VEVOR bazénové TČ VBPYCE-110 (11 kW) - RS485, Modbus a Home Assistant

Souhrn tématu

Téma popisuje úspěšné rozchodění komunikace s bazénovým tepelným čerpadlem VEVOR VBPYCE-110 (11 kW) přes RS485. Autor pomocí ESP8266 a RS485 převodníku odposlouchával Modbus registry a vytvořil integraci do Home Assistant, která umožňuje ovládání čerpadla, sledování teplot, výkonu a dalších parametrů. Dokumentace Modbus byla získána po komunikaci s podporou, což umožnilo detailní monitoring a nastavení invertoru kompresoru, ideální pro provoz s FVE.
lzahradil
Site Admin
Reputace:404
Lokalita: blízko Plzně
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5840
Kapacita baterie [kWh]: 28
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

VEVOR bazénové TČ VBPYCE-110 (11 kW) - RS485, Modbus a Home Assistant

Nový příspěvek od lzahradil »

Nakonec se mi podařilo rozchodit komunikaci s tepelným čerpadlem VEVOR přes RS485 a proto zakládám samostatné téma.

Jedná se o bazénové tepelné čerpadlo VEVOR VBPYCE-110 (11 kW inverter).

Původně jsem předpokládal, že budu používat WiFi komunikaci, která byla uvedena ve specifikaci.
Při prvním spuštění a bližším zkoumání jsem zjistil, že v mém kusu není WiFi modul osazen 😢 Proto jsem se zaměřil na komunikaci přes RS485.

Displej je připojen odnímatelným kabelem. V konektoru jsou vyvedeny vodiče 12 V - GND - A - B což naznačovalo přítomnost RS485 sběrnice.

Protože jsem nikde nenašel dokumentaci k Modbus registrům, začal jsem odposlouchávat komunikaci mezi displejem a řídicí deskou.

Pomocí ESP8266 a RS485 převodníku jsem vytvořil sniffer a sledoval komunikaci displeje a postupně identifikoval jednotlivé registry podle změn na displeji a chování čerpadla.

Tímto způsobem jsem našel část registrů, ale některé hodnoty nebylo možné spolehlivě určit pouze z odposlechu.

Po otevření čerpadla jsem zjistil, že je použita řídicí deska CC1010B-V1.4
MVIMG_20260607_200018.jpg
Na desce jsou k dispozici minimálně dvě RS485 rozhraní.

Kromě konektoru pro displej se zde nachází ještě další stejný konektor označený taktéž 12V - GND - A - B a dále svorkovnice označená CN485.
MVIMG_20260609_183427.jpg
Na první pohled vypadal druhý konektor jako paralelní větev stejné sběrnice. Když jsem na něj ale přepojil displej, pouze se rozsvítil, ale nezobrazoval žádná data. To mi potvrdilo, že jde o samostatné rozhraní. Pravý konektor je pro display který jsem měl aktuálně odpojen.

Pro připojení ESPHome jsem použil právě tento druhý konektor (levý). Výhodou druhé sběrnice je, že nedochází ke kolizím s komunikací displeje.

Protože některé registry stále chyběly, zkusil jsem kontaktovat podporu VEVOR s dotazem na Modbus dokumentaci.
První odpověď byla docela úsměvná. Bylo mi sděleno, že můj model žádné RS485 rozhraní ani Wifi nepodporuje a komunikace je dostupná pouze u vyšších modelových řad a z tohoto důvodu taková dokumentace není k dispozici.
To mě pobavilo, protože jsem už po RS485 komunikoval 😂
Po další komunikaci jsem nakonec získal tabulku registrů a díky tomu bylo možné potvrdit význam většiny dříve nalezených registrů a doplnit si další.

Zatím mám nasazené například:
Registr Význam
H0010 Teplota vstupní vody
H0011 Venkovní teplota
H0013 Teplota výparníku
H0014 Teplota výstupní vody
H001B Teplota výtlaku kompresoru
H001E Frekvence kompresoru
H0021 DC Bus napětí
H0023 Proud kompresoru
H002E Výkon kompresoru
H0041 Nastavení teploty topení
H0042 Nastavení teploty chlazení
H0040 Režim provozu
Režim H0040
1 = Heating
2 = Cooling
7 = Auto

Stavové bity

Registr H0004:
0x0001 = kompresor běží
0x0020 = ventilátor běží
0x0040 = čtyřcestný ventil

Registr H0006:
0x0001 = vodní čerpadlo

Zajímavé zjištění
Z dokumentace se ukázalo, že deska umožňuje také manuální nastavení frekvence invertoru kompresoru.

To znamená, že lze ovlivňovat výkon čerpadla bez použití přednastavených režimů.
Režimy Silent, Smart a Powerful ve skutečnosti pouze nastavují různé cílové frekvence kompresoru.
To může být zajímavé například při provozu na přebytky z FVE.

Čerpadlo mám nyní připojené přes ESPHome do Home Assistanta a poskládal jsem si dashboard.

Momentálně mám k dispozici:

zapnutí a vypnutí čerpadla
nastavení teploty
přepínání Heating / Cooling / Auto
přepínání Silent / Smart / Powerful
sledování všech dostupných teplot
frekvence kompresoru
proud kompresoru
výkon
provozní a chybové stavy
ha-vevor.png
Pro úplnost a k archivaci jsem z dokumentu vytvořil PDF se specifikací modbus protokolu.
Přílohy
VEVOR-VBPYCE-modbus-protocol.pdf
(201.48 KiB) Staženo 2 x
FVE 5,84kWp [Axpert 5048MK - LiFePO4 580Ah@48V (zatím) | 3x Axpert MSXE 2400W - NiCd 800Ah@24V]