Návrh poloostrovnej FVE pre začínajúceho nadšenca do FVE
Souhrn tématu
Téma se věnuje návrhu poloostrovní fotovoltaické elektrárny (FVE) pro začínajícího nadšence, který plánuje instalaci na střechu garáže s orientací na východ. Diskutuje se o parametrech systému, jako je výkon 10 kWp, použití ostrovního jednofázového střídače a 16 kWh baterie, s důrazem na bezpečnost a možnost manuálního přepínání mezi FVE a distribuční sítí. Autor hledá rady ohledně zapojení, revize a bezpečnostních opatření, přičemž plánuje spolupráci s elektrikářem na rozvodech.
- Ghost86
- Reputace:5
- Lokalita: SK - Kysuce
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Návrh poloostrovnej FVE pre začínajúceho nadšenca do FVE
Kuba: tiez ma to prekvapuje, ale mozno je chyba na mojej strane a nieco som zle premeral. Ako zistit ci to je, alebo nie je prepojene (PE - N)? Zmeriam to este raz.
- cipis
- Moderátor
- Reputace:978
- Lokalita: blízko Brna
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 13+ kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 40+26
Me spise prekvapuje, ze se divite.
V nomente, kdy mam ostrov, a nechci provozovat jine site (IT), tak musi byt jeden fazovy vystup z menice na zem, aby to byla TN sit.
Nektere menice maji rele, ktere to delaji za uzivatele, nektere maji vevnitr uzivatelsky menitelnou propojku, nektere jsou natvrdo, nektere v lufte.
Zcela zasadni je, co se nameri na vystupu. Jestlize se nameri kolem tech 115 V proti zemi na obou fazovych vystupech, je to spatne, pokud chci TN sit.
Pokud to spoji rele nebo pokud to spojim natvrdo, tak je jedno, vyrabim proste TN sit. Neni to zadny druhy bod rozdeleni, s DS to v ten okamzik ma spolecnou akorat zem, nic jineho. Proste jsou to dva zdroje.
Proto jsem pro daleko pohodlnejsi praci a zapojovani atd. zmenil logiku zapojeni rozvadecu a proste pater je v TNC, a az v rozvadecich z toho delam TNS.
Ma to jen jeden vedlejsi efekt, a to to, ze musim vsechny rozvadece spojovat 10mm2.
Jinak s chranicem to defacto nema nic spolecneho, muze mit na vstupu cokoliv, na vystupu je vzdy TNS, a pokud tam nekdo nedomota nulaky, tak neni sebemensi problem.
V nomente, kdy mam ostrov, a nechci provozovat jine site (IT), tak musi byt jeden fazovy vystup z menice na zem, aby to byla TN sit.
Nektere menice maji rele, ktere to delaji za uzivatele, nektere maji vevnitr uzivatelsky menitelnou propojku, nektere jsou natvrdo, nektere v lufte.
Zcela zasadni je, co se nameri na vystupu. Jestlize se nameri kolem tech 115 V proti zemi na obou fazovych vystupech, je to spatne, pokud chci TN sit.
Pokud to spoji rele nebo pokud to spojim natvrdo, tak je jedno, vyrabim proste TN sit. Neni to zadny druhy bod rozdeleni, s DS to v ten okamzik ma spolecnou akorat zem, nic jineho. Proste jsou to dva zdroje.
Proto jsem pro daleko pohodlnejsi praci a zapojovani atd. zmenil logiku zapojeni rozvadecu a proste pater je v TNC, a az v rozvadecich z toho delam TNS.
Ma to jen jeden vedlejsi efekt, a to to, ze musim vsechny rozvadece spojovat 10mm2.
Jinak s chranicem to defacto nema nic spolecneho, muze mit na vstupu cokoliv, na vystupu je vzdy TNS, a pokud tam nekdo nedomota nulaky, tak neni sebemensi problem.
16+ kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ, 2700 Wp mikroinvertory
Regulátory Epever a Victron
MP 24/5000 + Deye mikroinvertory 1+2,2 kW (můj byt + máti byt)
MP 24/1200 inet, sit, kamery atd.
Phoenix 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40+ kWh staré olovo 26+ kWh Li-Ion
několik dalších MP jako záložní zdroje na různých místech
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Regulátory Epever a Victron
MP 24/5000 + Deye mikroinvertory 1+2,2 kW (můj byt + máti byt)
MP 24/1200 inet, sit, kamery atd.
Phoenix 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40+ kWh staré olovo 26+ kWh Li-Ion
několik dalších MP jako záložní zdroje na různých místech
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
- Ghost86
- Reputace:5
- Lokalita: SK - Kysuce
Cipis a mozes prosim potvrdit, ze toto zapojenie teda bude funkcne podla schemy? (aj pri zapojenom/odpojenom "gride")
Pripadne tam vidis nejaky potencialny problem? Dakujem
Pripadne tam vidis nejaky potencialny problem? Dakujem