nová legislativa ohledně FVE
Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
-
- Reputace: 141
- Lokalita: pod Brnem
- Systémové napětí: 24V
Re: nová legislativa ohledně FVE
Teď jako neprofík mám tři možnosti. Platit, platit, navše se vykašlat a ničím se nezabývat. Platit jedné straně která by chtěla DIY podíl v obnovitelných zdrojích, platit profíky kteří mi legálně pokryjí mou myšlenku mít kotel, FVe, termiku a jiné ušlechtilé činnosti a zájmy které jsou spojeny s úsporou peněz při bydlení. Nebo se nato vykašlat, začít třeba chodit utrácet čas a prachy za něco co je absolutně bezcený a třeba to zkrátí to i mé bytí a trápení které neustále nějaký byrokrati pořád mění a nastavují podle komerčních sil které právě poslouchají a zřejmě od nich berou své byrokratické inspirace.€€€
Naposledy upravil(a) gupa dne ned čer 08, 2025 2:53 pm, celkem upraveno 1 x.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT, ABC-&-XYZ mypower.cz
-
??
-
- Reputace: 10
Pokud "to" nebude mit nejakou pravni subjektivitu, lobysticky spolek aj, tezko se da ocekavat, ze i nejaka sirsi shoda bude mit vubec nejakou vahu. Takovych ruzne zamerenych for tady za poslednich 25 let bylo ... vzdycky to dopadlo stejne, bohuzel.
-
Protože převládá myšlenka neřešit politiku a politické otázky v souvislosti s daným fórem, nebo kdo to protlačil. Forum, které mimojiné bylo kvůli energetické politice malé domácnosti a majiteli vlastního zdroje založeno. (mypower=mojeenergie)
cipis píše: úte čer 03, 2025 10:18 pmTohle není politika, ale normy a předpisy ...
Nebavíme se o tom, který debil to navrhl a schválil, ale o tom, jak to bude fungovat v praxi.
gupa píše: úte čer 03, 2025 10:26 pmNo pokud tedy řešit místo příčiny jen důsledky, nakonec toto fórum se stane jednoho dne i nezákonnou aktivitou. Tak co pak? Zrušit ho?
-
- Reputace: 90
- Lokalita: Beroun, Příbram
Bouře se sklenici vody. Dokud můžu věřit v nedoknutelnost vlastnictví, jsou mi šumák všechny subjektivně nesmyslný vyhlášky, zákony, novely a normy. Prostě takový racionální punk - zhodnotím si rizika a buď toho jdu nebo ne. Tohle fórum v dobách, kdy jsem se zaregistroval, bylo taky punk. Teď tady bohužel většina vláken končí sborovým vzlykáním plaček . Přesně jak napsal unicast v jeho vtipu:
unicast píše: čtv čer 05, 2025 11:18 amTo si takhle povídá Francouz, Srb a Čech, co dělali za války.
Srb říká "My jsme zabíjeli Němce a vyhazovali mosty do luftu."
Francouz říká "Jojo, to jsme dělali taky."
A Čech odpoví "My bychom taky zabíjeli Němce a vyhazovali mosty do luftu, jenže u nás to bylo zakázaný."
1408kg Enersys SBS + 82kWh Liion / 20kWp+
-
Nevím jestli to vanilka máš jako změnu proštudovaný a přečtený, ale touto novelou nějaké vlastnictví končí, protože jsi povinnen umožnit kontrolu kontrolnímu orgánu pokud ne, za asistence policie a pokud jen jednou jsi povinnen pustit do svého majetku, můžeš si jen myslet že něco jako soukromé vlastnictví existuje. Ve skutečnosti to je jako za staré dobré totalitky kdy chodily komise a vlci. (výbor lidové kontroly)
- TomHC
- Reputace: 442
- Lokalita: Hlohovec, SR
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 8820
- Kapacita baterie [kWh]: 30
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Komise a vlci, vyližte si prdel! 
2x MUST PH1800 5.5kW, 9kWp V+J+Z, 600 Ah LiFePO4 s BMS JBD 200A, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome 01/2023 -> 06/2025 = 12 MWh AC
-
- Reputace: 90
- Lokalita: Beroun, Příbram
Jedna věc je, zda k té kontrole v případě nějakýho nýmanta vanilky z Horní dolní vůbec kdy dojde a když už, jak by probíhala. S podobnýma kontrolama mám osobní zkušenosti (viz.udání od SVJ na moji balkonovku). V duchu rčení "..Člověka častěji zabije strach z toho, co by ho mohlo zabít.." to budu řešit až v okamžiku, kdy k tomu dojde.
Teď jsem si opět uvědomil, jak mě tohle fórum a všichni Vy, kteří tady sdílíte svoje zkušenosti, za tu dobu obohatili (a to nejen duševně). Jeden obrázek za všechno:
Pro upřesnění: hlavní el.rozvaděč našeho objektu, původně 3x50A a 3x40A, nyní vše odpojeno.
A abych nebyl nevděčná <> , jdu poslat 500,-CZK na chod fóra.
PUNK IS NOT DEAD!
1408kg Enersys SBS + 82kWh Liion / 20kWp+
-
- Reputace: 235
- Lokalita: Praha
V jistém ohledu má vanilka pravdu. POkud se člověk hned nepotento, tak se úředník dostane ke kontrole tak za rok a pokud vůbec. Policie může někde asistovat nebo vynucovat vstup pouze, pokud je podezření na trestnou činnost, což instalace FVE určitě není. Úředník by navíc musel mít rozhodnutí soudu. Tohle není nelegální odběr, tohle je defakto nelegální neodběr. 
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
-
- Reputace: 9
- Lokalita: Napajedla
- Systémové napětí: >48V
- Výkon panelů [Wp]: 8000
- Kapacita baterie [kWh]: 11kWh
takže jestli jsem to dobře pochopil tak i instalace kamery s solárním napájením sice nebude potřeba stavební povolení, ale bude potřeba najmout firmu a stavbyvedoucího ? 

-
- Moderátor
- Reputace: 761
- Lokalita: blízko Brna
- Výkon panelů [Wp]: 13+ kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 30+15
To jsi pochopil úplně blbě. Kde má solární kamera svorky na 230 V?
On tam bude rozdíl asi jako mezi zapojením trouby (končí kabelem s vidlicí) a zapojením indukce (končí kabelem). Troubu si do zásuvky dáš sám, desku ti musí připojit elektrikář.
Podobně bude třeba ta balkónovka, hotová sada, co jen pozapojuješ a nikde se nedostaneš k něčemu, co má 50+ V AC či 120+ V DC.
Ještě jsem na ten čkait nenapsal, ale bude to něco ve smyslu, zda je možné namontovat a zapojit panely (po ověření zatížení statikem, to je už jistota, že to být musí) a regulátor a baterku, vše do 120 V DC, sám.
On tam bude rozdíl asi jako mezi zapojením trouby (končí kabelem s vidlicí) a zapojením indukce (končí kabelem). Troubu si do zásuvky dáš sám, desku ti musí připojit elektrikář.
Podobně bude třeba ta balkónovka, hotová sada, co jen pozapojuješ a nikde se nedostaneš k něčemu, co má 50+ V AC či 120+ V DC.
Ještě jsem na ten čkait nenapsal, ale bude to něco ve smyslu, zda je možné namontovat a zapojit panely (po ověření zatížení statikem, to je už jistota, že to být musí) a regulátor a baterku, vše do 120 V DC, sám.
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 15 258 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
1 kW "nabíječka" 24 V
-
no ja si cetl tohle: POVOLOVÁNÍ OZE OD 1.7.2024 PODLE § 187 ZÁKONA č. 283/2021 Sb. nekdo to tu postoval v pdf.
-
- Reputace: 81
- Lokalita: Havlíčkův Brod
- Výkon panelů [Wp]: 19845
- Kapacita baterie [kWh]: 66
Na tomto zákoně, který zde probíráme je vidět jak se demokracie mění v lobokracii.
Demokracie - vláda lidu prostřednictvím volených zástupců.
Lobokracie- vláda těch kteří si dokáží prolobovat/promazat své zájmy takovým způsobem aby zákonná nařízení byla schválena v jejich prospěch. Nerozhoduje jestli jde o osoby fyzické či právnické.
Někdy může lobokrat pro podporu splnění svých zájmů spustit mediální masáž.
Jedinou obranou proti lobokratům je vlastní lobbing či mediální pokrytí. Případně zákaz lobbingu, který však mohou obcházet "bočními cestičkami".
Demokracie - vláda lidu prostřednictvím volených zástupců.
Lobokracie- vláda těch kteří si dokáží prolobovat/promazat své zájmy takovým způsobem aby zákonná nařízení byla schválena v jejich prospěch. Nerozhoduje jestli jde o osoby fyzické či právnické.
Někdy může lobokrat pro podporu splnění svých zájmů spustit mediální masáž.
Jedinou obranou proti lobokratům je vlastní lobbing či mediální pokrytí. Případně zákaz lobbingu, který však mohou obcházet "bočními cestičkami".
S-UPS.
20kWp v panelech rozdělených mezi východ, jih a západ. Do osmi stringů.
Baterie
Staré LiFePo4 o kapacitách 12, 24 kWh
Nové LiFePo4 o kapacitách 14, 14 kWh (od listopadu 2022), 14kWh (srpen 2024), 14kWh (prosinec 2024).
Rezerva Pb vrla 200Ah.
Systémové napětí 48V
Hlavní měnič Victron 5000VA.
Pomocné měniče 2x REVO VM 5000
Regulátory PCM60X
Systém je modulární s možností dalšího rozšíření (kdyby bylo kam) řešený tak, aby při výpadku kteréhokoliv jednoho modulu mohly ostatní fungovat dál bez omezení.
20kWp v panelech rozdělených mezi východ, jih a západ. Do osmi stringů.
Baterie
Staré LiFePo4 o kapacitách 12, 24 kWh
Nové LiFePo4 o kapacitách 14, 14 kWh (od listopadu 2022), 14kWh (srpen 2024), 14kWh (prosinec 2024).
Rezerva Pb vrla 200Ah.
Systémové napětí 48V
Hlavní měnič Victron 5000VA.
Pomocné měniče 2x REVO VM 5000
Regulátory PCM60X
Systém je modulární s možností dalšího rozšíření (kdyby bylo kam) řešený tak, aby při výpadku kteréhokoliv jednoho modulu mohly ostatní fungovat dál bez omezení.
-
- Moderátor
- Reputace: 761
- Lokalita: blízko Brna
- Výkon panelů [Wp]: 13+ kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 30+15
To jsme četli všichni, já sám jsem také říkal to, co ty, ale kolega odkázal na "inženýry", tak jsem trochu hledal a našel pár článků, kde se mluví o tom, že cokoliv vyhrazeného je až když to má "nebezpečné" napětí. Tj. v našem případě je to těch 120 V, a v článcích se to tak uvádělo. V odkazovaných předpisech ale nic takto konkrétně není, vše je obecně, prostě fotovoltaika/občasné, ehm. obnovitelné zdroje energie apod.
Je ale šance, že se těmito označeními opravdu berou v potaz pouze systémy 120+, a ty "malé" ne, protože by pak docházelo k extrému, který jsi naznačil ty. Včetně karavanů atd., kde má někdo jeden blbej panel a 12 V světýlka ...
Tedy je možné, do 120 V, že budeme potřebovat akorát statika na střechu a patřičného elektrikáře na zapojení výstupu z multiplusu apod. zařízení, co nekončí zásuvkou (ty se zásuvkou si můžeme zapojit sami, nejsou vyhrazená).
Je ale šance, že se těmito označeními opravdu berou v potaz pouze systémy 120+, a ty "malé" ne, protože by pak docházelo k extrému, který jsi naznačil ty. Včetně karavanů atd., kde má někdo jeden blbej panel a 12 V světýlka ...
Tedy je možné, do 120 V, že budeme potřebovat akorát statika na střechu a patřičného elektrikáře na zapojení výstupu z multiplusu apod. zařízení, co nekončí zásuvkou (ty se zásuvkou si můžeme zapojit sami, nejsou vyhrazená).
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
1 kW "nabíječka" 24 V
1 kW "nabíječka" 24 V
-
no já se pravě děsím, že toho že ten vyklad Ad Absurdum je takový paskvil jak se zdá, protože je to stavební zákon a nikde se tam nepíše o žádném napětí, jen OZE a výkon do 100 kw bo kolik tam bylo Tudíž při doslovném výkladu by to bylo že i solární světýlko na zahradě by byl potřeba stavebník a dozor. Karavan by byl v pohodě na ten se stavební zákon nevztahuje.. 

-
- Reputace: 51
- Lokalita: Kladno
- Výkon panelů [Wp]: 11250
- Kapacita baterie [kWh]: 19.2
Na tu moznost (policajnej) kontroly bez sudneho prikazu som prevelice zvedavy, moze sem niekto dat zdroj? Ja osobne sa k tejto novelizacii postavim podobne ako k ostatnym srackam lezucim zo srackometu menom parlament - proste im na to seriem. Msm sice uz postavene, ale budem v horizonte roku-dvoch rozsirovat o vychod a zapad. A nemam v plane sa tymto vobec nejak zaoberat.
30*375 Wp JJZ, 2xXTM4000, 2xVT-80, 4xUS5000
-
Ale na instalaci světýlka na zahradě nebude jen tak ledajaký stavebník, ale podle jiného zákona to bude stavebník se štemplem na výstavbu FVE. Ale ještěže tam bude moct být stavební dozor co nikdy solární panel neviděl.

-
Pozor, nejen na instalaci, ale za dva měsíce i odinstalaci. V podstatě majitel FVE nesmí na zařízení ani sáhnout, to může jen stavební podnikatel který má na obnovitelné zdroje oprávnění.
-
OMYL!!! viz. AI a jeho vygenerovaný text. Samozřejmě se AI může mýlit, proto je lepší konzultovat pro správnost stavební úřad aby se předešlo komplikacím které mohou v případě různých vlivů nastat... Ano, AI se trochu mýlí, viz. tvůj příspěvek o tři níže.sodar2 píše: ned čer 08, 2025 8:28 pmno já se pravě děsím, že toho že ten vyklad Ad Absurdum je takový paskvil jak se zdá, protože je to stavební zákon a nikde se tam nepíše o žádném napětí, jen OZE a výkon do 100 kw bo kolik tam bylo Tudíž při doslovném výkladu by to bylo že i solární světýlko na zahradě by byl potřeba stavebník a dozor. Karavan by byl v pohodě na ten se stavební zákon nevztahuje..![]()
-
Tím hůř