Bleskosvod versus FVE

Souhrn tématu

Uživatelé diskutují o rozdílech v instalaci bleskosvodů u fotovoltaických elektráren (FVE) v Česku a Německu. V Německu je běžné mít FVE bez hromosvodu, což funguje již přes 15 let bez větších problémů. Zároveň se řeší otázka efektivity ochrany proti bouřkám, skeptický pohled na spolehlivost a vliv korupce na normy a ceny materiálů.
eman
Reputace:333
Lokalita: Praha
Systémové napětí: 48V
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Bleskosvod versus FVE

Nový příspěvek od eman »

My máme, ale to co Němci ne. Velmi rozvinutý, efektivní a silný korupční lobbing.😢
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
Pavel111
Reputace:13
Lokalita: Čestice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 16700
Kapacita baterie [kWh]: 77
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Bleskosvod versus FVE

Nový příspěvek od Pavel111 »

Jsem přirozeně skeptický k názorům,že se dá proti bouřce ubránit.Příroda je příroda.Když má někde udeřit,udeří.Obrana proti tomu neexistuje.Je to jen lobby firem,které se na tom snaží přiživit.Já tomu trochu mohu jít naproti tím,že něco před bouřkou odpojím,ale sám vím,že je to hlavně pro dobrý pocit.Jistota to není.Před léty jsem pracoval ve firmě,kde měli (tehdy)špičkové zabezpečení počítačové sítě proti všemu,i bouřce.Jednoho dne jsem ráno přišel do kanceláře a nic nefungovalo.Všechny PC shořely po noční bouřce.Naštěstí data byla zálohována na externím serveru,tak byly škody jen na přístrojích.
16,6 kWp-MPPT Victron-třífáz Victron 24kW(6xMP5000VA)-77 kWh LiFePo4