Měnič 3000/6000 24V/230V + zapojení
-
- Reputace: 203
- Lokalita: Česká Lípa
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Měnič 3000/6000 24V/230V + zapojení
Hantek dělá dobré dataloggery, které se dají koupit relativně levně na eBay a hodí se to na víc příležitostí tj. nejenom na 12V viz odkaz Hantek 365C na eBay. Tady je k tomu ještě odkaz na popis a návody u výrobce nebo u Conrada mají napěťový datalogger do 30V.Kajap píše: pon zář 29, 2025 7:54 pmMate tip na nejaky levny logger k 12V baterii s vlastni pameti? Nechci mit u mereni rozsviceny mobil s aplikaci[/u][/b] v nejhorsim bych mohl pouzit Victron MPPT Smart 75/10 (nejmensi co najdu), ten si to pekne vzorkuje a uklada a kresli grafy![]()
-
- Reputace: 289
- Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 3600
- Kapacita baterie [kWh]: 16
Omyl je tam 400Ah lifepo a to se s olovem nedá srovnávat. Ta má několik tisíc cyklů, autobaterka má kolem 200!!!!
Prostě 200 krát tě to spadne pod 10V a bude po ní!
Já jsem v začátcích pořídil trakční 200Ah baterku a pro 3kW měnič je to nic - to se fakt moc provozovat nedá když z ní můžeš čerpat pouze 1/3 pokud chceš aby něco vydržela.
Už k ní mám připojené další lifepo4 o kapacitách 120Ah + 125Ah + 230Ah a je přidán další 3kW měnič. (Takže celkový výkon 6kW v měničích a 475Ah v lifepo4 a 200Ah trakční olovo a 3.6kWp panelů.)
Prostě 200 krát tě to spadne pod 10V a bude po ní!
Já jsem v začátcích pořídil trakční 200Ah baterku a pro 3kW měnič je to nic - to se fakt moc provozovat nedá když z ní můžeš čerpat pouze 1/3 pokud chceš aby něco vydržela.
Už k ní mám připojené další lifepo4 o kapacitách 120Ah + 125Ah + 230Ah a je přidán další 3kW měnič. (Takže celkový výkon 6kW v měničích a 475Ah v lifepo4 a 200Ah trakční olovo a 3.6kWp panelů.)
3,6kWp
| 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh 

-
- Reputace: 36
- Lokalita: Litoměřice
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 11kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 48kWh
Už mě to přijde jak skrytá reklama na RenogyPawel píše: pon zář 29, 2025 3:57 pmChlapi vy máte trpělivost. Jak se říká sytý hladovému nevěří. Tak ho nechte ať si to zkusí.

-
Pokud vám není cizí bastlení elektroniky třeba s Arduinem a nebo pokud máte v rodině někoho kdo se tím zabývá, tak asi nejlevněji by vyšel nějaký jednoduchý sbastlený datalogger napětí. Arduino NANO doplněné o modul na MicroSD kartu a napětí na autobaterii měřit analogovým vstupem Arduina přes odporový dělič k čemuž použijete třeba více otáčkový trimr 15k, který nastavíte a zaaretujete kapkou barvy na hodnotě 10k z jedné a 5k z druhé strany proti středu. Napájení takového udělátka připojit přímo z autobaterie PLUS na VIN pin a MINUS na GND pin na Arduinu. Odporový dělič/trimr zapojit krajním vývodem trimru s odporem 5k proti středu na GND a krajním vývodem s odporem 10k proti středu na PLUS autobaterie a střední vývod trimru kde bude napětí do 5V připojit na analogový vstup A0 na Arduinu. V programu si pak udělat jednoduchý přepočet pro vstupní napětí 0 až 15V na vstupu odporového děliče na 0 až 5V na výstupu děliče. Žádná extra přesnost by to nebyla, ale pro tyto účely by to v pohodě stačilo. Měřená data by se zapisovala průběžně na nějakou volnou SD kartu, kterou třeba už máte doma. Zápis v obyčejném textovém formátu CSV, který by se pak dal na počítači z karty importovat jednoduše třeba do Excelu. Tak levný datalogger asi nikde nekoupíte.Kajap píše:Mate tip na nejaky levny logger k 12V baterii s vlastni pameti?
-
- Reputace: 286
- Lokalita: Východně od 3nce
- Výkon panelů [Wp]: 16kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 44kWh
Nedá, většinou se kapacita uvádí pro 1/10C, tedy 85Ah bude 8,5A/10h.
9,2kWp JV 45°, 4,6kWp JZ 45°, 2,3kWp JV 90°, 2 x Victron MP II 5kVA, 3 x SmartSolar 150/70, Smartshunt, Cerbo, 16x280Ah + 16X300Ah + 16x300Ah LiFePO4 + 3xJK BMS.
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
-
- Reputace: 1
- Lokalita: Okoli
Dobře, obvykle C20 — tj. vybíjení dokonce 20 hodin… A za 1 h by se tolik neuvolnilo.
Kapacita olověného článku závisí na proudové zátěži (Peukertův efekt). Čím vyšší proud, tím menší skutečná využitelná kapacita a „Startovací“ (automobilové) baterie jsou navrženy pro krátké velmi vysoké proudy (start), ne pro hodinové hluboké vybíjení.
Což přesně jsem myslel že i nastane, 100A třeba minutu a pak 2 minuty dobíjení…
Jinak je dobrý vědět, když si někdo skládá ten karavan, aby ta LFP4 (jasně, to je jiný případ než jsem se původně ptal) opravdu dovedla dát ty ampery do invertoru, jinak to BMSka omezí…
Kapacita olověného článku závisí na proudové zátěži (Peukertův efekt). Čím vyšší proud, tím menší skutečná využitelná kapacita a „Startovací“ (automobilové) baterie jsou navrženy pro krátké velmi vysoké proudy (start), ne pro hodinové hluboké vybíjení.
Což přesně jsem myslel že i nastane, 100A třeba minutu a pak 2 minuty dobíjení…
Jinak je dobrý vědět, když si někdo skládá ten karavan, aby ta LFP4 (jasně, to je jiný případ než jsem se původně ptal) opravdu dovedla dát ty ampery do invertoru, jinak to BMSka omezí…
-
Dle mého názoru se tady už jen točíme pořád dokola a k ničemu to nevede. Je evidentní, že se neshodneme v tom zda je vhodné 85Ah startovací baterii k těmto účelům používat. Kajap zde byl na nevhodnost takového řešení i rizika s tím spojená myslím dostatečně upozorněn a dál to už nemá smysl řešit. S tím bych to asi uzavřel.
-
- Reputace: 289
- Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 3600
- Kapacita baterie [kWh]: 16
BMS nic neomezí! To je pouze hlídač a když překročíš nastavené parametry tak ji odpojí!
Lifepo4 klidně dodají 1C samozřejmě to není optimální pro životnost takže se doporučuje fungovat do 0.5C.
Lifepo4 klidně dodají 1C samozřejmě to není optimální pro životnost takže se doporučuje fungovat do 0.5C.
3,6kWp
| 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh 

-
Ano, bylo to tak myšleno že to bms přeruší, tedy rozpojí… Tohle já nevím jestli baterky dodají 1C když vyrobce píše typicky 0.5C - cožpak to BMS nepřeruší?
Valdano. Neřeším jestli je vhodné, řeším jestli to bude fungovat. Kdyby člověk používal ideální neboli vhodné řešení, tak by se nedoplatil. To už můžeme klidně konstatovat, že není vhodné, aby se kutilové hrabali do FVE
) A teď si nejsem jistý jestli skutečně má ta jejich baterka povolený 3,3 kW odběr při 12 voltech… ps: Řešíme to různé druhy a já právě s ohledem na to, že budu chtít v budoucnu použít tento měnič jí pro účely karavanIngu, Jsem se zabýval invertorem 12V/3kW s tím, že zdroj proudu bude proměnlivý… A taky že ne vždy bude potřeba 3 kW ale budou stačit jenom 1,5 kW například
Ale to na ali Expressu nějak neodpovídá tvé přiložené fotografii
Takže všechno je na tom autu? No a který auto umí zapnout V2L a je to bez ztráty záruky na baterii? Ty to používáš a fakt je to tak easy?
A pak ta druhá kategorie aut - kde to výrobce umožňuje údajně, ale jen pro omezený objem energie z baterky
Valdano. Neřeším jestli je vhodné, řeším jestli to bude fungovat. Kdyby člověk používal ideální neboli vhodné řešení, tak by se nedoplatil. To už můžeme klidně konstatovat, že není vhodné, aby se kutilové hrabali do FVE

Samozřejmě že oni mají LFP nějakých 460Ah/12V, vždyť je to karavan a ten nemá alternátor a to by museli mít kabel tlustý jako … z motoru do karavanuValdano píše: pon zář 29, 2025 8:07 pmNa těch videích nemají společně s 3000W měničem baterku 85Ah, ale 400Ah a určitě ne startovací, ale trakční. To je úplně něco jiného a s tím vaším naprosto nesrovnatelného.

Zajímavý, koukám na to a je to klasická mechanická propojka s nějakým rezistorem… Asi to ani nebude moc legální, protože tam nejspíš není proudový chránič? I když číňan umí RCDjistič za 100,- v pohodě…rva píše: pon zář 29, 2025 8:01 pmK V2L stačí vhodný elektromobil a redukce za 500,-Kč - něco jako https://www.aliexpress.com/item/1005009195178546.html.V2L.jpg
Ale to na ali Expressu nějak neodpovídá tvé přiložené fotografii
Takže všechno je na tom autu? No a který auto umí zapnout V2L a je to bez ztráty záruky na baterii? Ty to používáš a fakt je to tak easy?
A pak ta druhá kategorie aut - kde to výrobce umožňuje údajně, ale jen pro omezený objem energie z baterky
-
Nikdo tady přece neuvedl, že to nebude fungovat. Jen zde byla zmíněna nevhodnost použití startovací baterie 85Ah ke zmíněným účelům zejména pak pro ty vyšší výkony okolo 2000W. Pokud to budete provozovat převážně jen s nižším výkonem do 1000W nebude to zřejmě žádný problém. Pokud z toho budete tahat třeba 2000W a po delší dobu v řádu třeba 10 minut nebo déle tak očekávejte problémy ve smyslu výrazného zkracování životnosti autobaterie a nechci se dál vůbec dohadovat o tom zda tomu zabráníte nebo ne. Jak dlouho to ta konkrétní autobaterie vydrží to bude záležet jednak na četnosti vybíjení a nabíjení byť jen částečného a samozřejmě i na aktuálním stavu té baterie. Pokud jste přesvědčen o tom, že vy s tím žádný problém mít nebudete tak to prostě použijte a sám uvidíte zda budete mít do budoucna problémy s nutností častějších výměn autobaterie nebo ne.Kajap píše:Valdano. Neřeším jestli je vhodné, řeším jestli to bude fungovat.
-
Valdano ty jsi nekdy flexoval v kuse velkou flexou 10 minut? Ja ne ,,, bo me brni ruka a ataky musis menit kotouce…
a diky za informaci. Taky si myslim ze to bude slapat a ten monitoring napeti DC okruhu by me zajimal, ale programovat v IDE Arduino nebo vice bastlit na to se necejtim a proto tam prdnu nejaky rezervni Modry boxik MPPT SMARTSOLAR ViCtroon. Nebo mas lepsi napad!?
a diky za informaci. Taky si myslim ze to bude slapat a ten monitoring napeti DC okruhu by me zajimal, ale programovat v IDE Arduino nebo vice bastlit na to se necejtim a proto tam prdnu nejaky rezervni Modry boxik MPPT SMARTSOLAR ViCtroon. Nebo mas lepsi napad!?
-
Ptal jste se na datalogger s vlastní pamětí. SMARTSOLAR Victron pokud vím žádnou vlastní paměť na dlouhodobou historii dat nemá, ale pokud vám stačí mít vzdálený monitoring s ukládáním dat třeba přes spojení v mobilu na cloud po napojení SMARTSOLARu na Victron VRM portálu, tak to bude použitelné za předpokladu, že zrovna nebude nějaký problém se spojením na cloud nebo s nějakými výpadky na straně jejich serveru, protože k tomu občas dochází. Případně použijete mobilní aplikaci VictronConnect pro připojení k SMARTSOLARu, která by měla umět monitorování dat se záznamem přímo na mobil i bez cloudu. Navíc když ten SMARTSOLAR už máte jako volnou rezervu tak nemusíte nic kupovat. Další možnosti co můžete použít pro logování napětí baterie bez cloudu jsou uvedeny v mé dřívější odpovědi viz tento odkaz, kterou jste zřejmě ještě vůbec nečetl (jinak byste se takto asi neptal). 

-
Ten smart solar má paměť na 30 dní, takže jsi k němu přidělám zástrčku do autozapalovače, a po akci se přes Bluetooth podívám na graf
Je nutno před akcí se také podívat přes Bluetooth victronconnect apkou, aby se do HW nahrál datum a čas, jinak ten graf nebude mít datum/čas…
Přenášet to na cloud asi nebudu, to by bylo notsoeasy - další komplikace a nutnost pouštět hotspot a kdovíco
Na zapalovačové zásuvce by měl být vidět okamžitý stav napětí, akorát teda to vzorkování je myslím pouze jedenkrát za sekundu v případě smartsoláru…
Tohle jen píchnu do auto zapalovačové zásuvky, mrknu na to aplikací, tím se do toho nahraje datumčas a hotovo…
Uloženo to tam je klouzavé za posledních 30 dnů i bez napájení. Jen se bez napájení vymaže z dat čas, ten Mppt nemá záložní baterku A možná ti uložení hodnoty v pevné paměti už nejsou tak přesný (menší časové vzorky, to teď z hlavy nevím)
Jo koukám na to co jsi poslal hantek, to je docela drahý a musíš k tomu mít notebook? Já vím že je v Lidlu byly takové ty generické blutus nesmysle, které byly pak i na ali Expressu ale nevím jestli by to bylo použitelné na nějaké přesné zaznamenání napětí a času, asi ne
A ten Voltcraft mi to taky přijde docela drahý, to už ten smart solar Mppt bude mít univerzálnější využití myslím …
Je nutno před akcí se také podívat přes Bluetooth victronconnect apkou, aby se do HW nahrál datum a čas, jinak ten graf nebude mít datum/čas…
Přenášet to na cloud asi nebudu, to by bylo notsoeasy - další komplikace a nutnost pouštět hotspot a kdovíco
Na zapalovačové zásuvce by měl být vidět okamžitý stav napětí, akorát teda to vzorkování je myslím pouze jedenkrát za sekundu v případě smartsoláru…
Tohle jen píchnu do auto zapalovačové zásuvky, mrknu na to aplikací, tím se do toho nahraje datumčas a hotovo…
Uloženo to tam je klouzavé za posledních 30 dnů i bez napájení. Jen se bez napájení vymaže z dat čas, ten Mppt nemá záložní baterku A možná ti uložení hodnoty v pevné paměti už nejsou tak přesný (menší časové vzorky, to teď z hlavy nevím)
Jo koukám na to co jsi poslal hantek, to je docela drahý a musíš k tomu mít notebook? Já vím že je v Lidlu byly takové ty generické blutus nesmysle, které byly pak i na ali Expressu ale nevím jestli by to bylo použitelné na nějaké přesné zaznamenání napětí a času, asi ne
A ten Voltcraft mi to taky přijde docela drahý, to už ten smart solar Mppt bude mít univerzálnější využití myslím …
-
1. K dříve odkazovanému loggeru Hantek356C je možné se připojit ze stolního počítače nebo notebooku a také z tabletu. Logger Hantek existuje i ve verzi Hantek356E, ke které je možné se navíc připojit i z iPadu a mají tam k tomu ke stažení i software. Ano pro někoho kdo nemá stolní počítač, notebook, tablet ani iPad to opravdu není. I když i ten dříve odkazovaný Hantek356C umí Bluetooth tak mobilní apku do mobilu k tomu zatím nemají, ale i kdyby měli stejně by se tu jistě našlo další ALE, protože přece jsou i lidé co nemají ani počítač, notebook, tablet, iPad a ani chytrý telefon.
2. Logger VOLTCRAFT DL-250V je pro vás také drahý. Zkrátka hotový loger bez bastlení a pokud možno za pár kaček nebo ideálně zadara jsem nenašel. Do budoucna nepiště dotaz na "levný", ale uvádějte konkrétní cenový limit, protože pro každého může pojem levný znamenat jiný limit ceny.
3 Opravdu levné řešení tu zmíněno bylo, ale s bastlením, a to vám také nevyhovuje, protože prostě sám nebastlíte a v celé své rodině zřejmě nemáte žádného bastlíře. Takže ani to pro vás není.
Tak prostě použijte svůj SmartSolar, který už máte a dál to neřešme.
Popravdě ani nechápu proč jste se vůbec ptal na něco jiného když máte ten SmartSolar, ale spíš to asi byla řečnická otázka, na kterou jsem neměl vůbec reagovat. Moje chyba za kterou se hluboce omlouvám.

2. Logger VOLTCRAFT DL-250V je pro vás také drahý. Zkrátka hotový loger bez bastlení a pokud možno za pár kaček nebo ideálně zadara jsem nenašel. Do budoucna nepiště dotaz na "levný", ale uvádějte konkrétní cenový limit, protože pro každého může pojem levný znamenat jiný limit ceny.
3 Opravdu levné řešení tu zmíněno bylo, ale s bastlením, a to vám také nevyhovuje, protože prostě sám nebastlíte a v celé své rodině zřejmě nemáte žádného bastlíře. Takže ani to pro vás není.
Tak prostě použijte svůj SmartSolar, který už máte a dál to neřešme.

Popravdě ani nechápu proč jste se vůbec ptal na něco jiného když máte ten SmartSolar, ale spíš to asi byla řečnická otázka, na kterou jsem neměl vůbec reagovat. Moje chyba za kterou se hluboce omlouvám.

Naposledy upravil(a) Valdano dne úte zář 30, 2025 5:17 pm, celkem upraveno 1 x.
-
- Reputace: 803
- Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
- Výkon panelů [Wp]: 46000
- Kapacita baterie [kWh]: 40
V2L mají elektrovozy u kterých to výrobce dodal. Je jich řada - namátkou Hyundai Ioniq 5, Kia EV6, MG 4, BYD Atto 3. Některé vozy používají mezikus do nabíjecího portu, jiné mají už přímo na sobě zástrčku 230V. Max. výkon různý (2 - 10 kW).
Pro solárníky (hlavně ty ostrovní) je to využitelná věc, protože pokud mají někde k dispozici levnou nabíječku, tak si od ní mohou v zimě vozit elektřinu domů do domácí baterie a nebo se třeba rozhodnout až k vrácení elektroměru.
Pro solárníky (hlavně ty ostrovní) je to využitelná věc, protože pokud mají někde k dispozici levnou nabíječku, tak si od ní mohou v zimě vozit elektřinu domů do domácí baterie a nebo se třeba rozhodnout až k vrácení elektroměru.
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
- JirkaE
- Reputace: 219
- Lokalita: Kousek od Rozvadova
- Výkon panelů [Wp]: 7350
- Kapacita baterie [kWh]: 38
rva píše: úte zář 30, 2025 5:16 pmPro solárníky (hlavně ty ostrovní) je to využitelná věc, protože pokud mají někde k dispozici levnou nabíječku, tak si od ní mohou v zimě vozit elektřinu domů do domácí baterie a nebo se třeba rozhodnout až k vrácení elektroměru.
To je krásná idea... už se těším
Výkon jednotlivých stringů on-line : Victron MPPT-1 / Victron MPPT-2 / Victron MPPT-3 / Victron MPPT-4
Porovnání všech již 4 stringů a teploty vody bojlerů 1-3 : POROVNÁNÍ
Porovnání všech již 4 stringů a teploty vody bojlerů 1-3 : POROVNÁNÍ