Máte u hlavního jističe varování, že máte FVE s baterií?

Alternativní zdroje energie a právní úprava, revize, nařízení ...
Miyuki
Příspěvky: 169
Registrován: úte bře 21, 2023 1:42 pm
Lokalita: Praha
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 2240
Kapacita baterie [kWh]: 19+Nádrž

Máte u hlavního jističe varování, že máte FVE s baterií?

Příspěvek od Miyuki »

Vím, že většina lidí se tu spíš snaží aby nebylo vidět, že mají doma ostrov, aby to náhodou někdo nerozpitvával.
Ale stejně mě zajímá, jestli máte u hlavního jističe varování, že máte FVE s baterií?
Já vlastně ani nevím, jestli je to jenom doporučení, nebo to nějaká norma přímo nařizuje.
Jenom mě to tak zajímalo.
*sun* ::pv:: *batt*
MilosV
Příspěvky: 72
Registrován: pon říj 05, 2020 11:28 pm

Re: Máte u hlavního jističe varování, že máte FVE s baterií?

Příspěvek od MilosV »

Měl jsem, nyní nám předělávají rozvody ze sloupů do země. V rámci toho si dávám elměr do venkovní skříně. Dosud to bylo doma, nálepku jsem měl na vnitřním rozvaděč s elměrem. Po přepojení na vnitřní rozvaděč znovu vylepím, na venkovní skříň s elměrem váhám. Ale pro hasiče by to tam asi být mělo...
2x 11s panelů 310Wp, Axpert MAX 7200, baterie LiFePo4 3p16s 360 Ah.
pibi
Příspěvky: 764
Registrován: ned led 01, 2023 6:17 pm
Lokalita: Východně od 3nce
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 14kWp
Kapacita baterie [kWh]: 28kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Máte u hlavního jističe varování, že máte FVE s baterií?

Příspěvek od pibi »

Zrovna včera jsem si vyzvedl vytištěné samolepky, mimo jiné i upozornění do elektroměrového rozvaděče. :write:
Snímek obrazovky 2023-09-28 222409.png
7,5kWp JV, 3,75kWp JZ, 2 x Victron MP II 5kVA, 3 x SmartSolar 150/70, Smartshunt, Cerbo, 16x280Ah + 16X300Ah LiFePO4 + 2xJK BMS.
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
skybor
Příspěvky: 860
Registrován: pon dub 24, 2023 8:47 am
Lokalita: Lašská brána Beskyd
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5050
Kapacita baterie [kWh]: 19

Re: Máte u hlavního jističe varování, že máte FVE s baterií?

Příspěvek od skybor »

I když funguju na bezpečném napětí (do 60V DC), tak bych tam asi apoň pro informaci radši něco dal.

pibi: Pěkné nálepky (hlavně ta ACDC - moje srdcovka) ;)
SkyFVE 5 kWp (ve výstavbě) na výzkumné "chytré" chatě. 1x MPPT EASun 8048 80A, 2x MPPT EASun 6048 60A, Li-Ion 2x 12s 156Ah (13,7kWh/44V), NiCd 38s KPM 120P (5,2 kWh/48V), APC Smart-UPS 5000VA, SkyPowerBox LF 4810 1000VA + Siemens Logo! + RPi (Node-RED, Remote-RED, InfluxDB, Grafana)
rva
Příspěvky: 3598
Registrován: úte dub 23, 2013 10:21 am
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Kousek od Lysé nad Labem

Re: Máte u hlavního jističe varování, že máte FVE s baterií?

Příspěvek od rva »

Nálepky se mi líbí a to tak, že jsou pro mě inspirací, abych si do seznamu užitečných prací zařadil i tisk něčeho podobného.
_______________________________________________________________________
43 kWp, LiFePO4 46 kWh,
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
Soban
Příspěvky: 3531
Registrován: pon úno 07, 2022 10:11 pm
Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 3600
Kapacita baterie [kWh]: 16
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Zlaté Hory

Re: Máte u hlavního jističe varování, že máte FVE s baterií?

Příspěvek od Soban »

Hlavně prověřit funkci mozku!

Že by takto - > :wall: :D
3,6kWp ::pv:: 600Wp (4x 150Wp 4S) + 1kWp (2x 500Wp 2S) + 2kWp (4x 500Wp 2S2P) | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh *batt* (2x 12V/200Ah AGM) + 25.6V/120Ah + 25.6V/125Ah + 25.6V/230Ah LiFePO4 | Jak nepostavit FVE Zlaté Hory :home:
Dagus
Příspěvky: 1956
Registrován: ned úno 17, 2019 9:07 pm
Lokalita: Liberec
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7820
Kapacita baterie [kWh]: 32
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Máte u hlavního jističe varování, že máte FVE s baterií?

Příspěvek od Dagus »

No jen až si to necháte tisknout, aby to bylo s UV ochranou to an venkovní rozvaděč. Aby z toho nebyl jen zkroucenej hnus jako většinou vídám. :uh:
7820Wp, SV 12° 1710Wp Poly, J 90° 1820Wp Mono, JZ 12° 1680Wp Poly, JZ2 12° 1800Wp Mono, J 40° 810Wp Hyundai
MP2 5000VA, MPPT1 150/60tr, MPPT2 150/60tr, 16.8kWh 17S 310Ah AKU1, 15.2kWh 17S 280Ah AKU 2, 2xJK-BMS
dusanmsk
Příspěvky: 323
Registrován: pát říj 15, 2021 10:41 am
Lokalita: Stredocesky kraj
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 11250
Kapacita baterie [kWh]: 9.6
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Máte u hlavního jističe varování, že máte FVE s baterií?

Příspěvek od dusanmsk »

Zrovna nedavno som videl rozhovor electrodad s hasicmi a napadlo ma, ci im to nenahlasit do ich evidencie. Otazkou je ci drazdit, alebo radsej nedrazdit. Pokial by totiz ohlasenie vyzadovalo akykolvek dalsi ukon, tak na to kaslem. Netusi niekto?
30*375 Wp JJZ, 2xXTM4000, 2xVT-80, 2xUS5000
pibi
Příspěvky: 764
Registrován: ned led 01, 2023 6:17 pm
Lokalita: Východně od 3nce
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 14kWp
Kapacita baterie [kWh]: 28kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Máte u hlavního jističe varování, že máte FVE s baterií?

Příspěvek od pibi »

Nechal jsem vytisknout tady, A4 stojí cca 100,-:
https://www.traiva-shop.cz/bezpecnostni ... gI4H_D_BwE
Slibují záruku 7 let, do elměrového rzvaděče nalepím na vnitřní stranu dveří, venku budou jen na rozvaděčích od jednotlivých stringů, zbytek bude v interiéru.
7,5kWp JV, 3,75kWp JZ, 2 x Victron MP II 5kVA, 3 x SmartSolar 150/70, Smartshunt, Cerbo, 16x280Ah + 16X300Ah LiFePO4 + 2xJK BMS.
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
ACDC
Příspěvky: 495
Registrován: pon kvě 09, 2022 8:31 am
Lokalita: Litomyšlsko
Systémové napětí: >48V
Výkon panelů [Wp]: 4000
Kapacita baterie [kWh]: 14,4

Re: Máte u hlavního jističe varování, že máte FVE s baterií?

Příspěvek od ACDC »

Kašlat na to..
4,0kW teoreticky, RESACS, Pb-C 14,4kW
Teorie=vše víme ale nic nefunguje
Praxe=vše funguje a nevíme proč
Teorie spojena s praxí=nic nefunguje a nikdo neví proč

Neměl jsem dotaci na vůbec nic.
Jsem pitomec, ale mám čisté svědomí.
Uživatelský avatar
bublich
Příspěvky: 407
Registrován: sob črc 11, 2020 12:42 am

Re: Máte u hlavního jističe varování, že máte FVE s baterií?

Příspěvek od bublich »

Po rozhovoru z hasičem my bylo sděleno,že mají vyškolené kluky co v první řadě vytáhnou pojistky z HDS.Takže bych to umístil tam s údajem kde se vypne střídač a hodnotou napěrí stringů.Pokud není vidět na panely dal bych to i do měření aby elekrárenští neměli zbytečné podezření na černý odběr při vypnutí hl.jističe.
lzahradil
Site Admin
Příspěvky: 926
Registrován: ned srp 12, 2012 1:18 am
Lokalita: blízko Plzně
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5840
Kapacita baterie [kWh]: 28
Bydliště: CZ

Re: Máte u hlavního jističe varování, že máte FVE s baterií?

Příspěvek od lzahradil »

Můj osobní názor je takový, že hasič je vyškolen jak postupovat při konkrétním problému.
Pokud zahoří objekt kde jsou FV panely, postupuje se dle scénáře pro objekt s FV panely. A bude jim úplně jedno, zda je tam vylepená samolepka že tam je string LV nebo HV. Co když by byla samolepka "stará" a místo uvedeného LV stringu tam byl HV?

Až v panelu prohoří díra, je to bezpečné.

Snad se mi to nikdy nestane...
FVE 5,84kWp [Axpert 5048MK - LiFePO4 580Ah@48V (zatím) | 3x Axpert MSXE 2400W - NiCd 800Ah@24V]
glottis
Příspěvky: 2176
Registrován: stř úno 02, 2022 10:30 am
Lokalita: okolí Mělníka
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 13000
Kapacita baterie [kWh]: 15

Re: Máte u hlavního jističe varování, že máte FVE s baterií?

Příspěvek od glottis »

Tak pokud to je vidět z ulice tak to je asi k ničemu. Kde máš total stop by se možná hodilo. I jake baterie a kde je máš. Moje fve třeba z ulice není vůbec vidět.
skybor
Příspěvky: 860
Registrován: pon dub 24, 2023 8:47 am
Lokalita: Lašská brána Beskyd
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5050
Kapacita baterie [kWh]: 19

Re: Máte u hlavního jističe varování, že máte FVE s baterií?

Příspěvek od skybor »

Takže máme tady tři možnosti:

1) Doufat, že se to nikdy nestane (a samolepka je nám na prd)
2) Přijede hasič trotl (a samolepka je nám na prd)
3) Přijrde hasič s IQ nad 100 (a samolepka mu něco napoví)

Takže za mne ta samolepka má přece jen nějaký význam.
SkyFVE 5 kWp (ve výstavbě) na výzkumné "chytré" chatě. 1x MPPT EASun 8048 80A, 2x MPPT EASun 6048 60A, Li-Ion 2x 12s 156Ah (13,7kWh/44V), NiCd 38s KPM 120P (5,2 kWh/48V), APC Smart-UPS 5000VA, SkyPowerBox LF 4810 1000VA + Siemens Logo! + RPi (Node-RED, Remote-RED, InfluxDB, Grafana)
ACDC
Příspěvky: 495
Registrován: pon kvě 09, 2022 8:31 am
Lokalita: Litomyšlsko
Systémové napětí: >48V
Výkon panelů [Wp]: 4000
Kapacita baterie [kWh]: 14,4

Re: Máte u hlavního jističe varování, že máte FVE s baterií?

Příspěvek od ACDC »

Na domečku, kde jsou panely jsem instaloval vypínač-odpojení panelů. Označený. Aspoň to. Ale jinak nebudu blbnout.
4,0kW teoreticky, RESACS, Pb-C 14,4kW
Teorie=vše víme ale nic nefunguje
Praxe=vše funguje a nevíme proč
Teorie spojena s praxí=nic nefunguje a nikdo neví proč

Neměl jsem dotaci na vůbec nic.
Jsem pitomec, ale mám čisté svědomí.
Soban
Příspěvky: 3531
Registrován: pon úno 07, 2022 10:11 pm
Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 3600
Kapacita baterie [kWh]: 16
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Zlaté Hory

Re: Máte u hlavního jističe varování, že máte FVE s baterií?

Příspěvek od Soban »

skybor píše: pát zář 29, 2023 7:00 pm Takže máme tady tři možnosti:

1) Doufat, že se to nikdy nestane (a samolepka je nám na prd)
2) Přijede hasič trotl (a samolepka je nám na prd)
3) Přijrde hasič s IQ nad 100 (a samolepka mu něco napoví)

Takže za mne ta samolepka má přece jen nějaký význam.
A nebude to spíš: 3) Přijrde hasič s IQ nad 100 (a samolepka mu nic nepoví protože bude shořelá)

Jako nedělal bych si nějaké problémy že hasič bude zkoumat jaké napětí je na panelech - prostě uvidí dva panely bude hasit, uvidí jich 20 bude předpokládat že tam máš napětí 1000 až 1500V DC.

Tak stejně baterky určitě bude kontrolovat co je to za chemii.
3,6kWp ::pv:: 600Wp (4x 150Wp 4S) + 1kWp (2x 500Wp 2S) + 2kWp (4x 500Wp 2S2P) | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh *batt* (2x 12V/200Ah AGM) + 25.6V/120Ah + 25.6V/125Ah + 25.6V/230Ah LiFePO4 | Jak nepostavit FVE Zlaté Hory :home:
proasnet
Příspěvky: 351
Registrován: čtv kvě 27, 2021 12:06 pm
Lokalita: Rajecké Teplice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5000
Kapacita baterie [kWh]: 14,5

Re: Máte u hlavního jističe varování, že máte FVE s baterií?

Příspěvek od proasnet »

Já jsem si nalepil do RE v plotě, zevnitř na dvířka laminovanou A4 s textem že je v domě ostrovní FVE a kde se nachází. Myslím že je to dobré v případě, že by nedejbože hasiči potřebovali vypnout elektřinu v domě.
Normálně z venku to vidět není.
2x5kW paralel SML-5K jako ostrov se zálohou z DS, 5kWp, Lifepo4
microlan
Příspěvky: 40
Registrován: pon kvě 09, 2022 8:47 am
Výkon panelů [Wp]: 2200
Kapacita baterie [kWh]: 14
Bydliště: Měnín

Re: Máte u hlavního jističe varování, že máte FVE s baterií?

Příspěvek od microlan »

Při vypnutí hlavního vypínače se mě zastaví i střídač, takže v baráku zůstane je 50V na batrkách a do 70V z panelů.

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek