Multiplus II

Měniče Victron
cipis
Příspěvky: 4290
Registrován: pon srp 16, 2021 9:31 pm
Lokalita: blízko Brna
Bydliště: blízko Brna

Re: Multiplus II

Příspěvek od cipis »

Wulfgar: co to proboha je? Jak můžeš mít kolíky/zem/PE připojené každé jinam???
9,77 kWp: 6240 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 2 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
CARSPA aktuálně odpojené
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
turbyho
Příspěvky: 97
Registrován: sob lis 27, 2021 5:56 pm

Re: Multiplus II

Příspěvek od turbyho »

Diablo1st: to je samzorejme uplna BLBOST. V MP II je PE a N spojen POUZE pres rele ktere je navic mozne aktivovat ci deaktivovat. Takze je mozne menic zapojit v libovolne siti jak libo.

A je uplne sumak ktery mamlas to v Neosolaru tvrdil a nebo ktery to spatne pochopil.
16x410Wp + 16x450Wp, 2xSmartSolar 250/100, 1xMP II Quatro 4kW v serii s 2xMP-II 2.4kW, 2x16x280Ah lifepo cina - poloostrov v polabi (bez ess)
FRSO
Příspěvky: 2266
Registrován: ned srp 14, 2011 10:13 pm
Lokalita: poblíž Hodonína
Systémové napětí: >48V
Výkon panelů [Wp]: 7200
Kapacita baterie [kWh]: 9

Re: Multiplus II

Příspěvek od FRSO »

turbyho píše:Diablo1st: to je samzorejme uplna BLBOST. V MP II je PE a N spojen POUZE pres rele ktere je navic mozne aktivovat ci deaktivovat. Takze je mozne menic zapojit v libovolne siti jak libo.

A je uplne sumak ktery mamlas to v Neosolaru tvrdil a nebo ktery to spatne pochopil.
Taky to tak vidím, nechápu ten povyk kolem toho.
5,4 kWp JJZ 4deg,1,8kWp JV 24deg, do 13.8.2022 bylo 3,6 kWp, MPII 5k, Victron MPPT 250/85-TR, aku 9,45 kWh Lion 15S, BMS 200A, Smart Shunt 500A.
k 28.3.2024 8500kWh
Dagus
Příspěvky: 1941
Registrován: ned úno 17, 2019 9:07 pm
Lokalita: Liberec
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7820
Kapacita baterie [kWh]: 32
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Multiplus II

Příspěvek od Dagus »

Diablo1st píše:@Dagus: Problém je na VÝSTUPE s TN-C nie na vstupe. Čiže musíš mať TN-S na ACout1 a ACout2.
Ano a právě jako tn-c to Tonas doporučoval před i za měničem a pak rozdělit a tak to i mám.
7820Wp, SV 12° 1710Wp Poly, J 90° 1820Wp Mono, JZ 12° 1680Wp Poly, JZ2 12° 1800Wp Mono, J 40° 810Wp Hyundai
MP2 5000VA, MPPT1 150/60tr, MPPT2 150/60tr, 16.8kWh 17S 310Ah AKU1, 15.2kWh 17S 280Ah AKU 2, 2xJK-BMS
Diablo1st
Příspěvky: 1601
Registrován: pon lis 01, 2021 7:41 pm
Bydliště: SR MY

Re: Multiplus II

Příspěvek od Diablo1st »

turbyho píše:Diablo1st: to je samzorejme uplna BLBOST. V MP II je PE a N spojen POUZE pres rele ktere je navic mozne aktivovat ci deaktivovat. Takze je mozne menic zapojit v libovolne siti jak libo.

A je uplne sumak ktery mamlas to v Neosolaru tvrdil a nebo ktery to spatne pochopil.
FRSO píše: Taky to tak vidím, nechápu ten povyk kolem toho.
Ja to riešim z dôvodu, že ja aj jeden známy sme o tomto meniči uvažovali a máme rozvody TN-C. Bolo nám dôsledne povedané, že tento (a aj ďalšie novšie meniče od Victronu) sú určené pre TN-S rozvod a bolo nám odporučené najprv zrekonštruovať rozvody na TN-S. Na moju otázku, aký je tam problém som dostal odpoveď, že Multi2 testuje výstup a ak zistí TN-C nezapne sa. Jediný menič, ktorý bez problémov funguje v TN-C je Multi1.
Bohužiaľ toto tvrdenie neviem potvrdiť ani vyvrátiť, keďže nebudem kupovať menič za 2k€ len tak na test, keď ma na to predajca dôsledne upozornil.

Ak by niekto vedel potvrdiť, že Multi2 vie korektne fungovať aj v TN-C sústave bol by som len rád. Aspoň by v tomto smere bolo jasno.
Príp. ak by niekto chcel dať Multi2 na otestovanie, tak keď mi prídu baterky môžeme ho u mňa testnúť, či funguje v TN-C :lol:
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 17x280Ah + JK BMS
Diablo1st
Příspěvky: 1601
Registrován: pon lis 01, 2021 7:41 pm
Bydliště: SR MY

Re: Multiplus II

Příspěvek od Diablo1st »

Dagus píše:
Diablo1st píše:@Dagus: Problém je na VÝSTUPE s TN-C nie na vstupe. Čiže musíš mať TN-S na ACout1 a ACout2.
Ano a právě jako tn-c to Tonas doporučoval před i za měničem a pak rozdělit a tak to i mám.
Takže ty máš spojené PEin, PEout, Nin, Nout na PEN svorkovnici? Či ako to máš zapojené? Vedel by si nakresliť jednoduchú schému, aby sme predišli zlému pochopeniu (hlavne z mojej strany :lol: )
Ďakujem
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 17x280Ah + JK BMS
cipis
Příspěvky: 4290
Registrován: pon srp 16, 2021 9:31 pm
Lokalita: blízko Brna
Bydliště: blízko Brna

Re: Multiplus II

Příspěvek od cipis »

Jestli je PEin a Nin, tak to není TN-C ! Nelze si jen tak měnit tn-c a tn-s.

TN-C je L a PEN

TN-S je L, PE a N

TN-C-S je udělané "tn-s" z TN-C
9,77 kWp: 6240 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 2 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
CARSPA aktuálně odpojené
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Dagus
Příspěvky: 1941
Registrován: ned úno 17, 2019 9:07 pm
Lokalita: Liberec
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7820
Kapacita baterie [kWh]: 32
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Multiplus II

Příspěvek od Dagus »

Mám z ds 4 dráty a tak to není tn-s, samozřejmě v domě je hned rozdělen na tn-c-s. Tohle rozdělení je vyřešeno připojením pen vodiče na zž můstek a ten je stejným průřezem propojen na N můstek. Ano vedu sice trivodič k měniči a to tedy L1,PE,N, ale PE a N jde prakticky na stejný můstek, pokud pominu rozdělení před měničem, nebo v rozvaděči, tak je to prakticky dost blízko tn-c (mám to 4m drátu). Výstup je zase veden 3 vodičem, L1,PE,N a PE a N vede na svorku N a PE ze vstupu co je proklemovaná a z ds je do ní vede PEN. Pokud tedy měnič dokáže diagnostikovat jestli má propojka 5cm, nebo 4m tak se omlouvám, ale z pohledu potenciálu těch kabelů to bude každopádně úplně fuk. Ano není to klasická TN-C, ale spíš poukazuji na to, že když to chodí v tn-c-s proč by to nešlo v tn-c? Repketive jak by to otestoval menič? Mě rozhodně běží a na nic neupozorňuje, nepřišlo mi to jako nic divného, když ground relé mi prakticky na Nko připojí PE a to udělá to, že Nko vlastně připojí na tu rozdělovací svorkovnici PE+N, tak než trápit relé, tak jsem to na doporučení udělal napřímo.
7820Wp, SV 12° 1710Wp Poly, J 90° 1820Wp Mono, JZ 12° 1680Wp Poly, JZ2 12° 1800Wp Mono, J 40° 810Wp Hyundai
MP2 5000VA, MPPT1 150/60tr, MPPT2 150/60tr, 16.8kWh 17S 310Ah AKU1, 15.2kWh 17S 280Ah AKU 2, 2xJK-BMS
Dagus
Příspěvky: 1941
Registrován: ned úno 17, 2019 9:07 pm
Lokalita: Liberec
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7820
Kapacita baterie [kWh]: 32
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Multiplus II

Příspěvek od Dagus »

Diablo1st píše:
Dagus píše:
Diablo1st píše:@Dagus: Problém je na VÝSTUPE s TN-C nie na vstupe. Čiže musíš mať TN-S na ACout1 a ACout2.
Ano a právě jako tn-c to Tonas doporučoval před i za měničem a pak rozdělit a tak to i mám.
Takže ty máš spojené PEin, PEout, Nin, Nout na PEN svorkovnici? Či ako to máš zapojené? Vedel by si nakresliť jednoduchú schému, aby sme predišli zlému pochopeniu (hlavne z mojej strany :lol: )
Ďakujem
Ano přesně tak PEin=PEout, Nin=Nout
7820Wp, SV 12° 1710Wp Poly, J 90° 1820Wp Mono, JZ 12° 1680Wp Poly, JZ2 12° 1800Wp Mono, J 40° 810Wp Hyundai
MP2 5000VA, MPPT1 150/60tr, MPPT2 150/60tr, 16.8kWh 17S 310Ah AKU1, 15.2kWh 17S 280Ah AKU 2, 2xJK-BMS
Diablo1st
Příspěvky: 1601
Registrován: pon lis 01, 2021 7:41 pm
Bydliště: SR MY

Re: Multiplus II

Příspěvek od Diablo1st »

Dagus píše: Ano přesně tak PEin=PEout, Nin=Nout
No len máš PEout a Nout za meničom spojené? To je tá podstatná informácia.
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 17x280Ah + JK BMS
FRSO
Příspěvky: 2266
Registrován: ned srp 14, 2011 10:13 pm
Lokalita: poblíž Hodonína
Systémové napětí: >48V
Výkon panelů [Wp]: 7200
Kapacita baterie [kWh]: 9

Re: Multiplus II

Příspěvek od FRSO »

Diablo1st píše:
Dagus píše: Ano přesně tak PEin=PEout, Nin=Nout
No len máš PEout a Nout za meničom spojené? To je tá podstatná informácia.
Vždyť píše že má spojené natvrdo PE a N na Out a vyplé to relé groud.
5,4 kWp JJZ 4deg,1,8kWp JV 24deg, do 13.8.2022 bylo 3,6 kWp, MPII 5k, Victron MPPT 250/85-TR, aku 9,45 kWh Lion 15S, BMS 200A, Smart Shunt 500A.
k 28.3.2024 8500kWh
turbyho
Příspěvky: 97
Registrován: sob lis 27, 2021 5:56 pm

Re: Multiplus II

Příspěvek od turbyho »

Diablo1st: Uz jsem ti to jednou POTVRDIL. Uplne kazdy MP II MUZE byt zapojen jak v siti TN-C tak TN-S. Neexistuje absolutne NIC co by tomu melo branit. Proboha, chces to snad doporucene s kolkem?

"Ak by niekto vedel potvrdiť, že Multi2 vie korektne fungovať aj v TN-C sústave bol by som len rád. Aspoň by v tomto smere bolo jasno."
16x410Wp + 16x450Wp, 2xSmartSolar 250/100, 1xMP II Quatro 4kW v serii s 2xMP-II 2.4kW, 2x16x280Ah lifepo cina - poloostrov v polabi (bez ess)
ACDC
Příspěvky: 495
Registrován: pon kvě 09, 2022 8:31 am
Lokalita: Litomyšlsko
Systémové napětí: >48V
Výkon panelů [Wp]: 4000
Kapacita baterie [kWh]: 14,4

Re: Multiplus II

Příspěvek od ACDC »

Na tom obrázku od Wulfgar je skutečně vypínán PE? To by byla prasárna nejhoršího kalibru.
4,0kW teoreticky, RESACS, Pb-C 14,4kW
Teorie=vše víme ale nic nefunguje
Praxe=vše funguje a nevíme proč
Teorie spojena s praxí=nic nefunguje a nikdo neví proč

Neměl jsem dotaci na vůbec nic.
Jsem pitomec, ale mám čisté svědomí.
PavelR
Příspěvky: 3118
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm
Lokalita: Žabčice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 29139
Kapacita baterie [kWh]: 12
Chci prodávat energii: ANO
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Multiplus II

Příspěvek od PavelR »

Multiplus II 3000VA i 5000VA pracuje koretkně v sítí TN-C tedy úplně všechny modrý a zelenožlutý dráty na jednu sběrnici.
Letos ověřeno na mnoha instalacích kde je clej barák v TN-S ale nějakej umělěc udělal vývod na např zahradní boudu v 4 drátu a ještě k tomu 4 nebo 6mm2. Takže to musíme zapojit v TN-C.
Diablo1st
Příspěvky: 1601
Registrován: pon lis 01, 2021 7:41 pm
Bydliště: SR MY

Re: Multiplus II

Příspěvek od Diablo1st »

Kua tak potom nechápem, čo mi ten chlap (p. Jelínek) z Neosolar napísal, keď mi tvrdil, že Multi2 sa ani nezapne, ak detekuje TN-C.
Ospravedlňujem sa, že som sa tu viac razy pýtal na to isté. Tiež mi nebolo jasné, prečo by ten menič nemal v TN-C fungovať, ale nie som zrovna odborník na takúto problematiku.
Každopádne ďakujem za vyjasnenie, idem danému pánovi napísať, ako je možné, že ten menič funguje v tn-c keď sa nemá ani zapnúť. :lol:
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 17x280Ah + JK BMS
turbyho
Příspěvky: 97
Registrován: sob lis 27, 2021 5:56 pm

Re: Multiplus II

Příspěvek od turbyho »

Ze si nedas pokoj s psanim a radeji si neco neprectes o rozdilech mezi TN-C a TN-S a nepodivas se na schema MP II. Pak ti to bude jasne i bez psani Jelínkovi.

Na druhou stranu je mi vazne divne, ze by ti zrovna Jelínek tvrdil takovou neuveritelnou kravinu. Ale dneska je mozne uz asi vse.
16x410Wp + 16x450Wp, 2xSmartSolar 250/100, 1xMP II Quatro 4kW v serii s 2xMP-II 2.4kW, 2x16x280Ah lifepo cina - poloostrov v polabi (bez ess)
cipis
Příspěvky: 4290
Registrován: pon srp 16, 2021 9:31 pm
Lokalita: blízko Brna
Bydliště: blízko Brna

Re: Multiplus II

Příspěvek od cipis »

Kdoví, jestli to nebylo jeden o voze a druhý o koze.
9,77 kWp: 6240 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 2 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
CARSPA aktuálně odpojené
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Diablo1st
Příspěvky: 1601
Registrován: pon lis 01, 2021 7:41 pm
Bydliště: SR MY

Re: Multiplus II

Příspěvek od Diablo1st »

No veď mne hneď nešlo do hlavy, prečo by menič nemal fungovať v sieti TN-C. Preto som sa na to pýtal distribútora pre ČR a SR a po tej odpovedi aj tu. Kua človek aby si všetko overoval. Ten známy miesto Victrona kúpil radšej Goodwe, lebo tam mal od predajcu potvrdenie, že funguje aj v TN-C.

Btw. akú schému MPII máš na mysli?
cipis píše:Kdoví, jestli to nebylo jeden o voze a druhý o koze.
Ako sorry, ale ešte čítať a písať zatiaľ viem.
Prečo tam potom to upozornenie majú? Napr. TU

Ale aby sa nepovedalo tu je diskusia:
Ja: uvažujem o kúpe meniča Victron Multiplus II 5kVA a troška ma zaskočila poznámka u niektorých predajcov, že tento menič nemusí korektne fungovať v sietí TN-C. Vedeli by ste mi k tomuto napísať niečo bližšie?
Neo: měniče MultiPlus-II jsou určeny pro provoz pouze v sítích TN-S
Ja: Viete sa trošku rozpísať, prečo tomu tak je? Čo sa môže stať pri zapojení na tn-c sústavu?
Neo: v TN-C síti měnič fungovat nebude. Při zapnutí proběhne test sítě a nespustí se.
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 17x280Ah + JK BMS
PavelR
Příspěvky: 3118
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm
Lokalita: Žabčice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 29139
Kapacita baterie [kWh]: 12
Chci prodávat energii: ANO
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Multiplus II

Příspěvek od PavelR »

taky mi v neo tvrdili ze to nebude fungovat ale funguje. Ono by to taky byla blbost aby to neslo. Funguje i po upgradu FW. Ja to mam doma v TNC pac jsem už to tak měl od powerjacku pripravene a nechtelo se me delat N sbernu. Tak mam bod rozdeleni az za menici a stale nevidim problem. Menice si na rozdil od jednicek testuji rozpadovy rele ktery maji dve narozdil od jednicek.
Oproti jednickam je dvojka celkove tezkej downgrade ale to je na jiny tema. Aspon je levnejsi nez jednicky.
mihlit
Příspěvky: 493
Registrován: ned říj 17, 2021 7:43 pm
Lokalita: okr. Vyškov
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5
Kapacita baterie [kWh]: 13
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Multiplus II

Příspěvek od mihlit »

Distributor má pravdu. Multiplus se nezapne, nebo tedy neměl by
Při startu dělá test zemnícího relé a pokud je na AC out straně PE a N spojeno, tak vyhodí chybu "#8 Ground relay test failed" a nezapne se

Nevím, jestli se to dá ovlivnit tím, když se v nastavení zakáže zemnící relé

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek