Monitorování spotřebičů

Souhrn tématu

Diskuze se věnuje monitorování spotřebičů v domácnosti s FV elektrárnou, kde je klíčové sledovat a řídit jejich spotřebu pro maximální využití solární energie. Probírá se použití Zigbee měřičů a zásuvek pro zapínání a vypínání spotřebičů, stejně jako integrace do systémů jako Home Assistant. Dále se zmiňuje zkušenost s WiFi moduly Shelly a ESP, které nabízejí flexibilní a levné řešení bez závislosti na cloudových službách.
rva
Reputace:954
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 62
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Monitorování spotřebičů

Nový příspěvek od rva »

S FV elektrárnou jsem brzy zjistil, že pro optimální využití získané elektřiny je potřeba monitorovat spotřebu klíčových spotřebičů. Zapínat a vypínat je tehdy, kdy to je vhodné. Mám to nějak zbastlené, ale nevím, jestli už nenastal čas toto řešit nějakou standardní cestou. Například:
1. Barák a okolí pokryté signálem Zigbee
2. Do klíčových spotřebičů dobastlit Zigbee měřič spotřeby s ON/OFF funkcí. Nebo je napájet třeba ze Zigbee zásuvky - namátkou něco jako:
Zigbee1.png
Zigbee2.png
Zigbee3.png
Optimálně aby bylo Zigbee u pohyblivých spotřebičů jejich součástí - elektrickou sekačku dám do libovolné zásuvky a stále bude vedena jako sekačka a bude sledován její stav.
3. Tím by už mělo být k dispozici vše potřebné a zbytek si dořešit třeba v Home Assistant.
a/ řízení spotřebičů
- zapínání když je to nutné - teplota v boileru je pod nějakou hodnotou
- zapínání jako vytěžovač - když je nadbytek solární energie, tak ji ukládat do vody
- vypínání když hrozí přetížení měniče
- vypínání spotřebičů zapomenutých v zapnutém stavu (čerpadlo vím, že nechci aby běželo déle než 30 minut, vařič max. 1 hodinu, ...)
b/ kontrole jejich funkce. Pokud není třeba výkon čerpadla mezi 1300 - 1700 W, nebo pokud čerpadlo běží déle než 60s je někde problém, který je potřeba vyřešit:
Hlídání příkonu a času běhu čerpadla.png
Hlídání příkonu a času běhu čerpadla.png (19.58 KiB) Zobrazeno 26 x
Kdysi jsem něco z toho řešil přes rádiové vysílače/přijímače: viewtopic.php?t=1228&start=140. Jak elektrárna vyrostla, už přetížení nebylo takový problém. A dnes to mám řešeno nejednotně zapojením někde přes Shelly, jinde přes Tuya. Samozřejmě každá přidaná elektrická komponenta zvyšuje pravděpodobnost závady a i spotřebu elektřiny.
Reputace:387
Lokalita: Brno
Systémové napětí: >48V

Re: Monitorování spotřebičů

Nový příspěvek od Mex »

Nepochopil jsem z toho, jestli to už máš nebo to chceš dělat.
Já nemám nic na Zigbee, vše mám na WiFi. Tak mi možná nějaké výhody nedochází.
Uznávám, že ZB na tom bude se spotřebou líp.
Ale je třeba to řešit u zařízení se síťovým napájením? U bateriového napájení je to samozřejmě něco jiného.

Na tom ZB mě odrazuje, že se s tím nedá snadno bastlit.
Na WiFi si připojím cokoli s ESP, takže jak tisíce hotových krabiček a modulů, tak DIY výrobky.
A nejen ESP, ale i všelijaké malé desky s Linuxem, RPi, OPi a spoustu dalších.
Je to levné, a pokrytí WiFi po domě stejně potřebuju i pro mobil, noťas, televizi atd.

S oblibou používám moduly Aubess. Je škatulka velmi podobná tomu, co je na 2. obrázku.
Dávám do toho alternativní firmware OpenBK, co je něco jako variace na Tasmotu.
Takže žádné Tuya cloudy a jiné podobné šílenosti.
eman
Reputace:330
Lokalita: Praha
Systémové napětí: 48V
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Monitorování spotřebičů

Nový příspěvek od eman »

ZB je dobrý pro bateriové napájení. Používám ho jenom na teplotní čidla. Jinak mám prakticky všechno Shelly nebo ESP na wifině..
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor