Plánované ohřívání boileru z FVE

Souhrn tématu

Diskuze se věnuje plánovanému ohřívání boileru pomocí fotovoltaických panelů na chatě. Uživatelé sdílejí zkušenosti a návrhy zapojení, řeší vhodnost termostatů, spínacích hodin a typů topných těles. Cílem je efektivní využití energie z FVE a jednoduché, spolehlivé ovládání ohřevu vody.
MiloslavN
Reputace:0
Lokalita: Havířov

Plánované ohřívání boileru z FVE

Nový příspěvek od MiloslavN »

Dobrý den. Budu přestavovat chatu a chtěl bych aby ohřívání boileru bylo možno i z panelů FVE. Abych to pochopil, tak jsem hltal informace a nakonec jsem si to vymyslel tak jak je to na obrázku. Nevím jestli systém chápu správně, proto jsem se rozhodl náhled zapojení vložit sem, abych případně dostal informaci, jestli jsem vůbec pochopil systém. Samozřejmě si nechám FVE instalovat odbornou firmou a může to být vše jinak, ale mně jde o to, abych pochopil jak to vlastně funguje. Díky za názor.
Přílohy
zapojeni.png
rva
Reputace:967
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 62
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Plánované ohřívání boileru z FVE

Nový příspěvek od rva »

Na chatu? Každý si chatu představuje jinak. Třeba že při příjezdu se nahodí hlavní jistič, zapne voda. Jestli to je tento případ, tak bych to pořádně proškrtal.
Reputace:125
Lokalita: Dobrovicko
Systémové napětí: ~60 V
Výkon panelů [Wp]: 9200
Kapacita baterie [kWh]: 34
Chci prodávat energii: NE

Nový příspěvek od Kostěj »

Trochu se mi nelíbí to kombinované topné těleso, které má dvě vinutí, na 230V a 100V. Je docela drahé a špatně dostupné, možná bude nutná zakázková výroba. Když se jedno vinutí přepálí, musí se vyměnit celé těleso. Kdyby se přidaly panely, aby bylo napětí z nich 230 až 260V, mohla by být spirála jediná a jednoduchá, přes den na regulátor, večer při nízké teplotě by se přepla na síť. Zapojení se trochu zkomplikuje, ale připadá mi to jako lepší řešení.
7.8kWp (12x650Wp jih 35°: 2p3s EpeverTracer6420AN, 3p2s AxpertKing), AxpertKing 5kW/150V. LiFePo 34kWh: 18x280Ah (2022)+18x315Ah (2026). 2xJBDBMS-UART->ESP32->grafana+vytěžování 60V/4.8kW do NADO750. 5x280Wp (2013)-> přímotop.
unicast
Reputace:482
Lokalita: JV od pekla :)
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5100
Kapacita baterie [kWh]: 49

Nový příspěvek od unicast »

Není to zbytečně složité? Nestačilo by to řídit jen dvěma o pár ℃ posunutými termostaty?

Pokud bych už šel do takové složitosti, tak tam přidám ještě spínací hodiny, abych večer vyčerpaný bojler nenahřál přes noc z DS a pak se přes den smutně nekoukal, jak mi svítí slunce na panely a já už tu energii nemám kam dát.