Eybond Modbus RTU - invertor GridFree SUN-1(2)000 - E

Souhrn tématu

Diskuze se věnuje Modbus RTU protokolu pro invertory Eybond GridFree SUN-1000 a SUN-2000, včetně kompatibility s GWL moduly a RS232 rozhraní. Uživatelé sdílejí zkušenosti s nastavením slave adresy, čtením registrů a simulací CT sondy pro přesné řízení výkonu. Přiložené manuály a návody pomáhají s konfigurací a řešením problémů při komunikaci s měniči.
glottis
Reputace:540
Lokalita: okolí Mělníka
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 13000
Kapacita baterie [kWh]: 30

Re: Eybond Modbus RTU - invertor GridFree SUN-1(2)000 - E

Nový příspěvek od glottis »

Ja si myslim, ze problem je v tom, ze modarsek reguluje na nulu. Pokud zrovna dodava nejaky vykon a CT mu rika nula a v tu chvilku to odpojim, muze se stat, ze proste pojede dal na tu stejnou hodnotu vykonu. A pokud sondu pripojis a zmeni se tam vykon, ze se zase chyti.
Valdano
Reputace:301
Lokalita: Česká Lípa
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Nový příspěvek od Valdano »

Tak by to být nemělo, protože modrásek detekuje základní rozdíl mezi přetokem a spotřebou nikoli podle hodnoty napětí/proudu z CT sondy, ale podle fázového posunu sinusového signálu z CT sondy oproti svému AC výstupu jak už jsem popsal v jiném tématu v mém příspěvku viz tento odkaz. Takže v okamžiku kdy se vstup modráska pro CT sondu vyzkratuje tak nejen, že na něm zmizí napětí, ale zmizí i sinusový signál a právě podle toho modrásek rozezná, že je CT sonda zcela odpojena a měl by tedy zastavit generování výkonu, protože pokud není na vstupu od CT sondy sinusový signál tak to neznamená nulový přetok, ale jen to, že CT sonda není vůbec připojena a nelze tedy měřit fázový posun ani vůbec vyhodnocovat přetok/spotřebu.
Mex
Reputace:423
Lokalita: Brno
Systémové napětí: >48V

Nový příspěvek od Mex »

A na tos přišel jak? To Modras dělá nějak jinak než to dělají ostatní?
Směr a velikost toku energie je snad dána napětím a proudem, a u střídavého průběhu samozřejmě i jejich směrem.
Takže bych řekl, že Modras prostě v každém okamžiku měří napětí dané fáze a proud z CT, který na měřicím odporu taky převede na napětí.
A podle toho prostě dodá trochu víc nebo míň PWM modulací koncového stupně.

Pokud má za úkol regulovat na nulu, a šlusnu mu výstup CT, tak mu tu nulu "zaručím", ať už tam teče cokoli.
Tak by si klidně mohl myslet, že zrovna teď aktuální plnění PWM je to přesně správné, protože tam má ukázkovou nulu.

Ale samozřejmě nevím, jak to ve firmware zařízené. Jestli třeba tu ztrátu signálu bere jako mimořádku, a díky tomu vypne výstup. Což by bylo podle mě asi správné ošetření dané situace.
Není-li uvedeno jinak, všechny moje posty jsou AI-free.
Pokud na něco umí správně odpovědět AI, nemusím to psát já.
Valdano

Výše proudu je jen míra přetoku nebo spotřeby, ale směr tedy rozlišení toku energie (tedy to jestli jde o přetok a nebo o spotřebu) je dán fázovým posunem. CT sonda dává AC napětí tj. sinusový signál odpovídající toku energie v místě měření a právě podle fázového posunu toho signálu z CT sondy oproti AC výstupu měniče se rozeznává zda se jedná o přetok nebo o spotřebu. Tak to prostě je. ;)

Mimochodem právě kvůli tomuto fázovému posunu záleží na směru osazení CT sondy podle na ní uvedené šipky. Pokud sondu otočíte obráceně, měnič bude vyhodnocovat spotřebu jako přetok a naopak.
glottis

Jenze kdyz modrasek vyrabi presne tolik jaka je spotreba domu (nebo vetvi na ktere sonda je), na ct sonde je nula. Kdyz pominu ruseni. Druhou proudovou sondu ma v sobe interne a ukazuje jeste kolik vyrabi.
Valdano

Je možné i to, že modrásek nevyhodnocuje fázový posun pokud je napětí na vstupu od CT sondy trvale nulové. Nicméně v takovém případě to znamená nejen nulový přetok, ale současně i nulovou spotřebu a pokud je nulová spotřeba tak by neměl na AC výstupu generovat žádný výkon tj. měl by sjet na nulu.
glottis

jak jsi na to prisel?

https://download.asm.cz/inshop/prod/I4W ... UN_001.jpg

Uplne v pohode bude CT merit nulu, spotreba bude 1kw a modrasek bude vyrabet 1kw. Jestli na CT nameris neco nebo ne, bude zaviset na charakteru spotreby. Jestli to je cinne, kapacitni nebo indukcni.
JirkaE
Reputace:376
Lokalita: Kousek od Rozvadova
Výkon panelů [Wp]: 7350
Kapacita baterie [kWh]: 38

Nový příspěvek od JirkaE »

Dotaz pro všechny - jak zjistím ID Modráska ? Popřípadě kde ho změním ? Je-li to v servisním MENU - jak se dostat tam a zpět ?

Nemá někdo tušení - už 2h se nemohu dostat z místa a nemužu nikde najít jak na to a plechová hlava ví taky prd :lol:
Porovnání všech 4 stringů a nově i finálový celek s Victron a teploty vody bojlerů 1-3 a už i e-Transit :D :

DC/AC - WATTMETR / Victron / Bojlery / E-Transit / DS

Domovské vlákno : Jirkova FVE
Spirály v bazaru : Spirály 55V - Je tam i ten test;)
Mex

Nový příspěvek od Mex »

Valdano píše: sob črc 11, 2026 8:00 pm
... směr tedy rozlišení toku energie (tedy to jestli jde o přetok a nebo o spotřebu) je dán fázovým posunem ...
Takže nejlíp bude dodávat, když bude vyrábět přesně v protifázi. ;-)
To budou správci sítě happy až na půdu.

Nepleteš si to s generováním výkonu asynchronním motorem, který roztočíš do nadsychronních otáček?
Valdano

Problém je v tom, že jak se ukazuje tak stažení výkonu modráska na nulu pomocí zkratování vstupu pro CT sondu není spolehlivé tj. může nastat stav kdy modrásek zamrzne na určitém výkonu i když bude vstup pro CT sondu vyzkratován. Při tomto způsobu řízení odpojováním CT sondy alias zkratováním vstupu modráska pro CT sondu se tedy nelze zcela vyhnout tomu, že k zamrznutí modráska na určitém výkonu může docházet.

Technicky vzato by se dalo při požadavku na stažení výkonu modráska k nule namísto zkratování vstupu na vstup modráska připojit přepínacími kontakty relé místo CT sondy AC sinusový signál nějakého udělátka, který bude posunutý o 180 stupňů oproti AC výstupu modráska. Tím by se v podstatě nasimuloval signál CT sondy při obrovském přetoku. V takovém případě by měl limiter modráska vyhodnotit obrovský přetok a pak by jeho výkon měl spadnout vždy až k nule a nemělo by docházet k tomu zamrznutí na určitém nenulovém výkonu.
Valdano

JirkaE píše: sob črc 11, 2026 8:30 pm
jak zjistím ID Modráska ? Popřípadě kde ho změním ? Je-li to v servisním MENU - jak se dostat tam a zpět ?
Pokud formulací "ID modráska" máte na mysli jeho sériové číslo tak to není uvedeno nikde v jeho menu. Dá se pouze číst (nikoli však změnit), a to jako až deset číslic ACSII znaků čtených z Modbus registrů 3 až 7 přes vnější komunikační port RS232 na modrásku. Podrobněji viz odkaz na popis Modbus registrů.

Sériové číslo by mělo být uvedeno i na štítku přímo na modráskovi viz přiložený obrázek.
Přílohy
stitek_na_modrasku.png
Franta2776
Reputace:640

Nový příspěvek od Franta2776 »

První 4 čísla jsou rok a měsíc výroby, zbytek bude kusy v měsici
32540Wp, 90ks vakuové trubice jihozápad, (Lifepo4 16S 1100Ah, trakční gel 800Ah), Deye 15kW LV,MPPT 150/85, 150/100
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
Valdano

Ještě něco k té simulaci CT sondy s posunem o 180 stupňů.

K tomuto účelu by mělo stačit použít malé tráfko 230/6V AC a rezistor 220 ohmů.

Primár trafa tj. strana 230V se připojí k AC výstupu modráska.
Sekundár trafa tj. strana 6V (vodič 1) se připojí přímo na jeden pin vstupu pro CT sondu v měniči.
Sekundár trafa tj. strana 6V (vodič 2) se připojí na rezistor 220 ohmů a druhý konec rezistoru se připojí na druhý pin vstupu pro CT sondu v měniči.

Tím by měl obvodem protékat proud cca 27 mA při 6V AC. Prohozením vodičů na sekundáru trafa docílíte posunutí sinusového napětí o 180 stupňů oproti AC výstupu modráska a tím bude modrásek napětí ze sekundáru trafa připojeného přes rezistor 220 ohmů ke vstupu pro CT sondu detekovat jako přetok a výkon na svém výstupu vynuluje.
Naposledy upravil(a) Valdano dne sob črc 11, 2026 11:19 pm, celkem upraveno 1 x.
JirkaE
Reputace:376
Lokalita: Kousek od Rozvadova
Výkon panelů [Wp]: 7350
Kapacita baterie [kWh]: 38

Nový příspěvek od JirkaE »

ID - Je to první číslo v dotazu na cokoliv na Modráska - číslo 1-247 - a někde někdo psal, že jde změnit.
Netuším je-li tam nějaké automaticky - nebo jak to je

Mám to v Nodered připojené = napojený na Cerbo ale Modráč mě neodpovídá = špatně se ptám.
Aby na cokoliv odpověděl, musí být dotaz správně a já nevím jak identifikovat Modráska kterého se v Nodered ptám (na výkon, na teplotu na cokoliv...)
Porovnání všech 4 stringů a nově i finálový celek s Victron a teploty vody bojlerů 1-3 a už i e-Transit :D :

DC/AC - WATTMETR / Victron / Bojlery / E-Transit / DS

Domovské vlákno : Jirkova FVE
Spirály v bazaru : Spirály 55V - Je tam i ten test;)
Mex

Nový příspěvek od Mex »

Valdano píše: sob črc 11, 2026 11:18 pm
Ještě něco k té simulaci CT sondy s posunem o 180 stupňů.
...
Řekl bych, že takové experimenty jsou k ničemu.
Ale kdybych chtěl otočit výsledek, tak by stačilo přehodit vývody proudového trafa navzájem.
Mex

Nový příspěvek od Mex »

JirkaE píše: sob črc 11, 2026 11:19 pm
ID - Je to první číslo v dotazu na cokoliv na Modráska - číslo 1-247 - a někde někdo psal, že jde změnit.
Netuším je-li tam nějaké automaticky - nebo jak to je
Modrase nemám a ani o něm nic nevím.
Ale je-li někde ID v rozsahu 1-247, tak to vypadá na Modbus adresu zařízení.
A Modbusové zařízení by mělo umět použít broadcast adresu 0.
Valdano

Ano, je to slave adresa modráska pro komunikaci protokolem Modbus RTU přes ten vnější port RS232 na modrásku. Bohužel ani tato hodnota není nikde v menu modráska viditelná. Podle odkazovaného popisu Modbus registrů je adresa v Modbus registru číslo 1, ale v mapování je tento registr označen pouze písmenem R což znamená pouze ke čtení.

Modrásek má mít z výroby implicitně nastavenou adresu 1 (případně v některých variantách firmware adresu 2, ale v 99 % případů by to měla být adresa 1).

Můžete zkusit změnit hodnotu registru 1 zápisem Modbus funkcí dekadicky 16 alias hexa kód 0x10 viz popis v již odkazované dokumentu.
Valdano

Mex píše: sob črc 11, 2026 11:27 pm
Ale kdybych chtěl otočit výsledek, tak by stačilo přehodit vývody proudového trafa navzájem.
Jenže v tomto případě CT sonda nic nedává. Takže není k ničemu prohození jejich vývodů a je potřeba simulovat hodnotu CT sondy jak už jsem popsal.

Kdo má modráska a chce jeho výkon odstavovat k nule pomocí simulovaného signálu CT sondy tak si to může vyzkoušet.

Řada lidí tady používá buď to zkratování vstupu pro CT sondu a nebo dokonce jen rozpojení CT sondy a jelikož jak se ukázalo to prostě není spolehlivý způsob jak stáhnout výkon modráska vždy k nule tak ta simulace (tak jak jsem ji popsal) by mohla být řešením.

Když ani to tak pak už by zbývalo jedině odpojit zdroj energie od DC vstupu modráska, protože AC výstup při aktivním výkonu není vhodné provozně odpojovat jelikož je to cesta vedoucí dříve či později k poškození modráska jak už zde bylo zmíněno a varianta s řízením po komunikaci je zas příliš nákladná.