Eybond Modbus RTU - invertor GridFree SUN-1(2)000 - E

Souhrn tématu

Kdyby někdo hledal a potřeboval registry k Eybond Modbus RTU, je to částečně kompatibilní s "Modrásky" od GWL GF-SUN-1000 a GF-SUN-2000 (Střídavý střídač GridFree s omezovačem 1kW SUN-xxxx). Odzkoušeno na GF-SUN-1000, rozhraní je RS232.
glottis
Reputace:539
Lokalita: okolí Mělníka
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 13000
Kapacita baterie [kWh]: 30

Re: Eybond Modbus RTU - invertor GridFree SUN-1(2)000 - E

Nový příspěvek od glottis »

Ja si myslim, ze problem je v tom, ze modarsek reguluje na nulu. Pokud zrovna dodava nejaky vykon a CT mu rika nula a v tu chvilku to odpojim, muze se stat, ze proste pojede dal na tu stejnou hodnotu vykonu. A pokud sondu pripojis a zmeni se tam vykon, ze se zase chyti.
Valdano
Reputace:301
Lokalita: Česká Lípa
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Nový příspěvek od Valdano »

Tak by to být nemělo, protože modrásek detekuje základní rozdíl mezi přetokem a spotřebou nikoli podle hodnoty napětí/proudu z CT sondy, ale podle fázového posunu sinusového signálu z CT sondy oproti svému AC výstupu jak už jsem popsal v jiném tématu v mém příspěvku viz tento odkaz. Takže v okamžiku kdy se vstup modráska pro CT sondu vyzkratuje tak nejen, že na něm zmizí napětí, ale zmizí i sinusový signál a právě podle toho modrásek rozezná, že je CT sonda zcela odpojena a měl by tedy zastavit generování výkonu, protože pokud není na vstupu od CT sondy sinusový signál tak to neznamená nulový přetok, ale jen to, že CT sonda není vůbec připojena a nelze tedy měřit fázový posun ani vůbec vyhodnocovat přetok/spotřebu.
Mex
Reputace:423
Lokalita: Brno
Systémové napětí: >48V

Nový příspěvek od Mex »

A na tos přišel jak? To Modras dělá nějak jinak než to dělají ostatní?
Směr a velikost toku energie je snad dána napětím a proudem, a u střídavého průběhu samozřejmě i jejich směrem.
Takže bych řekl, že Modras prostě v každém okamžiku měří napětí dané fáze a proud z CT, který na měřicím odporu taky převede na napětí.
A podle toho prostě dodá trochu víc nebo míň PWM modulací koncového stupně.

Pokud má za úkol regulovat na nulu, a šlusnu mu výstup CT, tak mu tu nulu "zaručím", ať už tam teče cokoli.
Tak by si klidně mohl myslet, že zrovna teď aktuální plnění PWM je to přesně správné, protože tam má ukázkovou nulu.

Ale samozřejmě nevím, jak to ve firmware zařízené. Jestli třeba tu ztrátu signálu bere jako mimořádku, a díky tomu vypne výstup. Což by bylo podle mě asi správné ošetření dané situace.
Není-li uvedeno jinak, všechny moje posty jsou AI-free.
Pokud na něco umí správně odpovědět AI, nemusím to psát já.