Kombinace více MTTP (a kombi měničů)
Diskuze o solárních, větrných a dalších regulátorech nabíjení. Zapojení, konfigurace, aktualizace firmware, komunikace s PC (např. přes RS232/Modbus), zkušenosti s typy jako MPPT, PWM apod.
- JirkaE
- Reputace: 146
- Lokalita: Kousek od Rozvadova
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 2,0+2,25+2,25+0,9kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 11+11+16kWh
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Kombinace více MTTP (a kombi měničů)
Ano, já ano, když je to studené, tak do toho nevlezuAldron píše: čtv črc 03, 2025 8:30 pm
Samozrejme, že som myslel niečo väčšie. Neviem, či niekto vôbec rieši el. ohrev gumeného bazénu.

Bojler 1 už zas z FV (se zálohou z DS)
Teplota vody jen z FV (předehřev) : Bojler 2 a Bojler 3
Výkon jednotlivých stringů on-line : Victron MPPT-1 / Victron MPPT-2 nebo MPPT Sapro - kdy jde stejný String do vody / String 3 zůstává pro ohřev vody
Porovnání všech 3 stringů je nyní se 4 budíky - a s přepínáním na MPPT Victron s panely paralelně a MPPT Regulátor pro ohřev vody s panely do serie : String 1 - String 3
Teplota vody jen z FV (předehřev) : Bojler 2 a Bojler 3
Výkon jednotlivých stringů on-line : Victron MPPT-1 / Victron MPPT-2 nebo MPPT Sapro - kdy jde stejný String do vody / String 3 zůstává pro ohřev vody
Porovnání všech 3 stringů je nyní se 4 budíky - a s přepínáním na MPPT Victron s panely paralelně a MPPT Regulátor pro ohřev vody s panely do serie : String 1 - String 3
-
- Reputace: 12
- Lokalita: Rožňava, SR
- Výkon panelů [Wp]: 7700
- Kapacita baterie [kWh]: 14,3
Proti gustu žiaden dišputát. Ja bazén používam len v lete, aby som sa schladil.
Ostrov 7,7kWp, 1f menič Daxtromn 10kW, LiFePo4 14,3kWh, tepelné čerpadlo LG Therma V Monobloc 9kW, ohrev vody z prebytkov, HomeAssistant
-
- Reputace: 259
- Lokalita: Východně od 3nce
- Výkon panelů [Wp]: 16kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 44kWh
Na střechách a fasádě mám 16kWp panelů, ale regulátory mi zpracují jen cca 11kW (3x70A), celková kapacita LiFePO4 je 890Ah, takže i kdybych neměl dom žádný odběr, tak v poledne nepřekročí proud do aku 200A, což je 0,25C. Zatím se systém 2 roky chová slušně i bez komunikace BMS s Cerbem. Nabíjení 55,2V/1h, pak 53,6V. Do budoucna mám v plánu připojit k Cerbu aspoň jednu ze 3ks BMS.
7,5kWp JV, 3,75kWp JZ, 2 x Victron MP II 5kVA, 3 x SmartSolar 150/70, Smartshunt, Cerbo, 16x280Ah + 16X300Ah + 16x300Ah LiFePO4 + 3xJK BMS.
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
- GHLL
- Reputace: 25
- Lokalita: Kroměříž
- Výkon panelů [Wp]: 8 800
- Kapacita baterie [kWh]: 14
Mám 4 4000Wp východ a 4 400Wp západ do Voltronic 11kW baterie 280Ah. JK BMS komunikuje přes RS485 s kombiměničem Voltronic. Na JK BMS lze nastavit max. nabíjecí i vybíjecí proud (nastaveno 140A = 0,5C) - předpokládám že ty hodnoty max. vybíjecího a nabíjecího proudu řekne BMS kombiměniči a ten je dodržuje. BMS samotná by asi omezit proud nedokázala. I tak je dobré zvolit výkon panelů a kapacitu baterie tak aby k překročení 0,5C nabíjení/vybíjení nedocházelo, jako by tam BMS vůbec nebyla.