Novinky v balkónové energetice
Souhrn tématu
Německý Solarpaket I a nové normy od března 2026 umožní instalaci balkónových elektráren s výkonem až 7 kWp a přetokem do sítě omezeným na 800 W. Díky možnosti připojení baterií se balkónové elektrárny stávají plnohodnotnými úložišti energie, což zjednodušuje využití vyrobené elektřiny. Nová pravidla také usnadňují registraci a posilují práva nájemníků na instalaci solárních systémů, čímž podporují demokratizaci výroby elektřiny a komunitní energetiku.
- Kostěj
- Reputace:127
- Lokalita: Dobrovicko
- Systémové napětí: ~60 V
- Výkon panelů [Wp]: 9200
- Kapacita baterie [kWh]: 34
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Novinky v balkónové energetice
Díky za odkaz, dobrá práce. Na druhou stranu má ten návrh novely 568 stran (není to celý zákon, jen ty navrhované změny). Neumím si představit člověka, který se tím dokáže prokousat a vzít do úvahu všechny souvislosti. Vzpomínám na jednu nedávnou novelu, kde se během projednání v návrzích záhadně objevilo jedno písmenko, které po schválení v podstatě znemožňuje stavbu solárního plotu svépomocí. Tehdy jsem se v tom hrabal, tohle už číst nebudu, je toho prostě moc. Nicméně děkuji poslanci Marianu Jurečkovi.thesaro píše: čtv čer 25, 2026 2:31 pmMám pro vás dobrou zprávu. V rámci novely stavebního zákona PS byl učiněn následující návrh týkající se balkonových elektráren...
7.8kWp (12x650Wp jih 35°: 2p3s EpeverTracer6420AN, 3p2s AxpertKing), AxpertKing 5kW/150V. LiFePo 34kWh: 18x280Ah (2022)+18x315Ah (2026). 2xJBDBMS-UART->ESP32->grafana+vytěžování 60V/4.8kW do NADO750. 5x280Wp (2013)-> přímotop.
- unicast
- Reputace:492
- Lokalita: JV od pekla :)
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 5100
- Kapacita baterie [kWh]: 49
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Novinky v balkónové energetice
Tak minimálně se tu díky tomuto návrhu rýsuje způsob, jak legalizovat přetoky. Ok, bude se hledat hranice, kam až se dá zajít (a přijdou dotazy typu "můžu mít ty balkonovky tři, každou na jiné fázi?" apod.), ale to ničemu nevadí.