Eybond Modbus RTU - invertor GridFree SUN-1(2)000 - E
Souhrn tématu
Diskuze se věnuje Eybond Modbus RTU protokolu a jeho částečné kompatibilitě s invertory GridFree SUN-1000 a SUN-2000. Uživatelé sdílejí zkušenosti s nastavením Modráska, řeší otázky ohledně ID zařízení a servisního menu. Dále se probírá princip měření přetoku a spotřeby energie pomocí CT sondy a význam fázového posunu pro správné vyhodnocení směru toku energie.
- glottis
- Reputace:539
- Lokalita: okolí Mělníka
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 13000
- Kapacita baterie [kWh]: 30
Re: Eybond Modbus RTU - invertor GridFree SUN-1(2)000 - E
Ja si myslim, ze problem je v tom, ze modarsek reguluje na nulu. Pokud zrovna dodava nejaky vykon a CT mu rika nula a v tu chvilku to odpojim, muze se stat, ze proste pojede dal na tu stejnou hodnotu vykonu. A pokud sondu pripojis a zmeni se tam vykon, ze se zase chyti.
- Valdano
- Reputace:301
- Lokalita: Česká Lípa
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Tak by to být nemělo, protože modrásek detekuje základní rozdíl mezi přetokem a spotřebou nikoli podle hodnoty napětí/proudu z CT sondy, ale podle fázového posunu sinusového signálu z CT sondy oproti svému AC výstupu jak už jsem popsal v jiném tématu v mém příspěvku viz tento odkaz. Takže v okamžiku kdy se vstup modráska pro CT sondu vyzkratuje tak nejen, že na něm zmizí napětí, ale zmizí i sinusový signál a právě podle toho modrásek rozezná, že je CT sonda zcela odpojena a měl by tedy zastavit generování výkonu, protože pokud není na vstupu od CT sondy sinusový signál tak to neznamená nulový přetok, ale jen to, že CT sonda není vůbec připojena a nelze tedy měřit fázový posun ani vůbec vyhodnocovat přetok/spotřebu.
- Mex
- Reputace:423
- Lokalita: Brno
- Systémové napětí: >48V
A na tos přišel jak? To Modras dělá nějak jinak než to dělají ostatní?
Směr a velikost toku energie je snad dána napětím a proudem, a u střídavého průběhu samozřejmě i jejich směrem.
Takže bych řekl, že Modras prostě v každém okamžiku měří napětí dané fáze a proud z CT, který na měřicím odporu taky převede na napětí.
A podle toho prostě dodá trochu víc nebo míň PWM modulací koncového stupně.
Pokud má za úkol regulovat na nulu, a šlusnu mu výstup CT, tak mu tu nulu "zaručím", ať už tam teče cokoli.
Tak by si klidně mohl myslet, že zrovna teď aktuální plnění PWM je to přesně správné, protože tam má ukázkovou nulu.
Ale samozřejmě nevím, jak to ve firmware zařízené. Jestli třeba tu ztrátu signálu bere jako mimořádku, a díky tomu vypne výstup. Což by bylo podle mě asi správné ošetření dané situace.
Směr a velikost toku energie je snad dána napětím a proudem, a u střídavého průběhu samozřejmě i jejich směrem.
Takže bych řekl, že Modras prostě v každém okamžiku měří napětí dané fáze a proud z CT, který na měřicím odporu taky převede na napětí.
A podle toho prostě dodá trochu víc nebo míň PWM modulací koncového stupně.
Pokud má za úkol regulovat na nulu, a šlusnu mu výstup CT, tak mu tu nulu "zaručím", ať už tam teče cokoli.
Tak by si klidně mohl myslet, že zrovna teď aktuální plnění PWM je to přesně správné, protože tam má ukázkovou nulu.
Ale samozřejmě nevím, jak to ve firmware zařízené. Jestli třeba tu ztrátu signálu bere jako mimořádku, a díky tomu vypne výstup. Což by bylo podle mě asi správné ošetření dané situace.
Není-li uvedeno jinak, všechny moje posty jsou AI-free.
Pokud na něco umí správně odpovědět AI, nemusím to psát já.
Pokud na něco umí správně odpovědět AI, nemusím to psát já.
- Valdano
Výše proudu je jen míra přetoku nebo spotřeby, ale směr tedy rozlišení toku energie (tedy to jestli jde o přetok a nebo o spotřebu) je dán fázovým posunem. CT sonda dává AC napětí tj. sinusový signál odpovídající toku energie v místě měření a právě podle fázového posunu toho signálu z CT sondy oproti AC výstupu měniče se rozeznává zda se jedná o přetok nebo o spotřebu. Tak to prostě je. 
Mimochodem právě kvůli tomuto fázovému posunu záleží na směru osazení CT sondy podle na ní uvedené šipky. Pokud sondu otočíte obráceně, měnič bude vyhodnocovat spotřebu jako přetok a naopak.
Mimochodem právě kvůli tomuto fázovému posunu záleží na směru osazení CT sondy podle na ní uvedené šipky. Pokud sondu otočíte obráceně, měnič bude vyhodnocovat spotřebu jako přetok a naopak.
- glottis
Jenze kdyz modrasek vyrabi presne tolik jaka je spotreba domu (nebo vetvi na ktere sonda je), na ct sonde je nula. Kdyz pominu ruseni. Druhou proudovou sondu ma v sobe interne a ukazuje jeste kolik vyrabi.
- Valdano
Je možné i to, že modrásek nevyhodnocuje fázový posun pokud je napětí na vstupu od CT sondy trvale nulové. Nicméně v takovém případě to znamená nejen nulový přetok, ale současně i nulovou spotřebu a pokud je nulová spotřeba tak by neměl na AC výstupu generovat žádný výkon tj. měl by sjet na nulu.
- glottis
jak jsi na to prisel?
https://download.asm.cz/inshop/prod/I4W ... UN_001.jpg
Uplne v pohode bude CT merit nulu, spotreba bude 1kw a modrasek bude vyrabet 1kw. Jestli na CT nameris neco nebo ne, bude zaviset na charakteru spotreby. Jestli to je cinne, kapacitni nebo indukcni.
https://download.asm.cz/inshop/prod/I4W ... UN_001.jpg
Uplne v pohode bude CT merit nulu, spotreba bude 1kw a modrasek bude vyrabet 1kw. Jestli na CT nameris neco nebo ne, bude zaviset na charakteru spotreby. Jestli to je cinne, kapacitni nebo indukcni.
- JirkaE
- Reputace:376
- Lokalita: Kousek od Rozvadova
- Výkon panelů [Wp]: 7350
- Kapacita baterie [kWh]: 38
Dotaz pro všechny - jak zjistím ID Modráska ? Popřípadě kde ho změním ? Je-li to v servisním MENU - jak se dostat tam a zpět ?
Nemá někdo tušení - už 2h se nemohu dostat z místa a nemužu nikde najít jak na to a plechová hlava ví taky prd
Nemá někdo tušení - už 2h se nemohu dostat z místa a nemužu nikde najít jak na to a plechová hlava ví taky prd
Porovnání všech 4 stringů a nově i finálový celek s Victron a teploty vody bojlerů 1-3 a už i e-Transit
:
DC/AC - WATTMETR / Victron / Bojlery / E-Transit / DS
Domovské vlákno : Jirkova FVE
Spirály v bazaru : Spirály 55V - Je tam i ten test
DC/AC - WATTMETR / Victron / Bojlery / E-Transit / DS
Domovské vlákno : Jirkova FVE
Spirály v bazaru : Spirály 55V - Je tam i ten test