HomeAssistant na RPi, bootovaný přes PXE

Souhrn tématu

Diskuze se věnuje provozu HomeAssistant (HA) na Raspberry Pi s bootováním přes PXE. Uživatelé sdílejí zkušenosti s omezeními HAOS, který má odlišný způsob bootování než běžné Linuxové systémy, a diskutují o alternativách jako Proxmox na výkonnějším hardwaru. Doporučují spíše oddělené prostředí pro HA a další služby kvůli stabilitě a snadnější správě.
Mex
Reputace:354
Lokalita: Brno
Systémové napětí: >48V

Re: HomeAssistant na RPi, bootovaný přes PXE

Nový příspěvek od Mex »

eman píše: pon bře 16, 2026 8:11 am
Já bych tedy HA na RPi už neprovozoval. Ikdyž jsem měl tenkrát jenom pár senzorů a skoro žádnou statistiku, tak RPi sotva dýchal, musel se často dělat reboot, jinak mrznul a podobně. ...
...
Na speciálních úpravách je nejhorší, že v případě problému po pár měsících to člověk vynalézá znovu nebo ztratí hodiny života řešením problému, které způsobila ta speciální úprava.
Nejsem dealer RPi, takže nikoho přesvědčovat ke koupi nechci.
Ale podle mě je RPi4 slušná raketa (RPi5 zatím žádný nemám).

Kdysi jsem koupil z jednoho ukončeného projektu krabici podobných ale slabších desek OrangePi One.
Protože jich mám opravdu hodně, tak je používám ledaskde. A ještě se mi nestalo, že by některá měla i v náročném nasazení problémy s výkonem.
Přitom proti RPi je to o hodně slabší HW.
Teď zrovna dělám nějaký projekt pro velkou energetiku. Budou tam 4 stroje, každý má pro řízení svoje velké a drahé PLC.
Já je nemám, tak jsem si pro potřeby vývoje a ladění SW všechny 4 nasimuloval na jedné téhle desce OPi.
A ta to zvládá s prstem v nose.
Ale je fakt, že píšu zásadně v rychlém C a ne v lenivém Pythonu.

K těm speciálním úpravám: takhle to u mě nefunguje.
Já mám často problémy pochopit, jak něco myslel někdo, kdo má jiný typ myšlení než já. To rozhodně není moje silná stránka.
Proto mi někdy dělá problémy třeba týmová práce s lidmi, kteří uvažují zásadně jinak.
Ale sebe chápu naopak velmi dobře.
Takže když kouknu na nějaký svůj starý projekt, tak i když je třeba desítky let starý a už si to nepamatuju, tak naskočení do něho je pro mě mžik.