Měnič 3000/6000 24V/230V + zapojení
Měniče stejnosměrného proudu na střídavý proud, porovnání účinnosti, ztráty, optimalizace použití měničů, střídače v UPS - záložní zdroje.
- olesak87
- Reputace: 0
- Lokalita: Jindřichův Hradec
Měnič 3000/6000 24V/230V + zapojení
Ahoj všem. Minulý rok jsem si začal hrát a hodil si na garáž 2x 505Wp panely. Původně to bylo jen na 12V světla a dobíjení akumulátorů na zahradní techniku.
Regulátor: https://shop.elektro-sychra.cz/solarni- ... MEQAvD_BwE
Baterky mám momentálně 2x 12V 150Ah gelovky paralelně. Z nich mi jde 400W/12V UPS, ke které jsem si přidělal větrák z počítače na chlazení.
DOTAZ: 1, Chtěl bych se zbavit toho domácího měniče napětí. Budu za tím chtít mít ledničku a mrazák. Nárazově bych používal stolní pilu, vrtačku a takové ty běžné věci. Myslím, že i když bych zapnul vše najednou, pojede tak 1000W (chvilku) ale zase ty lednice pojedou nonstop, takže jsem uvažoval o 3000W. Vyskakuje na mě pořád tohle, ale nevím, jestli to není úplný šunt. Jestli máte někdo rozumnější alternativu, tak budu rád:
https://www.sunnysoft.cz/z/501PGR-050/g ... XcQAvD_BwE
2, mám k dispozici 4 gelovky 100Ah 12V. Je možné to zapojit 2 + 2, abych z toho měl 200Ah 24V bez žádného dalšího aktivního prvku ? Někdo mi tvrdil, že 4 baterie už potřebují BMS. Nebo by bylo lepší zapojit jako 100Ah 48V a podle toho vybrat měnič ?
Trochu sloh, ale chtěl jsem to popsat co nejpřesněji. Všem děkuji za rady.
Regulátor: https://shop.elektro-sychra.cz/solarni- ... MEQAvD_BwE
Baterky mám momentálně 2x 12V 150Ah gelovky paralelně. Z nich mi jde 400W/12V UPS, ke které jsem si přidělal větrák z počítače na chlazení.
DOTAZ: 1, Chtěl bych se zbavit toho domácího měniče napětí. Budu za tím chtít mít ledničku a mrazák. Nárazově bych používal stolní pilu, vrtačku a takové ty běžné věci. Myslím, že i když bych zapnul vše najednou, pojede tak 1000W (chvilku) ale zase ty lednice pojedou nonstop, takže jsem uvažoval o 3000W. Vyskakuje na mě pořád tohle, ale nevím, jestli to není úplný šunt. Jestli máte někdo rozumnější alternativu, tak budu rád:
https://www.sunnysoft.cz/z/501PGR-050/g ... XcQAvD_BwE
2, mám k dispozici 4 gelovky 100Ah 12V. Je možné to zapojit 2 + 2, abych z toho měl 200Ah 24V bez žádného dalšího aktivního prvku ? Někdo mi tvrdil, že 4 baterie už potřebují BMS. Nebo by bylo lepší zapojit jako 100Ah 48V a podle toho vybrat měnič ?
Trochu sloh, ale chtěl jsem to popsat co nejpřesněji. Všem děkuji za rady.
-
- Reputace: 243
- Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 3600
- Kapacita baterie [kWh]: 16
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Měnič 3000/6000 24V/230V + zapojení
Problém je lednice pokud je s obyčejným kompresorem mívá značný proudový náraz a jde o to zda to měnič ustojí.
Další věc je zda chceš dělat plnohodnotnou FVE s větším výkonem (5kW měnič většinou pro domácí použití stačí) pak rovnou koupit 5kW měnič na 48V.
A nebo pokud chceš zůstat u max výkonu 3kW a 24V potom bych spíš koupil Měnič kombinovaný MUST PV1800 VHM 24V 3000W.
Je to jedna krabice co dělá všechno (sám mám 2 kusy) ty dva panely k tomu připojíš bez problémů - můžeš připojit 4 kusy 2p2s protože ty dva nebudou mít napětí větší jak 130V na které je ten mppt uvnitř dělaný.
Když nesvítí může dobíjet baterky z DS, dá se to nastavit i pro lifepo4 či liion baterky.
U olova žádná BMS netřeba, a pokud jde dolívat destilka nepotřebuješ nic, pokud se nedá destilka dolívat třeba balancér mezi baterkama u 24V systému třeba takový Bateriový balancér Victron Energy
Další věc je zda chceš dělat plnohodnotnou FVE s větším výkonem (5kW měnič většinou pro domácí použití stačí) pak rovnou koupit 5kW měnič na 48V.
A nebo pokud chceš zůstat u max výkonu 3kW a 24V potom bych spíš koupil Měnič kombinovaný MUST PV1800 VHM 24V 3000W.
Je to jedna krabice co dělá všechno (sám mám 2 kusy) ty dva panely k tomu připojíš bez problémů - můžeš připojit 4 kusy 2p2s protože ty dva nebudou mít napětí větší jak 130V na které je ten mppt uvnitř dělaný.
Když nesvítí může dobíjet baterky z DS, dá se to nastavit i pro lifepo4 či liion baterky.
U olova žádná BMS netřeba, a pokud jde dolívat destilka nepotřebuješ nic, pokud se nedá destilka dolívat třeba balancér mezi baterkama u 24V systému třeba takový Bateriový balancér Victron Energy
3,6kWp
| 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh 

- olesak87
Ahoj, díky za odpověď. Balancér tedy pořídím. V plánu mám pořídit ten 3KW měnič a pokud by to nestačilo na rozběh té lednice, prostě ho vyměním za silnější. Takže tedy chci čistě měnič, nikdy nebudu dobíjet baterie ze sítě. Jen nevím značku a jestli má cenu hledat na bazaru a nebo se vždy vyplatí rovnou nový.
Gelovky jsou uzavřené, nic se tam dolít nedá. Což je další věc - je lepší připojit ty 4 kusy do série jako 100Ah 48V a nebo 2 + 2 ( 200Ah 24V) ?
Gelovky jsou uzavřené, nic se tam dolít nedá. Což je další věc - je lepší připojit ty 4 kusy do série jako 100Ah 48V a nebo 2 + 2 ( 200Ah 24V) ?
-
- Reputace: 243
- Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 3600
- Kapacita baterie [kWh]: 16
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Na 24V jsou měniče pouze na max 3kW.
Takže pokud chceš větší výkon určitě jít na 48V systém!
Pokud chceš jenom měnič koukni na Měniče napětí IPower Plus
Takže pokud chceš větší výkon určitě jít na 48V systém!
Pokud chceš jenom měnič koukni na Měniče napětí IPower Plus
3,6kWp
| 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh 

- olesak87
Koukal jsem na ty měniče, co si posílal. I když bych chtěl jen 3KW, mají zde pro 24V i 48V.
U pořádných Lifepo4 bych jasně bral 48V. Je lepší volit 48V a jiný balancér i u obyčejných baterií, jako jsou tyhle ? :
https://www.elventil.cz/bezudrzbovy-aku ... 2QEALw_wcB
Nové / jiné baterie zatím pořizovat nechci. Pomaličku zkouším, co vlastně potřebuji a jestli mi to za tu srandu stojí
Díky.
U pořádných Lifepo4 bych jasně bral 48V. Je lepší volit 48V a jiný balancér i u obyčejných baterií, jako jsou tyhle ? :
https://www.elventil.cz/bezudrzbovy-aku ... 2QEALw_wcB
Nové / jiné baterie zatím pořizovat nechci. Pomaličku zkouším, co vlastně potřebuji a jestli mi to za tu srandu stojí

Díky.
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek