Potřebuji radu: FV elektrárna pro bytový dům se 14 byty
Souhrn tématu
Uživatel bytu v domě se 14 byty zvažuje instalaci fotovoltaické elektrárny na plochou střechu pro snížení nákladů na energii. Nabídka od PRE zahrnuje 24 panelů s výkonem 11 kWp za 560 tisíc korun, ale návratnost investice je až 20 let, což není příliš výhodné. Fórum diskutuje možnosti a komplikace spojené s instalací FV systému v bytovém domě, zejména v rámci SVJ, a hledá nákladově efektivní rady.
- kostafr
- Reputace:0
- Lokalita: Praha 5
- Výkon panelů [Wp]: 0
- Kapacita baterie [kWh]: 0
- Chci/Mám dotaci: ANO
Potřebuji radu: FV elektrárna pro bytový dům se 14 byty
Dobrý den! Mám byt v posledním patře v domě se 14 byty. Střecha je plochá a prázdná a rád bych ji nějak smysluplně využil. Proč neinstalovat solární elektrárnu, která by snížila náklady na energii?
Když jsem se však začal ptát dodavatelů
, zdá se, že to z ekonomického hlediska nemá velký smysl. Společnost PRE nabízí instalaci 24 panelů bez baterie s výkonem 11 kWp za cenu 560 tisíc korun, financovanou bezúročným úvěrem pro SVJ. Pokud je průměrná spotřeba 2 tisíce korun měsíčně na byt a podařilo by se mi přesvědčit k účasti třeba 7–8 sousedů, návratnost investice do solárních panelů by trvala 20 let. To není zrovna atraktivní nabídka. 
Rád bych se zeptal zkušených členů fóra, zda existuje nákladově efektivní způsob, jak do mé budovy zavést solární energii. Budu vděčný za jakoukoli radu!
Když jsem se však začal ptát dodavatelů
Rád bych se zeptal zkušených členů fóra, zda existuje nákladově efektivní způsob, jak do mé budovy zavést solární energii. Budu vděčný za jakoukoli radu!
- cipis
- Moderátor
- Reputace:1031
- Lokalita: blízko Brna
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 18+ kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 40+26
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Potřebuji radu: FV elektrárna pro bytový dům se 14 byty
Tak do me budovy nebo do bytoveho domu v SVJ?
To je totiz sakra rozdil.
Pokud je ten bytovy dum tvuj, tak nic neresis se sousedy, das plnou strechu, stridac a jedes.
Pokud je to ale bytovka v SVJ, tak mas trochu problem. Ta strecha je vsech, takze byste museli mit souhlasit vsichni, i ti, co by do toho nesli, a tem by ti souhlasici museli platit za "pronajem" jejich podilu na spolecnych prostorech, opet zase se souhlasem vsech. Jinymi slovy to proste nevymyslis, kdyz nebudou chtit vsichni.
To je totiz sakra rozdil.
Pokud je ten bytovy dum tvuj, tak nic neresis se sousedy, das plnou strechu, stridac a jedes.
Pokud je to ale bytovka v SVJ, tak mas trochu problem. Ta strecha je vsech, takze byste museli mit souhlasit vsichni, i ti, co by do toho nesli, a tem by ti souhlasici museli platit za "pronajem" jejich podilu na spolecnych prostorech, opet zase se souhlasem vsech. Jinymi slovy to proste nevymyslis, kdyz nebudou chtit vsichni.
18+ kWp v provozu, 7+ kWp čeká na montáž/zapojení
Regulátory Epever a Victron
MP 24/5000 + Deye mikroinvertory 1+2,25+0,8 kW (můj byt + máti byt)
MP 24/1200 inet, sit, kamery atd.
Phoenix 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40+ kWh staré olovo 26+ kWh Li-Ion
několik dalších MP jako záložní zdroje na různých místech
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Regulátory Epever a Victron
MP 24/5000 + Deye mikroinvertory 1+2,25+0,8 kW (můj byt + máti byt)
MP 24/1200 inet, sit, kamery atd.
Phoenix 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40+ kWh staré olovo 26+ kWh Li-Ion
několik dalších MP jako záložní zdroje na různých místech
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.