Plánované ohřívání boileru z FVE

Souhrn tématu

Uživatel plánuje přestavbu chaty s možností ohřívání boileru pomocí fotovoltaických panelů (FVE). Diskuze se věnuje správnému zapojení systému, výhodám a nevýhodám různých řešení, včetně použití spirály a regulace pomocí termostatů či spínacích hodin. Zkušenosti a rady od komunity pomáhají lépe pochopit, jak efektivně využít solární energii pro ohřev vody a minimalizovat náklady.
MiloslavN
Reputace:0
Lokalita: Havířov

Plánované ohřívání boileru z FVE

Nový příspěvek od MiloslavN »

Dobrý den. Budu přestavovat chatu a chtěl bych aby ohřívání boileru bylo možno i z panelů FVE. Abych to pochopil, tak jsem hltal informace a nakonec jsem si to vymyslel tak jak je to na obrázku. Nevím jestli systém chápu správně, proto jsem se rozhodl náhled zapojení vložit sem, abych případně dostal informaci, jestli jsem vůbec pochopil systém. Samozřejmě si nechám FVE instalovat odbornou firmou a může to být vše jinak, ale mně jde o to, abych pochopil jak to vlastně funguje. Díky za názor.
Přílohy
zapojeni.png
rva
Reputace:967
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 62
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Plánované ohřívání boileru z FVE

Nový příspěvek od rva »

Na chatu? Každý si chatu představuje jinak. Třeba že při příjezdu se nahodí hlavní jistič, zapne voda. Jestli to je tento případ, tak bych to pořádně proškrtal.
Reputace:125
Lokalita: Dobrovicko
Systémové napětí: ~60 V
Výkon panelů [Wp]: 9200
Kapacita baterie [kWh]: 34

Nový příspěvek od Kostěj »

Trochu se mi nelíbí to kombinované topné těleso, které má dvě vinutí, na 230V a 100V. Je docela drahé a špatně dostupné, možná bude nutná zakázková výroba. Když se jedno vinutí přepálí, musí se vyměnit celé těleso. Kdyby se přidaly panely, aby bylo napětí z nich 230 až 260V, mohla by být spirála jediná a jednoduchá, přes den na regulátor, večer při nízké teplotě by se přepla na síť. Zapojení se trochu zkomplikuje, ale připadá mi to jako lepší řešení.
7.8kWp (12x650Wp jih 35°: 2p3s EpeverTracer6420AN, 3p2s AxpertKing), AxpertKing 5kW/150V. LiFePo 34kWh: 18x280Ah (2022)+18x315Ah (2026). 2xJBDBMS-UART->ESP32->grafana+vytěžování 60V/4.8kW do NADO750. 5x280Wp (2013)-> přímotop.
unicast
Reputace:483
Lokalita: JV od pekla :)
Výkon panelů [Wp]: 5100
Kapacita baterie [kWh]: 49

Nový příspěvek od unicast »

Není to zbytečně složité? Nestačilo by to řídit jen dvěma o pár ℃ posunutými termostaty?

Pokud bych už šel do takové složitosti, tak tam přidám ještě spínací hodiny, abych večer vyčerpaný bojler nenahřál přes noc z DS a pak se přes den smutně nekoukal, jak mi svítí slunce na panely a já už tu energii nemám kam dát.
Ferda2
Reputace:16
Lokalita: Pardubice
Výkon panelů [Wp]: 6200
Kapacita baterie [kWh]: 20,8

Nový příspěvek od Ferda2 »

Mám na chalupě taky Bela ale je zapojený jednoduše - 6s panely přes DC rozvaděč na vstup (Pokud je napětí z panelů menší než 220V tak se nevyužije celý výkon z panelů na ohřev vody, Bel neumí zvyšovat napětí) , výstup z Bela přes jističochránič do spirály OKC125, termostat bojleru to po nahřátí vody sam vypne a Bel jede naprázdno. Provozujeme to takto už druhý rok a bez problému to funguje.
K čemu je v obrázku Bel když se zvažuje použít DC spirála?
ISolar-SMG-III-11kW-wifi + Epever ET7420NC G3 + Bell MR4316AC NG
cipis
Moderátor
Reputace:1018
Lokalita: blízko Brna
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 18+ kWp
Kapacita baterie [kWh]: 40+26

Nový příspěvek od cipis »

Zadna dc nebo ac spirala neni, je to jen a pouze namotany odporovy drat, na urcity vykon.

Jinak souhlas s kolegy, tri panely a ty opicky okolo nemaji vubec smysl, to bude tak drahe, ze vyjde levneji se jet osprchovat na benzinku.

Chce to vice panelu, standardni spiralu a jen prepinat. Dneska jsou uz davno krabicky, co to maji vsechno v sobe.
18+ kWp v provozu, 7+ kWp čeká na montáž/zapojení
Regulátory Epever a Victron
MP 24/5000 + Deye mikroinvertory 1+2,25+0,8 kW (můj byt + máti byt)
MP 24/1200 inet, sit, kamery atd.
Phoenix 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40+ kWh staré olovo 26+ kWh Li-Ion
několik dalších MP jako záložní zdroje na různých místech
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Ferda2
Reputace:16
Lokalita: Pardubice
Výkon panelů [Wp]: 6200
Kapacita baterie [kWh]: 20,8

Nový příspěvek od Ferda2 »

To schéma se mi navíc zdá celé špatně, počínaje zapojením panelů.
Přílohy
manual_mr4316ac.pdf
(525.34 KiB) Staženo 9 x
ISolar-SMG-III-11kW-wifi + Epever ET7420NC G3 + Bell MR4316AC NG
JirkaE
Reputace:352
Lokalita: Kousek od Rozvadova
Výkon panelů [Wp]: 7350
Kapacita baterie [kWh]: 38

Nový příspěvek od JirkaE »

Co je to za divné schema ? Kde přichází AC ze sítě ? Není to nějaký vtip a někdo zkouší kdo se chytne ?

To je schema od AI ?

Jinak ale nevidím důvod proč si nevypomoc 3 panely a spirálou 100V/1200W v 80L bojleru = ne každý má plac na 6-8panelů - ale asi jinak, než je na tom divným schemátku
Porovnání všech 4 stringů a nově i finálový celek s Victron a teploty vody bojlerů 1-3 a už i e-Transit :D :

DC/AC - WATTMETR / Victron / Bojlery / E-Transit / DS

Domovské vlákno : Jirkova FVE
Spirály v bazaru : Spirály 55V - Je tam i ten test;)