Nastavení Epever Tracer 3210AN

Popis a ukázky samostatných ostrovních elektráren nepřipojených do rozvodné sítě s akumulací energie.
wimpi
Příspěvky: 174
Registrován: pon čer 20, 2022 12:59 pm
Lokalita: Újezd u Nového Veselí
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 2200
Kapacita baterie [kWh]: Zatím bez baterie

Nastavení Epever Tracer 3210AN

Příspěvek od wimpi »

Zdravím,

mám MPPT Epever Tracer 3210AN a potřeboval bych poradit. Napětí baterie je 27,18V, na terminálu MPPT, kam je připojena baterie, je 27,15V. Ale na obrazovce regulátoru skáče 27,4-27,5V. Dá se toto napětí nějakým způsobem zkalibrovat,upravit? Druhý Epever XTRA mě ukazuje na obrazovce přesně to, co má na svorkách. Program a kabel pro komunikaci mám.

Dál, co znamená Boost Recon Char. Volt.? Je to poslední hodnota napětí v Control Parametrech. Napětí, při kterém se má regulátor zase probudit a dodávat maximum?

Dík moc
Přílohy
nastavenilifepo4.png
Kostěj
Příspěvky: 580
Registrován: úte úno 25, 2014 9:33 pm
Lokalita: Dobrovicko
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 9200
Kapacita baterie [kWh]: 16
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Nastavení Epever Tracer 3210AN

Příspěvek od Kostěj »

wimpi píše:...co znamená Boost Recon Char. Volt.?
Dobře vysvětleno zde: https://www.i4wifi.cz/cs/faq/1724-popis ... regulatoru
wimpi
Příspěvky: 174
Registrován: pon čer 20, 2022 12:59 pm
Lokalita: Újezd u Nového Veselí
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 2200
Kapacita baterie [kWh]: Zatím bez baterie

Re: Nastavení Epever Tracer 3210AN

Příspěvek od wimpi »

Díky, tak nějak sem si to myslel. A teď bych potřeboval vyřešit tu kalibraci napětí
cipis
Příspěvky: 4287
Registrován: pon srp 16, 2021 9:31 pm
Lokalita: blízko Brna
Bydliště: blízko Brna

Re: Nastavení Epever Tracer 3210AN

Příspěvek od cipis »

Co ti na to odepsala podpora epeveru?
9,77 kWp: 6240 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 2 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
CARSPA aktuálně odpojené
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
wimpi
Příspěvky: 174
Registrován: pon čer 20, 2022 12:59 pm
Lokalita: Újezd u Nového Veselí
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 2200
Kapacita baterie [kWh]: Zatím bez baterie

Re: Nastavení Epever Tracer 3210AN

Příspěvek od wimpi »

Na podporu sem nepsal. Nikdo mi nikdy z žádné neodpověděl, tak sem se ani neobtěžoval
cipis
Příspěvky: 4287
Registrován: pon srp 16, 2021 9:31 pm
Lokalita: blízko Brna
Bydliště: blízko Brna

Re: Nastavení Epever Tracer 3210AN

Příspěvek od cipis »

Epever paradoxne pry odpovida, tak to zkus.
9,77 kWp: 6240 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 2 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
CARSPA aktuálně odpojené
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Kostěj
Příspěvky: 580
Registrován: úte úno 25, 2014 9:33 pm
Lokalita: Dobrovicko
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 9200
Kapacita baterie [kWh]: 16
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Nastavení Epever Tracer 3210AN

Příspěvek od Kostěj »

cipis píše:Epever paradoxne pry odpovida, tak to zkus.
Souhlas. Psal jsem epeveru přes jejich formulář na webu dotaz ohledně napěťového senzoru a odpověděli mi do e-mailu hned následující den.
wimpi
Příspěvky: 174
Registrován: pon čer 20, 2022 12:59 pm
Lokalita: Újezd u Nového Veselí
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 2200
Kapacita baterie [kWh]: Zatím bez baterie

Re: Nastavení Epever Tracer 3210AN

Příspěvek od wimpi »

Ahoj,

potřeboval sem se povrtat s nastavení Epeveru a Tracer mi nešel přes PC připojit.
Hodilo mi to tuto chybu, plus to opakovalo, že COM3 je okupován jiným zařízením, Změnit to na jiný COM nepomohlo, reinstal programu taky ne.

Kde by mohl být problém?
Přílohy
chyba.png
cipis
Příspěvky: 4287
Registrován: pon srp 16, 2021 9:31 pm
Lokalita: blízko Brna
Bydliště: blízko Brna

Re: Nastavení Epever Tracer 3210AN

Příspěvek od cipis »

Co ti odpověděla podpora epeveru na tu kalibraci?
9,77 kWp: 6240 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 2 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
CARSPA aktuálně odpojené
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
wimpi
Příspěvky: 174
Registrován: pon čer 20, 2022 12:59 pm
Lokalita: Újezd u Nového Veselí
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 2200
Kapacita baterie [kWh]: Zatím bez baterie

Re: Nastavení Epever Tracer 3210AN

Příspěvek od wimpi »

Kalibrovat nic nejde. Nepřesnost do 0,2V se považuje jako Ok. Pokud mi to vadí při provozu, mám to zohlednit a nastavit o ten rozdíl víc.

Jenže teď mi nejde nic připojit a nemám tušení proč
Forrest
Příspěvky: 74
Registrován: pát zář 09, 2022 1:42 pm
Lokalita: Ústeckoorlicko
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 450
Kapacita baterie [kWh]: 2,4
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Č.T. Lhotka

Re: Nastavení Epever Tracer 3210AN

Příspěvek od Forrest »

wimpi píše:Ahoj,

potřeboval sem se povrtat s nastavení Epeveru a Tracer mi nešel přes PC připojit.
Hodilo mi to tuto chybu, plus to opakovalo, že COM3 je okupován jiným zařízením, Změnit to na jiný COM nepomohlo, reinstal programu taky ne.

Kde by mohl být problém?
Pusť si přes "lupu" lišty dole ve WIN správce zařízení a koukni na "Porty (COM a LPT)" -případně sem hoď foto... Koukni ještě přes správce úloh, jestli ti tam nevisí soft pro epever puštěnej navíc..
Měnič China SAmoDoMo 1,5 kW a dočásných 450Wp na rotátoru jménem "slunečnice"
wimpi
Příspěvky: 174
Registrován: pon čer 20, 2022 12:59 pm
Lokalita: Újezd u Nového Veselí
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 2200
Kapacita baterie [kWh]: Zatím bez baterie

Re: Nastavení Epever Tracer 3210AN

Příspěvek od wimpi »

Na porty sem se díval. Na COM3, který mám v programu nastavený jako výchozí pro komunikaci, se ten převodník pro komunikaci objevil. Když sem ho z USB vytáhl, tak z COM3 zase zmizel.

Restarty PC nebo reinstal programu nepomohl. Nedávno to fungovalo úplně v pohodě.
Pepin
Příspěvky: 106
Registrován: čtv srp 03, 2017 9:28 pm
Lokalita: Chrudimsko
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 3,1kWp
Kapacita baterie [kWh]: 35kWh

Re: Nastavení Epever Tracer 3210AN

Příspěvek od Pepin »

Na sdíleném obrázku je ale vidět, že na COM3 žádné zařízení není. Nemělo by to vadit, aplikace jde spustit i bez jakéhokoliv připojeného převodníku. Pokud si pamatuji, tenhle china soft potřebuje Windows NET.framework. Zkus přeinstalovat ještě tohle.

P.
4x IBC 260Wp J + 4x BYD 270Wp V + 3x Canadian 370Wp JZ - 3x MPPT EPSolar 24V/40A, baterie AGM 24V/1400Ah, měnič EP Ipower plus 3kW
wimpi
Příspěvky: 174
Registrován: pon čer 20, 2022 12:59 pm
Lokalita: Újezd u Nového Veselí
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 2200
Kapacita baterie [kWh]: Zatím bez baterie

Re: Nastavení Epever Tracer 3210AN

Příspěvek od wimpi »

V instalčním balíčku přímo z webu Epever ten NET.framework byl. Nainstalovat se nechtěl, protože je v PC novější verze (W11). Zkusím ho nějak přeinstalovat dodatečně, ale nevím no. Chová se to cele divně.

V Com portech převodník vidím, ale program hlásí, že tam žádný není.
wimpi
Příspěvky: 174
Registrován: pon čer 20, 2022 12:59 pm
Lokalita: Újezd u Nového Veselí
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 2200
Kapacita baterie [kWh]: Zatím bez baterie

Re: Nastavení Epever Tracer 3210AN

Příspěvek od wimpi »

Zřejmě tam bude nějaká podobná věc

https://forum.viry.cz/viewtopic.php?f=13&t=101035

Na pozadí se spouští něco, co blokuje NET-framewok.

Asi
Uživatelský avatar
v600
Příspěvky: 43
Registrován: ned srp 13, 2023 4:21 pm
Lokalita: RK
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7000
Kapacita baterie [kWh]: 20
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Nastavení Epever Tracer 3210AN

Příspěvek od v600 »

wimpi píše:Ahoj,

potřeboval sem se povrtat s nastavení Epeveru a Tracer mi nešel přes PC připojit.
Hodilo mi to tuto chybu, plus to opakovalo, že COM3 je okupován jiným zařízením, Změnit to na jiný COM nepomohlo, reinstal programu taky ne.

Kde by mohl být problém?
Je třeba mít správný obladač ke kabelu (dodaný nefunguje).
A pozor, při nastavování se nesmí smazat desetiné tečky - nově napsané NEFUNGUJÍ (nějaký SW nedoraz v programu k Traceru), proto opatrně označit jen číslice a pak je přepsat, ne tečky.

Nastavení správných hodnot musí každý sám - podle svojí baterie.

Trochu to popisuji to ZDE:
https://forum.mypower.cz/viewtopic.php?t=11590

"...po tom zjistíte jak se vlastně připojit a jak hodnoty zapisovat. K připojení se použije originál kanel od EPEVERu (ten samý lze použít i u střídače - jen to není třeba, dá se nastavit jen na displeji).
POZOR: Dodaný ovladač NEFUNGUJE.
Je potřeba si najít a stáhnout ch353driver (pomůže google) a ten nainstalovat.
Pak se dál držet návodu a už to půjde.
V programu je třeba odstranit sestavu i PORT.
Pak nastavit znovu PORT podle skutečnosti a přidat sestavu.
Pokud se po stisku tlačítka spuštění monitoringu načtou z Traceru údaje, máte VYHRÁNO ;)
Tedy ještě ne, protože netušíte nic o desetinných tečkách..."


U toho Portu - když se nainstaluje ten ch353driver, je třeba se podívat do Spravce zařízení na sériové porty, který port se vytvořil. DEfaltně je to COM3, ale třeba u táty, který k počítači připojuje kde co (vysílačky-radioamatér), se při obsazeném COM3 vytvořil automaticky COM4.
Tento se pak použije v programu k Traceru - nejprve se odstraní elektrárna i port, co tam je od instalace, pak se vytvoří port a na něm nová elektrárna. A už to jede.
Škoda, že v knižním návodu k Traceru není ani slovo...
Trochu jsem posílil... 15 panelů Solarmi, 7000W (východ+západ), EPEVER Tracer 10420AN, 2x10kW Liion CALB, 5kW střídač EPEVER IP 5000 Plus - Jednofázový ostrov.
7xLongi, 2500W (jih), SITON, ohřev 160L Dražice.
wimpi
Příspěvky: 174
Registrován: pon čer 20, 2022 12:59 pm
Lokalita: Újezd u Nového Veselí
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 2200
Kapacita baterie [kWh]: Zatím bez baterie

Re: Nastavení Epever Tracer 3210AN

Příspěvek od wimpi »

Já tu asi zapomněl dodat základní info. Nemám origo kabel. Používám klasický síťový kabel, který má na jednom konci RJ45 a na druhém tento RS485 převodník https://dratek.cz/arduino/1171-prevodni ... h340c.html

Dělal sem to podle nějaké návodu na YT. Včera sem si chvíli hrál s porty a nastavením a pak se mi to povedlo rozjet na COM5- Jinak jak říkáš, ty desetinné čárky sem včera také objevil.
Každopádně díky moc za obsáhlé info

Teď ale řeším, proč mi XTRA 40A nejde z float do boost. Mám nastaveno, že pokud klesne pod 26,9V, má se spustit boost. Baterie 26,66 a regulátor spí na float. Je pravda, že sem včera měnil nastavení (ne napěťové). Vybral sem pro konfiguraci tu záložku Life-baterry, kde sem zapnul ty různé ochrany a podobně.

Může to být tím?
PetrV2
Příspěvky: 121
Registrován: pát úno 17, 2023 6:08 pm
Lokalita: Praha

Re: Nastavení Epever Tracer 3210AN

Příspěvek od PetrV2 »

Ono je to takové ... čínské, no. Co jsem vypozoroval, tak napětí musí být nižší než boost_reconnect nějakou nezanedbatelnou dobu, řádově minuty, možná nízké desítky minut a kdo ví, jestli stačí, když je napětí pod nebo musí být pod o nějakou hodnotu, možná 10mV nestačí. Do boostu se (můj 5415AN) dostane spolehlivě po rebootu (prostě mu odpojit a zase připojit napájení, tedy odpojit panely i baterku).
Just PoC (proof of concept) "FVE" pro odzkoušení a doplnění si vzdělání
1x panel 180Wp, MPPT EPever 5415, EPever IPower+ 500-12, LifePo4 30Ah 12V, JK BMS, HomeAssistant
cipis
Příspěvky: 4287
Registrován: pon srp 16, 2021 9:31 pm
Lokalita: blízko Brna
Bydliště: blízko Brna

Re: Nastavení Epever Tracer 3210AN

Příspěvek od cipis »

To zase ale vymaže počítadla :D
9,77 kWp: 6240 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 2 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
CARSPA aktuálně odpojené
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
PetrV2
Příspěvky: 121
Registrován: pát úno 17, 2023 6:08 pm
Lokalita: Praha

Re: Nastavení Epever Tracer 3210AN

Příspěvek od PetrV2 »

hmm, nevím, já tedy čtu jen total_generated_energy každou chvilku a někdy se mi tedy stane, že po opětovném zapnutí tam skočí o 10Wh nižší hodnota než tam byla před vypnutím, asi se aktuální hodnota ještě neuložila do NV paměti, ale že by se to smazalo, to se mi nestalo
Just PoC (proof of concept) "FVE" pro odzkoušení a doplnění si vzdělání
1x panel 180Wp, MPPT EPever 5415, EPever IPower+ 500-12, LifePo4 30Ah 12V, JK BMS, HomeAssistant

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek