Novinky v balkónové energetice
Souhrn tématu
Nové německé normy od března 2026 umožní instalaci balkónových elektráren s výkonem až 7 kWp a připojení baterií pro ukládání energie. Přetok do sítě je omezen na 800 W, což vyžaduje inteligentní řízení systému. Zjednodušená registrace a právo na instalaci pro nájemníky přinášejí revoluci v komunitní energetice a demokratizaci výroby elektřiny.
- Kostěj
- Reputace:127
- Lokalita: Dobrovicko
- Systémové napětí: ~60 V
- Výkon panelů [Wp]: 9200
- Kapacita baterie [kWh]: 34
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Novinky v balkónové energetice
Díky za odkaz, dobrá práce. Na druhou stranu má ten návrh novely 568 stran (není to celý zákon, jen ty navrhované změny). Neumím si představit člověka, který se tím dokáže prokousat a vzít do úvahu všechny souvislosti. Vzpomínám na jednu nedávnou novelu, kde se během projednání v návrzích záhadně objevilo jedno písmenko, které po schválení v podstatě znemožňuje stavbu solárního plotu svépomocí. Tehdy jsem se v tom hrabal, tohle už číst nebudu, je toho prostě moc. Nicméně děkuji poslanci Marianu Jurečkovi.thesaro píše: čtv čer 25, 2026 2:31 pmMám pro vás dobrou zprávu. V rámci novely stavebního zákona PS byl učiněn následující návrh týkající se balkonových elektráren...
7.8kWp (12x650Wp jih 35°: 2p3s EpeverTracer6420AN, 3p2s AxpertKing), AxpertKing 5kW/150V. LiFePo 34kWh: 18x280Ah (2022)+18x315Ah (2026). 2xJBDBMS-UART->ESP32->grafana+vytěžování 60V/4.8kW do NADO750. 5x280Wp (2013)-> přímotop.
- unicast
- Reputace:492
- Lokalita: JV od pekla :)
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 5100
- Kapacita baterie [kWh]: 49
Tak minimálně se tu díky tomuto návrhu rýsuje způsob, jak legalizovat přetoky. Ok, bude se hledat hranice, kam až se dá zajít (a přijdou dotazy typu "můžu mít ty balkonovky tři, každou na jiné fázi?" apod.), ale to ničemu nevadí.
- Valdano
- Reputace:293
- Lokalita: Česká Lípa
Návrh je jedna věc, ale konečný výsledek může dopadnou jinak. Popravdě bych se i celkem dost divil pokud by to prošlo tak jak je to navrženo. Dle mého názoru se do toho lobbisté distributorů budou snažit hodit "pořádné vidle" a budou tlačit na poslance, aby to v této podobě prostě neprošlo tedy, aby potenciální byť jen technologické přetoky byly stále závislé na smlouvě s příslušným distributorem. Jinak by to na řadě míst mohlo znamenat pro distributory relativně vysoké náklady. Navíc se tento návrh tluče i se současným striktním požadavkem na to, že odpovědnost za odchylku alias přetok (myšleno včetně těch technologických) musí být smluvně sjednaná s obchodníkem/dodavatelem i pro výrobny elektřiny s nulovým rezervovaným výkonem jak ostatně píše ERÚ na svém webu. Prostě nevěřím, že by to v tom našem Českém kocourkově jen tak prošlo když se až dosud dělalo vše úplně opačným směrem. 
- cipis
- Moderátor
- Reputace:1024
- Lokalita: blízko Brna
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 18+ kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 40+26
On to ale dřív nebo později stejně někdo soudně napadne, že to je nějak v EU a jinak v CZ ...
18+ kWp v provozu, 7+ kWp čeká na montáž/zapojení
Regulátory Epever a Victron
MP 24/5000 + Deye mikroinvertory 1+2,25+0,8 kW (můj byt + máti byt)
MP 24/1200 inet, sit, kamery atd.
Phoenix 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40+ kWh staré olovo 26+ kWh Li-Ion
několik dalších MP jako záložní zdroje na různých místech
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Regulátory Epever a Victron
MP 24/5000 + Deye mikroinvertory 1+2,25+0,8 kW (můj byt + máti byt)
MP 24/1200 inet, sit, kamery atd.
Phoenix 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40+ kWh staré olovo 26+ kWh Li-Ion
několik dalších MP jako záložní zdroje na různých místech
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
- Valdano
O tom se tady psalo už dříve a dodnes to nikdo nezažaloval, protože předpisy EU nejsou a v dohledné době dle mého názoru ani nebudou v tomto ohledu dostatečně striktní na to, aby nebylo možné aplikovat na regulaci zdrojů připojovaných k DS tzv. individuální národní přístup a není to zdaleka jediná oblast v rámci legislativy EU, která připouští specifické národní úpravy. Stručně řečeno značná část legislativy EU je udělaná tak, aby se ukázalo, že tam nějaká snaha o sjednocení je, ale na druhou stranu, aby národní státy měly v řadě ohledů navrch a mohly si to přizpůsobit svým lokálním podmínkám. Pak samozřejmě záleží na tom jak si legislativu k tomu upraví v tom kterém státě což se až doposud zrovna v Česku dělo masivně a jednoznačně spíš směrem pryč od toho více benevolentního přístupu k potenciálním přetokům u menších zdrojů, které k tomu mají jiné země EU jako např. Německo. 
- bestial
- Reputace:0
A zkoušel někdo připojit balkonovku?
Já ano na území EGD a dle Eon i EGD není potřeba v tomto případě smlouvu na odchylku.
S Eon se nic neměnilo (dodavatel), s EGD jako distributorem jen online žádost a připojeno...
Už je tomu tak 3 měsíc a zatím žádný problém, elektroměr taky nikdo neměnil.
Jediné, tak je potřeba zamezit přetokům, takže jen technické, CE atd... Může být i střídač s baterii.
Já ano na území EGD a dle Eon i EGD není potřeba v tomto případě smlouvu na odchylku.
S Eon se nic neměnilo (dodavatel), s EGD jako distributorem jen online žádost a připojeno...
Už je tomu tak 3 měsíc a zatím žádný problém, elektroměr taky nikdo neměnil.
Jediné, tak je potřeba zamezit přetokům, takže jen technické, CE atd... Může být i střídač s baterii.
- Kajap
- Reputace:0
- Lokalita: Okoli
To je takový nějaký pololegální režim, funkční až do doby než budeš k něčemu potřebovat ten druhý EAN - teď nevím přesně k čemu to bylo…
Správně by totiž měli sledovat ty přetoky a to bez výměny elektroměru nemůžou… pro mě to je akorát náklad tak se tomu nejspíš vyhýbají
Cez se tomu vyhýbal takže požadoval revizi ale ten elektroměr pak vyměnil, bez toho nejde sledovat přetoky
Správně by totiž měli sledovat ty přetoky a to bez výměny elektroměru nemůžou… pro mě to je akorát náklad tak se tomu nejspíš vyhýbají
Cez se tomu vyhýbal takže požadoval revizi ale ten elektroměr pak vyměnil, bez toho nejde sledovat přetoky
- Valdano
Žádný distributor ani dodavatel není relevantní ve vztahu k určování povinností, které bez možnosti určení distributorem či dodavatelem vycházejí z některých ustanovení zákona a navazujících právních předpisů což je právě zmíněno v tom mnou odkazovaném oficiální vyjádření ERÚ.bestial píše: pát čer 26, 2026 6:31 pmJá ano na území EGD a dle Eon i EGD není potřeba v tomto případě smlouvu na odchylku.
Podstatné je to slůvko zatím. Na to se celkem hodí známé přísloví "tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu až se ucho utrhne" a nebo hláška "zatím dobrý" u padajícího z mrakodrapu. Ono to nemusí být žádný problém do té doby dokud se něco na vaší straně nepodělá a pak na vás klidně naběhnou s nepovolenými přetoky a světe div se klidně vám přičtou na vrub i to, že jste jen slepě dal na mylné doporučení nějakého neználka ze zákaznické podpory a sám z vlastního rozhodnutí jste si nesjednal převzetí odpovědnosti za případné přetoky, které jasně uvádí jako povinné nadřazený úřad tj. ERÚ i pro mikrozdroje připojené tzv. bez přetoků s nulovým rezervovaným výkonem. Uvědomte si, že vyjádření nějakého čimelíka ze zákaznické linky dodavatele či distributora apod., který ani není oprávněn o tom rozhodovat a často může mít informace, která jsou od pravdy "na hony vzdálené" vás do budoucna od případné pokuty neochrání a neznalost zákona ani předpisů jak známo neomlouvá tj. říct vám mohou cokoli, ale z placení se v případě nějakých problémů stejně nevyvlečete.
Do budoucna budou mít online elektroměry všechny domácnosti v Česku připojené k DS bez ohledu na výši odběru a dokonce i ty, které vůbec žádný mikrozdroj mít nebudou. Takže výměna elektroměru za online vás dříve či později tak jako tak nemine pokud se do té doby od DS úplně neodpojíte.