Potřebuji radu: FV elektrárna pro bytový dům se 14 byty

Souhrn tématu

Uživatel bytu v domě se 14 byty hledá rady ohledně instalace fotovoltaické elektrárny na plochou střechu, aby snížil náklady na energii. Diskuze odhaluje, že návratnost investice je dlouhá, kolem 20 let, a řešení sdílení elektřiny mezi byty je komplikované kvůli nutnosti souhlasu všech vlastníků a technickým omezením. Nová legislativa a chytré elektroměry však umožňují efektivnější sdílení vyrobené energie mezi zájemci v domě, což může zlepšit ekonomiku projektu.
kostafr
Reputace:0
Lokalita: Praha 5
Výkon panelů [Wp]: 0
Kapacita baterie [kWh]: 0
Chci/Mám dotaci: ANO

Potřebuji radu: FV elektrárna pro bytový dům se 14 byty

Nový příspěvek od kostafr »

Dobrý den! Mám byt v posledním patře v domě se 14 byty. Střecha je plochá a prázdná a rád bych ji nějak smysluplně využil. Proč neinstalovat solární elektrárnu, která by snížila náklady na energii?

Když jsem se však začal ptát dodavatelů :read: , zdá se, že to z ekonomického hlediska nemá velký smysl. Společnost PRE nabízí instalaci 24 panelů bez baterie s výkonem 11 kWp za cenu 560 tisíc korun, financovanou bezúročným úvěrem pro SVJ. Pokud je průměrná spotřeba 2 tisíce korun měsíčně na byt a podařilo by se mi přesvědčit k účasti třeba 7–8 sousedů, návratnost investice do solárních panelů by trvala 20 let. To není zrovna atraktivní nabídka. *fall*

Rád bych se zeptal zkušených členů fóra, zda existuje nákladově efektivní způsob, jak do mé budovy zavést solární energii. Budu vděčný za jakoukoli radu!
cipis
Moderátor
Reputace:1031
Lokalita: blízko Brna
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 18+ kWp
Kapacita baterie [kWh]: 40+26
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Potřebuji radu: FV elektrárna pro bytový dům se 14 byty

Nový příspěvek od cipis »

Tak do me budovy nebo do bytoveho domu v SVJ?
To je totiz sakra rozdil.
Pokud je ten bytovy dum tvuj, tak nic neresis se sousedy, das plnou strechu, stridac a jedes.
Pokud je to ale bytovka v SVJ, tak mas trochu problem. Ta strecha je vsech, takze byste museli mit souhlasit vsichni, i ti, co by do toho nesli, a tem by ti souhlasici museli platit za "pronajem" jejich podilu na spolecnych prostorech, opet zase se souhlasem vsech. Jinymi slovy to proste nevymyslis, kdyz nebudou chtit vsichni.
18+ kWp v provozu, 7+ kWp čeká na montáž/zapojení
Regulátory Epever a Victron
MP 24/5000 + Deye mikroinvertory 1+2,25+0,8 kW (můj byt + máti byt)
MP 24/1200 inet, sit, kamery atd.
Phoenix 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40+ kWh staré olovo 26+ kWh Li-Ion
několik dalších MP jako záložní zdroje na různých místech
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Kajap
Reputace:6
Lokalita: Okoli

Nový příspěvek od Kajap »

Nemůžeš pronajmout podíl, spíše mají nárok na náhradu z vyloučení z užívání…

Panely na SVJ to je obecně problém když s tím nesouhlasí všichni, protože kdo bude hradit zvýšené náklady třeba při poškození střechy? Taky bych s tím nesouhlasil, kdyby s tím přišel týpek, co by to chtěl od PRE :-) to by s tím musel přijít někdo viz dále…

Ne není žádná možnost efektivně zavést do SVJ, to není tvá budov, ale společná, pokud tam není někdo, kdo se o to postará a vezme si to jako koníčka.

Když jsem si takhle zabral a udělal co jsem potřeboval na střeše, ostatní sice vypisoval ale stále tam bylo dost místa že jsem jim mohl říci ať si jdou a taky si užívají :-) jenže FVP už dnes je trochu něco jiného s zabere to místo a hlavně, je to moc práce s málo užitkem a dodavatelsky jak vidíš, návratnost NESMYSL. Když říkáš 20 let, tak to bude asi za nedosažitelných podmínek z reklamy a i tak to vychází nejistých 5% pa.

Proč by někdo ve věku 60 let, nevím kolik je průměrný věk vlastníků, s tímto měl souhlasit?
Valdano
Reputace:309
Lokalita: Česká Lípa

Nový příspěvek od Valdano »

Z hlediska aktuální české legislativy (zahrnující novely energetického zákona Lex OZE I, Lex OZE II a příslušná ustanovení Občanského zákoníku) není potřeba 100% hlasů SVJ. Podle § 1206 odst. 2 Občanského zákoníku rozhoduje shromáždění vlastníků nadpoloviční většinou hlasů přítomných vlastníků na usnášeníschopném shromáždění, pokud stanovy konkrétního SVJ neurčují přísnější kvorum. Podrobněji viz tento odkaz kde jsou zmíněny i varianty kompenzací pro nesouhlasící členy SVJ.

Zde je článek Fotovoltaika pro bytový dům: Kdy se opravdu vyplatí?, ve kterém je také zmíněno, že dle současné legislativy již 100% souhlas není vyžadován.
Kajap

• panely 11 kW ~ 47 000,- (podražily, dřív bych uměl za 33 000)

• konzole na plochou střechu nevím, 22 x 600=13 200

• Střídač na 11 kW stojí od 15 000

+ práce a nějakej ten kabel

Jo, na svůj BD se svýma bytama bych si to na bezplatný úvěr MOŽNÁ dal :) aLE ne za 600 000

• a vůbec nejtěžší by bylo vymyslet, jak to vlastně rozdělit.

Valdano sice tvrdí, že není potřeba stoprocentní souhlas, ale je potřeba k tomu, aby se někdo přihlásil do distribuční sítě domů a zrušila se distribuční síť od veřejné distribuce …

Ale to lze už obejít pomocí nasdílení elektřiny, jenže nevidím reálné aby se dohodl sdílecí klíč a zůstává problém fázové nesymetrii a nemožnosti řízení spotřeby v bytech, každopádně za ten rozpočet je to nerentabilní a hlasoval bych proti a následně do 3m podal žalobu. Protože tohle by se mělo udělat tak maximálně za 200.000 jinak to nemá cenu ;-)

V článku zmíněných “ Přebytky elektřiny, které bytový dům nevyužije, se automaticky dodávají do distribuční sítě. Cena se pohybuje přibližně mezi 2 až 4 korunami za kWh podle aktuálních tržních cen.” je nutno počítat spíš tak s 0,9 Kč/kWh…

Záleželo by co je to za barák. Pro lidi co těží BTC nebo mají klimu by to byl přínos, ostatní by je dotovali…
Naposledy upravil(a) Kajap dne stř srp 12, 2026 9:30 pm, celkem upraveno 1 x.
JirkaE
Reputace:397
Lokalita: Kousek od Rozvadova
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7350
Kapacita baterie [kWh]: 38

Nový příspěvek od JirkaE »

Valdano píše: stř srp 12, 2026 8:57 pm
Z hlediska aktuální české legislativy (zahrnující novely energetického zákona Lex OZE I, Lex OZE II a příslušná ustanovení Občanského zákoníku) není potřeba 100% hlasů SVJ. Podle § 1206 odst. 2 Občanského zákoníku rozhoduje shromáždění vlastníků nadpoloviční většinou hlasů přítomných vlastníků na usnášeníschopném shromáždění, pokud stanovy konkrétního SVJ neurčují přísnější kvorum. Podrobněji viz tento odkaz kde jsou zmíněny i varianty kompenzací pro nesouhlasící členy SVJ.

Zde je článek Fotovoltaika pro bytový dům: Kdy se opravdu vyplatí?, ve kterém je také zmíněno, že dle současné legislativy již 100% souhlas není vyžadován.
To mohu potvrdit - mladý koupili byt a v domě s více byty SVJ a stali se - jazýčkem na vahách pro novou střechu, fasádu a případně i FV a každý do nich drtí - svou teorii aby rozhodli tak, či onak...

Tu ,,roli" jim nijak nezávidím, protože nyní je to 50:50... :fuuu: a se všema se navzájem více či méně známe.
Porovnání všech 4 stringů a nově i finálový celek s Victron a teploty vody bojlerů 1-3 a už i e-Transit :D :

DC/AC - WATTMETR / Victron / Bojlery / E-Transit / DS

Domovské vlákno : Jirkova FVE
Spirály v bazaru : Spirály 55V - Je tam i ten test;)
Valdano
Reputace:309
Lokalita: Česká Lípa

Nový příspěvek od Valdano »

Kajap píše: stř srp 12, 2026 9:21 pm
Valdano sice tvrdí, že není potřeba stoprocentní souhlas, ale je potřeba k tomu, aby se někdo přihlásil do distribuční sítě domů a zrušila se distribuční síť od veřejné distribuce...
V současnosti již není potřeba. Od zavedení novely Lex OZE II a spuštění Elektroenergetického datového centra (EDC) se sdílení v bytových domech řeší čistě datově. Díky systému sdílení elektřiny přes EDC se k odběru solární energie přihlásí jen ty bytové jednotky, které mají zájem. Každý byt si ponechá svůj vlastní elektroměr i stávajícího dodavatele elektřiny.

1. Skupina členů SVJ se zaregistruje u EDC v režimu Aktivního zákazníka.
2. Distributor zdarma vymění elektroměry v zapojených bytech za tzv. průběhové měření (chytré elektroměry s měřením v 15-ti minutových intervalech).
3. EDC matematicky započítá vyprodukovanou solární energii do spotřeby zapojených bytů podle zvoleného alokačního klíče dle dohody členů skupiny sdílení (např. rovnoměrně nebo podle podílů).
Kajap

No jistě, ale nezapomeň si odhlasovat kolik se vyplatí vyloučeným členům kteří nečerpají … (benefity z spol. FVE, kterou ovšem museli zaplatit)

V praxi tohle zkrátka není tak jednoduchý. Ano, jestli jsi to dočet do konce - tak tam popisují , že varianta se sdílením je jiná varianta - ale má svoje další nevýhody.

Varianta kde potřebuješ stoprocentní souhlas stále je, že zřídíš centrální odběrné místo, jeden fakturační elektroměr a zbylé budou podružné… myslím že to mají takhle v jednom městě v jedné čtvrti, točil o tom elektrodad… jenže tam to takhle rozhodnul developer, takže je každý už věděl do čeho se stěhuje / co kupuje

Ale zpátky stabilitě, situaci, kde jeden má nápad, a chtěl by to realizovat přes PRE, etc. Mi to přijde jako nereálný nerentabilní scifi a problém. V obecném bytovém domě se spoustou vlastníků je to prostě scifi a vždy to bude pro někoho ne/výhodné