Dva měniče EASUN Isolar smh III 4,2 kw (ne)paralelně?
Diskuze na téma zařízení určených pro převod a stabilizaci napětí, zejména DC/AC měniče a DC/DC měniče, zkušenosti, teorie, praxe ...
-
- Reputace: 0
- Lokalita: Radonice
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 5180
- Kapacita baterie [kWh]: 7
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Dva měniče EASUN Isolar smh III 4,2 kw (ne)paralelně?
jinak tady ještě důkaz, že pojistka v měniči k baterii je ok, připojil jsem měnič k olovu...bez panelu, bez gridu:
to vypnutí včetně displeje udělá měnič sám, ne já...
to vypnutí včetně displeje udělá měnič sám, ne já...
Homodomo : 2590 kWp JV + 2590 kWp JZ , 24V LIFEPO4 EVE 7 kWh + JK BMS, EASUN iSolar SMH-III-4,2 kW, Solar assistant na RPI4
-
- Reputace: 259
- Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
- Výkon panelů [Wp]: 3600
- Kapacita baterie [kWh]: 16
Tak je to jasné problém nastal v mppt části která není izolovaná.....
Takže baterka je v tom nevině!
A k napětí 240V stringu + 210V síťové části oproti zemi je to 240+210=450V + chladno a zasvítí na panelech to vyleze k 300V a je problém přepěťovka vstup mppt uzemní......
Jaké max VOC na panelech může být?
Takže vytáhnout přepěťovku a už se to nestane, případně vyměnit za 230V+VOC panelů, přidat pojistku směrem k mppt.
Takže baterka je v tom nevině!
A k napětí 240V stringu + 210V síťové části oproti zemi je to 240+210=450V + chladno a zasvítí na panelech to vyleze k 300V a je problém přepěťovka vstup mppt uzemní......
Jaké max VOC na panelech může být?
Takže vytáhnout přepěťovku a už se to nestane, případně vyměnit za 230V+VOC panelů, přidat pojistku směrem k mppt.
3,6kWp
| 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh 

-
- Reputace: 707
- Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 46000
- Kapacita baterie [kWh]: 40
Přepni ten multimetr na měření střídavé složky. Obvykle skutečně změří jen tu střídavou efektivní a tu přičti k té stejnosměrné. Pokud je multimetr zvláštní, tak tu střídavou složku měř na fousu, kde je dc nulové. A měnič měj samozřejmě zapnutý.
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
-
- Reputace: 292
To wrabec: Tak to na tvrdo to přěpětovka nepřizemnila a mosfety by měli být OK.Mě se plechová pojistka vypařila a tranzistory udělalaly čistý zkrat baterie.Na měniči by si mezi + a - od baterie měl zkrat.
Naposledy upravil(a) Franta2776 dne úte dub 08, 2025 11:50 am, celkem upraveno 1 x.
18190Wp=13500Wp jihovýchod 27x500Wp, 4690Wpjihozápad Leapton 14x335Wp, cca 8000W 90ks vakuové trubice jihozápad, Lifepo4 17Sx260Ah, trakční gel 800Ah), Axpert Max 7200VA, Easun Isolar 5500VA,Multiplus 2 48/5000,MPPT 150/85
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
-
Tak tedy ještě jednou: na oba kombiboxy které odešly, byl připojen string skládající se ze 4 ks panelů, jejichž Vmp je 34,2 voltu. Jejich Voc je 41,5 voltu. Budeme tedy počítat spolu:Soban píše: úte dub 08, 2025 10:59 amTak je to jasné problém nastal v mppt části která není izolovaná.....
41,54 * 4 = 166 voltů ...to vynásobíme koeficientem ať nežeru 1,3 ...to máme 215 Voltů....to že moje střecha má sklon 22 stupňů a odhadem v těchto dnech slunce svítí pod úhlem 45 stupňů ( jen můj astrofyzikální odhad na základě datumu ) to znamená, že úhel mezi panely a sluncem je někde kolem 67 stupňů a ne ideálních 90......a světe div se, ani nebylo pod nulou teď v dubnu, takže to ochlazení polovodičů také nebylo búhví jaké...ale i tak to budu vš ignorovat.... tak mi vychází prostá rovnice 230 + 215 = 445 voltů....reálně to tam nikdy nebylo. Nehledě NA PODSTATNÝ FAKT, ŽE KDYŽ MÁM OBA MĚNIČE PŘIPOJENÉ KAŽDÝ KE SVÉ SÓLO BATERII, TAK SE NIC NEDEJE A NIC NEHOŘÍ
Homodomo : 2590 kWp JV + 2590 kWp JZ , 24V LIFEPO4 EVE 7 kWh + JK BMS, EASUN iSolar SMH-III-4,2 kW, Solar assistant na RPI4
-
Tak pokud je dle tebe vše v pořádku tak co tady tedy řešíme?
Pak je celé toto vlákno o ničem.
Skoukni návod ke svému měniči, je tam že může být více kusu připojeno na jednu baterku?
Je tam zakázáno připojení více měničů na jednu baterku?
Prostě to zapoj dle návodu a funguj......
Budou tě měniče odcházet tak je reklamuj.......
Prostě všeci ostatní můžou mít víc měničů na jedné baterce, ovšem u tebe to není možné tak to prostě tak zapojit nemůžeš a je to....
Prostě když nechceš přijít na to proč se to děje je to tvoje věc tvoje měniče.....
My jsme nějaké verze nastínili a nejsme u tebe takže těžko můžem na dálku něco měřit a zjišťovat......
Co udělat aby se to neopakovalo jsme ti řekly že problém je asi na 90% v přepěťovce, není přece problém ji odpojit a provádět další měření a zkoumání?
Pak je celé toto vlákno o ničem.
Skoukni návod ke svému měniči, je tam že může být více kusu připojeno na jednu baterku?
Je tam zakázáno připojení více měničů na jednu baterku?
Prostě to zapoj dle návodu a funguj......
Budou tě měniče odcházet tak je reklamuj.......
Prostě všeci ostatní můžou mít víc měničů na jedné baterce, ovšem u tebe to není možné tak to prostě tak zapojit nemůžeš a je to....
Prostě když nechceš přijít na to proč se to děje je to tvoje věc tvoje měniče.....
My jsme nějaké verze nastínili a nejsme u tebe takže těžko můžem na dálku něco měřit a zjišťovat......
Co udělat aby se to neopakovalo jsme ti řekly že problém je asi na 90% v přepěťovce, není přece problém ji odpojit a provádět další měření a zkoumání?
3,6kWp

-
za 1) Dle mě je vše v pořádku? Tak si potom možná ještě jednou přečti můj první příspěvek. Já jen tvrdím, že na straně panelů přepěťovka prostě neodbavila, tam problém není. ...
za 2) vypadám na to, že nechci přijít na to, proč se to tak děje? Nezlob se na mě, ale vysvětlení, že mi na záhonku žloutnou ředkvičky je pro to, že mi za starou v noci přes ten záhon leze soused a po cestě zpět mi ty ředkvičky vždy pochčije, mi prostě nestačí...a víš proč? protože já žádný záhonek s ředkvičkama nemam!
za 3) i když vezmu v potaz tvou hypotézu a tvůj výpočet :"A k napětí 240V stringu + 210V síťové části oproti zemi je to 240+210=450V " musím opět konstatovat, že takhkle mi to vrčí už třetí měsíc...to že jsi ten druhý string ( 145 voltu ) úplně vyignoroval, za to já nemůžu, tak mi vysvětli, jaktože se to neděje když oboje běží sólo....... Jako mou chybu lze brát to, že v prvním příspěvku v obrázku v pravém stringu napsáno 320V 15A ( to je plán) ale realita je 145V 10 A....
Omlouvám se, že rozporuju TVUJ názor na věc, ale já nemám jak ovlivnit, co ty napíšeš a o čem se mě snažiš přesvědčit....A PROTOŽE SE SNAŽÍM NAJÍT PŘÍČINU MÉHO PROBLÉMU, tak jen konstatuji fakta
za 2) vypadám na to, že nechci přijít na to, proč se to tak děje? Nezlob se na mě, ale vysvětlení, že mi na záhonku žloutnou ředkvičky je pro to, že mi za starou v noci přes ten záhon leze soused a po cestě zpět mi ty ředkvičky vždy pochčije, mi prostě nestačí...a víš proč? protože já žádný záhonek s ředkvičkama nemam!
za 3) i když vezmu v potaz tvou hypotézu a tvůj výpočet :"A k napětí 240V stringu + 210V síťové části oproti zemi je to 240+210=450V " musím opět konstatovat, že takhkle mi to vrčí už třetí měsíc...to že jsi ten druhý string ( 145 voltu ) úplně vyignoroval, za to já nemůžu, tak mi vysvětli, jaktože se to neděje když oboje běží sólo....... Jako mou chybu lze brát to, že v prvním příspěvku v obrázku v pravém stringu napsáno 320V 15A ( to je plán) ale realita je 145V 10 A....
Omlouvám se, že rozporuju TVUJ názor na věc, ale já nemám jak ovlivnit, co ty napíšeš a o čem se mě snažiš přesvědčit....A PROTOŽE SE SNAŽÍM NAJÍT PŘÍČINU MÉHO PROBLÉMU, tak jen konstatuji fakta
-
EDIT: to je ten string 240V na který je připojen měnič, který beží tři měsíce a přežívá všechny ty peripetie..rva píše: úte dub 08, 2025 11:10 amPřepni ten multimetr na měření střídavé složky. Obvykle skutečně změří jen tu střídavou efektivní a tu přičti k té stejnosměrné. Pokud je multimetr zvláštní, tak tu střídavou složku měř na fousu, kde je dc nulové. A měnič měj samozřejmě zapnutý.
-
Proč měnič odejde:
Za chodu se mu odpojí baterka.
Za chodu se nějaká část vyzkratuje.
Vznikne nějaké přepětí na nějakém vstupu.
Technická závada z výroby.
Stárnutí součástek a poddimenzování z výroby.
Tak a co z toho nastalo?
Za chodu se mu odpojí baterka.
Za chodu se nějaká část vyzkratuje.
Vznikne nějaké přepětí na nějakém vstupu.
Technická závada z výroby.
Stárnutí součástek a poddimenzování z výroby.
Tak a co z toho nastalo?
3,6kWp

-
Za chodu se mu odpojí baterka. - nestalo se
Za chodu se nějaká část vyzkratuje. - to není příčina, ale důsledek...příčinu hledám
Vznikne nějaké přepětí na nějakém vstupu. - grid nepřipojen, od panelů nereálné, zbýva baterka... ( JK BMS + solo chod OK)
Technická závada z výroby. - stále více se přikláním k smůle dvou vadných kusů----nesedí mi jen ten OK sólo chod
Stárnutí součástek a poddimenzování z výroby. - měniče byly všechny tři nové
Tak mě jen napadlo...ten měnič jsem měl uzemněný jen pomocí zemnícího šroubu na krabici (viz obrázek). U měniče, který stále žije mám v rozvaděči před chráničem uzemněnou i nulu ( modrý). Jelikož ten druhý (oba dva co odešli) nemám na výstupu AC nikam připojené, nemůže to být tím? Buď tedy jet s vypnutým měničem ( ten režim nejde softwerově navolit, pouze nechat vypnutý hlavní vypínač...tudíž když nesvítí, je vypnuto) nebo natvrdo uzemnit N z AC výstupu.....možná jsem úplně mimo.....
Za chodu se nějaká část vyzkratuje. - to není příčina, ale důsledek...příčinu hledám
Vznikne nějaké přepětí na nějakém vstupu. - grid nepřipojen, od panelů nereálné, zbýva baterka... ( JK BMS + solo chod OK)
Technická závada z výroby. - stále více se přikláním k smůle dvou vadných kusů----nesedí mi jen ten OK sólo chod
Stárnutí součástek a poddimenzování z výroby. - měniče byly všechny tři nové
Tak mě jen napadlo...ten měnič jsem měl uzemněný jen pomocí zemnícího šroubu na krabici (viz obrázek). U měniče, který stále žije mám v rozvaděči před chráničem uzemněnou i nulu ( modrý). Jelikož ten druhý (oba dva co odešli) nemám na výstupu AC nikam připojené, nemůže to být tím? Buď tedy jet s vypnutým měničem ( ten režim nejde softwerově navolit, pouze nechat vypnutý hlavní vypínač...tudíž když nesvítí, je vypnuto) nebo natvrdo uzemnit N z AC výstupu.....možná jsem úplně mimo.....
-
Tak nezapojení výstupu by ničemu nemělo vadit, ovšem ten mppt není izolován takže kdoví.....
Pro bezpečnost bych určitě výstup N zapojil, a PE určitě, u AC IN když zapojíš N tak nemůžeš nic zkazit.
PS. Doufám že jsi to neprovozoval zapojené pouze PE a AC OUT L !
Pro bezpečnost bych určitě výstup N zapojil, a PE určitě, u AC IN když zapojíš N tak nemůžeš nic zkazit.
PS. Doufám že jsi to neprovozoval zapojené pouze PE a AC OUT L !
3,6kWp

-
To že jsem napsal, že nemám elektrotechnické vzdělání neznamená, že jsem idiot, takže ta poslední věta byla zbytečná....PE jsem zapojené samozřejmě měl, jen nevím k čemu je ten PE šroub připojen uvnitř měniče....
Edit: teď jsem při zpětném pročítání vlákna narazil na větu:
od rva » pon dub 07, 2025 5:00 pm : "Je u měniče připojena PE na uzemnění? A je uzemněna i svorka N jak na vstupu tak výstupu (mohou být propojeny všechny tři navzájem hned v měniči a společný PEN vést k hlavnímu rozvaděči)?"
Na měniči co běží stále mám N z výstupu uzemněno na PE v rozvaděči, u měničů co jsem odrovnal jsem měl pouze ten PE šroub...samozřejmě nevím, jak je to vevnitř udělané a propojené, tak jestli ten pudl není opravdu tam....
Edit: teď jsem při zpětném pročítání vlákna narazil na větu:
od rva » pon dub 07, 2025 5:00 pm : "Je u měniče připojena PE na uzemnění? A je uzemněna i svorka N jak na vstupu tak výstupu (mohou být propojeny všechny tři navzájem hned v měniči a společný PEN vést k hlavnímu rozvaděči)?"
Na měniči co běží stále mám N z výstupu uzemněno na PE v rozvaděči, u měničů co jsem odrovnal jsem měl pouze ten PE šroub...samozřejmě nevím, jak je to vevnitř udělané a propojené, tak jestli ten pudl není opravdu tam....
-
Teď jsem narazil na téma z dneška, které možná v jedné větě popisuje celý problém :
odkaz
odkaz
-
Já mám 3 měniče na jedné baterce a žádnou komunikaci nemám mezi měniči ani mezi měniči a bms.Vše pracuje samostatně v můj prospěch.
18190Wp=13500Wp jihovýchod 27x500Wp, 4690Wpjihozápad Leapton 14x335Wp, cca 8000W 90ks vakuové trubice jihozápad, Lifepo4 17Sx260Ah, trakční gel 800Ah), Axpert Max 7200VA, Easun Isolar 5500VA,Multiplus 2 48/5000,MPPT 150/85
-
U mého mustu šroub na kastli nikam nevede, svorkovnice má taky PE a ta je uvnitř propojená s kastlí.
N není v měniči propojeno s PE.
PS. Už jsem viděl různé hrůzy.
N není v měniči propojeno s PE.
PS. Už jsem viděl různé hrůzy.
3,6kWp

- JirkaE
- Reputace: 114
- Lokalita: Kousek od Rozvadova
- Výkon panelů [Wp]: 2,0+2,25+2,25+0,9kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 11+11+16kWh
Prosím Tě Franto, jak tam máš zapojené kostry a nuly a co je propojené a co není ?Franta2776 píše: úte dub 08, 2025 2:10 pmJá mám 3 měniče na jedné baterce a žádnou komunikaci nemám mezi měniči ani mezi měniči a bms.Vše pracuje samostatně v můj prospěch.
Vstupy jsou asi jasné, buď tam jsou nebo nejsou - všechny tři. Jak to musí být na výstupech při propojení více měničů ?
Co lze pak zapojit do chrániče v rozvaděči ? Co je nutné ještě uzemnit zvlášť ?
Děkuji
Edit. Oprášil jsem Easun a na stole připojil na zdroj a simuluju připojení jen na baterku. Na výstupu mám L proti kostře 115V a N proti kostře 115V
Bojler 1 už zas z FV všechny v řadě
Teplota vody jen z FV (předehřev) : Bojler 2 a Bojler 3
Výkon jednotlivých stringů on-line : String 1 - 2,00kWp / String 2 - 2,30kWp / String 3 - 2,25kWp
Porovnání všech 3 stringů : String 1 - String 3
Teplota vody jen z FV (předehřev) : Bojler 2 a Bojler 3
Výkon jednotlivých stringů on-line : String 1 - 2,00kWp / String 2 - 2,30kWp / String 3 - 2,25kWp
Porovnání všech 3 stringů : String 1 - String 3
-
Všechny kostry a nuly mám propojené.Až v rozvadĕči, kde jsou chrániče a jističe to mám rozdělené.Použivám společnou nulu pro všechny 3 mĕniče.tzn že z každého mĕniče mám jeden ostrý vývod připojen na společnou nulu.Mám jeden rozvadĕč v domĕ, kde mám přivedeno 3×230V a společný uzel.Samozřejmĕ nula musí být posílená.Nemám ukostřený žádný pol baterky ani nemám uzemnĕné panely, za to mám zaražené týče v zemi a posílený PEN z DS.
Pokud si nejsi jistý vyzkoušej přes žárovku, co připojit na zem.Když svítí, tak nepřipojovat.
Pokud si nejsi jistý vyzkoušej přes žárovku, co připojit na zem.Když svítí, tak nepřipojovat.
Naposledy upravil(a) Franta2776 dne úte dub 08, 2025 3:57 pm, celkem upraveno 1 x.
-
- Moderátor
- Reputace: 703
- Lokalita: blízko Brna
- Výkon panelů [Wp]: 13+ kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 30+15
Jako moderator zadam wrabeczech, aby se laskave uklidnil a prestal se vyjadrovat arogantne a kousave. Uz stokrat tu bylo receno, ze kazdy tazatel dostane spoustu nevyzadanych rad. A rozhodne to neni v zajmu z tazatele udelat blbce nebo podobne.
A jako clen doplnuji, ze mam na jednom ulozisti propojeno 5 menicu a bude jich vice ... A zatim se z niceho nezakourilo, krom jednoho usb/ve direct kabelu, kdyz jsem pouzil cinanem vyrobenou flexu snuru, kde byla faze modra, takze jsem si prizemnil fazi a ne nulak. Resp. vystup znaceny jako L a ne N.
A jeste podotknu, ze treba male victron menice maji primo v sobe moznost uzemnit nulak prehozenim kabliku vevnitr. Ale vevnitr standardne spojeny jeden z fazovych vystupu na zem neni. Tj. kostra je izolovana od fazovych vystupu.
A jako clen doplnuji, ze mam na jednom ulozisti propojeno 5 menicu a bude jich vice ... A zatim se z niceho nezakourilo, krom jednoho usb/ve direct kabelu, kdyz jsem pouzil cinanem vyrobenou flexu snuru, kde byla faze modra, takze jsem si prizemnil fazi a ne nulak. Resp. vystup znaceny jako L a ne N.
A jeste podotknu, ze treba male victron menice maji primo v sobe moznost uzemnit nulak prehozenim kabliku vevnitr. Ale vevnitr standardne spojeny jeden z fazovych vystupu na zem neni. Tj. kostra je izolovana od fazovych vystupu.
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 15 258 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 15 258 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
-
- Reputace: 707
- Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
- Výkon panelů [Wp]: 46000
- Kapacita baterie [kWh]: 40
Měniče mám zapojeny takto viewtopic.php?t=7131&start=20#p205924
Tedy N vstupu a výstupu propojeny hned na měniči a tento jediný N vodič vede do hlavního rozvaděče, kde se spojí s PE, vytvoří PEN a ten je uzemněn. Takže N je uzemněn. Jako plovoucí "IT" síť jsem se to nepokoušel provozovat. A alespoň přizemnit rám fv panelů, protože se na něm někdy indukuje na dotyk nepříjemné napětí. Očekávám, že pokud by byl fv panel vadný a měl velký svod na rám, tak se měnič vypne nebo i zničí, ale to je daň za bezpečnost.
Tedy N vstupu a výstupu propojeny hned na měniči a tento jediný N vodič vede do hlavního rozvaděče, kde se spojí s PE, vytvoří PEN a ten je uzemněn. Takže N je uzemněn. Jako plovoucí "IT" síť jsem se to nepokoušel provozovat. A alespoň přizemnit rám fv panelů, protože se na něm někdy indukuje na dotyk nepříjemné napětí. Očekávám, že pokud by byl fv panel vadný a měl velký svod na rám, tak se měnič vypne nebo i zničí, ale to je daň za bezpečnost.
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
-
- Reputace: 1
- Lokalita: Klimkovice
Já mám taky teorii. Pokud propouští ten bazmek AC složku do MPPT, tak ji propouští i na baterku. Takže jeden měnič generuje AC do baterky. Nic se nestane. Druhý měnič má stejnou baterku, ale pokud není zapnutý tak negeneruje AC složku. Vše funguje. Ale pak...Zapne se druhý měnič a bum. Maji stejné PE a fazi přes baterku.
Proto v těch manuálnech většinou v takovém rámečku a tučným písmem píšou "nezapojovat s dalšími měniči, tento výrobek nepodporuje paralelní provoz."
Proto v těch manuálnech většinou v takovém rámečku a tučným písmem píšou "nezapojovat s dalšími měniči, tento výrobek nepodporuje paralelní provoz."
8kW Easun, 10kWp, 450Ah Lion