Odpojeni FVE od DS versus dotace
Souhrn tématu
Fórum řeší problematiku odpojení fotovoltaické elektrárny (FVE) od distribuční soustavy (DS) v kontextu podmínek dotací. Uživatelé sdílejí zkušenosti s hybridními měniči, omezeními přetoků a dopady na spotřebu elektřiny ze sítě. Diskutuje se také o legislativních limitech přetoků a možných komplikacích při odpojení FVE od DS, které může ovlivnit platnost dotace.
- Valdano
- Reputace:289
- Lokalita: Česká Lípa
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Odpojeni FVE od DS versus dotace
Ten přetok 0,35kWh byl zřejmě za zúčtovací období roku 2023, ke kterému bylo roční vyúčtování v roce 2024 a v té době ještě platilo předchozí cenové rozhodnutí ERU a ještě nebyl stanoven ten druhý limit 30kWh na měsíc. Tehdy byla cena za přetoky 2034 Kč/kWh/měsíc a platil jen limit 300W, a to za celkovou maximální hodnotu čtvrthodinového elektrického výkonu dodaného do distribuční soustavy přičemž vyhodnocení překročení rezervovaného výkonu podle bodu se provádí v tomto případě provádí jednou za zúčtovací období tj. jednou za rok.Pavel111 píše: čtv led 30, 2025 8:59 pmCo ale absolutně nechápu je to,že mu distributor stejně naúčtoval za 0,35kWh přetoku 700 kč.On už se té "povolené nuly" bojí.
2034 x 0,35 = 711,9 Kč
Předpokládám, že Pavel111 když zmínil částku 700 Kč to zaokrouhlil na celé stovky. Ověřením přesné částky za ten přetok ve vyúčtování by se to mělo potvrdit a v takovém případě tedy v některém z měsíců v roce 2023 měl již dříve zmíněný pan doktor (tj. provozovatel té FVE) přetok 350W tj. v některé čtvrthodině o 50W přešvihl limit 300W za čtvrthodinu.
29. listopadu 2024 vydal ERU nové cenové rozhodnutí, ve kterém je už stanoven ten druhý limit 30 kWh za měsíc a k tomu má ten přetok 0,35 kWh opravdu hodně daleko. Takže ohledně přetoků v roce 2025 se už bát nemusí. Nicméně pokud měl v roce 2024 v rámci zúčtovacího období před 29.11.2024 ještě nějaký další přetok nad 300W za některou čtvrthodinu tak zřejmě ještě něco zaplatí v roce 2025 kdy mu to znovu spočítají ve vyúčtování za předchozí rok 2024.
- Pavel111
- Reputace:13
- Lokalita: Čestice
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 16700
- Kapacita baterie [kWh]: 77
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Odpojeni FVE od DS versus dotace
Pánové.Jsem rád,že se okolo tohoto tématu rozjela seriózní diskuse.Já jsem teď dva týdny fakt ležel s nemocí a nemohl tím pádem nic dělat.Budu každopádně zjišťovat víc.A budu chtít vidět i smlouvu a další podrobnosti.Měl jsem se jet podívat na místo,ale vinou indispozice z toho bohužel sešlo.
(samozřejmě 700 kč pokuta byla zaokrouhlena i když nevím,jakým směrem)
(samozřejmě 700 kč pokuta byla zaokrouhlena i když nevím,jakým směrem)
16,6 kWp-MPPT Victron-třífáz Victron 24kW(6xMP5000VA)-77 kWh LiFePo4