Odpojeni FVE od DS versus dotace

Souhrn tématu

Fórum řeší problematiku odpojení fotovoltaické elektrárny (FVE) od distribuční soustavy (DS) v kontextu podmínek dotací. Uživatelé sdílejí zkušenosti s hybridními měniči, omezeními přetoků a dopady na spotřebu elektřiny ze sítě. Diskutuje se také o legislativních limitech přetoků a možných komplikacích při odpojení FVE od DS, které může ovlivnit platnost dotace.
Valdano
Reputace:289
Lokalita: Česká Lípa
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Odpojeni FVE od DS versus dotace

Nový příspěvek od Valdano »

Pavel111 píše: čtv led 30, 2025 8:59 pm
Co ale absolutně nechápu je to,že mu distributor stejně naúčtoval za 0,35kWh přetoku 700 kč.On už se té "povolené nuly" bojí.
Ten přetok 0,35kWh byl zřejmě za zúčtovací období roku 2023, ke kterému bylo roční vyúčtování v roce 2024 a v té době ještě platilo předchozí cenové rozhodnutí ERU a ještě nebyl stanoven ten druhý limit 30kWh na měsíc. Tehdy byla cena za přetoky 2034 Kč/kWh/měsíc a platil jen limit 300W, a to za celkovou maximální hodnotu čtvrthodinového elektrického výkonu dodaného do distribuční soustavy přičemž vyhodnocení překročení rezervovaného výkonu podle bodu se provádí v tomto případě provádí jednou za zúčtovací období tj. jednou za rok.

2034 x 0,35 = 711,9 Kč

Předpokládám, že Pavel111 když zmínil částku 700 Kč to zaokrouhlil na celé stovky. Ověřením přesné částky za ten přetok ve vyúčtování by se to mělo potvrdit a v takovém případě tedy v některém z měsíců v roce 2023 měl již dříve zmíněný pan doktor (tj. provozovatel té FVE) přetok 350W tj. v některé čtvrthodině o 50W přešvihl limit 300W za čtvrthodinu.
Pavel111 píše: čtv led 30, 2025 8:59 pm
On už se té "povolené nuly" bojí.
29. listopadu 2024 vydal ERU nové cenové rozhodnutí, ve kterém je už stanoven ten druhý limit 30 kWh za měsíc a k tomu má ten přetok 0,35 kWh opravdu hodně daleko. Takže ohledně přetoků v roce 2025 se už bát nemusí. Nicméně pokud měl v roce 2024 v rámci zúčtovacího období před 29.11.2024 ještě nějaký další přetok nad 300W za některou čtvrthodinu tak zřejmě ještě něco zaplatí v roce 2025 kdy mu to znovu spočítají ve vyúčtování za předchozí rok 2024.
Pavel111
Reputace:13
Lokalita: Čestice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 16700
Kapacita baterie [kWh]: 77
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Odpojeni FVE od DS versus dotace

Nový příspěvek od Pavel111 »

Pánové.Jsem rád,že se okolo tohoto tématu rozjela seriózní diskuse.Já jsem teď dva týdny fakt ležel s nemocí a nemohl tím pádem nic dělat.Budu každopádně zjišťovat víc.A budu chtít vidět i smlouvu a další podrobnosti.Měl jsem se jet podívat na místo,ale vinou indispozice z toho bohužel sešlo.
(samozřejmě 700 kč pokuta byla zaokrouhlena i když nevím,jakým směrem)
16,6 kWp-MPPT Victron-třífáz Victron 24kW(6xMP5000VA)-77 kWh LiFePo4