Desulfátor aneb zařízení pro obnovení kapacity Pb baterií • Fórum | MyPower.CZ

Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: stř čer 07, 2023 4:47 pm

Desulfátor aneb zařízení pro obnovení kapacity Pb baterií

Obnova kapacity baterií, desulfatace, DIY konstrukce desulfátoru, výsledky, měření, vhodnost použití, rady, tipy, návody, zkušenosti
PředchozíDalší

Re: Desulfátor aneb zařízení pro obnovení kapacity Pb bateri

Příspěvekod fugas » pon dub 18, 2016 7:55 am

Tak mám další poznatky.Desulfátory připojeny dnes čtvrtý den.Hustota stoupla z původních 1,25kg/l na 1,27 v plně nabitém stavu.Tedy když nabíječka uzná že je nabito.Kapacitní zkouška proudem 6A ,která proběhla přes noc přinesla potěšující výsledek.Včera v 18:15 byla připojena zátěž a napětí kleslo na 24,4V kde se ustálilo.Po třech hodinách bylo napětí 24,3V.Dnes v 7:30 bylo naměřeno 23,8V stále pod zátěží.Odebráno 1,8kWh.Vzhledem k tomu,že nabíječka je původní,používaná po celou dobu života baterek,přisuzuji zásluhy desulfátorům.
Předpokládám že pokud půjde hustota ještě nahoru,tak na 1,28kg/l je čas s desulfatací přestat a dále desulfovat dle potřeby?
Isolar 5kW (Axpert klon), LiFePo4 202Ah Lishen 18s.Nyní v přestavbě P106 Electric z projektu LiFePo4 na LiIon 100Ah.
fugas
podporuje fórum

Příspěvekod rudo » stř říj 12, 2016 7:35 am

Vie mi niekdo poradit kde by som nasiel funkcnu schemu Desulfatora ? Dakujem
?
rudo

Příspěvekod solárník » stř říj 12, 2016 7:53 am

rudo píše:Vie mi niekdo poradit kde by som nasiel funkcnu schemu Desulfatora ? Dakujem

Schéma i návod by měl být na wiki.mypower.cz, ale jak se zdá, wiki nefunguje. Napiš adminovi, ať to opraví.
?
solárník

Příspěvekod mypower.cz » stř říj 12, 2016 8:11 am

solárník píše:
rudo píše:Vie mi niekdo poradit kde by som nasiel funkcnu schemu Desulfatora ? Dakujem

Schéma i návod by měl být na wiki.mypower.cz, ale jak se zdá, wiki nefunguje. Napiš adminovi, ať to opraví.

Zdravim, o nefunkcnosti wiki i wiki pro microlog vim, bude brzy (snad dnes) opet funkcni. Duvodem je migrace s5.mypower.cz z fyzickeho serveru na virtualni. Server je uz nachystan a temer pripraven, jen neni jeste plne doinstalovan pro potreby projektu mypower.cz. Bohuzel prace puvodne na den se tahne uz tyden skrze pracovni vytizeni. Omlouvam se za komplikace.
mypower.cz
R.I.P.

Příspěvekod ganic » pon úno 06, 2017 7:41 am

Zdravím,

pročetl jsem si celé toto forum, ale nikdo se nezmínil o tom, co jsem zjistil a naměřil já. Proto bych se chtěl zeptat jak je toto možné:

Nabil jsem Pb akumulátor 71Ah automatickou nabíječkou CTEK MSX5.0 do plna. Po dalších cca 12 hodinách v udržovacím režimu jsem změřil hustotu všech článků s výsledkem 1,14 +- u všech stejně. Poté jsem spustil desulfátor a po týdnu jsem naměřil 1,18 , po dalším týdnu 1,21. Začal jsem tedy vybíjet konstantním proudem až do 10,5V a naměřil kapacitu cca 45Ah. Hned poté jsem znovu nabil akumulátor s připojeným desulfátorem a opět po plném nabití po 12 hodinách v udržovacím režimu jsem změřil hustotu v článcích s výsledkem 1,14. Po týdnu připojeného desulfátoru byla hustota 1,19.

Jak je možné, že po 14-ti dnech připojeného desulfátoru a po vybití a znovu nabití jsem naměřil stejnou hustotu jako původní? Ještě jsem si všiml, že svorkové napětí na baterii se drží na cca 13,2V po desulfataci, předtím je to méně. Nejedná se o přebíjení akumulátoru?
?
ganic

Příspěvekod vlkazajac » pon úno 06, 2017 10:21 am

To sa mi zdá predsa byť v poriadku, vybitím a znovu nabitím ste nezlepšili stav elektrolytu. Pokračoval by som s použitím desulfátora, až kým sa hustota neprestane zvyšovať, bolo by ideálne dosiahnuť hodnotu 1,28, korigované na teplotu batérie. Tak to vyzerá, že desulfátor by ešte mohol rozložiť viac sulfátu a zvýšiť tak hustotu. Za dva týždne sa zázrak asi nekoná.
Aké napätie bolo na batérii počas pripojenia desulfátora ?
750 Wp, LS3024B, 18650 - 198P8S 30,4 V, Multiplus C 800 nonstop / všetky slabé spotrebiče
1950 Wp, 2 x LS3024B, VS2024N, olovo - 330 Ah / 24 V, Carspa 3000 sin deň / silné spotrebiče a ohrev TUV
5995 kWh za meničmi za posledné 2 roky.
vlkazajac

Příspěvekod solárník » pon úno 06, 2017 11:10 am

To, že se při použití desulfátoru hustota zvýšila, ale po následném vybití a opětovném nabití je opět nízká bych viděl logicky proto, že předchozí zvýšení hustoty nebylo díky desulfátoru, ale pouze díky dlouhodobému nabíjení, nebo byla mezi vybitím a nabitím nějaká delší časová prodleva a sulfatace opět začala.

Logicky kdyby desulfátor opravdu rozpustil nějaký špatně rozpustný síran, pak by byla vyšší hustota i po vybití a opětovném nabití. Což se nestalo.

Dobrá je vlkazajacova otázka jaké napětí bylo na baterii, protože desulfátor funguje dobře pouze v určitém rozmezí napětí. A také poznámka, že desulfatace je dlouhodobý proces. Jaký desulfátor jsi použil?

V nejhorším lze použít metodu regenerace - tedy vybití celé baterie až na cca 1V a ihned nabít. Pokud se jedná o zaplavený akumulátor, tak ještě následně převařit pár hodin na 15V a více proudem větším než 3A. To u starých baterií zabírá nejvíc. Ovšem u gelovek bez dolití vody tu část s převařením nedoporučuji, u AGM taky ne.

Největším zabijákem Pb baterek bývá rozbalancování článků (stejně, jako je tomu u Li baterií bez balanceru, i když z jiného důvodu). Bohužel většina Pb baterek nemá přístupné kontakty jednotlivých článků, takže je lze zbalancovat jen tím zmiňovaným totálním vybitím, nebo převařováním, což lze u gel/AGM dost blbě, občas nadělá víc škody, než užitku.

Proto se doporučuje občasná ekvalizace (nabití vyšším napětím), aby se články srovnaly a k rozbalancování pokud možno nedošlo. Pokud se toto zanedbá (ekvalizace se v průběhu života baterek neprovádí), tak to skončí většinou špatně a to poměrně rychle. Nenabitý článek silně zesulfatuje a pak je každá rada drahá a desulfátor není zázračný.
?
solárník

Příspěvekod ganic » pon úno 06, 2017 1:10 pm

Napětí na baterii při desulfataci bylo asi 13,5V - měřeno analogovým multimetrem, digitální se nechytá vůbec ( jak měříte napětí při desulfataci vy? )

Nabíječka má v parametrech udržovací režim 13,7V - ke snížení napětí dochází kvůli odběru desulfátoru

Desulfátor jsem si postavil z tohoto webu, 6kHz 30A

Mám připojený wattwetr před nabíječkou a po týdnu se odběr ustálí na 17W (tato hodnota závisí na účinnosti chlazení-max 22W)..Bez desulfátoru je to cca 2W.

Pokud připojím tlumivku 220uH 3A, naměřím na ní úbytek napětí cca 0,2V
?
ganic

Příspěvekod ota » pon úno 06, 2017 3:43 pm

Když se kouknu z okna, napadne mě ještě za jaké teploty desulfátor provozuješ. Všechna napětí platí pro pokojovou teplotu.
10C už by ovlivnilo potřebné napětí.
50kWp + 10kW Infinity, 15kWh LiFe
ota

Příspěvekod ganic » pon úno 06, 2017 5:44 pm

Teplota u baterie (v garáži) se drží na 12°C, což je možná už málo :?

Znamená to tedy, že bych měl zvýšit napětí?
?
ganic

Příspěvekod ota » pon úno 06, 2017 6:02 pm

No ona desulfatace ze svého elektrochemického principu funguje až od určité teploty.
A minimálně bych zvýšil napětí o kompenzaci teploty: 0,005V x 6 článků x 10C rozdíl = +0,3V
Takže těch 13,7V bude tak na hraně. Desulfátor se zapne ale proces poběží pomalu, pokud vůbec.
50kWp + 10kW Infinity, 15kWh LiFe
ota

Příspěvekod vlkazajac » pon úno 06, 2017 6:47 pm

13,7 V je obvyklá hodnota udržiavacieho napätia. S kompenzáciou teploty podľa ota to má byť prekvapivých 14,0 V a to nabíjačka asi nedá. Nevidel som, resp. nemám nabíjačku s kompenzáciou teploty, Vaša ju asi tiež nemá ( ? ).
Ak nemá, potom je riešenie dať ju do teplejšieho prostredia a sledovať.
Je predpoklad, že zasulfátovaná batéria nebude mať všetky články v rovnakej kondícii a niektorý môže začať intenzívne plynovať, čo je potenciálna hrozba. Batéria by mala byť pod kontrolou a nie niekde vo vzdialenej garáži.
750 Wp, LS3024B, 18650 - 198P8S 30,4 V, Multiplus C 800 nonstop / všetky slabé spotrebiče
1950 Wp, 2 x LS3024B, VS2024N, olovo - 330 Ah / 24 V, Carspa 3000 sin deň / silné spotrebiče a ohrev TUV
5995 kWh za meničmi za posledné 2 roky.
vlkazajac

Příspěvekod racmaster » stř úno 07, 2018 5:00 pm

ahojte, presiel som si toto vlakno, kedze mam moznost kupit desulfator postaveny podla tejto schemy(30A/6khz) za 35eur. mam 2 stare varty dual purpose dokopy cca 300ah plus 2 baterie z vysokozdvizneho vozika, tiez zasulfovane solarnym cyklovanim na chalupe... drzia sice volty, no kapacita je uz mala... klasicke syndromy - nabijacka ich rychlo dostane na 14.2-4 a takisto rychlo idu aj dole na 12,00, hlbsie som ich prakticky nevybijal. mam tu problematiku vcelku nastudovanu, nemam vsak ziadne skusenosti s desulfatorom. viem, ze tie slabe su urcite nanic, chcem sa ale spytat, ci by sa mi oplatilo kupit takyto silny a pouzit na tieto moje stare baterie?

mate s tym niekto konkretnu, meraniami podlozenu skusenost?
?
racmaster

Příspěvekod pavelsiman » pát pro 28, 2018 4:59 pm

Zdravim . kupil som tu pred nedavnom desulfator ala matej prerobeny na 24v a nejak som sa k odskusaniu dostal až dnes. a chcem sa spýtať ci je normálne aby pri dosiahnuti napatia 26,6v mal odber cca 40W ? alebo mam s predajcom riešiť vadný kus ? po pol hodine prevádzky som to odstavil a teplota chladiča cca 70st. . ĎAkujem
?
pavelsiman

Příspěvekod Pan Taum » pát pro 28, 2018 5:29 pm

Podle popisu to vypada na spravnou funkci. Desulfator je vykonny a chladic na nem neni pro paradu. Predpoklada se u nej provoz s trvale pripojenym nabijecem. Jeste je otazka cim meris prikon, obycejny multimetr bude ukazovat nepresne kvuli napetovym a proudovym spickam v radu kHz.
?
Pan Taum

Příspěvekod pavelsiman » pát pro 28, 2018 5:33 pm

prikon meriam wattmetrom na primárnej strane nabíjačky
?
pavelsiman

Příspěvekod diablo007 » pát pro 28, 2018 6:34 pm

Ale to měříš spotřebu nabíječky plus to co jde do baterky ne to co si vezme desulfator
diablo007

Příspěvekod pavelsiman » pát pro 28, 2018 6:38 pm

Nie nemeriam akonáhle odpojim desulfator spotreba ihneď padne na 1,5w
?
pavelsiman

Příspěvekod diablo007 » pát pro 28, 2018 7:23 pm

Tak pak jo ale každopádně on aby něco dělal energii potrebuje ze vzduchu živ nebude. Nevím jaký údaj uvádí výrobce ohledně spotreby
diablo007

Příspěvekod kybos » pát pro 28, 2018 8:18 pm

pavelsiman píše:prikon meriam wattmetrom na primárnej strane nabíjačky

Vzhledem ke skutečnosti, že nabíječka zcela určitě nemá 100% účinnost, tak tímto způsobem neměříš příkon desulfátoru ale příkon nabíječky zatížené desulfátorem. Příkon desulfátoru tohoto typu není zcela zanedbatelný a je stabilizovaný termistorem, který snímá teplotu chladiče. Pro podrobnější informace, princip činnosti a hodnoty spotřeby je vhodné si přečíst parametry desulfátoru třeba zde: http://wiki.mypower.cz/desulfator
Pro úplnost je potřeba zdůraznit, že je také nutno desulfátor správně zapojit paralelně k baterii a tuto paralelní kombinaci oddělit od ostatních propojených zařízení tlumivkou tak, aby se podstatná část pulzního proudu desulfátoru uzavírala přes baterii a ne přes filtrační kondenzátory připojeného nabíječe nebo střídače.
7,5 kWp poly JJZ + 3x Tristar MPPT60 + 5 kWp mono JJZ + Victron 150/100 (>70 MWh) + 48V LiFePO 850 Ah + UPS 8kW (MPP-Solar 8048 LC) + 3F nabíječka 4,8kW (DELTA) Start: 2012
kybos

Lokalita: Šternberk
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 12500
Kapacita baterie [kWh]: 40

PředchozíDalší

Zpět na Desulfatace