Home Assistant

Souhrn tématu

Home Assistant lze využít k měření napětí, proudu a řízení zátěže v solárních a větrných systémech. Pro ukládání dat se často používá InfluxDB, kterou lze provozovat v Dockeru na NAS Synology s nastavením záloh a optimalizací přesunem dat na SSD. Doporučuje se omezit zbytečné zápisy do databáze, například vyloučením stavů automatizací, aby se snížila zátěž systému. Pro zálohování Home Assistant ve VM je efektivnější vypnout systém a udělat klon než používat live export.
rva
Reputace:1036
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 76
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Lokalita:Kousek od Lysé nad LabemSystémové napětí:48VVýkon panelů [Wp]:46000 Kapacita baterie [kWh]:76

Re: Home Assistant

Nový příspěvek od rva »

Možná jsem si jen nevšiml, že u entity se dá zvolit jak přesně má být zobrazena. Před tím jsem do toho nepotřeboval zasahovat, ale teď jsem to musel u řady z nich změnit:
zobrazení entity.jpg
Mppt regulátory: EPSolar ET6415N (60 A/150 V) + EASun ICharger 48100 (100 A / 150 V)
glottis
Reputace:574
Lokalita: okolí Mělníka
Výkon panelů [Wp]: 13000
Kapacita baterie [kWh]: 30
Lokalita:okolí MělníkaSystémové napětí:48VVýkon panelů [Wp]:13000 Kapacita baterie [kWh]:30

Nový příspěvek od glottis »

a z jake verze jsi updatoval? Me prijde, ze toto se menilo dost davno. Ale treba se pletu
PetrDubi
Reputace:340
Lokalita: Blízko Ústí nad Labem
Výkon panelů [Wp]: 10790
Kapacita baterie [kWh]: 13
Lokalita:Blízko Ústí nad LabemSystémové napětí:48VVýkon panelů [Wp]:10790 Kapacita baterie [kWh]:13

Nový příspěvek od PetrDubi »

Podle mě je tam tohle taky dlouho, minimálně od loňska.
mobilní elektrárna 3x Uni-solar PVL-68 a Victron 75/15 MPPT
doma 3280 Wp JV, 3810 Wp JZ, 3690 Wp SZ, Easun SMW 8k (rebrandovaný MAX 8 kW), aku 13kWh 16s LiFePO4
PetrDubi
Reputace:340
Lokalita: Blízko Ústí nad Labem
Výkon panelů [Wp]: 10790
Kapacita baterie [kWh]: 13
Lokalita:Blízko Ústí nad LabemSystémové napětí:48VVýkon panelů [Wp]:10790 Kapacita baterie [kWh]:13

Nový příspěvek od PetrDubi »

Ale zkusil jsem teď udělat upgrade z minulého měsíce a minulý měsíc byl default se 2 desetinnýma místama a v aktuální verzi je default celé číslo.
V zobrazení na obrazovce se mi to nezměnilo, protože tam mám na tvrdo dvě desetinny.
mobilní elektrárna 3x Uni-solar PVL-68 a Victron 75/15 MPPT
doma 3280 Wp JV, 3810 Wp JZ, 3690 Wp SZ, Easun SMW 8k (rebrandovaný MAX 8 kW), aku 13kWh 16s LiFePO4
burda
Reputace:5

Nový příspěvek od burda »

HA update a nefunkční Zigbee. Mátě někdo podobnou zkušenost ? Téměř vždy když dělám update core a systému přestane mi fungovat Zigbee. Když udělám čistou instalaci jede to jako víno do dalšího update. Nějaká cesta jak z tohohle začarovaného kruhu ven ?
TomHC
Reputace:973
Lokalita: Hlohovec, SR
Výkon panelů [Wp]: 8820
Kapacita baterie [kWh]: 30
Lokalita:Hlohovec, SRSystémové napětí:48VVýkon panelů [Wp]:8820 Kapacita baterie [kWh]:30

Nový příspěvek od TomHC »

Musíš to rozviesť - Zigbee2MQTT, ZHA... USB dongle, WiFi gateway, ethernet gateway. Stock firmware alebo mod? 🔮
Hlavný spotrebič: VW ID.4 | 2x MUST PH1800 5.5kW + GWL-SUN2000, 9kWp V+J+Z | 600 Ah LiFePO4 s BMS JBD 200A | SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT... | HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485).
Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome , BMS UART-TS485 adaptér
rva
Lokalita:Kousek od Lysé nad LabemSystémové napětí:48VVýkon panelů [Wp]:46000 Kapacita baterie [kWh]:76

Nový příspěvek od rva »

Dnes nepříjemné překvapení (a nejen u mě - https://community.home-assistant.io/t/r ... 1023041/22)- Home Assistant odstranil influxDB z doplňků. Kdo slepě odklikl opravu, asi přišel o data, pokud nedělá zálohu:
InfluxDB removed from repository.png
Vše mi běží na NAS Synology. Takže jsem udělal:
1. Zálohu stávající databáze. V terminálu Advanced SSH & Web Terminal:

Kód: Vybrat vše

bash
docker exec -it $(docker ps -q -f name=influxdb) influxd backup -portable /share/influx_backup
2. V dockeru vytvořil složku influxdb a její podsložky a spustil influxDB s touto konfigurací:
Konfigurace influxDB v NAS Synologyjpg.jpg
3. V Home Assistant mám aplikaci Samba share a tak jsem V NAS pomocí File Station zkopíroval všechny soubory zálohy do nového influxdb/data/influx_backup. V nové databázi v kontejneru jsem spustil její terminál:
Terminal v influxDB.jpg
a v něm zadal příkaz pro rozbalení zálohy:

bash
influxd restore -portable /var/lib/influxdb/influx_backup
4. Tím jsem měl 2 databáze, data se ukládala zatím do té původní. Nasměrovat do té nové jsem udělal v Home Assistent doplňku influxDB:
influxDB rekonfigurace na novou databázi.png
5. Do Grafana jsem přidal jako další zdroj tuto novou databázi. Tedy Grafana může číst data ze staré, už statické databáze, nebo z té nové, ve které se data aktualizují. Bohužel všechny dříve vytvořené vizualizace jsou nastaveny na starou databázi, tak jsem je musel manuálně přenastavit na tu novou (asi by bylo rychlejší starou batabázi přejmenovat a té nové dát jméno té původní).
Přesměrování Grafana na nový zdroj.jpg
5. Starou databázi nechám nějakou dobu žít a jestli bude vše v pořádku, odstraním ji.
Babráním se s tím mám v datech časovou díru cca 2 hodiny.
Díra v datech.png
Mppt regulátory: EPSolar ET6415N (60 A/150 V) + EASun ICharger 48100 (100 A / 150 V)
soami
Reputace:120
Lokalita: Posázaví
Lokalita:PosázavíSystémové napětí:48V

Nový příspěvek od soami »

Tohle mě docela nakrklo... Nějak jsem nezaregistroval, že by se něco takového chystalo. Influxdb jsem měl jako addon v HA. HA jako VM v Synology. Znamená to, že pokud chci zůstat na V1, musím influxdb dát do samostatného kontejneru mimo HA?
rva

Nový příspěvek od rva »

Nevím. Já to měl taky tak ve VM. Teď mám influxdb zvlášť v docker. Ale blbě jsem si to rozmyslel a neuvědomil jsem si, že docker mám na HDD (což pro databázi s častými zápisy asi není vhodné) a Home assistant mi běží na SSD. Teď tam pořád slyším chroupat HDD. Takže až bude čas, přesunu docker na SSD a hluk od hlaviček se sníží. Na HDD se mi ukládají zálohy jak HA, tak influxdb.
josse
Reputace:160

Nový příspěvek od josse »

Nech vše na HDD, z SSD udělej pouze lvm cache. Teda jestli to jde nakonfigurovat, v čistém Linuxu lze.
3,6kWp GWL Poly + 8,82kWp Canadian Mono, 3x PIP4048MS, 5x80P14S = 5600Cells 18650 (~900Ah/47kWh)
Elektrárna: https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=3
TČ: https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=21
rva

Nový příspěvek od rva »

Nakonec jsem přehodil influxdb na ssd. Denní zálohy se posílají na hdd a v NAS synology jsem to naklikal v Task Scheduler:
NAS Synology - nastavení zálohy influxDB.jpg

# --- NASTAVENÍ (ZDE UPRAVTE NÁZEV KONTEJNERU) ---
CONTAINER_NAME="influxdb_ssd"

# Cesty na Synology
SSD_DIR="/volume4/docker_ssd/influxdb"
HDD_DIR="/volume1/docker/influxdb/backup"
RETENTION_DAYS=7
# ------------------------------------------------

# Vytvoření cílové složky pro dnešní zálohu na HDD
DATE=$(date +%Y-%m-%d_%H%M%S)
TARGET_DIR="${HDD_DIR}/${DATE}"
mkdir -p "${TARGET_DIR}"

# 1. Spuštění nativního a bezpečného "hot backup" uvnitř kontejneru.
# Příkaz influxd vygeneruje konzistentní zálohu bez nutnosti vypínat databázi.
docker exec ${CONTAINER_NAME} influxd backup -portable /var/lib/influxdb/backup_tmp

# 2. Přesun vygenerovaných souborů z SSD na HDD (volume1)
# Protože je /var/lib/influxdb namontován do SSD_DIR, soubory najdeme tam.
mv "${SSD_DIR}/backup_tmp/"* "${TARGET_DIR}/"

# 3. Smazání prázdné dočasné složky na SSD
rm -rf "${SSD_DIR}/backup_tmp"

# 4. Automatické smazání záloh na HDD starších než 7 dní
find "${HDD_DIR}" -maxdepth 1 -type d -mtime +${RETENTION_DAYS} -exec rm -rf {} \;

echo "Živá záloha InfluxDB 1.8 byla úspěšně dokončena."
Pár dnů to běží, tak jsem v Home assistant nepodporovaný doplněk influxDB nechal smazat (a smazala se i historická data, jak jsem předpokládal a předem si je vyexportoval). Při tom šťourání se v tom jsem začal i čistit nesmysly, které v databázi z minulosti jsou. Pomohl mi s tím dotaz, který mi vypíše, co se nejčastěji do databáze zapisuje, abych se mohl zamyslet jestli je to potřeba:
Dashboard1 - query - četnost zápisů do influxdb.png
Dashboard1 - transformationsy - četnost zápisů do influxdb.png
A v HA jsem v konfiguraci zakázal posílat do influxDB stavy automatizací:

influxdb:
  # Pravidla pro omezení zápisů oužijeme stávající připojení a přidáme pouze pravidla pro filtrování dat
  exclude:
    domains:
      - automation  # Kompletně přestane ukládat historii všech automatizací
#    entities:
#      - sensor.klimatizace_vychod_spotreba # Vyloučí původní upovídaný senzor
Těch tam bylo neskutečně.
NAS má 32 GB pamětí, tak chci ještě přemístit složku WAL tam.
A pak lépe vyřešit zálohování HA, který je ve VM. Zkusil jsem live export do *.ova, ale to trvalo hodiny. Nejrychlejší je HA vypnout, udělat klon a zase zapnout.