FVE s podporou z DS
-
- Reputace: 802
- Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 46000
- Kapacita baterie [kWh]: 40
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: FVE s podporou z DS
Když je slunce nadbytek a baterie jsou ve float, můžou se paralelní kombibedny "hádat", která bude tahat energii z FV panelů a kolik. A jak to bude, když se u tří paralelních měničů jeden vypne? AC výstup je jasný - o něj se bratrsky rozdělí ti zbývající dva. Ale co FV vstupy? Nechají to dva regulátory na tom třetím, rozdělí se na třetiny, nebo to udělají jinak?
Moje regulátory to udělají právě jinak. Ty, které vyrábějí AC, si na to berou energii ze svých FV panelů. A ten, který žádné AC nevyrábí, nebere ani energii z FV panelů. Výsledkem je o něco vyšší účinnost elektrárny.
Že by byl výrobce tak chytrý, nebo se jedná o "přirozenou" vlastnost takových kombibeden?
Samozřejmě, když není baterie nabitá, tak všechny bedny tahají z fv stringů co se dá.
Moje regulátory to udělají právě jinak. Ty, které vyrábějí AC, si na to berou energii ze svých FV panelů. A ten, který žádné AC nevyrábí, nebere ani energii z FV panelů. Výsledkem je o něco vyšší účinnost elektrárny.
Že by byl výrobce tak chytrý, nebo se jedná o "přirozenou" vlastnost takových kombibeden?
Samozřejmě, když není baterie nabitá, tak všechny bedny tahají z fv stringů co se dá.
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
-
- Reputace: 153
Je tam alternativní FW? Je zapnutý "kettle comp"?
Já mám letos největší pole na tom, který se nejvíce uspává, takže se mi to chová obráceně. Teče většinou proud a docela dost z toho bez AC spotřeby. Já mám alternativní FW a kettle kompenzaci mám na nejvíc co to jde. Až přetížím master, tak se mi to samo prohodí.(Letos zatím nebylo přetížení)
Záleží také jak přesně mají napětí kalibrované. Ty moje už ukazují určité odchylky, ale ještě s tím nic dělat nebudu, když je nabito, je to jedno. Když není nabito, dělají všechny co mají.
Já mám letos největší pole na tom, který se nejvíce uspává, takže se mi to chová obráceně. Teče většinou proud a docela dost z toho bez AC spotřeby. Já mám alternativní FW a kettle kompenzaci mám na nejvíc co to jde. Až přetížím master, tak se mi to samo prohodí.(Letos zatím nebylo přetížení)
Záleží také jak přesně mají napětí kalibrované. Ty moje už ukazují určité odchylky, ale ještě s tím nic dělat nebudu, když je nabito, je to jedno. Když není nabito, dělají všechny co mají.
3,6kWp GWL Poly + 8,82kWp Canadian Mono, 3x PIP4048MS, 4x80P14S = 4480Cells 18650 (~840Ah/44kWh)
Elektrárna: https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=3
TČ: https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=21
Elektrárna: https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=3
TČ: https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=21
-
- Reputace: 802
- Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 46000
- Kapacita baterie [kWh]: 40
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
FW originál, takže ani volby jako "kettle comp" tam nemám. Při restartu elektrárny musím jen dbát na to, aby byl master pořád ten samý (musím ho pustit jako první). Ty ostatní zapíná a vypíná automatizace v HomeAssistant (smart relátko paralelně přes vypínač měniče) podle celkové spotřeby baráku (Shelly EM s nacvakávacím proudovým transformátorem).
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS