Zkušenost se službami České pošty

Nezařaditelné
pibi
Reputace: 217
Lokalita: Východně od 3nce
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 16kWp
Kapacita baterie [kWh]: 44kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Zkušenost se službami České pošty

Nový příspěvek od pibi »

Čerstvá zkušenost se službami České pošty. V pátek 28.3. jsem si objednal několik DPS na plosnaky.cz, v pondělí 31.3. hotovo, předáno České poště, dnes doručeno. I Ponyexpres na divokém západě byl asi rychlejší, asi dělají všechno proto, aby zkrachovali.
Snímek obrazovky 2025-04-09 114324.png
7,5kWp JV, 3,75kWp JZ, 2 x Victron MP II 5kVA, 3 x SmartSolar 150/70, Smartshunt, Cerbo, 16x280Ah + 16X300Ah + 16x300Ah LiFePO4 + 3xJK BMS.
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
gupa
Reputace: 128
Lokalita: pod Brnem
Systémové napětí: 24V

Re: Zkušenost se službami České pošty

Nový příspěvek od gupa »

Ne asi, oni dělají vše proto aby zkrachovali, jenže je to státní podnik takže ten jejich krach a za posledních 12let zmar a drahotu navíc platíme v daních.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT
Valdano
Reputace: 137
Lokalita: Česká Lípa

Nový příspěvek od Valdano »

Stačilo si připlatit za službu doručení prioritně. Problém je v tom, že se jedná o zásilku se službou doručení ekonomicky. Česka pošta totiž v nedávné minulosti zavedla dva způsoby doručení zásilek. Ekonomicky (aneb naprostá lemra líná) a prioritně (aneb ještě přijatelná rychlost doručení). Při podání ekonomicky se uplatňuje doručování třeba jen jednou týdně a může se stát, že se doručení protáhne ještě více. Česká pošta to uplatňuje, aby zákazníky přiměla si připlatit za službu doručení prioritně. Pokud chcete doručení urychlit v takovém případě holt nesmíte škudlit na poštovném a požadovat po odesílateli, aby to poslal prioritně, ale už nikdy ekonomicky. ;)
eman
Lokalita: Praha

Nový příspěvek od eman »

Mě právě připadá, že od té doby co se ČP vetřela k Alze, tak se dost zlepšili. Taky asi pochytali dost kontraktů s velkýma komercema, takže Vinted a spol doručují hodně rychle a z Ali mi chodí balíky taky do týdne. Úplně zmizel stav "zásilka na rozvozovém depu", který vydržel klidně týden nebo dva. Ale podle ztráty se asi vlísali do Alzy se ztrátou a komerci se taky nabízejí pod cenou nákladů, takže to hezky doplatíme z daní.
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
Pepin
Reputace: 10
Lokalita: Chrudimsko
Výkon panelů [Wp]: 3,1kWp
Kapacita baterie [kWh]: 35kWh

Nový příspěvek od Pepin »

pibi píše: stř dub 09, 2025 11:53 am
Čerstvá zkušenost se službami České pošty. V pátek 28.3. jsem si objednal několik DPS na plosnaky.cz
Jen taková malá vsuvka. Chodím skoro každý den kolem téhle výrobny (plosnaky.cz) :D Bordel, stroje venku, loď, nářadí, kamení, kabely, všude FV panely a na novém betonu Tesla :celebrate2:

https://mapy.cz/s/lolajozugo
8x550Wp + 3x 440Wp, 2x MPPT EPSolar 24V/80A, 1x MPPT EPSolar 24V/40A, baterie AGM 24V/1400Ah, měniče 2x EP Ipower plus 3kW
gupa

Nový příspěvek od gupa »

A co je špatně?
skybor
Reputace: 154
Lokalita: Lašská brána Beskyd
Výkon panelů [Wp]: 6kWp
Kapacita baterie [kWh]: 18kWh

Nový příspěvek od skybor »

Abych řekl pravdu nechápu proč a pro koho ještě dneska pošta "funguje"? Pro mne je to již hodně let mrtvý podnik. Zásadně ojednávám dopravu, pokud mám možnost výběru, přes kohokoli jiného než přes poštu. Bohužel občas na výběr není a to je pak horor. U nás zásadně doručují zásilky dopoledne a jejich telefonický dotaz "Jesti jsem doma?" mne už fakt trochu vytáčí. Takže nezbývá než cesta na jejich poslední otevřenou pobočku k poslednímu momentálně funkčnímu okénku a přede mnou fronta jiných podobných zoufalců jako :o
SkyFVE 6 kWp (ve výstavbě) na výzkumné "chytré" chatě. 4x MPPT Epever XTRA4415N 4x40A, 1x AC Charger WATE 42V/10A, Li-Ion 3x 12s 156Ah (18 kWh/44V), SkyPowerBox LF 4810 1kVA, Victron Atlas 48/1600, REVO VM II 5.5kW, APC SmartUPS 5kVA + PLC Siemens Logo! + Dell Optiplex 3040 Micro (Proxmox: HA, Node-RED, InfluxDB, Grafana, Mqtt, Zigbee2Mqtt, Samba, Tailscale)
TomHC
Reputace: 395
Lokalita: Hlohovec, SR
Výkon panelů [Wp]: 8820
Kapacita baterie [kWh]: 30

Nový příspěvek od TomHC »

V pohode, low cost výroba, adekvátny dvor :)
2x MUST PH1800 5.5kW, 9kWp V+J+Z, 600 Ah LiFePO4 s BMS JBD 200A, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome 01/2023 -> 04/2025 = 10 MWh AC
eman

Nový příspěvek od eman »

Trochu naivní názor. Asi jsis nevšiml, co se děje na našem "specifickém trhu" mezi komerčníma kurýrama. Nejen, že máme nejvyšší ceny široko-daleko, ale v okamžiku, kdy by to ČP vzdala, tak by došlo ke schůzce mezi šéfy firem a najednou by ta doprava byla ještě mnohem dražší.
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
feliz navidad
Reputace: 22

Nový příspěvek od feliz navidad »

Mě pošta ekonomickou zásilku z Číny nedoručila vůbec. Resp. na sledování zásilky bylo uvedeno doručeno, ale fyzicky jsem nic nedostal.
Až když jsem došel na pobočku, tak mi jí vydali. Podobně mi nedoručil zásilku z Anglie UPS. Ve sledování doručeno, zásilka nikde.

To je ale vlastně jediná špatná zkušenost z Českou poštou, jinak si v podstatě nemůžu stěžovat. Tedy kromě toho, že někdy dají vědět až když stojí před domem.
v600
Reputace: 7
Lokalita: RK
Výkon panelů [Wp]: 7000
Kapacita baterie [kWh]: 20

Nový příspěvek od v600 »

S balíkovnou od ČP mám jen dobré zkušenosti.

S dodávkou z Německa podobně jako to tady píšete přede mnou - doručeno ale ani nevím kam. Na pobočce ČP to našli a vydali.
Jen tvrdili, že kdybych to nevyzvedl do 14 dní, tak to pošlou zpátky (bylo to předem zaplacené, a to mě děsí).

Ale spíš si myslím, že za to může Allego - objednal jsem součástku v PL, byla odeslána z Německa na hranice ČR nějakou PPL nebo DHL, to mi Allegro vůbec nedalo vědět čím. Jen jsem dostal číslo zásilky. Z hranice ČR to převzala Pošta a doručila na naší pobočku.
Netušil jsem, že to přijde Poštou.
Nezbylo mi, než pátrat podle struktury čísla, najít dopravce a tam bylo uvedeno, že to převzala ČP. Tak mě napadlo se jít zeptat na pobočku...

Potíže s nedostatkem infromací jsem napsal do hodnocení na Allegro - a spustila se smršť z Allegra, abych odstranil negativní hodnocení.
To jsem odmítnul a ono nabízeli opakovaně peníze za ztažení hodnocení. Odmítnul jsem.
Smazali to bez mého souhlasu...
Nebyl to jediný případ > hodnocení na Allegru nelze věřit a celému Allegru taky.
Ale to jsem odbočil od naší neslavné ČP
Trochu jsem posílil... 15 panelů Solarmi, 7000W (východ+západ), EPEVER Tracer 10420AN, 2x10kW Liion CALB, 5kW střídač EPEVER IP 5000 Plus - Jednofázový ostrov.
7xLongi, 2500W (jih), SITON, ohřev 160L Dražice.
cipis
Moderátor
Reputace: 703
Lokalita: blízko Brna
Výkon panelů [Wp]: 13+ kWp
Kapacita baterie [kWh]: 30+15

Nový příspěvek od cipis »

Je to úplně jednoduché. ČP je povinna doručit. Kamkoliv, co má adresu. A to včetně koresponďáku. Takže ten koresponďák, nevím, kolik teď stojí, tak dopraví klidně na Sněžku. Za cenu té známky. Kdežto jakýkoliv ostatní přepravce tě pošle někam. A rozhodně nedopraví za cenu příslušné známky listovní zásilky. Protože to má pošta nařízené, tak má na to monopol, a zároveň povinnost ty listovní služby poskytovat.
Klasický komerční přepravce tě může poslat do háje, když budeš chtít poslat kousek papírku někam do prdele, pošta nesmí, pošta to musí doručit.

Že je to postkomunistický moloch, o tom žádná. Drží íto hlavně důchodci a děsné konzervy. A ty přidružené služby - certifikáty, ověřování, digitalizace, no prostě CzechPoint atd.
A pravdu má i kolega, pokud by se nepodařilo potlačit případný kartel, tak by tu bylo veselo. Teď to vesměs nějak funguje, včetně živelného rozšíření všelijakých boxů, atd., je celkem výběr, čím si zásilku poslat. Že je nějaký obchod konzervativní, tak holt si najít jiný obchod, hlasovat peněženkou, jako u jiných věcí.
skybor píše: čtv dub 10, 2025 5:44 am
Abych řekl pravdu nechápu proč a pro koho ještě dneska pošta "funguje"?
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 15 258 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
unicast
Reputace: 278
Lokalita: JV od pekla :)
Výkon panelů [Wp]: 5100
Kapacita baterie [kWh]: 13

Nový příspěvek od unicast »

Nicméně už dnes stojí zaslání dopisu v ČR víc, než v Německu... a to i přes to, že Deutsche Post musí platit německé platy svým zaměstnancům.

Kartel většinou někdo propálí. Buď tím, že jde pod cenu, aby získal větší tržní podíl nebo je někdo udá (zákon na ochranu práskačů whistleblowerů tu už taky máme, takže ten, co je udá, nic neriskuje).
gupa

Nový příspěvek od gupa »

ČP vedou adolescentní děcka. Ty baby za přepážkou za funkčnost a ceny nicmoc nemohou, jen makají jak otroci.

Přešli před nedávnem na smluvní pobočky, protože si potřebovali pražáci zvýšit kredit prodejem nemovitostí. Takže asi ve dvou vlnách prodali baráků co mohli.

Zdražují snad dvakrát ročně. Ruší co minulé děcka zavedli. Prostě chaos na komerční úrovni kde jedna ruka neví co dělá druhá.

Aktuálně. Zrušili balík na poštu. Zvedli cenu od novýho roku. Za doporučený dopis nebo BA je bez mála 100Kč/kus ai více. Takže zabalit korensponďák a stačí zaslat na adresu boxu nebo adresu dle registru třba přes PPL je levnější.

Podle jejich tiskáren jsou v roce tak 2005. V PC na monitoru mají stále DOSovský okna. Prostě investice skoro nula, jen šetřivost na své výplaty v Praze. (po sdělení jen mlčí a nebo tiše kejvají hlavou) Když jim nevyjde papír v té jejich tiskárně na počet řádků, místo A4 vloží A5, tak musí celý počítač zrestartovat a zadat zásilky znovu.

Když si několikrát baby za přepážkou za můj život stěžovali že mají jako moc práce, tak o ni došli. Pamatuji doporučený dopis za 27Kč do 70cm součtu všech stran zásilky. Baby nakupovali za tu cenu jak o život mezi ssebou. Baby na poště přistavovali babám s plnýma rukama balíčků pojídné drátěné košové paletové vozíky 1x1x1,5m a rovnou to tam za přepážkou dávali. Ze dne na den Pražáci zdražili, baby přestali ze dne na den nosit ty kvanta doporučených dopisů, a na scénu došlo PPL se svou cenou do 50Kč za balíček a jejich online systém doručování.

Potom si stěžovali na jedné poště ve městě že nestíhají odbavovat zákazníky v jedné osobě. Prodali jim pražáci barák. Nyní prodali i druhý barák v centru okresního města. Takže pokud chcete lukrativní nemovitost, stačí znát ty správné lidi v Praze.
v600
Reputace: 7
Lokalita: RK
Výkon panelů [Wp]: 7000
Kapacita baterie [kWh]: 20

Nový příspěvek od v600 »

Smutný...
Zrušili balík na poštu

tak to mě naštvali. Když doručují, doma nikdo není, byla to jediná možnost a nemuseli se s tím neúspěšně vozit k doručení...
Trochu jsem posílil... 15 panelů Solarmi, 7000W (východ+západ), EPEVER Tracer 10420AN, 2x10kW Liion CALB, 5kW střídač EPEVER IP 5000 Plus - Jednofázový ostrov.
7xLongi, 2500W (jih), SITON, ohřev 160L Dražice.
kyocera
Reputace: 324

Nový příspěvek od kyocera »

Zrušili balík na poštu.
Ano ale je zde možnost levnější doporučený dopis s váhou do 2kg a ten Vám na poště také uloží.
A pokud je to více jak 2kg, pak balík do ruky a pokud adresát není zastižený opět uložení na poště.
Ještě nikdy se mně balík u České pošty neztratil a nejčastěji využívám doručení do balkovny do
kamenné budovy ČP.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dotace NE, 6,9kWp ,reg.Harmonie Ver.1, 60A,aku 4kWh LTO,BMS Sokol 400E,řízení Leonardo, LF a HF měnič vlastní Ver.1 a Ver.2, LF Modrá trojka 3kVA,modul HIS,ohřev vody Malibu L.A.3kW,Ver.1
Příprava instalace panel 18kWp,reg.Harmonie12kW Ver.4,měnič AC-DC-AC 1f PECKA 22kW,BMS Sokol 400E řízení Leonardo 360V, modul HIS, DC modul AFDD,modul chytré řízení,Aku 360V, ohřev vody Malibu L.A.3kW,Ver.4
Nautilus
Reputace: 47
Lokalita: JV od Brna

Nový příspěvek od Nautilus »

Je to pár dní co jsem si na poště byl pro balík...
Manželka si cca 1x týdně nechá posílat balíky a z 90% je vozí ČP.
Byly doby, kdy jsem dštil na ČP síru, dnes na ni nedám dopustit. Snad je to trochu i o konkrétních lidech. Zrovna tento týden jsem měl tři balíky z Lídlu od ČP. Den předem e-mail, ráno v den doručení e-mail a SMS s časovým "oknem" 2h, možnost sledování zásilky na webu, před doručením telefonát, možnost platit kartou. Při tom posledním balíku spojení nějak vypadávalo a doručovatelka to zkoušela 3x. Když se nezadařilo přišla omluvná SMS.
Ceny mají dost vyšroubovaný, hodně se ošívám, než jdu něco poslat. Na druhé straně jsem si nechal poslat balík na poštu, před pár dny a cenovka bezkonkurenčních 36Kč. Několikrát jsem se musel ujišťovat, že nejde o překlep.
pibi
Lokalita: Východně od 3nce
Výkon panelů [Wp]: 16kWp
Kapacita baterie [kWh]: 44kWh

Nový příspěvek od pibi »

Určitě je to o lidech, doručování u nás funguje bez problémů, jak s ČP, tak i s jinými přepravci. Časem se všichni naučili nechávat balík u dveří, někteří ani nezvoní, myslím, že DPD pošle SMS se souhlasem k doručení balíku bez osobního převzetí. Platím pokud možno vše předem.
Jen mě překvapilo 8 pracovních dnů doručení u poslední zásilky. Doteď jsem bral kritiku služeb pošty jako urban legend.
7,5kWp JV, 3,75kWp JZ, 2 x Victron MP II 5kVA, 3 x SmartSolar 150/70, Smartshunt, Cerbo, 16x280Ah + 16X300Ah + 16x300Ah LiFePO4 + 3xJK BMS.
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
gupa

Nový příspěvek od gupa »

Služby jako takové nekritizuji, kritizuji to, kam to pomalu směřuje. Jde vidět že staré systémy na které roubují různé novinky funguje. I ti lidi na ČP se snaží víc než v minulosti. Ale viditelně mám stále pocit, že to pomalu někdo tuneluje a jsou nejdražší. A podle nich se orientuje vždy konkurence. Zajímalo by mne, pokud by ceny dali o-60% jak jsem dnes viděl u PPL na boxu na monitoru a jak by pohla ČP s trhem. Nebo prostě trvale zlevnili v době kdy lidi moc neposílají (mimo Vánoce) a zvýšili si tak obrat. A. Ne po Vánocích jako dáreček ceník poštovného plošně zdraží a lidi prostě věc za 100Kč nekoupí protože dalších 100Kč je za ten doporučený nebo BA balík. Za 200 si věc koupí z kamenné prodejny i s marží. Je to prostě nesmysl takto přidávat hodnotu. To není volný trh ale kombinovaný obchodní trik.

Potom tu čtu že někdo má na dvoře Teslu a někomu se nelíbí pořádek okolo dílny za dvorem. Prostě lidi degenerují a myslí o krásnu které ovšem na druhou stranu musí někdo zaplatit. Nezajímá je spolehlivost a dodání a kvalita ale jakýsi bordel, který může druhý vnímat jako vlastní uklidňující a motivující zátiší. Je mi smutno po takových zarostlých dvorech, polích v klidu podle vícepolního hospodářství a lesích které nehnijí na stojato protože místo CO2 dostávají kontrolované exhalace podle greendealu které nejdou vidět a proto nikdo ani neví co dýcháme.
eman

Nový příspěvek od eman »

unicast píše: čtv dub 10, 2025 10:31 am
Nicméně už dnes stojí zaslání dopisu v ČR víc, než v Německu... a to i přes to, že Deutsche Post musí platit německé platy svým zaměstnancům.

Kartel většinou někdo propálí. Buď tím, že jde pod cenu, aby získal větší tržní podíl nebo je někdo udá (zákon na ochranu práskačů whistleblowerů tu už taky máme, takže ten, co je udá, nic neriskuje).
Ehmmm....Telekomunikační kartel nic? Potravinářský kartel nic? Potravinářské řetězce se stejnými cenami nic? A komu by to ten práskač jako prásknul..?

Manželka měla v managmentu ČP kamarádku. Je to sice tak 10let, ale všichni si tam žili dost nad poměry. Jinak klasický zaměstnanec tam na tom byl bledě, šikana od nadřízených, směšný plat, nesmyslné požadavky a odměny si rozdávali jenom hlavouni. Pak si tam na někoho otevřela pusu a byla bleskově odejita.