Výměna elektroměru za 4Q
Souhrn tématu
Diskuze se zaměřuje na výměnu klasického elektroměru za čtyřkvadrantní (4Q) elektroměr, který umožňuje využívat výhodnější noční tarify a chytré měření spotřeby elektřiny. Uživatelé sdílejí zkušenosti, jak donutit distributora k výměně a jak získat přístup k průběžným datům spotřeby i před legislativním termínem. Dále jsou popsány možnosti aktivace rozhraní P1/HAN pro přímé čtení dat z elektroměru a tipy na registraci v portálu EDC, které usnadňují přechod na chytré měření.
- soami
- Reputace:112
- Lokalita: Posázaví
- Systémové napětí: 48V
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Výměna elektroměru za 4Q
Tak snad žijeme v ČR a máme nějaké zkušenosti, ne? Termín do 30.6.2027 znamená k 30.6.2027. Stejně jako "úřad má povinnost odpovědět do 30 dní", ve skutečnosti znamená "za 30 dní"
Ne že bych potřeboval změnu měření, ale já tedy nevidím ani ty měsíční automatické odečty. Pořád zadávám měsíční samoodečty sám. @camel1cz kde vidíš ty odečty, nebo kam ti to ČEZ posílá?
- Valdano
- Reputace:278
- Lokalita: Česká Lípa
ČEZ Distribuce je prostě "lemra líná". Data by měly být k dispozici v rámci Portálu naměřených dat, ale k datům se nedostanete dokud máte nastaveno C4.
Měsíční odečty možná camel1cz chodí emailem.
EON také průběžně mění elektroměry za chytré a k naměřeným hodnotám můžete přistupovat například z počítače přes webové rozhraní Energie24 nebo si můžete nainstalovat do mobilu mobilní aplikaci. EON s tím zkrátka nedělá takové cavyky jako ČEZ Distribuce. Holt ne nadarmo se říká "když dva dělají totéž není to totéž".
Měsíční odečty možná camel1cz chodí emailem.
EON také průběžně mění elektroměry za chytré a k naměřeným hodnotám můžete přistupovat například z počítače přes webové rozhraní Energie24 nebo si můžete nainstalovat do mobilu mobilní aplikaci. EON s tím zkrátka nedělá takové cavyky jako ČEZ Distribuce. Holt ne nadarmo se říká "když dva dělají totéž není to totéž".
- cipis
- Moderátor
- Reputace:988
- Lokalita: blízko Brna
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 13+ kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 40+26
EON je také lemra líná. Elektroměr mám na bytě vyměněný 3/4 roku a nic ... Když jsem se po půl roce ptal, tak že to zatím ještě nemají zprovozněné a dají vědět ...
Akorát nechápu, proč mi to měnili za chytrý elektroměr, když je na bytě spotřeba 0,5-1 MWh ... Asi možná právě proto. Protože tam dva roky nebylo skoro nic a před tím předchozí majitel asi protáčel kolečko víc ...
Akorát nechápu, proč mi to měnili za chytrý elektroměr, když je na bytě spotřeba 0,5-1 MWh ... Asi možná právě proto. Protože tam dva roky nebylo skoro nic a před tím předchozí majitel asi protáčel kolečko víc ...
16+ kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ, 2700 Wp mikroinvertory
Regulátory Epever a Victron
MP 24/5000 + Deye mikroinvertory 1+2,2 kW (můj byt + máti byt)
MP 24/1200 inet, sit, kamery atd.
Phoenix 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40+ kWh staré olovo 26+ kWh Li-Ion
několik dalších MP jako záložní zdroje na různých místech
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Regulátory Epever a Victron
MP 24/5000 + Deye mikroinvertory 1+2,2 kW (můj byt + máti byt)
MP 24/1200 inet, sit, kamery atd.
Phoenix 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40+ kWh staré olovo 26+ kWh Li-Ion
několik dalších MP jako záložní zdroje na různých místech
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
- Valdano
Pokud máte v odběrném místě FVE s výkonem nad 800W oficiálně připojenou k DS tak to může být důvodem k výměně za chytrý elektroměr online i když nemáte roční spotřebu nad 6MWh. Pokud tam nemáte FVE tak důvodem k výměně za chytrý elektroměr může být i to pokud je odběrné místo začleněno do sdílení (klidně jen s malou alokací odběru) jak už zmínil vk_1.
- Valdano
Dále uvedené jsem nezkoušel. Je to jen doporučení AI, které můžete vyzkoušet pokud nechcete dále čekat a pokud už máte distributorem nainstalován chytrý elektroměr, který je připojen do komunikace, ale zatím nemáte dostupná průběžná data měření z důvodu čistě administrativního omezení distributora, který záměrně ještě nezměnil pro Vaše odběrné místo typ změření z C4 na C1. Distributoři údajně jen lžou, že to ještě nemají zprovozněno a drží typ C4 jako bariéru, aby zatím nemuseli poskytovat zákaznický servis k datům většího množství odběratelů a níže uvedené možnosti jsou cestou jak toto umělé omezování ze strany distributora obejít a donutit ho k tomu, aby Vám data průběžného měření zpřístupnil dříve než ho k tomu donutí již zmíněný legislativní termín 1.7.2027.
1. Možnost registrace u EDC
Toto je momentálně "hack", který údajně funguje. V současnosti platí, že pokud se zaregistrujete na portálu EDC jako aktivní zákazník (třeba i jen jako příjemce sdílené elektřiny, i když nic reálně nesdílíte, distributor musí změnit váš typ měření na průběhový. Jakmile se stanete součástí systému EDC, musí distributor začít posílat data v 15minutových intervalech. To následně "odemkne" i možnost registrace v PND u ČEZu nebo rozšířené grafy u EG.D/EON.
Postup
1.1. Registrace v portálu EDC: Přejděte na portál EDC a vytvořte si uživatelský účet.
1.2. Podání žádosti o sdílení (Aktivní zákazník): V portálu EDC požádejte o registraci svého odběrného místa (EAN). Nemusíte mít vlastní fotovoltaiku. Stačí se zaregistrovat jako příjemce (třeba i fiktivní nebo stačí najít někoho v rodině či sousedství, kdo by vám "sdílel" 1 % přebytků, nebo prostě jen projít registračním procesem aktivního zákazníka i bez reálného poskytovatele sdílení).
1.3. Podnět distributorovi: Jakmile EDC schválí vaši žádost, systém automaticky pošle požadavek distributorovi. Ten má ze zákona povinnost do určitého termínu (obvykle se uvádí 3 měsíce, ale u již osazených měřidel to bývá dříve) zajistit průběhové měření.
1.4. Změna na Typ B: Distributor pak musí ve svém systému změnit vaše odběrné místo z "C4" na "B". Tím se vám v portálu EDC odemknou grafy s 15-ti minutovými intervaly.
Nebo zkuste druhou možnost.
2. Možnost aktivace rozhraní P1/HAN
Chytré elektroměry mají obvykle fyzický port (označovaný jako P1 nebo HAN), který je pod gumovou krytkou. Distributor Vám na Vaši žádost údajně musí toto rozhraní aktivovat (často je to zdarma nebo za malý poplatek). Do tohoto portu si můžete pořídit vlastní čtecí zařízení (např. Shelly Pro 3EM, Zabbix řešení nebo české HomeAssistant moduly). Pak budete mít data v reálném čase sekundu po sekundě a nejste závislí na tom, jestli vás distributor pustí k datům průběhového měření na svém portálu.
Zkuste to někdo kdo už máte od distributora namontován chytrý elektroměr, ale zatím ještě pořád máte typ měření C4 a pak sem v tomto tématu napište zda to zafungovalo.
1. Možnost registrace u EDC
Toto je momentálně "hack", který údajně funguje. V současnosti platí, že pokud se zaregistrujete na portálu EDC jako aktivní zákazník (třeba i jen jako příjemce sdílené elektřiny, i když nic reálně nesdílíte, distributor musí změnit váš typ měření na průběhový. Jakmile se stanete součástí systému EDC, musí distributor začít posílat data v 15minutových intervalech. To následně "odemkne" i možnost registrace v PND u ČEZu nebo rozšířené grafy u EG.D/EON.
Postup
1.1. Registrace v portálu EDC: Přejděte na portál EDC a vytvořte si uživatelský účet.
1.2. Podání žádosti o sdílení (Aktivní zákazník): V portálu EDC požádejte o registraci svého odběrného místa (EAN). Nemusíte mít vlastní fotovoltaiku. Stačí se zaregistrovat jako příjemce (třeba i fiktivní nebo stačí najít někoho v rodině či sousedství, kdo by vám "sdílel" 1 % přebytků, nebo prostě jen projít registračním procesem aktivního zákazníka i bez reálného poskytovatele sdílení).
1.3. Podnět distributorovi: Jakmile EDC schválí vaši žádost, systém automaticky pošle požadavek distributorovi. Ten má ze zákona povinnost do určitého termínu (obvykle se uvádí 3 měsíce, ale u již osazených měřidel to bývá dříve) zajistit průběhové měření.
1.4. Změna na Typ B: Distributor pak musí ve svém systému změnit vaše odběrné místo z "C4" na "B". Tím se vám v portálu EDC odemknou grafy s 15-ti minutovými intervaly.
Nebo zkuste druhou možnost.
2. Možnost aktivace rozhraní P1/HAN
Chytré elektroměry mají obvykle fyzický port (označovaný jako P1 nebo HAN), který je pod gumovou krytkou. Distributor Vám na Vaši žádost údajně musí toto rozhraní aktivovat (často je to zdarma nebo za malý poplatek). Do tohoto portu si můžete pořídit vlastní čtecí zařízení (např. Shelly Pro 3EM, Zabbix řešení nebo české HomeAssistant moduly). Pak budete mít data v reálném čase sekundu po sekundě a nejste závislí na tom, jestli vás distributor pustí k datům průběhového měření na svém portálu.
Zkuste to někdo kdo už máte od distributora namontován chytrý elektroměr, ale zatím ještě pořád máte typ měření C4 a pak sem v tomto tématu napište zda to zafungovalo.
- eman
- Reputace:329
- Lokalita: Praha
- Systémové napětí: 48V
Jestli to mají mít za rok vyměněné u všech, tak budou muset sakra přidat. Jedinný kdo tu má nový elektroměr, jsou majitelé dotačních FVE, jinak neznám nikoho a kolegové ve firmě jsou na tom stejně. Nám padla spotřeba z 12MWh na 4MWh díky TČ a FVE, takže už jsme taky mimo limit.
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
- Valdano
Pokud někdo provozuje OZE s výkonem nad 800W ať už FVE nebo jiný typ jako třeba větrník apod. a má to oficiálně připojeno k DS bez ohledu na to zda jde o projekt s dotací nebo bez dotace, pak se ho týká výměna elektroměru za chytrý také i když nemá roční spotřebu nad 6 MWh.
I když někdo nemá vůbec žádné OZE ani roční spotřebu nad 6 MWh, ale má své odběrné místo zaregistrováno byť jen jako čistý příjemce v rámci sdílené elektřiny tak se ho výměna elektroměru za chytrý také týká, a to je právě jeden ze způsobů jak získat nejen chytrý elektroměr, ale i přístup k datům průběžné spotřeby dříve než 30.6.2027.
I když někdo nemá vůbec žádné OZE ani roční spotřebu nad 6 MWh, ale má své odběrné místo zaregistrováno byť jen jako čistý příjemce v rámci sdílené elektřiny tak se ho výměna elektroměru za chytrý také týká, a to je právě jeden ze způsobů jak získat nejen chytrý elektroměr, ale i přístup k datům průběžné spotřeby dříve než 30.6.2027.
- wacko
- Reputace:7
- Lokalita: Ostravsko
To bude nějaká AI halucinace ne ? Jak lze fyzicky propojit HAN se Shelly Pro 3EM ?Valdano píše: úte dub 28, 2026 4:03 amChytré elektroměry mají obvykle fyzický port (označovaný jako P1 nebo HAN), který je pod gumovou krytkou. Distributor Vám na Vaši žádost údajně musí toto rozhraní aktivovat (často je to zdarma nebo za malý poplatek). Do tohoto portu si můžete pořídit vlastní čtecí zařízení (např. Shelly Pro 3EM, Zabbix řešení nebo české HomeAssistant moduly).
To pak tam ale může být takových podstatných chyb více...