován: pon lis 01, 2021 7:41 pm
Bydliště: SR MY

Re: Jakou BMS používáte k 16S LiFePo?

Příspěvek od Diablo1st »

Do staršej verzie by som asi šiel len vtedy, kedy by bola za fakt že neodolateľnú cenu. Inak by som asi zobral novú JK Inverter BMS alebo Seplos BMS + aktívny balancer.
Osobne by som podľa BMS systém neriadil kvôli dosť nepresnému shuntu v bms, ale nemusí byť odveci mať dáta z bms k dispozícii priamo v systéme.
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 17x280Ah + JK BMS
eman
Příspěvky: 1097
Registrován: pát srp 31, 2012 9:20 pm
Lokalita: Praha
Systémové napětí: 48V
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Jakou BMS používáte k 16S LiFePo?

Příspěvek od eman »

glottis píše: čtv dub 18, 2024 5:01 pm to si uz musis rozmyslet ty :) jestli ti to za to stoji. Rozhodne se tim nic nezlepsi o 200%, jen to bdues mit zase o chlup lepsi. Zasadni je, jestli to chces nekdy propojit a nedrbat se s tim serialbattery. Pokud jo, sel bych do ni. Uz i jen pro to, ze tam jsou akatualizace a u tech obyc ne.

Ja treba ted kupovat BMS, uz nebudou brat 200A verze a 2A balancery. Vzal bych asi 100A verzi a kldine 1A balancer. Pokud budes mit 3 baterie, to je uz 300A = 16kw. Takze se da i setrit, Pripadne pockat na nejakou akci na aliku. Ale pisu co bych udelal ja :) kazdy ma jiny cil
Oni za tu novou Inverter chtějí 3500Kč/200A a o litr méně za 100A. Ale 100A k 280Ah+ baterce mi připadá málo. Tisícovka není úspora. :) To koupím tu novou a uvidím jak bude fungovat. Když bude ok, tak objednám i druhou.
3,3kWp + 3,4kWp JJZ, 2x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v 3F režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x120Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P.
unicast
Příspěvky: 1317
Registrován: sob bře 30, 2019 10:27 am
Lokalita: JV od pekla :)
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5100
Kapacita baterie [kWh]: 13
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Jakou BMS používáte k 16S LiFePo?

Příspěvek od unicast »

Jestli je 200A BMS málo nebo hodně, to nezáleží na kapacitě článků, ale na očekávaném nabíjecím a zejména vybíjecím proudu... a ten asi ve většině případů bude hodně pod 100A, takže proč ne...
glottis
Příspěvky: 2201
Registrován: stř úno 02, 2022 10:30 am
Lokalita: okolí Mělníka
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 13000
Kapacita baterie [kWh]: 15

Re: Jakou BMS používáte k 16S LiFePo?

Příspěvek od glottis »

Diablo1st píše: čtv dub 18, 2024 5:24 pm Do staršej verzie by som asi šiel len vtedy, kedy by bola za fakt že neodolateľnú cenu. Inak by som asi zobral novú JK Inverter BMS alebo Seplos BMS + aktívny balancer.
Osobne by som podľa BMS systém neriadil kvôli dosť nepresnému shuntu v bms, ale nemusí byť odveci mať dáta z bms k dispozícii priamo v systéme.
Pres batteryAgregator do venusu se pak da kombinovat data z BMS a shuntu. Mit treba soc z shuntu ale dalsi veci z bms a tak. Mam to ted tak a neni to spatny
eman
Příspěvky: 1097
Registrován: pát srp 31, 2012 9:20 pm
Lokalita: Praha
Systémové napětí: 48V
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Jakou BMS používáte k 16S LiFePo?

Příspěvek od eman »

Počítal jsem budoucí výkon FVE a možnou spotřebu podle grafů z Home Assistenta, co jsem za rok nasbíral a v krajním případě bych nabíjel 188 A při plném osvitu a nulovém odběru. A za rok jsem měl nejvyšší odběr na všech fázích 6kW. Ale to se stalo 2x. Takže by ta 100-150A BMS stačila.
Ale je otázka, jestli nebude mít větší BMS menší ztráty nebo lépe dimenzovanou desku. Ikdyž podle vzhledu jsou všechny stejné a asi to mají omezené softwarově.
3,3kWp + 3,4kWp JJZ, 2x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v 3F režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x120Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P.
glottis
Příspěvky: 2201
Registrován: stř úno 02, 2022 10:30 am
Lokalita: okolí Mělníka
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 13000
Kapacita baterie [kWh]: 15

Re: Jakou BMS používáte k 16S LiFePo?

Příspěvek od glottis »

Vetsi ztraty budou na tech 3,5m kabelech. Nemyslim si ze poznas rozdil mezi 200A a 100A bms. Ta 100A zase bude lip merit nizky proud. Vse ma neco pro a pro ti.

Mit jednu baterii tak 200A dava smysl. kdyz mas 3 je to uz spi so pocitu jak to chces mit nadimenzovane nez ze by te neco limitovalo
Dade
Příspěvky: 15
Registrován: úte črc 05, 2022 5:28 pm

Re: Jakou BMS používáte k 16S LiFePo?

Příspěvek od Dade »

Ahoj! Kúpil som lifepo4 batérie 3.2v 280ah a Bms Jkbms b1a20s15p a chcel by som sa spýtať ako zapojiť bms keď chcem iba 24v (2x)..zatiaľ mám 3kw menic na 24v.Neskor budem kupovať 48v menič...Musím mať dve bms? Prosim o nejaku schemu zapojenia..Vďaka!
jova
Příspěvky: 198
Registrován: ned črc 10, 2016 10:39 pm
Lokalita: Táborsko
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 14,2kWp
Kapacita baterie [kWh]: 24kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Jakou BMS používáte k 16S LiFePo?

Příspěvek od jova »

Akumulátory zapojíš na 24V (spojíš vždy dva články paralelně a pak těch 8 dvojic sériově) a na to normálně připojíš tu BMSku podle návodu v zapojení 8S. To propojení článků pak bude vypadat jako 1/2 mého 48V akumulátoru.
Obrázek
Dade
Příspěvky: 15
Registrován: úte črc 05, 2022 5:28 pm

Re: Jakou BMS používáte k 16S LiFePo?

Příspěvek od Dade »

Prosím môžeš mi nakresliť schému? Ďakujem..
eman
Příspěvky: 1097
Registrován: pát srp 31, 2012 9:20 pm
Lokalita: Praha
Systémové napětí: 48V
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Jakou BMS používáte k 16S LiFePo?

Příspěvek od eman »

JK mají pěkně udělaný manuály s rozkresem co kam zapojit. To jsi zkoušel?
3,3kWp + 3,4kWp JJZ, 2x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v 3F režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x120Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P.
pibi
Příspěvky: 780
Registrován: ned led 01, 2023 6:17 pm
Lokalita: Východně od 3nce
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 14kWp
Kapacita baterie [kWh]: 28kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Jakou BMS používáte k 16S LiFePo?

Příspěvek od pibi »

Tady má borec (Petajoule) 3paralelně a 16 těch trojic sériově, Ty spojíš 2 paralelně a 8 těchto dvojic sériově, schéma asi moc netřeba.
3f-MultiRS.jpeg
7,5kWp JV, 3,75kWp JZ, 2 x Victron MP II 5kVA, 3 x SmartSolar 150/70, Smartshunt, Cerbo, 16x280Ah + 16X300Ah LiFePO4 + 2xJK BMS.
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
glottis
Příspěvky: 2201
Registrován: stř úno 02, 2022 10:30 am
Lokalita: okolí Mělníka
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 13000
Kapacita baterie [kWh]: 15

Re: Jakou BMS používáte k 16S LiFePo?

Příspěvek od glottis »

Nebo dokup druhou BMS a budes to mit lepsi
Dade
Příspěvky: 15
Registrován: úte črc 05, 2022 5:28 pm

Re: Jakou BMS používáte k 16S LiFePo?

Příspěvek od Dade »

Vďaka za pomoc...vyskúšam to....
JozefSK
Příspěvky: 76
Registrován: stř srp 10, 2022 10:46 pm

Re: Jakou BMS používáte k 16S LiFePo?

Příspěvek od JozefSK »

jova píše: ned dub 21, 2024 11:44 amAkumulátory zapojíš na 24V ...
Pozeram jova, ze tie prepojovacie pasovinky nemas rovne, ale zvlnene. Je to ucelove (napada ma snad ocakavana dilatacia), alebo "nejak sa to stalo" ?
jova
Příspěvky: 198
Registrován: ned črc 10, 2016 10:39 pm
Lokalita: Táborsko
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 14,2kWp
Kapacita baterie [kWh]: 24kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Jakou BMS používáte k 16S LiFePo?

Příspěvek od jova »

glottis píše: ned dub 21, 2024 1:08 pm Nebo dokup druhou BMS a budes to mit lepsi
A proč by kupoval druhou BMS která mu bude pak k ničemu. Stačí to takhle projit, připojit tu jeho BMS a může fungovat. Až bude potřebovat, přepojí články na 48V, doplní zbytek vodičů k BMS a má hotovo.
bms8.jpg
jova
Příspěvky: 198
Registrován: ned črc 10, 2016 10:39 pm
Lokalita: Táborsko
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 14,2kWp
Kapacita baterie [kWh]: 24kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Jakou BMS používáte k 16S LiFePo?

Příspěvek od jova »

JozefSK píše: ned dub 21, 2024 1:46 pm Pozeram jova, ze tie prepojovacie pasovinky nemas rovne, ale zvlnene. Je to ucelove (napada ma snad ocakavana dilatacia), alebo "nejak sa to stalo" ?
Když jsem ty články skládal, řešil jsem, kde vezmu tolik propojek a jak zajistím případnou dilataci, když to budu stahovat. Nakonec jsem nastříhal klasickou klempířskou měď 0,5mm, v šabloně odvrtal a poskládal ty spojky z několika vrstev. Dopracoval jsem se tuším ke kombinaci 3 – 4 – 3 plátky. To prohnutí je tam právě kvůli té případné dilataci a díky tloušťce 0,5mm, u těch spojek funguje bez problémů.
spojky.jpg

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek