Výměna elektroměru za 4Q
Souhrn tématu
Diskuze se věnuje výměně elektroměru za 4Q, která umožňuje využívat výhodnější tarify a šetřit na spotřebě elektřiny například přes noční proud. Uživatelé sdílejí zkušenosti s distributory jako ČEZ, EON či EG.D, kteří mají odlišný přístup k instalaci a změně typu měření. Zákonný termín pro povinnou výměnu elektroměrů u odběrných míst s roční spotřebou nad 6 MWh je do 30. 6. 2027, přičemž někteří uživatelé upozorňují na problémy s komunikací a dostupností dat.
- soami
- Reputace:112
- Lokalita: Posázaví
- Systémové napětí: 48V
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Výměna elektroměru za 4Q
Tak snad žijeme v ČR a máme nějaké zkušenosti, ne? Termín do 30.6.2027 znamená k 30.6.2027. Stejně jako "úřad má povinnost odpovědět do 30 dní", ve skutečnosti znamená "za 30 dní"
Ne že bych potřeboval změnu měření, ale já tedy nevidím ani ty měsíční automatické odečty. Pořád zadávám měsíční samoodečty sám. @camel1cz kde vidíš ty odečty, nebo kam ti to ČEZ posílá?
- Valdano
- Reputace:278
- Lokalita: Česká Lípa
ČEZ Distribuce je prostě "lemra líná". Data by měly být k dispozici v rámci Portálu naměřených dat, ale k datům se nedostanete dokud máte nastaveno C4.
Měsíční odečty možná camel1cz chodí emailem.
EON také průběžně mění elektroměry za chytré a k naměřeným hodnotám můžete přistupovat například z počítače přes webové rozhraní Energie24 nebo si můžete nainstalovat do mobilu mobilní aplikaci. EON s tím zkrátka nedělá takové cavyky jako ČEZ Distribuce. Holt ne nadarmo se říká "když dva dělají totéž není to totéž".
Měsíční odečty možná camel1cz chodí emailem.
EON také průběžně mění elektroměry za chytré a k naměřeným hodnotám můžete přistupovat například z počítače přes webové rozhraní Energie24 nebo si můžete nainstalovat do mobilu mobilní aplikaci. EON s tím zkrátka nedělá takové cavyky jako ČEZ Distribuce. Holt ne nadarmo se říká "když dva dělají totéž není to totéž".
- cipis
- Moderátor
- Reputace:988
- Lokalita: blízko Brna
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 13+ kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 40+26
EON je také lemra líná. Elektroměr mám na bytě vyměněný 3/4 roku a nic ... Když jsem se po půl roce ptal, tak že to zatím ještě nemají zprovozněné a dají vědět ...
Akorát nechápu, proč mi to měnili za chytrý elektroměr, když je na bytě spotřeba 0,5-1 MWh ... Asi možná právě proto. Protože tam dva roky nebylo skoro nic a před tím předchozí majitel asi protáčel kolečko víc ...
Akorát nechápu, proč mi to měnili za chytrý elektroměr, když je na bytě spotřeba 0,5-1 MWh ... Asi možná právě proto. Protože tam dva roky nebylo skoro nic a před tím předchozí majitel asi protáčel kolečko víc ...
16+ kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ, 2700 Wp mikroinvertory
Regulátory Epever a Victron
MP 24/5000 + Deye mikroinvertory 1+2,2 kW (můj byt + máti byt)
MP 24/1200 inet, sit, kamery atd.
Phoenix 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40+ kWh staré olovo 26+ kWh Li-Ion
několik dalších MP jako záložní zdroje na různých místech
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Regulátory Epever a Victron
MP 24/5000 + Deye mikroinvertory 1+2,2 kW (můj byt + máti byt)
MP 24/1200 inet, sit, kamery atd.
Phoenix 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40+ kWh staré olovo 26+ kWh Li-Ion
několik dalších MP jako záložní zdroje na různých místech
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.