nová legislativa ohledně FVE

Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
Martin P
Reputace: 81
Lokalita: Havlíčkův Brod
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 19845
Kapacita baterie [kWh]: 66
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: nová legislativa ohledně FVE

Nový příspěvek od Martin P »

Tak na tohle jsem dojel když jsem si chtěl dát na louku kde mám včelnici maringotku. Když bude mít kola musí mít SPZ a platnou technickou. A každých 30 dní přeparkovat. Pokud bude na špalkach budou maringotku považovat za výrobek plnící funkci stavby. Tudíž řízení o odstranění černé stavby plus pokuta. Tak jsem tam chtěl dát zahradní domek jaké se prodávají v hobby marketech. Opět nemožno, výrobek plnící funkci stavby.
Možnost by prý byla kdybych louku zalesnil. Což jsem začal řešit a v Jihlavě na životním prostředí mi zalesnění zamítli s poukazem na migraci žabiček. Z kilometr vzdáleného rybníka okolo kterého les je. Minimálně několika desítek let. Co jen dodat ... .
S-UPS.
20kWp v panelech rozdělených mezi východ, jih a západ. Do osmi stringů.
Baterie
Staré LiFePo4 o kapacitách 12, 24 kWh
Nové LiFePo4 o kapacitách 14, 14 kWh (od listopadu 2022), 14kWh (srpen 2024), 14kWh (prosinec 2024).
Rezerva Pb vrla 200Ah.
Systémové napětí 48V
Hlavní měnič Victron 5000VA.
Pomocné měniče 2x REVO VM 5000
Regulátory PCM60X
Systém je modulární s možností dalšího rozšíření (kdyby bylo kam) řešený tak, aby při výpadku kteréhokoliv jednoho modulu mohly ostatní fungovat dál bez omezení.
gupa
Reputace: 141
Lokalita: pod Brnem
Systémové napětí: 24V

Nový příspěvek od gupa »

3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT, ABC-&-XYZ mypower.cz
unicast
Reputace: 294
Lokalita: JV od pekla :)
Výkon panelů [Wp]: 5100
Kapacita baterie [kWh]: 33

Nový příspěvek od unicast »

Na soukromém pozemku vozidlo nemusí mít ani značku, ani platnou TK. Stačí ho posunout jednou za čas třeba o metr, aby z toho nemohli udělat ten výrobek ve funkci stavby.
eman
Reputace: 235
Lokalita: Praha

Nový příspěvek od eman »

Tady bych se zastal úřadů. Ochrana luk a lesa je tu přísná a po korupčních vyjímkách a ignoraci v minulosti, se to snaží napravit.
Ty si tam chceš dát včely, ale dalších 10 vykuků by tam dalo mobilheim, který technicky spadá do stejné kategorie jako maringotka a začalo by tam dělat komerční pronájem přes B&B. Přesně tohle teď zkoušeli u nás.
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
dusanmsk
Reputace: 51
Lokalita: Kladno
Výkon panelů [Wp]: 11250
Kapacita baterie [kWh]: 19.2

Nový příspěvek od dusanmsk »

A? Co je koho do toho ze si na svoju luku dam mobilheim?
30*375 Wp JJZ, 2xXTM4000, 2xVT-80, 4xUS5000
unicast

A co je komu do toho, že si zasklím balkón, přistavím k baráku zimní zahradu nebo dám na barák panely?

Nic. A stejne se do toho se...
Martin P
Reputace: 81
Lokalita: Havlíčkův Brod
Výkon panelů [Wp]: 19845
Kapacita baterie [kWh]: 66

Nový příspěvek od Martin P »

Přesně tak. Má být právem majitele pozemku který na svém pozemku provádí nějakou hospodářskou činnost si na tomto pozemku postavit drobný objekt určený pro zabezpečení této činnosti.
Tudíž pokud mám na louce včelnici má být mým právem si na včelnici postavit drobný objekt určený pro uskladnění materiálu a pracovních pomůcek pro zajištění chovu včel.
S-UPS.
20kWp v panelech rozdělených mezi východ, jih a západ. Do osmi stringů.
Baterie
Staré LiFePo4 o kapacitách 12, 24 kWh
Nové LiFePo4 o kapacitách 14, 14 kWh (od listopadu 2022), 14kWh (srpen 2024), 14kWh (prosinec 2024).
Rezerva Pb vrla 200Ah.
Systémové napětí 48V
Hlavní měnič Victron 5000VA.
Pomocné měniče 2x REVO VM 5000
Regulátory PCM60X
Systém je modulární s možností dalšího rozšíření (kdyby bylo kam) řešený tak, aby při výpadku kteréhokoliv jednoho modulu mohly ostatní fungovat dál bez omezení.
gupa

Nový příspěvek od gupa »

Vlastnická práva mají své pravidla. I s otroky se muselo nějak podle pravidel jednat. Takže pokud si koupí někdo nemovitost, kupuje si vlastnická omezená práva dané zákony. A ty mají svou hodnotu a cenu. Je pravdou, že pokud se vlastnická práva zdraží inflací a omezí omezujícími zákony, samotná cena nemovitosti klesá pro nezájem něco přes tyto práva vlastnit. A to musím připomenout, že první povolební činnost všech vlád co byla bylo jednání o zvýšení možnosti odvádění daní z nemovitosti.

Proč to píšu, k čemu je vlastníkovi dům, který si postavil sám když předpisy okolo elektroinstalací a obnovitelných zdrojů a kotlů se neustále mění. To co dnes řešíme bude tak za 30 let špatně.

Edit, od měsíce do 30 let, je velice aktivní měnit vše co člověk vlastní a platí přes svůj majetek v zákonech. Je to určitý druh státních restrikcí a tak v neplánované době dojde k bodu placení daní i s pometla.

unicast

Ve svobodné zemi je zásah do práv jednotlivce, včetně vlastnických práv, ospravedlnitelný jen tehdy, když se tím sleduje ochrana života, zdraví a majetku jiných osob. To je konečný smysl existence všech takových pravidel. Jakákoli pravidla, která takový rámec překračují, jsou z podstaty věci nežádoucí a společensky škodlivá.
cipis
Moderátor
Reputace: 761
Lokalita: blízko Brna
Výkon panelů [Wp]: 13+ kWp
Kapacita baterie [kWh]: 30+15

Nový příspěvek od cipis »

No a jsme u toho, proc jsou nektera zarizeni vyhrazena. Protoze nektere ty veci, co jsou obcas publikovane, tak jsou obcas nebezpecne prasarny. Problem je ale i v tom, ze ty prasarny dokaze vytvorit i ten, kdo na to ma papir (nebo by ten papir na to mel mit) ...
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 15 258 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
gupa

Nový příspěvek od gupa »

Asi jsem nebyl pochopen, to co dnes se instaluje, do 30 let to bude nebezpečné a bude jiné zapojení nebo budou bezpečnější přístroje a postupy při instalacích. A to jen proto, aby obor měl nějaký rozvoj. Pasuje na to termín plánovaná životnost, plánované zastarávání. (kurvítka, kazítka) Vyhrazené zařízení je jen zaklínadlo. Třeba akunářadí je na 9V nebo 3,6V a jde o vyhrazené zařízení. To samé i ty aku solární věci jako kamery atp. Nemohu je instalovat třeba na hromosvod. Atp. Buď je vyhrazené vše, nebo nic. I kuchyňská sůl je jedovatá. Prostě vše má své rizika. U chovu a okolo včel je statistický záznam, kdy v ČR na včelí bodnutí umře na anafylaktický šok jeden člověk za rok. Zlomenin, úrazů, a i jiných nemocí a úrazů z povolání jako bolerioza při chovu včel, spálení kůže kyselinou, třeba neplodnost, to není moc známé ale je to riziko. A to nemluvím o stavu obtěžování včelou nad míru únosnou mezi sousedy. Prostě vše na světě má svá rizika. Takže je to slovo vyhraněné, zaklínadlo ouřadů a byrokratů, nic víc.
ChlapeczDediny
Reputace: 99
Lokalita: Juh BBSK
Výkon panelů [Wp]: 3100
Kapacita baterie [kWh]: 30

Nový příspěvek od ChlapeczDediny »

Martin P píše: pon čer 09, 2025 8:25 am
Přesně tak. Má být právem majitele pozemku který na svém pozemku provádí nějakou hospodářskou činnost si na tomto pozemku postavit drobný objekt určený pro zabezpečení této činnosti.
Tudíž pokud mám na louce včelnici má být mým právem si na včelnici postavit drobný objekt určený pro uskladnění materiálu a pracovních pomůcek pro zajištění chovu včel.
Proto se držím hesla:

Je lepší prosit o odpuštění, než žádat o dovolení.
3s2p Amerisolar 285 = 1,7 kWp JJV + 3s2p 240 = 1,4 kWp ZJZ, Epever 5420AN, Epever 6420AN, 12 kWh 14s100p LiIon 18650 + JK BMS 200A, 18 kWh CATL 14s3p LiIon 115Ah +JBD BMS 60A, Epever iPower 5 kW