Lhotka - pokusný off-grid

Popis a ukázky samostatných ostrovních elektráren nepřipojených do rozvodné sítě s akumulací energie.
Forrest
Příspěvky: 80
Registrován: pát zář 09, 2022 1:42 pm
Lokalita: Ústeckoorlicko
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 900
Kapacita baterie [kWh]: 2,4
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Č.T. Lhotka

Re: Lhotka - pokusný off-grid

Příspěvek od Forrest »

No po nějaké odmlce.. Sehnal jsem na další pokus Risen RSM144-7-450M (Voc = 49,7V píší)... Takže budu na 3x takovým Wp (reálně jsem byl na 140Wp přes teplé dny cca 105 až 115Wp).
Baterky mám cca 250Ah,takže budu určitě 5A přes max. dobíjecí proud. Pro jistotu jsem ještě sehnal DC Current Sensing Switch 0-50A, kde si přebytkový proud pokusím ohlídat (jestli bude China swich fungovat).
Nějak to nemůžu dohledat a samozřejmě vím, že měnič se zapojuje přímo na baterii, ale kolik je maximální zátěž výstupu LOAD na tom XTRA3210N-XDS2 ? V manuálu to tak nějak není zmíněno, respektive (proud při přetížení je ≥ 1,05násobek jmenovitého zátěžového proudu).. Chtěl bych na to připojit 260VA APC UPS, která při měření proudu má na prázdno odběr cca 1A, při zátěži, když ji trápím 11A na indukční zátěž. Jsem si vědom, že není na trvalý provoz (mam ji s upraveným chlazením na trafu i na fetech a když mi exne, tak mě to neva), ale nechci odbouchnout regulátor. Díky, každé info dobré.
Měnič China SAmoDoMo 1,5 kW a již 900Wp na rotátoru jménem "slunečnice"
fiha
Příspěvky: 18
Registrován: pon dub 03, 2023 2:51 pm

Re: Lhotka - pokusný off-grid

Příspěvek od fiha »

Zdravím.Podle mne to je 30A.V parametrech vybíjecí proud.
Forrest
Příspěvky: 80
Registrován: pát zář 09, 2022 1:42 pm
Lokalita: Ústeckoorlicko
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 900
Kapacita baterie [kWh]: 2,4
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Č.T. Lhotka

Re: Lhotka - pokusný off-grid

Příspěvek od Forrest »

Jako myslím si to taky, ale víc hlav, víc ví :-) ... Měřením obyčejným klešťákem tam je při zapnutí se zátěží peak 11A.. Ta UPS má omezení, ale čert ví, kolik si hrábne při zapnutí :-)
Měnič China SAmoDoMo 1,5 kW a již 900Wp na rotátoru jménem "slunečnice"
Forrest
Příspěvky: 80
Registrován: pát zář 09, 2022 1:42 pm
Lokalita: Ústeckoorlicko
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 900
Kapacita baterie [kWh]: 2,4
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Č.T. Lhotka

Re: Lhotka - pokusný off-grid

Příspěvek od Forrest »

Je zima, tak jsem v pokusech trochu pokročil... Postavil sloup, realizoval rotator s suntrackerem, na něj zatím umístil 450Wp panel - dimenzováno je na 3 panely. V dílně postupně dávám dokupy dva měniče (zde díky za pomoc Kyocera) na 24V a novou verzi suntrackeru i s koncákama, ať mám klid, přeci jen první verze má mouchy. Za vhodné příležitosti zbývá změnit systémové napětí z 12V na 24V, připojit měniče a namontovat "TOMZN" do rozvaděče, aby to přepínalo na síťové napětí, když nebude svítit a nepojede přes měnič.
Pár fotek v příloze... Asi největší práce byla odmotat celý sekundár na toroidu a namotat zpět správný "twister" drátu (délku i průřez) a namotat cívky. Ostatní bylo spíš o sestavování a vhodném umístění...
Přílohy
řízení suntrackeru
řízení suntrackeru
měnič 1500W
měnič 1500W
IMG_20240111_182701.jpg (38.36 KiB) Zobrazeno 708 x
komponenty měničů
komponenty měničů
stožár
stožár
Měnič China SAmoDoMo 1,5 kW a již 900Wp na rotátoru jménem "slunečnice"
Forrest
Příspěvky: 80
Registrován: pát zář 09, 2022 1:42 pm
Lokalita: Ústeckoorlicko
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 900
Kapacita baterie [kWh]: 2,4
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Č.T. Lhotka

Re: Lhotka - pokusný off-grid

Příspěvek od Forrest »

Najde se někdo, kdo používá napěťové relé? Mam ho v systému aplikovaný následovně: při poklesu na spodní hranici napětí mi odepne výstup měniče. Pak klasika nabíjecí fáze a v okamžiku kdy je dosaženo horní meze, zapíná se výstup měniče...Úplné odepnutí měniče od 24V mám řešeno jinak a není třeba to tu rozepisovat.
Ale tápu nad tím, jak ideálně nastavit horní hranici připnutí výstupu.. Teď tam mám 27,6V a přijde mi to moc. Pokud máte, jak to máte? :-D
Měnič China SAmoDoMo 1,5 kW a již 900Wp na rotátoru jménem "slunečnice"
Soban
Příspěvky: 3465
Registrován: pon úno 07, 2022 10:11 pm
Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 3600
Kapacita baterie [kWh]: 16
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Zlaté Hory

Re: Lhotka - pokusný off-grid

Příspěvek od Soban »

Tak u lifepo4 máš smůlu prostě musíš udělat kompromis a nebo použít BMV 712 a zapínat to dle SOC.

PS. na jednom měniči mám nastaveno 26.6V na druhém 27.2V
3,6kWp ::pv:: 600Wp (4x 150Wp 4S) + 1kWp (2x 500Wp 2S) + 2kWp (4x 500Wp 2S2P) | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh *batt* (2x 12V/200Ah AGM) + 25.6V/120Ah + 25.6V/125Ah + 25.6V/230Ah LiFePO4 | Jak nepostavit FVE Zlaté Hory :home:
Forrest
Příspěvky: 80
Registrován: pát zář 09, 2022 1:42 pm
Lokalita: Ústeckoorlicko
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 900
Kapacita baterie [kWh]: 2,4
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Č.T. Lhotka

Re: Lhotka - pokusný off-grid

Příspěvek od Forrest »

Já tam lifepo nemam. Mám tam všemožný olovo :-) Ale koukám, že to máš o dost méně než já...
Jde o to, že ráno vyjde slunce, začne to rvát do baterek a dokud není to napětí nad 27,6V na baterkách, tak to nepošlu do sítě. Baterky úplně v kondici nebudou, ale pár hodin to podrží.
Spodní mez mám opatrně na 23,6V - vím, šlo by o kus níž, ale když to spodní mez vypne, stoupne mi napětí o 0,4V, takže jsem spokojený. Nechci to moc trápit.
No napadlo mě: odpojit po boost fázi úplně všechno a změřit na jakém napětí se zastabilizují baterie a to napětí + kousek víc použít na to relé. Myslím si, že to stejně nebude víc než 26V :-D
Nebo to mám nastavit tak, aby se to rovnalo úrovni BULK ? Ranní spotřeba není tak velká, tak se to přes den dobije ...
Měnič China SAmoDoMo 1,5 kW a již 900Wp na rotátoru jménem "slunečnice"
cipis
Příspěvky: 4357
Registrován: pon srp 16, 2021 9:31 pm
Lokalita: blízko Brna
Bydliště: blízko Brna

Re: Lhotka - pokusný off-grid

Příspěvek od cipis »

No hlavně tomu float nastav jako bulk/boast/jak_se_to_jmenuje.
A vytěžování pusť na původní float, tj. těch nějakých 27,2 V.
9,77 kWp: 6240 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 2 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
CARSPA aktuálně odpojené
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Forrest
Příspěvky: 80
Registrován: pát zář 09, 2022 1:42 pm
Lokalita: Ústeckoorlicko
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 900
Kapacita baterie [kWh]: 2,4
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Č.T. Lhotka

Re: Lhotka - pokusný off-grid

Příspěvek od Forrest »

Mám to takhle:
nastavení BAT.JPG
Snad to je dobře... aby nedošlo k nedorozumění, tak časy BULK (boost) 40 min a EQ je 0.
Za rady ke korekci napětí budu rád.
Měnič China SAmoDoMo 1,5 kW a již 900Wp na rotátoru jménem "slunečnice"
leoshavla
Příspěvky: 77
Registrován: stř bře 23, 2022 7:43 am

Re: Lhotka - pokusný off-grid

Příspěvek od leoshavla »

Forrest píše: čtv bře 21, 2024 10:36 am Najde se někdo, kdo používá napěťové relé? Mam ho v systému aplikovaný následovně: při poklesu na spodní hranici napětí mi odepne výstup měniče. Pak klasika nabíjecí fáze a v okamžiku kdy je dosaženo horní meze, zapíná se výstup měniče...Úplné odepnutí měniče od 24V mám řešeno jinak a není třeba to tu rozepisovat.
Ale tápu nad tím, jak ideálně nastavit horní hranici připnutí výstupu.. Teď tam mám 27,6V a přijde mi to moc. Pokud máte, jak to máte? :-D
Já používám výstup z MPPT Victron 100/20 přes relé zapínám měnič při 26,7 V a vypínám ho při 25V Baterie Lifepo4 zatím to chodí dobře.
Forrest
Příspěvky: 80
Registrován: pát zář 09, 2022 1:42 pm
Lokalita: Ústeckoorlicko
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 900
Kapacita baterie [kWh]: 2,4
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Č.T. Lhotka

Re: Lhotka - pokusný off-grid

Příspěvek od Forrest »

cipis píše: čtv bře 21, 2024 12:08 pm No hlavně tomu float nastav jako bulk/boast/jak_se_to_jmenuje.
A vytěžování pusť na původní float, tj. těch nějakých 27,2 V.
Nakonec jsem tam nakopal úplně jiný hodnoty, než mám uvedeno níže - respektive float opatrně na 27,3V a Bulk/Boost na 28,3V. Zkusil jsem over recovery na 28,9V, charging limit na 29,5V a overvolt disconn. na 30,1V .. Mě se ty poslední 3 hodnoty zdají stále vysoké... Uvidím co to bude dělat.

Vytěžování zkusmo na 26,7V (šipka) - pak budu podle Cipise kdyžtak o desetinku postupně přidávat. Podle grafu momentálně, když mi to doma moc neždímaj: Jinak těch 26,7V je v 9:56 a najelo to hned do zátěže na měniči cca něco málo přes 300W. Nejnižší pokles je 24,56V a 24,51V.
Přílohy
Průběh.JPG
Měnič China SAmoDoMo 1,5 kW a již 900Wp na rotátoru jménem "slunečnice"
skybor
Příspěvky: 749
Registrován: pon dub 24, 2023 8:47 am
Lokalita: Lašská brána Beskyd
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5050
Kapacita baterie [kWh]: 4,8

Re: Lhotka - pokusný off-grid

Příspěvek od skybor »

Co ten "Měnič China SAmoDoMo 1,5 kW " ? Jak ti to šlape? Spokojenost? Mám nově postaveno něco podobného a vypadá to zatím OK. Jen se mi nějak hřeje ten měřící tranformátorek na boardu? Jaký jsi použil board ty?
SkyFVE 5 kWp (ve výstavbě) na výzkumné "chytré" chatě. 2x MPPT EASun 6048 60A, AC charger 60A (4s HP-HSTNS-PL18), NiCd 33s KPM 120P (5,2 kWh/48V), APC Smart-UPS 5000VA, Liebert PowerSure PSI 1440VA, SkyPowerBox LF 4810 1000VA + Siemens Logo! + RPi (Node-RED, Remote-RED, InfluxDB, Grafana)
Forrest
Příspěvky: 80
Registrován: pát zář 09, 2022 1:42 pm
Lokalita: Ústeckoorlicko
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 900
Kapacita baterie [kWh]: 2,4
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Č.T. Lhotka

Re: Lhotka - pokusný off-grid

Příspěvek od Forrest »

Na board se ti juknu, koupil jsem to od uživatele Kyocera a cely to postavil vcetne namotani toroidu. Šlape to dobře, odber na prazdno je cca do 10W. Vzhledem k tomu, že na to trafo na boardu nemám napojený kde co, tak jsem to moc nesledoval ...
Ted jsem na to musel implementovat ventilátor, pac se to hreje pri odberech nad 400W. Polatil jsem proudové omezení a jedu na to 2 lednice, svetla, plazmovou tv.. Jsem na hrane s proudem, když to jede vsechno 😉.
Měnič China SAmoDoMo 1,5 kW a již 900Wp na rotátoru jménem "slunečnice"
skybor
Příspěvky: 749
Registrován: pon dub 24, 2023 8:47 am
Lokalita: Lašská brána Beskyd
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5050
Kapacita baterie [kWh]: 4,8

Re: Lhotka - pokusný off-grid

Příspěvek od skybor »

No, já tam mám zatím 2 toroidy po 500VA a jedou mi na tom taky komplet světla, IT, SmartHouse rozvaděč, velká invertorová kombichladnička, plazma TV a nějaká drobotina. Odhaduji max odběr 500W. A ani se nic moc nehřeje, takže zatím chlazení neřeším. Ale asi trochu dělá problém, že tam jsou ty toroidy dva spojené primárem v serii. A jak určitě nejsou 100% stejný, tak se možná trochu přetahujou a možná kvůli tomu hřeje to měřící trafo a taky se určitě trochu zvedá spotřeba (maměřil jsem nějakých 16W naprázdno). Lepší by bylo jedno větší trafo. Ale něco motat se mi moc nechce. Ale mám nějakou 1500VA UPS, kde je pěkný toroid, tak ji možná obětuji ;)

viewtopic.php?p=231401#p231401
SkyFVE 5 kWp (ve výstavbě) na výzkumné "chytré" chatě. 2x MPPT EASun 6048 60A, AC charger 60A (4s HP-HSTNS-PL18), NiCd 33s KPM 120P (5,2 kWh/48V), APC Smart-UPS 5000VA, Liebert PowerSure PSI 1440VA, SkyPowerBox LF 4810 1000VA + Siemens Logo! + RPi (Node-RED, Remote-RED, InfluxDB, Grafana)

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek