Potřebuji radu: FV elektrárna pro bytový dům se 14 byty

Souhrn tématu

Uživatel bytu v domě se 14 byty zvažuje instalaci fotovoltaické elektrárny na plochou střechu pro snížení nákladů na energii. Nabídka od PRE zahrnuje 24 panelů s výkonem 11 kWp za 560 tisíc korun, ale návratnost investice je až 20 let, což není příliš výhodné. Fórum diskutuje možnosti a komplikace spojené s instalací FV systému v bytovém domě, zejména v rámci SVJ, a hledá nákladově efektivní rady.
kostafr
Reputace:0
Lokalita: Praha 5
Výkon panelů [Wp]: 0
Kapacita baterie [kWh]: 0
Chci/Mám dotaci: ANO

Potřebuji radu: FV elektrárna pro bytový dům se 14 byty

Nový příspěvek od kostafr »

Dobrý den! Mám byt v posledním patře v domě se 14 byty. Střecha je plochá a prázdná a rád bych ji nějak smysluplně využil. Proč neinstalovat solární elektrárnu, která by snížila náklady na energii?

Když jsem se však začal ptát dodavatelů :read: , zdá se, že to z ekonomického hlediska nemá velký smysl. Společnost PRE nabízí instalaci 24 panelů bez baterie s výkonem 11 kWp za cenu 560 tisíc korun, financovanou bezúročným úvěrem pro SVJ. Pokud je průměrná spotřeba 2 tisíce korun měsíčně na byt a podařilo by se mi přesvědčit k účasti třeba 7–8 sousedů, návratnost investice do solárních panelů by trvala 20 let. To není zrovna atraktivní nabídka. *fall*

Rád bych se zeptal zkušených členů fóra, zda existuje nákladově efektivní způsob, jak do mé budovy zavést solární energii. Budu vděčný za jakoukoli radu!
cipis
Moderátor
Reputace:1031
Lokalita: blízko Brna
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 18+ kWp
Kapacita baterie [kWh]: 40+26
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Potřebuji radu: FV elektrárna pro bytový dům se 14 byty

Nový příspěvek od cipis »

Tak do me budovy nebo do bytoveho domu v SVJ?
To je totiz sakra rozdil.
Pokud je ten bytovy dum tvuj, tak nic neresis se sousedy, das plnou strechu, stridac a jedes.
Pokud je to ale bytovka v SVJ, tak mas trochu problem. Ta strecha je vsech, takze byste museli mit souhlasit vsichni, i ti, co by do toho nesli, a tem by ti souhlasici museli platit za "pronajem" jejich podilu na spolecnych prostorech, opet zase se souhlasem vsech. Jinymi slovy to proste nevymyslis, kdyz nebudou chtit vsichni.
18+ kWp v provozu, 7+ kWp čeká na montáž/zapojení
Regulátory Epever a Victron
MP 24/5000 + Deye mikroinvertory 1+2,25+0,8 kW (můj byt + máti byt)
MP 24/1200 inet, sit, kamery atd.
Phoenix 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40+ kWh staré olovo 26+ kWh Li-Ion
několik dalších MP jako záložní zdroje na různých místech
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.