Novinky v balkónové energetice

Souhrn tématu

Německý Solarpaket I a nové normy VDE-AR-N 4105:2026 umožňují instalaci balkónových elektráren až do výkonu 7 kWp s omezením přetoku do sítě na 800 W. Díky možnosti připojení baterií se balkónové systémy stávají plnohodnotnými úložišti energie. Nově je také zjednodušena registrace a nájemníci mají větší právo na instalaci těchto systémů, což představuje významný krok v demokratizaci výroby elektřiny a komunitní energetice. V Česku však zatím platí přísnější pravidla, která mohou bránit podobnému rozvoji.
Kostěj
Reputace:127
Lokalita: Dobrovicko
Systémové napětí: ~60 V
Výkon panelů [Wp]: 9200
Kapacita baterie [kWh]: 34
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Novinky v balkónové energetice

Nový příspěvek od Kostěj »

thesaro píše: čtv čer 25, 2026 2:31 pm
Mám pro vás dobrou zprávu. V rámci novely stavebního zákona PS byl učiněn následující návrh týkající se balkonových elektráren...
Díky za odkaz, dobrá práce. Na druhou stranu má ten návrh novely 568 stran (není to celý zákon, jen ty navrhované změny). Neumím si představit člověka, který se tím dokáže prokousat a vzít do úvahu všechny souvislosti. Vzpomínám na jednu nedávnou novelu, kde se během projednání v návrzích záhadně objevilo jedno písmenko, které po schválení v podstatě znemožňuje stavbu solárního plotu svépomocí. Tehdy jsem se v tom hrabal, tohle už číst nebudu, je toho prostě moc. Nicméně děkuji poslanci Marianu Jurečkovi.
7.8kWp (12x650Wp jih 35°: 2p3s EpeverTracer6420AN, 3p2s AxpertKing), AxpertKing 5kW/150V. LiFePo 34kWh: 18x280Ah (2022)+18x315Ah (2026). 2xJBDBMS-UART->ESP32->grafana+vytěžování 60V/4.8kW do NADO750. 5x280Wp (2013)-> přímotop.
unicast
Reputace:492
Lokalita: JV od pekla :)
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5100
Kapacita baterie [kWh]: 49

Nový příspěvek od unicast »

Tak minimálně se tu díky tomuto návrhu rýsuje způsob, jak legalizovat přetoky. Ok, bude se hledat hranice, kam až se dá zajít (a přijdou dotazy typu "můžu mít ty balkonovky tři, každou na jiné fázi?" apod.), ale to ničemu nevadí.
Valdano
Reputace:291
Lokalita: Česká Lípa

Nový příspěvek od Valdano »

Návrh je jedna věc, ale konečný výsledek může dopadnou jinak. Popravdě bych se i celkem dost divil pokud by to prošlo tak jak je to navrženo. Dle mého názoru se do toho lobbisté distributorů budou snažit hodit "pořádné vidle" a budou tlačit na poslance, aby to v této podobě prostě neprošlo tedy, aby potenciální byť jen technologické přetoky byly stále závislé na smlouvě s příslušným distributorem. Jinak by to na řadě míst mohlo znamenat pro distributory relativně vysoké náklady. Navíc se tento návrh tluče i se současným striktním požadavkem na to, že odpovědnost za odchylku alias přetok (myšleno včetně těch technologických) musí být smluvně sjednaná s obchodníkem/dodavatelem i pro výrobny elektřiny s nulovým rezervovaným výkonem jak ostatně píše ERÚ na svém webu. Prostě nevěřím, že by to v tom našem Českém kocourkově jen tak prošlo když se až dosud dělalo vše úplně opačným směrem. ;)
cipis
Moderátor
Reputace:1024
Lokalita: blízko Brna
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 18+ kWp
Kapacita baterie [kWh]: 40+26

Nový příspěvek od cipis »

On to ale dřív nebo později stejně někdo soudně napadne, že to je nějak v EU a jinak v CZ ...
18+ kWp v provozu, 7+ kWp čeká na montáž/zapojení
Regulátory Epever a Victron
MP 24/5000 + Deye mikroinvertory 1+2,25+0,8 kW (můj byt + máti byt)
MP 24/1200 inet, sit, kamery atd.
Phoenix 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40+ kWh staré olovo 26+ kWh Li-Ion
několik dalších MP jako záložní zdroje na různých místech
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Valdano
Reputace:291
Lokalita: Česká Lípa

Nový příspěvek od Valdano »

O tom se tady psalo už dříve a dodnes to nikdo nezažaloval, protože předpisy EU nejsou a v dohledné době dle mého názoru ani nebudou v tomto ohledu dostatečně striktní na to, aby nebylo možné aplikovat na regulaci zdrojů připojovaných k DS tzv. individuální národní přístup a není to zdaleka jediná oblast v rámci legislativy EU, která připouští specifické národní úpravy. Stručně řečeno značná část legislativy EU je udělaná tak, aby se ukázalo, že tam nějaká snaha o sjednocení je, ale na druhou stranu, aby národní státy měly v řadě ohledů navrch a mohly si to přizpůsobit svým lokálním podmínkám. Pak samozřejmě záleží na tom jak si legislativu k tomu upraví v tom kterém státě což se až doposud zrovna v Česku dělo masivně a jednoznačně spíš směrem pryč od toho více benevolentního přístupu k potenciálním přetokům u menších zdrojů, které k tomu mají jiné země EU jako např. Německo. ;)