Výměna elektroměru za 4Q
Souhrn tématu
Diskuze se zaměřuje na výměnu klasického elektroměru za čtyřkvadrantní (4Q) elektroměr, který umožňuje využívat výhod nočních tarifů a šetřit tak na elektřině. Uživatelé řeší, jak získat 4Q elektroměr od distributora a diskutují technické aspekty komunikace přes HAN port, včetně galvanického oddělení a připojení převodníků. Dále se probírá praktické využití dat z elektroměru pro optimalizaci spotřeby, například spuštění spotřebičů v levnějších hodinách.
- Valdano
- Reputace:278
- Lokalita: Česká Lípa
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Výměna elektroměru za 4Q
Jen na doplnění informace k HAN rozhraní. EG-D uvádí ve stručném popisu tohoto rozhraní, že na dvouvodičové sběrnice RS485 s protokolem DLMS/COSEM je primárně aktivní jednosměrná komunikace z elektroměru směrem k zákazníkovi a četnost předávání dat je 1x za 60 sec. To znamená, že není potřeba na port vysílat žádné požadavky a stačí jen číst data, protože elektroměr sám jednou za minutu posílá data na port. Ostatně podobný režim byl u některých elektroměrů aktivní i na optickém rozhraní a zde tedy tento režim převzali i pro rozhraní na HAN portu.
K propojení např. ESP32 na HAN port doporučuji použít převodník TTL/RS485 s galvanickým oddělením jako je např. tento.
K propojení např. ESP32 na HAN port doporučuji použít převodník TTL/RS485 s galvanickým oddělením jako je např. tento.
- Mex
- Reputace:386
- Lokalita: Brno
- Systémové napětí: >48V
Naopak. Použil bych klidně ten nejlevnější a nejobyčejnější neoddělený.
Když výrobci elektroměrů přešli z bezkontaktního na kontaktní připojení, tak to snad mají ošéfované a oddělení si zajistí sami.
Když výrobci elektroměrů přešli z bezkontaktního na kontaktní připojení, tak to snad mají ošéfované a oddělení si zajistí sami.
- kodl69
- Reputace:1078
- Lokalita: severně od Brna
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 8kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
pokud komunikace nemá 20m, a esp +převodník je napájen z galvanicky oddělenýho zdroje, a další dráty nikam nevedou, není potřeba žádný další zbytečný galvanický oddělení.
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
- Valdano
- Reputace:278
- Lokalita: Česká Lípa
Teď už jen zbývá, aby se do toho konečně někdo pustil a čtení dat přes HAN port zrealizoval. 
- Mex
- Reputace:386
- Lokalita: Brno
- Systémové napětí: >48V
Co furt lidi mají na tom galvanickém oddělování?kodl69 píše: úte dub 28, 2026 8:01 pmpokud komunikace nemá 20m, a esp +převodník je napájen z galvanicky oddělenýho zdroje, a další dráty nikam nevedou, není potřeba žádný další zbytečný galvanický oddělení.
Proč bych měl mít ESP a převodník napájený galvanicky odděleným zdrojem?
Já jsem naopak velkým příznivcem toho nic zbytečně neoddělovat a nenechat to plavat na nějaké neurčité úrovni, ale naopak mít všechno pěkně posazené na jednotném potenciálu PE.
Takže bych si klidně do stolního PC (které je celé uzemněné, na rozdíl třeba od noťase) strčil neoddělený nejlevnější převodník USB/RS485 a musí to fungovat.
GND v tom elektroměru je buď galvanicky oddělená, pak je jedno na jakém potenciálu jsem já.
Nebo nebude galvanicky oddělená (o čemž pochybuju, ale budiž), a v tom případě bude stejně jako moje PC jeho GND posazená na potenciálu PE.
Takže to v obou případech bude fungovat hladce.
A ať to klidně nemá 20m, ale třeba 100m.
Můj komunikační "rekord" je 1100m, a to ještě na hodně vysoké rychlosti a v hodně zarušeném prostředí na seřazovacím nádraží s elektrickou trakcí.