Přepínání sítí 2 měniče a společný N

Diskuze, rady, nápady, postřehy v oblasti alternativních zdrojů energie, elektrorozvodů, elektrozařízení, regulace, komponent a úsporných spotřebičů.
Migel
Příspěvky: 980
Registrován: ned zář 25, 2022 10:47 am
Lokalita: Pod Karpatmi

Re: Přepínání sítí 2 měniče a společný N

Příspěvek od Migel »

glottis píše: čtv zář 28, 2023 8:06 pm Ono ti to bude fungovat at to propojis nebo nepropojis a nebo prepinas jen f nebo f+n. Muzes se klidne odpojit pri prepnuti i na svoji zem nespojenou s ds ale musis pak pocitat s dusledky, ktere muzou nebo nemusi nastat. A jeden z tech dusledku muze byt blesk. A muze to byt i blesk v okoli. Pak ti do domu muze prijit prepeti jak po pracovnich vodicich tak klidne i po PEN. Jenze pak mas prepnuto na ostrov a svoji zem, ktera muze byt potencialove jinde. Normalne to je jedno. Mozna 0V mozna 10, nic hrozneho. A pak je najednou DS PEN o 5kv jinde. A ted si muzes hodit korunou co se stane dal. A kdyby se prepinac siti rozbil tak, ze te odpoji od zeme uplne tak potes koste :) To je i jeden z duvodu, proc se N a PE nerozpojuje. Prijit o zem pod nohama neni nic moc :)

A za sebe. Ani revizakum neverim, protoze mi jeden navrhnul rozvadec a kdyz jsme si pri studiu FVE dostudoval, jak se dela ochrana pred prepetim ... vsechno spatne. Vyhozenych spousta penez.
Glottis
Toto co pises moze nastat vtedy ked tam ten prepinac sieti bude.ale ak su to dva samostane okruhy bez moznost spojenia(bez prepinaca)tak to nemoze nastat lebo sa nic neprepina.
Prepetie sa tam moze vyskytnut ale to by tam musela zasa byt prepetovka ktoru nemam naDS strane..
10 x Jasolar 380W 2s5p 3,8kWp jz
1x Epever 8415 AN
2x MP2 5000V/A paralelne
13s Li-ion 48V 760Ah/35kWh
a stále v štádiu budovania (rozširovania)
Neo
Příspěvky: 262
Registrován: pát kvě 27, 2022 8:40 pm
Bydliště: naplavenina u OL.

Re: Přepínání sítí 2 měniče a společný N

Příspěvek od Neo »

Keraj píše: čtv zář 28, 2023 9:18 pm ...... pár schémátek doporučeného zapojení ve zdejším Wiki by spoustě lidí pomohlo .... a potenciál na to zde na fóru jistě je...
Není potřeba dávat na Wiki... stačí hledat...
viewtopic.php?p=200328
++
cipis
Příspěvky: 4462
Registrován: pon srp 16, 2021 9:31 pm
Lokalita: blízko Brna
Bydliště: blízko Brna

Re: Přepínání sítí 2 měniče a společný N

Příspěvek od cipis »

Migeli, ad foto, ta plomba (a ta druhá na druhé straně) je od elektroměru jako takového, ale máš mít zaplombovaný ten kryt drátů do elektroměru, či spíše celou tu krytku, aby se prostě nedalo bez utržení plomb dostat k přívodním drátům.
Evidentně asi nedošlo k zaplombování od poslední manipulace/rekonstrukce či co to bylo.

Já bych se na ten modrý vykašlal, bod rozdělení udělal v tom vnitřním rozváděči a do té žz lišty dotáhl tu zem z venku. A nechal si změřit impedanci.
Takhle budeš mít všechno u sebe, ne v elměr rozváděči, u kterého se už málem ani nesmíš ukázat se šroubovákem v ruce.

A to nezaplombování bych asi pořešil tím, že bych na DS nahlásil odstranění poruchy (uvolněná svorka), ať si to dojdou zaplombovat.
9,77 kWp: 6240 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 2 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
CARSPA aktuálně odpojené
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
kodl69
Příspěvky: 7421
Registrován: sob črc 19, 2014 8:56 pm
Lokalita: severně od Brna
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Přepínání sítí 2 měniče a společný N

Příspěvek od kodl69 »

Proč na tohle místo? Rozvaděč měření je ve dvojité izolaci, jestli to dobře vidím, tj klidně si to uzemnění připoj v domovním rozvaděči, PE vodič předse vede i do rozvaděče měření. Samozřejmě díky tomuhle musíš mít na vstupu do domovního rozvaděče přepěťovku 3+N, kterou jak vidím, nemáš kam dát. To jsou ty zoufale malý rozvaděče. Navíc máš ty přístroje úplně špatně uspořádaný, pokud je přívod zespodu, tak hned dole přep. ochrana a hlavní vypínač, ty to máš tažený přes celej rozvaděč...
Eon od jisté doby požaduje, aby i vývod byl TNC, tj s PEN vodičem, aby nemuseli řešit přerušení N vodiče v rozvaděči měření.
P.S: přívody i vývody N chráničů mi připadají nějaký tenký, hlavně z pohledu těch propojí na fázích.
P.S2: na tu plombu, co šaháš na obrázku, ani nesahej. Připorušení téhle blomby, co blombuje přímo elektroměr, dostaneš flastr v řádu tisíců eur. Stejně je úlet, že to nemáš zaplombovaný celý.
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
skybor
Příspěvky: 858
Registrován: pon dub 24, 2023 8:47 am
Lokalita: Lašská brána Beskyd
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5050
Kapacita baterie [kWh]: 19

Re: Přepínání sítí 2 měniče a společný N

Příspěvek od skybor »

OK. Tak ještě jednou, když tak stojíš o naše rady (stejně ti poradíme asi každý něco jiného (zaručeně správného), ale budiž). Na ten ER se vyprdni. Tam fakt nic nedělej ani v neplombované části. Pokud máš domovní rozvaděč realizovaný dle projektu (projektanta) a zkontrolovaný (revidovaný) dle revizáka (elektrikáře), tak musí být PE (zem) OK. A pokud máš i zem FVE OK, tak to normálně spoj, tam kde můžeš (ideálně v MET (HOP)).
A to přepínání buď realizuj před bodem zozdělení u FVE a přepínej jen L anebo za bodem rozdělení z FVE a přepínej L i N. Za bodem rozdělení už není žádný rozdíl mezi L a N (oba jsou vedeny jako pracovní vodiče) a ochranný je jen PE.
SkyFVE 5 kWp (ve výstavbě) na výzkumné "chytré" chatě. 1x MPPT EASun 8048 80A, 2x MPPT EASun 6048 60A, Li-Ion 2x 12s 156Ah (13,7kWh/44V), NiCd 38s KPM 120P (5,2 kWh/48V), APC Smart-UPS 5000VA, SkyPowerBox LF 4810 1000VA + Siemens Logo! + RPi (Node-RED, Remote-RED, InfluxDB, Grafana)
Migel
Příspěvky: 980
Registrován: ned zář 25, 2022 10:47 am
Lokalita: Pod Karpatmi

Re: Přepínání sítí 2 měniče a společný N

Příspěvek od Migel »

Tak uz tomu rozumiem,ten zelenozlty v domovom rozvadzaci spojim so zemou s fve.
Este aby bolo jasne, ta fotka v tom ER je ked sa menil elektromer dva roky dozadu a to su ruky technika zo ZSD ktory to menil a ja som si fotil stav stareho elektromera co som tam aj pisal.tak treba tiez citat :)


Cipis, Kodl :Preto som sa pytal kam to napojit ked uz za bodom rozdelenia sa to nespaja a bod rozdelenia je v ER ale dobre spravym to teda tak jak pises dava mi to vacsi zmisel.ten rozvadzac obil elektrikar ktory mal ,,nejaku tu vyhlasku" a dal mi na to papier,vtedy pred desiatimi rokmi som vedel prd o elektrike maximalne som zapojil vypinac a zasuvku to bolo vsetko!je potom vidiet ze spolahnut sa na odbornikov sa fakt oplati!a to som vam nepovedal ze boli aj predrane vodice v stenach a nefunkcne zasuvky niektore ale to je uz offtopic a vyriesil som to sam potom..no a takto som sa zacal postupne zaujimat o elektriku a dostal som sa aj k fve....
Ten domovy rozvadzac budem menit za vacsi a Kodl viem ze tie privody su na pi.u takze ked ho vymenim uz to spravym podla seba (tak ako by to malo byt)

Skybor:prepinanie sieti som najskor nechcel riesit len ma to zaujalo a potom sa do tohlo pridruzilo to uzemnenie a trochu sa to tu zamotalo :) tak ked uz to budem mat dobre prepojene stym ochrannym vodicom zelenozltym tak si dam aj ten prepinac sieti alebo stykace radsej

Neo: tunak nieco niekedy najst je fakt umenie ale uz to som si zacal robit zalozky ked nieco najdem tak si to ulozym lebo je to tu docela boj s hladanim.

Ps.:prosim pani majte somnou strpenie, nez nieco pochopim mi to trva trosku dlhsie (mozno osobne si to vsimli aj ty co ma poznaju osobne) ale zasa az taky retard som neni :lol: :)
A je to tu myslym si ze dobra komunita aj odbornikov aj dobrych ludi a som rad ked aj ja tu niekoho inspirujem, pomozem.
10 x Jasolar 380W 2s5p 3,8kWp jz
1x Epever 8415 AN
2x MP2 5000V/A paralelne
13s Li-ion 48V 760Ah/35kWh
a stále v štádiu budovania (rozširovania)
Diablo1st
Příspěvky: 1641
Registrován: pon lis 01, 2021 7:41 pm
Bydliště: SR MY

Re: Přepínání sítí 2 měniče a společný N

Příspěvek od Diablo1st »

cipis píše: pát zář 29, 2023 12:03 am Migeli, ad foto, ta plomba (a ta druhá na druhé straně) je od elektroměru jako takového, ale máš mít zaplombovaný ten kryt drátů do elektroměru, či spíše celou tu krytku, aby se prostě nedalo bez utržení plomb dostat k přívodním drátům.
Evidentně asi nedošlo k zaplombování od poslední manipulace/rekonstrukce či co to bylo.

Já bych se na ten modrý vykašlal, bod rozdělení udělal v tom vnitřním rozváděči a do té žz lišty dotáhl tu zem z venku. A nechal si změřit impedanci.
Takhle budeš mít všechno u sebe, ne v elměr rozváděči, u kterého se už málem ani nesmíš ukázat se šroubovákem v ruce.

A to nezaplombování bych asi pořešil tím, že bych na DS nahlásil odstranění poruchy (uvolněná svorka), ať si to dojdou zaplombovat.
Toto záleží na type RE. Ja mám taký, kde sú svorky za elektromerom normálne prústupné, takže ak by som potreboval vymeniť prívod do domu, nemusím volať na distribúciu. Zablombovaná je len časť s ističmi a elektromer.
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 17x280Ah + JK BMS
ACDC
Příspěvky: 495
Registrován: pon kvě 09, 2022 8:31 am
Lokalita: Litomyšlsko
Systémové napětí: >48V
Výkon panelů [Wp]: 4000
Kapacita baterie [kWh]: 14,4

Re: Přepínání sítí 2 měniče a společný N

Příspěvek od ACDC »

A jaký průřes má ten kabel z RE dál. 5x10 CYKY?
4,0kW teoreticky, RESACS, Pb-C 14,4kW
Teorie=vše víme ale nic nefunguje
Praxe=vše funguje a nevíme proč
Teorie spojena s praxí=nic nefunguje a nikdo neví proč

Neměl jsem dotaci na vůbec nic.
Jsem pitomec, ale mám čisté svědomí.
Uživatelský avatar
TomHC
Příspěvky: 1346
Registrován: pát lis 11, 2022 8:14 am
Lokalita: Hlohovec, SR
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5520
Kapacita baterie [kWh]: 14
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Hlohovec, SR

Re: Přepínání sítí 2 měniče a společný N

Příspěvek od TomHC »

Ahojte, prečítal som si tu zopár tém o prepínaní N a názory sa rôznia :) Aktuálne mám 4P manuálny prepínač sietí, slúži ako hlavný vypínač a prepínač FVE 1f/DS 3f, ale reálne ho nepoužívam, je stále v polohe FVE. Teraz pred zimou som sa rozhodol doplniť 1P manuálny prepínač na el. rúru, ale narazil som na problém, že by som musel vlastne použiť 2P a prepínať aj nulák. Skončím teda pravdepodobne pri NEprepínaní N vodiča. Dobre chápem, že mám teda teraz vlastne IT sieť - za predpokladu že menič nemá interne prepojený N a PE?

Od skrinky elektromeru mám TN-S, L1 a N z DS mám pripojené trvale (cez istič) na AC IN meniča, výstup z meniča ide na svorkovnicu N v rozvádzači.
MUST PV1800 VHM 48V 5.5kW, 5.52kWp (12x TPL mono 460W, 2S2P východ, 2S4P juh), 16x 280 Ah LiFePO4 (14.3 kWh) BMS JBD-AP21S001-L21S-200A-B, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485 + UART). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome
Migel
Příspěvky: 980
Registrován: ned zář 25, 2022 10:47 am
Lokalita: Pod Karpatmi

Re: Přepínání sítí 2 měniče a společný N

Příspěvek od Migel »

Ak to nemas spojene vobec z PE a uzemnene na vystupe zmenica tak je to IT siet ano. Ono kazdy menic je sam osebe IT az dotial pokial neuzemnis jeden z fazovych vodicov.
10 x Jasolar 380W 2s5p 3,8kWp jz
1x Epever 8415 AN
2x MP2 5000V/A paralelne
13s Li-ion 48V 760Ah/35kWh
a stále v štádiu budovania (rozširovania)
Uživatelský avatar
TomHC
Příspěvky: 1346
Registrován: pát lis 11, 2022 8:14 am
Lokalita: Hlohovec, SR
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5520
Kapacita baterie [kWh]: 14
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Hlohovec, SR

Re: Přepínání sítí 2 měniče a společný N

Příspěvek od TomHC »

Migel píše: stř říj 18, 2023 8:36 am Ak to nemas spojene vobec z PE a uzemnene na vystupe zmenica tak je to IT siet ano. Ono kazdy menic je sam osebe IT az dotial pokial neuzemnis jeden z fazovych vodicov.
PE je samozrejme spoločný a spojený, zapojený aj do meniča.
MUST PV1800 VHM 48V 5.5kW, 5.52kWp (12x TPL mono 460W, 2S2P východ, 2S4P juh), 16x 280 Ah LiFePO4 (14.3 kWh) BMS JBD-AP21S001-L21S-200A-B, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485 + UART). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome
Migel
Příspěvky: 980
Registrován: ned zář 25, 2022 10:47 am
Lokalita: Pod Karpatmi

Re: Přepínání sítí 2 měniče a společný N

Příspěvek od Migel »

Tak potom to nieje IT
10 x Jasolar 380W 2s5p 3,8kWp jz
1x Epever 8415 AN
2x MP2 5000V/A paralelne
13s Li-ion 48V 760Ah/35kWh
a stále v štádiu budovania (rozširovania)
glottis
Příspěvky: 2129
Registrován: stř úno 02, 2022 10:30 am
Lokalita: okolí Mělníka
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 13000
Kapacita baterie [kWh]: 15

Re: Přepínání sítí 2 měniče a společný N

Příspěvek od glottis »

Migel píše: stř říj 18, 2023 8:42 am Tak potom to nieje IT
Zalezi kam do menice mu vede :)
Migel
Příspěvky: 980
Registrován: ned zář 25, 2022 10:47 am
Lokalita: Pod Karpatmi

Re: Přepínání sítí 2 měniče a společný N

Příspěvek od Migel »

Ano samozrejme...🤓
10 x Jasolar 380W 2s5p 3,8kWp jz
1x Epever 8415 AN
2x MP2 5000V/A paralelne
13s Li-ion 48V 760Ah/35kWh
a stále v štádiu budovania (rozširovania)
Uživatelský avatar
TomHC
Příspěvky: 1346
Registrován: pát lis 11, 2022 8:14 am
Lokalita: Hlohovec, SR
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5520
Kapacita baterie [kWh]: 14
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Hlohovec, SR

Re: Přepínání sítí 2 měniče a společný N

Příspěvek od TomHC »

Otázka teda znie, prepojiť N vodič na AC IN a AC OUT a neprepínať N na prepínači sietí! :geek:
MUST PV1800 VHM 48V 5.5kW, 5.52kWp (12x TPL mono 460W, 2S2P východ, 2S4P juh), 16x 280 Ah LiFePO4 (14.3 kWh) BMS JBD-AP21S001-L21S-200A-B, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485 + UART). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome
bokser01
Příspěvky: 1325
Registrován: pon úno 07, 2022 2:43 pm
Lokalita: Okolí Pardubic
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 7770
Kapacita baterie [kWh]: 14,4

Re: Přepínání sítí 2 měniče a společný N

Příspěvek od bokser01 »

Já mám taky přepínač 4P hager a N DS s N za měničem jsou spojené... odpadla tím propojka u měniče na uzemnění N aby vznikla TN síť. Chtěli jsme původně přepínat i N ale mělo by to svá rizika... proto jsme je spojili takže při přepnutí přepínačem se přepne jen fáze buď DS nebo FVE
MUST 3KW 80A MPPT 24V/ 3,75kWp stringy 5s3P 200wp + 5s1P 150wp. 2 měnič MUST 3KW 80A MPPT 24V 4kWp stringy 2S4P 400wp bifacial + 2S1P 410wp Baterie 14,4KWh olovouhlik (6x JPC12-200), Celek tedy 7770Wp :yes:
Uživatelský avatar
TomHC
Příspěvky: 1346
Registrován: pát lis 11, 2022 8:14 am
Lokalita: Hlohovec, SR
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5520
Kapacita baterie [kWh]: 14
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Hlohovec, SR

Re: Přepínání sítí 2 měniče a společný N

Příspěvek od TomHC »

Ok, dík, pôjdem to prerobiť, nech môže el. rúra v dobe temna míňať šťavu z DS :)
MUST PV1800 VHM 48V 5.5kW, 5.52kWp (12x TPL mono 460W, 2S2P východ, 2S4P juh), 16x 280 Ah LiFePO4 (14.3 kWh) BMS JBD-AP21S001-L21S-200A-B, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485 + UART). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome
Uživatelský avatar
TomHC
Příspěvky: 1346
Registrován: pát lis 11, 2022 8:14 am
Lokalita: Hlohovec, SR
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5520
Kapacita baterie [kWh]: 14
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Hlohovec, SR

Re: Přepínání sítí 2 měniče a společný N

Příspěvek od TomHC »

Vybavené, funguje :)
MUST PV1800 VHM 48V 5.5kW, 5.52kWp (12x TPL mono 460W, 2S2P východ, 2S4P juh), 16x 280 Ah LiFePO4 (14.3 kWh) BMS JBD-AP21S001-L21S-200A-B, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485 + UART). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome
Migel
Příspěvky: 980
Registrován: ned zář 25, 2022 10:47 am
Lokalita: Pod Karpatmi

Re: Přepínání sítí 2 měniče a společný N

Příspěvek od Migel »

Ako si to nakoniec vyriesil?..
10 x Jasolar 380W 2s5p 3,8kWp jz
1x Epever 8415 AN
2x MP2 5000V/A paralelne
13s Li-ion 48V 760Ah/35kWh
a stále v štádiu budovania (rozširovania)
Uživatelský avatar
TomHC
Příspěvky: 1346
Registrován: pát lis 11, 2022 8:14 am
Lokalita: Hlohovec, SR
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5520
Kapacita baterie [kWh]: 14
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Hlohovec, SR

Re: Přepínání sítí 2 měniče a společný N

Příspěvek od TomHC »

Migel píše:Ako si to nakoniec vyriesil?..
Oba N vodiče sú pripojené na centrálnu N svorkovnicu.

Odoslané z SM-S901B pomocou Tapatalku

MUST PV1800 VHM 48V 5.5kW, 5.52kWp (12x TPL mono 460W, 2S2P východ, 2S4P juh), 16x 280 Ah LiFePO4 (14.3 kWh) BMS JBD-AP21S001-L21S-200A-B, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485 + UART). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek